Slovakia på kryss og tvers. del 4.

Tekst: Kyrre Hagen. Foto Lenka Leginova og Kyrre Hagen.

Vi er på tur i Slovakia. Hjemlandet til «Arkitekten». Turen går gjennom sentral og øst Slovakia, litt innom Ungarn, og Polen. Målet var å se og lære litt om landet. Dette skal vi forsøke å formidle gjennom fire artikler, eller kanskje fem, vi får se.

Turen vår har tatt oss gjennom Slovakias grønne tuneller til Ungarn og opp til Banska Stiavnica, og vider over lav-Tatra og opp i vestre del av Høy-Tatra.

Kommunisttiden i Slovakia:

I 1946 vant kommunistpartiet valget i Tsjekkoslovakia. Om dette var et fritt valg eller ikke er for meg litt uklart. Kommunismen fikk stadig en sterkere posisjon, og erklærte totalitærstyre i 1948. Landet var på en måte eget land, men kommunistparti var kontrollert fra Moskva. Sekstitallet, en tid full av friere tanker også her, fikk en bråstopp da militærstyrkene til Warszawapakten ledet av Sovjetunionen invaderte Tsjekkoslovakia i 1968. Syttitallet var følgelig preget av såkalt ‘normalisering’, et strengt regime med gjenoppretting av totalitært styre og forfølgelse av alle med andre meninger. Dette styresettet ble oppløst som en følge av glastnost og Gorbatsjov og 1989 var en offisiell slutt på regimet. I 1990 ble det avhold første frie parlament-valg. Senere i 1993 ble Tsjekkia og Slovakia egne land. 

Bildetekst: Du ser rester etter landbrukskollektivene mange steder i Slovakia. Mange av dem er fremdeles i drift, men ikke i regi av kommunistene lengere

Under kommunismen skjedde det en hel del ting i disse landene. Blant annet ble gresk-katolsk religion forsøkt erstattet med ortodoks, og sigøynere ble tvangsbosatt i den østlige delen av Slovakia. Dette ser vi tydelig på vår reise gjennom landet. Sigøynerne har i noen områder overtatt hele landsbyer, og gjør det til slutt vanskelig for den lokale befolkningen å bli boende. De møter mange fordommer og har vanskeligheter med å finne jobb.

De Slovakiske nødetatene er alltid parate til å rykke ut om noe skulle skje.

Noe annet vi ser rester av over alt er de store blokkbebyggelsene og lanbrukskollektivene fra tiden under kommunismen. Noen av dem er fremdeles i drift, mens andre steder står bygningene som spøkelser, og forfaller.

En morgen i høyden:

Vi starter dagen tidlig, og kjører syklene opp til skisenteret, der vi tar en taubane opp til 1500 meters høyde. Herfra starter mange turister dagens fottur. Fjelltoppene rundt oss her er på over 2000 meters høyde, og utsikten er vakker. Vi angrer imidlertid på at vi ikke har vært enda tidligere oppe. Da hadde lyset virkelig vært fint. https://goo.gl/maps/DmRkyjrD8nGCFmUf7

Tatrafjellene er de høyeste av Karpatene, med høyeste topp over 2600 moh.

På vei ned fra fjellene spiser vi kake under borgen i Orava. Vi parkerer på fortauet, og snart har vi etablert en egen mc-parkering med 10 sykler. Borgen er flott, Men vi nøyer oss med utsikten opp til den. Det er for mange gamle borger i Slovakia til at vi kan bruke tid til dem alle. Da hadde i tilfelle dette vært en reise på flere måneder. Det er rett og slett litt for mange borger til at alle kan besøkes. Dagens kjøretur er langs høy-Tatra, og vi spiser lunsj i Strbske Pleso, en skikkelig turistfelle, der suvenirbodene og kioskene ligger tett i tett. Her er det forresten mye motorsyklister, spesielt Ungarere. Igjen får vi nydelig mat og deilige radler, alkoholfri øl med sitrusbrus, perfekt i varmen.

Kezmarok:

For å få mest mulig svinger legger vi opp ei rute over lav-Tatra igjen. Her er veien virkelig svingete, og vi holder godt tempo over passet hver for oss. Vi krysser igjen tilbake gjennom et område som kalles Slovakias paradis. Veien er smal, og med stupbratte kanter. Igjen er kjørebanen fullstendig overvokst av løvtrær, som danner et tett tak over denne. Vi ankommer sjarmerende Kezmarok utpå kvelden, og tar inn på et aldeles nydelig hotell. Berg Wine penzion, som ligger rett ved byens borg. https://g.page/penzionberg?share

Utsikten mot Tatra fra Polsk side:

Vi besøker den flotte borgen rett utenfor hotellet vårt før avreise. Her er det en fin liten utstilling av veteranbiler og motorsykler. Selvsagt mest fra Tsjekkia og Slovakia, men også andre merker. I dag legger vi turen inn bak Tatra fjellene på Polsk side. Arkitekten har ikke vært i dette området før, og blir overrasket over hvor pene de sentrale Tatrafjellene er fra dette perspektivet. Vi nyter utsikten fra en kafe med panoramautsikt og nydelig lunsj.

Polsk mat er heller ikke så værst

Å passere samme stolpe syv ganger:

Jeg har fått æren av å guide gjennom Polen, da «Arkitekten» ikke har nødvendige kart inne på navigasjonen. Før lunsj forsvant hun fra speilene mine, da hun hadde plukket ut lunsjstedet vårt. Nå etter lunsj blir hun utrolig nok borte på akkurat samme sted. Jeg rekker bare å kjøre ca 2m lengre enn sist, før hun er borte fra speilene igjen. Jeg snur, og kjører forbi den samme stolpen for fjerde gang. Jeg må helt tilbake til restauranten igjen før jeg finner henne. Hun har vill panikk fordi hun har mistet nøklene til koffertene. Vi leter og leter, men ingen nøkler. Til slutt kjører jeg ut fra restauranten i samme, spor som i sted, og passerer stolpen for femte gang. Ved et mirakel oppdager jeg nøklene i grøftekanten. Vi kommer oss til slutt av sted, i det jeg passerer stolpen for gang nummer syv.

De Polske byene ligger tett langs veien på denne siden av grensen, men minner i grunnen om små alpelandsbyer, pene hus og hager og terrasser fulle av bugnende blomsterkasser. Tilbake i Slovakia stopper vi i vakre Bardejov, en av Slovakias mange byer der sentrum er vernet av UNESCO. Det innerste sentrum ligger bak den gamle byborgen. Her er et stort torg med vakre gamle bygninger rundt. Husene er i god stand. På torget står en statue av bøddelen i byen. Byer som var store nok til å ha en domstol hadde også en bøddel. https://goo.gl/maps/wHpnxNPaCnxBXy6x6

Bøddelen på torget i Bardejov

Dagens etappe ender opp i Olsava, hos «Arkitektens» bestemor på 95 år. Hun syns syklene våre er ufattelig store.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *