BMW F 850 GS Adventure

Tekst og foto: Kyrre Hagen

Grusveien blir gradvis dårligere. Etterhvert går veien over til kjerrevei og så nærmest til sti. Vi kjører gjennom et bløtt parti og jeg kommer på at dekkene nærmest er rene gatedekk.  Nedover en bratt bakke blir det virkelig ille, men jeg har ikke noe valg. Her får jeg ikke sykkelen tilbake uten fart opp bakken.  Vel nede ser jeg at vår vei treffer brede og flotte grusveier. Vi er reddet.  GSén skal virkelig få prøvd seg på testen vår. 

smacap_Bright

Adventure markedet har vært økende i flere år. Gruppen med «eventyrere», eller de som har drømt om eventyret, har kjøpt store adventure sykler på 1200ccm eller mere.  I det siste har imidlertid trenden snudd og salget av mindre og mellomstore adventure sykler er økende.  Nettopp av denne årsak tilpasser mange av merkene seg dette, ved å tilby sykler fra 700 til 1000ccm.  Dette kommer kanskje av at flere bruker syklene til det de er laget for, nemlig å kjøre på tøffe underlag, dra lengere unna de kjente veiene og nettopp utforske.  Slik har jo tanken opprinnelig vært for denne typen sykler.  På turer på dårlig underlag er vekt avgjørende og en viktigere kvalitet enn kubikk.  Til 2018 sesongen lanserte BMW F 750 GS og F 850 GS.  Med disse fulgte dessverre omfattende problemer med motorene.  Dette førte til store kampanjer på motorer og til og med utleveringsstopp for mange kjøpere.  Problemet besto av manglende oljetilførsel til toppen, kan Terje Bredal ved Speed Motorsenter i Sandefjord fortelle.  Til 2019 sesongen skal problemet være ryddet av veien og BMW kommer med enda en modell i serien, nemlig F 850 GS Adventure.  

Rett på tur

Vi henter vårt eksemplar på Speed Motorsenter i Sandefjord.  Sykkelen er splitter ny og vi får beskjed om å være litt snille i starten. Foran denne testen har jeg med vilje ikke satt meg inn i noe ved denne sykkelen.  Sånn sett er jeg ikke forutinntatt på noen som helst måte.  Derfor begynner vi denne artikkelen med mine første inntrykk.  

Det er standard BMW instrumentering forteller Terje Bredal meg. – Dette kan du.  Det stemmer jo, -jeg har kjørt mye BMW opp gjennom tiden.  Senest da jeg var ute og testet den nye GSA 1250 for noen uker siden.  Jeg spør om det er flere seter tilgjengelig og blir tilbudt et som er høyere enn standard. Dette passer bra til meg da jeg er litt lang i beina.  Jeg setter meg på sykkelen og den gedigne tanken foran meg gir et imponerende inntrykk. Sykkelen er forholdsvis tung, men jeg må si jeg blir overrasket når jeg setter sykkelen i bevegelse.  Kiloene trylles bort.  Speed har riktig nok sendt meg ut med nesten tom tank, og da jeg fyller opp tanken blir sykkelen mere som forventet.  

Spørsmål en:Sykkelen har et høyere tyngdepunktet enn i en GS 1200, men det er ikke sykler i den kubikk-klassen denne sykkelen skal konkurrere med. Sammenlignet med konkurrerende modeller i samme størrelse, virker det forholdsvis likt.  Fra Sandefjord kjører jeg svingete asfaltveier opp til Kvelde, før jeg setter kursen mot Hvarnes og deretter over heiene mot Høyjord.  Sykkelen virker utrolig lettkjørt og stabil.  Jeg vet som sagt ikke hva sykkelen veier, og blir sittende og fundere over dette.  Hvor mye veier denne sykkelen? 

Spørsmål to:Jeg blir også forbløffet over draget i motoren. Moderne sykler i dag har jo avansert elektronikk, som utnytter motoren maks på de forskjellige turtall.  Et nytt spørsmål dukker opp i hode mitt.  Hvor mange hester er det i denne motoren, og hvor mye dreiemoment er det?  

Spørsmål tre:Fra Vivestadveien tar jeg inn på grusveier mot Hof. Jeg stopper og slår av ABSén, og setter kjøremodus i offroad.  Sykkelen spinner oppover grusen, og jeg drømmer om grovmønstra knastedekk.  Det fungerer imidlertid fint på disse gode fine grusveiene.  Sykkelen er spekket med elektronikk, har gode kjøreegenskaper og ser virkelig bra ut. Her er det masse fine detaljer, og et design typisk BMW.  Etterhvert som jeg kjører kommer det tredje spørsmålet opp i hodet mitt. – Hva koster denne sykkelen?  

Svarene:  Utpå kvelden reiser jeg innom min lokale motorsykkelklubb med sykkelen, og får ganske raskt masse spørsmål.  Jeg må som sant er svare, at jeg ikke vet noe om sykkelen. Hverken vekt, effekt eller pris. Jeg har på turen bladd meg gjennom ulike innstillinger, og sett hvor mye elektronikk som finnes på sykkelen. Dette er jo en avansert datamaskin. Vi blir nysgjerrige, og må sjekke fakta på nettet.  Det første svaret er prisen.  Jeg hadde tippet 190 – 210 tusen.  Sykkelen begynner på 150.990,-.  Og med ekstrautstyrspakka til kr. 51.450,- , er vi tett ved sannheten.  Vekta blir jeg litt mere overrasket over.  Sykkelen er tyngre enn jeg hadde tenkt meg, 244 kg kjøreklar.   På disse enkle veiene jeg har kjørt til nå, har de nærmest vært tryllet vekk.  Når det kommer til effekt, er det som forventet. 95 hester på en moderne motorsykkel, er imidlertid nok i bøtter og spann.  Det fine med dette er jo at du virkelig kan utnytte kreftene på sykkelen. Sykkelen er ikke overlegen deg, som ofte er tilfelle når du snakker om adventuresykler med 150hk eller mere.

Tilpasset lange reiser og tøft terreng

F 850 GS Adventure er bygget for eventyr.  I følge BMW er den robust, kompromissløs og forberedt på de tøffeste utfordringene. Selvsagt bygger sykkelen på F 850 GS modellen, men denne utgaven har større tank og har blitt høyere. Sammenlignet med standard utgaven har Adventure varianten 26mm lengere færingsvei foran, mens demperen bak faktisk har 4mm kortere fjæringsvei.   Dessverre medfører endringene, at vekten øker fra 229 til 244 kg.  Med det 21 tommers store forhjulet viser den at den kan takle grove underlag.   Felgene har eiker og disse er festene i ytterkant på felgbanene.  Dermed kan slangeløse dekk benyttes.  Akkurat slangeløse dekk er imidlertid ikke det mest robuste på tunge adventure sykler, men noe de fleste bruker.  

På siden av motoren har sykkelen kraftige beskyttelsesbøyler, som står forholdsvis langt utenfor motoren.  Hensikten med dette må være å beskytte førerens ben.  Fothvilerene er store og grove. De er godt egnet for stående kjøring.  På styret sitter håndbeskyttere som tar av for vær og støt.  Tanken virker enorm og rommer da også 23 liter, men ut fra størrelsen hadde vi i utgangspunktet gjettet på nærmere 30.  23 liter gir deg imidlertid rekkevidde på over 500 kilometer, noe som burde holde på de fleste turer.  På bakparten har sykkelen påmonterte bøyler, til aluminiumskofferter.  Dekkene som leveres som standard er Bridgestone Battlax Adventure A41, et dekk som nok ikke innbyr til de mest spennende eventyrene, men det kan du jo gjøre noe med. 

dav

Førermiljø og ergonomi

Sykkelen er utstyrt med nøkkelfri tenning. Denne fungerer også på tank-lokket.  Instrumenteringen består av en 6,5 tommers stor TFT fargeskjerm som blir synlig når du trykker ned tenningsknappen.  Skjermen er lettlest og oversiktlig, og gir mengder med informasjon.   

Knapper til kjøremodus, menyer, ABS, fjæring, ekstralys, varmeholker, cruisekontroll og de vanlige funksjonene, er oversiktlig plassert på hendlene.  Dessuten har sykkelen BMW´s velkjente navigasjonshjul, som du benytter når du skal navigere deg gjennom menyer, eller gjøre endringer av innstillinger. 

dav

På høyre styreholk er en nødknapp plassert. Når denne aktiveres, kontakter den automatisk BMW-anropssentral, for å aktivere redningstiltak så raskt som mulig. 

Sykkelens tank tar av for mye vind og vær.  Selve vindskjermen er forholdsvis liten, men kan enkelt justeres opp ved en vippehendel som er plassert på høyreside av skjermen, og dermed nås fra førerposisjon. Den fungerer ganske bra, og du opplever at du sitter ganske godt beskyttet for vind og vær på sykkelen.  Speilene er oversiktlige og gir god sikt bakover.  

Sete kan valgfritt bestilles i ulike høyder.  

dav

Elektronikk

Vår F850GS Adventure, er spekket med elektronikk.  På TFT skjermen, kan du få opp status på valgene du har gjort og i tillegg lese av en mengde informasjon.  Fra knapper og navigasjonshjul, kan du gjøre endringer og valg i oppsett.  Her kan du deaktivere ABS fullstendig.  Du kan også stille inn fjærene i forhold til oppakning og passasjer. Fire kjøremoduser er tilgjengelig. «Dynamic», «Road», «Rain» og «Enduro». 

Standard har motoren de to kjøreprogrammene, «Rain» og «Road». I regnmodus er gassresponsen rolig. ABS og ASC (automatic stability control) er innstilt for glatt underlag.  I «Road» modus er gassresponsen mere kontant, og ABS og ASC er satt opp for høy friksjon.  Kjøreprogrammene «Dynamic» og «Enduro» er tilbehør, eller inngår i enkelte av tillvalgspakkene.  «Dynamic» er det mest sportslig kjøreprogrammet.  «Enduro»-modus er preget av myk gassrespons. 

dav

«Enduro Pro» modus aktiveres via en plugg under sete.  Denne gir optimal gassrespons, og har en regulering av ABS og DTC som er tilpasset kjøring med offroad-dekk. I tillegg er bakhjulet ABS deaktivert i denne modusen, slik at du kan bruke bremsen bak mere aktivt.

Sykkelen skal ifølge BMW være overlegen på hvilke som helst underlag.  Fjæringene tilpasser seg også i de ulike kjøremodusene, men kan i tillegg overstyres om du ønsker det. 

Mere testkjøring

Neste testtur blir en etappe kombinert med asfalt og grusveier.  Før denne turen justerer jeg styret ved å vri det noen centimeter opp. Dette forbedrer stående styreposisjon. Bremsepedalen har en smart funksjon, som gjør at du kan utløse et høyere nivå på denne.  Da fungerer bakbremsen bedre ved stående kjøring.  På asfaltveiene er denne sykkelen helt topp.  Den har bra med hester, men ikke mere enn at jeg opplever disse som greie og kontrollere.  Når jeg presser sykkelen, kan jeg virkelig kjøre aktivt.  Fjæringen fungerer svært godt.  Vi finner noen grusveier, som er ganske fine, og sykkelen takler disse på en grei måte.  På et parti må vi over en traktorvei mellom to jorder.  Veien består av mye gress og leire.  Dekkene på sykkelen er overhode ikke egnet til dette, men vi klarer heldigvis å balansere oss gjennom.  Vi utfordrer flere grusveier og sykkelen takler dette fint.  Etterhvert blir veien vår et kjerrespor som nærmest er ufremkommelig.  Veien har vært fylt med vann et godt parti, før den setter bratt ut en bakke.  Det er ingen vei tilbake.  I disse partiene blir sykkelen blytung, og dekkene fullstendig uegnet.  Neste dag kjører vi flere timer på svenske grusveier.  Sykkelen er på ingen måte noen endurosykkel, men kommer seg gjennom på greit vis.  Vi tester den også opp en bratt bakke som består av grov pukk. Dette takler den helt fint.  På asfaltstrekkene koser jeg meg skikkelig.  Kort oppsummert vil jeg si at dette er an asfaltsykkel som takler grusveier. Blir partiene tekniske, er den alt for tung og uten tilstrekkelig fjæring.  Utover dette tester jeg sykkelen med passasjer.  Dette fungerer veldig bra.  Det er kjekt og enkelt kunne stille inn demperen, mens du sitter på sykkelen. Du må imidlertid utføre dette mens sykkelen står stille.  Bakparten blir passe stiv, og motoren har krefter nok. Parallell-twin motoren yter 95 hk ved 8250 omdreininger. Dreiemomentet er på 92 Nm ved 6250 omdreininger. Bensinforbruket skal være på 0,41 liter på mila. Dette gir en teoretisk kjøreglede på 56 mil mellom bensinfyllingene. Motoren har etter min mening krefter nok i massevis, og er en svært positiv opplevelse. Eksosanlegget gir en herlig lyd, og er på ingen måte flaut i original tilstand.   Brembobremsene på sykkelen fungerer bra.  Dette er ikke markedets kraftigste, men de ar lette og dosere både på grus og asfalt.  Sykkelen vi kjørte hadde quickshift.  Om jeg skal være litt pirkete, kunne denne vært enda mere smidig.  Noen ganger måtte jeg bruke litt for mye kraft på denne. 

Ekstrautstyr

Spekteret av tilleggsutstyr og ekstrautstyr er stort.  Det tilbys også en rekke pakkeløsninger til sykkelen.   

Komfortpakke består av; Keyless, dekktrykk målere, hovedstøtte, led hovedlys, led blinklys, led ekstra tåkelys og alarm. Denne pakken koster kr 17.045,- 

Touringpakke består av Komfortpakke, og i tillegg; Dynamisk ESA, hastighetsholder, fester til aluminiumskofferter.  Denne pakken koster 28.820,- 

Performence pakke består av Touring pakke, og i tillegg; DCT, Girskift assistent, Kjøremodus Pro, ABS Pro, GPS feste, TFT skjerm og BMW´s nødsender. Pakken koster kr. 51.450,-

I tillegg til dette kan alu. kofferter kjøpes for kr. 4.000,- pr. del. 

Testføreren mener

En BMW F 850 GS Adventure er en fantastisk turkamerat, robust og pålitelig i de fleste situasjoner. Sykkelen har meget god kjørekomfort. Den er stabil og presis, og oppleves som utrolig lettkjørt.  Det er et imponerende mye elektronikk på sykkelen.  Jeg vil si at sykkelen passer bra til de fleste eventyr.  Det er hovedsakelig en asfalt sykkel, men klarer de fleste underlag på en god måte.  Ofte når jeg prøvekjører sykler, ender det opp i en liten forelskelse. Disse følelsene fikk jeg denne gangen også.  Om du velger en toppspekket F850GS Adventure, koster denne ca. 2/3 av en toppspekket 1250. Jeg tror ikke du vil få en sykkel med 2/3 av kvalitetene, tvert imot. Her får du en lettkjørt turkamerat, som kan løse akkurat de samme oppgavene.  Kanskje noen av dem på en enda bedre måte.  Jeg er på ingen måte redd for gi sykkelen virkelig gode referanser, og tror mange kommer til å oppdage akkurat det samme.  Kjøreglede i bøtter og spann er ord som passer bra om F850GS Adventure. 

Spesifikasjoner: 

Pris fra kr. 150.990,- 

Leveres i variantene / Farger:  Ice Gray. Rally style.  Exclusive style

Motortype                   To sylinder – 4 takt veskekjølt motor

Slagvolum                    853 cm3

Effekt                           70 kW (95 hk) ved 8 250 o/mim

Maks. dreiemoment    92 Nm ved 6.250 o/min

Sekundærdrift            Kjede

Chassis / bremser        

Dekk, foran                  90/90 21

Dekk, bak                     150/70 R 17

Brems, foran                Dobbel skivebrems, med flytende opplagring, diameter 305 mm

Brems, bak                   Enkel bremseskive, diameter 265 mm,

Dimensjoner / vekter   

Lengde                        2300 mm

Bredde (med speil)      939 mm

Høyde (uten speil)       1437 mm

Setehøyde                   875 mm

Vekt, kjøreklar             244 kg (med full bensintank)

Tillatt totalvekt            455 kg

Tankvolum                   23 liter (reservetank ca. 3,5 liter)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *