40 YEARS GS.

Vi tester den nye 2021 modellen av R 1250 GS

Tekst Kyrre Hagen.  Foto Kyrre Hagen og BMW.

Da Hagen trodde sesongen var over, kom jammen tilbud om å prøvekjøre den splitter nye 2021 modellen av BMW 1250 GS. Sånt er jo vanskelig å si nei til, og når dagen i tillegg besto av klar vær og 10 varmegrader, sånn midt i november, var i grunnen alt bare lykke for hva kan vel bli bedre. Nå skulle den nye sykkelen prøves på ulike underlag.

Hvorfor du skal velge den nye 2021 modellen må vel i førsterekke bli det utrolig tøffe utseendet på 2021 jubileums modellen.

Hagen har aldri selv eid en BMW i hele sitt liv. Allikevel har han kjørt adskillige tusen kilometer på ulike BMWér. GS modellen har ofte blitt foretrukket på diverse reiser rundt om i verden. Da har ofte GS/GSA 1200 vært det foretrukne valget. Syklene har vært komfortable på langturer, og har i tillegg taklet ulike underlag på en god måte. I tillegg har en rekke av syklene i denne familien blitt testet: GS 650F, GS 800 F, GSA 850 og GS/GSA 1250, så til tross for å ikke ha vært eier, synes Hagen å vite noe om disse modellene.

Hva er nytt på den nye GS 1250én?

I jubileumsåret kommer alle 40års modellene i nye klær i form av farger og dekor. Jubileumsmodellene er sorte med gule dekorer og detaljer. Alle har teksten 40 YEARS GS med gule tall og bokstaver som en del av logoen. 1250en leveres med gul vindskjerm, gult førersete, gule vindavisere på styret og gule beskyttere ytterst på sylindrene. Jubileumsmodellen har dessuten knalltøffe felg-ringer og styre i gull. Noe tilsvarende finnes på de andre GS modellene som kommer med jubileums fargene.

Jubileumsmodellene er sorte med gule dekorer og detaljer. Alle har teksten 40 YEARS GS med gule tall og bokstaver

Selv om GSén kommer i kubikkstørrelser fra 310 – 1250 kubikk, er det liten tvil om hva som er dagens virkelige storselger i segmentet. Det er modellene med 1250 cc motoren. Dette var derfor grunnen til at nettopp denne sykkelen skulle prøves i denne testen. Modellen har jo jevnt og trutt blitt utvikla fra 1000 cc (joda vi vet at opprinnelsen var R80), via 1100 og 1150, til 1200 cc som var på markedet lenge.. Denne hadde i 2013 en kraftig oppdatering, da den gikk fra rein luftkjølng, til å få vannkjølte topper. Selv må vi innrømme at vi likte den luftkjølte motoren kanskje vel så mye som den «nye» vannkjølte som kom den gang. Den var på en måte enklere og samtidig litt grøvre/ råere. I 2018 var det derimot klart for 1250ene. Disse fikk variable kamakselkontrollsystemet «BMW ShiftCam», som ga mere kraft – uansett turtall. Motorene fikk ikke bare mye mere krefter, men også en voldsom forbedring i momentet. Dette var en råsterk motor som hadde masse krefter i bunnen. Motoren er uforandret i 21 modellen, men det har allikevel kommet noen andre forbedringer til 2021.

En av de store nyhetene på 21 modellen er det nye adaptive ledluset. Dette følger sykkelens bevegelser, og lyser dit du skal. Det gir deg også den aller beste synligheten ovenfor andre trafikanter. 

Ny hovedlykt:

Den mest i øyenfallende forandringen er vel den nye hovedlykta. Modellen har fått en helt ny LED-lykt som skal i tillegg til å være penere, gi maksimal synlighet. Dette sikres ved at lykta er svingbar og følger sykkelens bevegelser. Sykkelen lyser med andre ord opp området den skal kjøre på en adaptiv måte. Vi får systemet demonstrert og kan se hvordan lykta justerer seg inn når tenningen skrus på. Lysmønsteret i hoved lykta er litt annerledes enn forrige års modell. Bare dette lille gjør at alle enkelt vil skille modellene fra hverandre. Lykta er fin den, men om den er finere enn 2021 modellen får BMW-fansen avgjøre.   

Vi kjører den nyeste GS`en i et herlig høstvær. BMW har forbedret modellen i 40 år, og resultatet er en komfortabel motorsykkel, med et veldig stort bruksområde. Mange har forsøkt å kopiere konseptet, men til nå har BMW klart å ligge det lille ekstra foran i konkurransen. 

Nytt kjøremodus:

Den nye R 1250 GS har hele syv kjøremodus som skal sørge for optimalt grep og håndtering av sykkelen til enhver tid. Når kjøretøyet står stille, kan du forhånds velge opptil fire kjøremodus individuelt i menyen, som du deretter kan velge mellom under kjøringen ved hjelp av kjøremodus-knappen. Det er også opprettet et nytt kjøremodus; ECO. Vi går ut fra at dette har noe med økonomisk kjøring å gjøre, og gi deg maksimale kilometere ut av hver tank. Et slikt kjøremodus er vi i Team-HH imidlertid lite opptatt av, om vi ikke ved en tilfeldighet oppdager at vi har uhyggelig lite bensin igjen på tanken da. I så tilfelle kan dette være godt å ty til. Den nye dynamiske motorbremsekontrollen gir mer stabilitet og enkel kontroll av sykkelen i Pro-kjøremodus; det forhindrer at bakhjulet sklir eller rykker.

Jubileumsmodellen har knalltøffe felg-ringer og styre i gull

Styring av varme:

Nå finnes det setevarme som ekstrautstyr for å gi deg ekstra komfort. Dette sammen med varmehåndtak kan nå styres i mange nivåer. Ved hjelp av en knapp ved høyre styreholk, kommer du raskt inn i menyen for dette i TFT displayet. Her velger du sete eller varmehåndtak, og kan deretter velge mellom mange nivåer. Varmehåndtakene har tidligere fått litt kritikk for få nivåer, varmt eller «jævlig» varmt, dette problemet er altså nå løst.

Testtur i nydelig høstvær:

Eksemplaret Hagen fikk utlevert på Speed Motorteknikk i Sandefjord hadde ikke kjørt en meter. Modellen var den lekre «Trippel Black». Selvsagt skulle vi aller helst hatt modellen med jubileumsfarger, men uansett fikk vi i vertfall prøvd den nye sykkelen. I første lyskrysset Hagen måtte stoppe, kjente han lukten av sykkelens konservering, brennes av eksospotte og motor. En ganske fin følelse som man ikke opplever så alt for ofte. Dette var med andre ord en jomfrutur både for sykkelen og Hagen.

Det var et strålende fint høstvær denne dagen, og Hagen satt kursen innover i Vestfold Telemark fylket. Selv om vi var i november viste gradestokken over 10 grader. Det slo oss at vi kanskje kan bli helårsmotorsyklister i dette landet om noen få år hele gjengen, selv uten å kjøre piggdekk og måtte være med i den aller hardeste kjerne. Team-HH er jo begge vintermotorsyklister i bunn og grunn. Sykkelen sa BÆÆÆÆP, på kjent BMW vis, i det den ble pisket av sted. Selv om været var nydelig lå det løv og fuktighet i mange svinger, noe som gjorde at vi måtte holde et trygt tempo. Du sitter godt og komfortabelt på en GS 1250. Motoren har et nydelig drag fra bunnen av. Den er rett og slett råsterk, og henter seg lett opp fra lave turtall. Når den settes i det mest sportslige kjøremodus skyter den fart når vi pisket den litt. Selv om vårt eksemplar var standardvarianten, kastet den vinden godt unna føreren. Vindskjermen kan enkelt justeres mens du kjører, og vi hevet den litt for å få det beste resultatet. På en BMW R 1250 GS kan du nesten sitte å kjøre i det uendelige. Boxermotoren sørger for et lavt tyngdepunkt selv om sykkelen har en ganske god markfrigang, og lar seg villig kaste inn i kurve etter kurve. Mens Hagen satt og kjørte kom han til å tenke på de første gangene han så noen kjøre en GS 1200 i Alpene. Det så utrolig enkelt og elegant ut. Føreren brukte ikke en kalori der han kastet sykkelen gjennom serpentinerne opp til Paso de Stelvio i Italia. Hagen kunne bare glemme å henge på, selv med sportssykkel.  

På grus:

I kjent Team-HH stil måtte vi jo finne veier med dårligere underlag. Vi fant noen grusveier, men mest for bildenes skyld. Eksemplaret vårt hadde gateorienterte dekk, men de som gidder å lese denne artikkelen vet at GS’en ha gode grus og offroadegenskaper. Dette er på grunn av lavt tyngdepunkt, og det massive moment som vi tidligere nevnte. Dette gjør at du kan kryp-kjøre veldig sagte, og allikevel ha masse krefter tilgjengelig om du må dra på. Eksemplaret vårt hadde standard innstilling på styre, noe som ikke passet Hagen spesielt godt for stående kjøring. Nå har imidlertid vi i Team-HH kjørt GS 1250 med skikkelig grove dekk i svært så ruskete løyper tidligere, så vi vet hva den kan klare. Med all elektronikk, gode dekk og lavt tyngdepunkt gjør den de aller fleste førere langt bedre enn de egentlig er. Her får du kjøreglede på grus i massevis.

Hagen storkoser seg i det flotte høstværet, og finner noen fine grusveier i Vestfold Telemark. Sykkelen har i alt syv kjøremoduser, so sikrer optimal ytelse i forhold til underlag og type kjøring. 

Etter en flott høstdag med testkjøring parkerte vi fornøyde sykkelen på Skolmar igjen. Sykkelen var så visst ikke noe dårligere enn tidligere modeller. Kjøremessig merket vi heller ingen forbedringer, bortsett fra enklere innstilling av varme i sete og håndtak. Uansett hadde vi hatt en super deg med mye morsomme veier, på en sykkel som er utrolig lettkjørt, og får frem et stort smil i hjelmen.

Testføreren mener:

Det er en grunn til at BMW selger i bøtter og spann av sine GS 1250 modeller. Her får du en kraftig komfortabel sykkel med et utrolig bruksområde. Jeg vil nesten si at du kan bruke denne sykkelen til nær sagt alt. Hvorfor du skal velge den nye 2021 modellen må vel i førsterekke bli det utrolig tøffe utseendet på 2021 jubileums modellen. BMW gjør som alltid, de tuner litt videre på et uslåelig konsept som mange har forsøkt å kopiere uten å lykkes helt. Om de kan fortsette å tune dette konseptet i 40 år til er vel tvilsomt, men enn så lenge er det liten tvil om at de her er markedsleder.  Vi sier bare utrolig bra i 40år.

Motor:

Motortype                  Veskekjølt tosylindret bokser. Euro 5.

Slagvolum                   1,254 cc

Effekt                          100 kW (136 HP) ved 7,750 omdreininger

Dreiemoment             143 Nm at 6,250 omdreininger

Kompresjon                12.5 : 1

Forbruk                       per 100 km basert på WMTC 4.75 l.

CO2 utslipp                 110 g/km basert på WMTC

Klutsj                           Våt kløtsj

Girkasse                      6 gir. Quickshifter.

Overføring                  Kardang

Cassis:

Ramme                       Motor som bærende del av rammen.

Demping foran           BMW Motorrad Telelever; diameter 37 mm, sentral demper

Demping bak              Sentral hydraulisk justerbar med justerbar returdemping.

Vandring dempere     Foran/ bak 190 mm / 200 mm

Hjulavstand senter     1,514 mm

Etterløp                      100.6 mm

Styrevinkel                  64.3°

Hjul foran                    3.00 x 19“. Dekk 120/70 R 19

Hjul bak                       4.50 x 17“.170/60 R 17         

Bremser foran             Doble flytende 305mm skiver. 4-stemplede radial kaliptere

Bremse bak                 Enkel 276 mm skive, dobbet steplet kalipter.

ABS                              BMW Motorrad Integral ABS Pro

Mål og vekt:

Setehøyde                  850 mm / 870 mm

Inner leg curve           1,870 mm / 1,910 mm

Tankvolum                  20 l

Reserve                       Omternt 4 l

Lengde                        2,207 mm

Høyde                         1,430 mm

Bredde                        952.5 mm

Kjøreklar vekt             249 kg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *