Alle innlegg av Kyrre Hagen

Påskestemning på primustreffet 2021

Tekst og foto: Kyrre Hagen

Finnes det noen mennesker på Primustreffet i år, undret vi oss. Dette måtte vi finne ut av. Vi tok ut sykkelen i det nydelige været og satte avsted mot Fjorda.

Påskastemning

Været var aldeles nydelig, sånn 5- 7 varmegrader, og helt opp til Bjonevika var det nærmest tørre veier. Herfra og oppover var det imidlertid mer enn spennende. Veien var stort sett dekket av is, og den var stedvis råtten, noe som førte til at framhjulet stadig ville en annen retning en oss. Ja for jeg hadde til og med passasjer, noe som ikke var noe problem for XTén. Heldigvis hadde vi nye piggdekk.

Kjent ekvipasje på Primus
Nydelige vintersykler.

Vel framme på Fjorda stå det sykler i veikanten, men med mye større avstand enn vanlig. De nasjonale smittevernreglene sier jo at man må ha faste plasser på slike arrangementer. Det var ikke noe problem på Primus, for folk camper jo der de alltid har gjort; altså på sin faste plass. Når ikke dansker og tyskere klarer å komme over grensa blir det automatisk god plass.

God avstand på treffet i år, når alle utlendingene manglet.

Ikke noe arrangement

Nå er det jo sånn at dette ikke er et arrangement, men de som er interessert i dette vet akkurat hvilke helg andre som er interessert i det samme pleier å møte opp på Fjorda. Årets oppmøte bar preg av vanskelig grensepassering, og ingen utlendinger var å se. Dvs., det var vist en, uten at vi klarte å identifisere vedkommende. Skal vi tippe hadde ca. 50 personer tatt turen opp, for å sjekke om noen andre hadde gjort det samme.

Kjent innslag på Primustreffet

På Fjorda var været som sagt påskestemning, og folk koste seg alt de kunne klare. Jakka måtte av, det var rett og slett for varmt, og vi koste oss med kjentfolk, mens vi tilberedte lunsj på medbrakt primus. Stemningen her oppe er helt topp og vi vil påstå at vintermotorsyklistene nok er de aller hyggeligste som ferdes på to hjul. Hjemveien ble omtrent like spennende som ankomsten, og i det sola gikk ned var vi trygge nede på den tørre asfalten på E16.

Frank Rotor Banggren i kjent stil. Utstyrt for langtur med øl-vest..

Fasilitetene på primustreffet er denne transportable dassen.

Så får vi bare håpe vaksinene hjelper, og at alle som ønsker seg til Primus får muligheten igjen i 2022.

Harley Davidson Pan America

Tekst Kyrre Hagen. Foto Harley Davidson

22 februar var nedtellingen over, og Harley presenterte sitt siste bidrag i modellutvalget sitt, en helt nyutviklet adventure modell. Her snakker vi om en råsterk nyutviklet motor og vekt som absolutt konkurrerer med konkurrentene.  

Tilbake til DNAét for Harley Davidson

Under lanseringen av den nye modellen forsvarer Harley at de har vært i adventure-bransjen fra tidenes morgen, og legger vekt på at adventure-genet har ligget der helt siden start. Ved å skaffe deg en Harley slapp du å mate hesten.

Evrything is a road

Under utviklingen av sykkelen har det vært viktig at sykkelen viser sine familietrekk til de andre Harley modellene. Det måtte ikke være noen tvil om at dette var en Harley, laget på Harleýs måte. Sykkelen er utviklet under slagordet «Evrything is a road». Med modellen ønsker Harley å nå et både bredere og yngre publikum.

De tekniske spesifikasjonene og teknologien, som sykkelen er utstyrt med, viser at produsenten virkelig mener alvor. Spesifikasjonene er langt skarpere enn mange på forhånd ville gjette på. Den nyutviklede vannkjølte motoren på 1250 ccm, er et bærende element i sykkelen. Til tross for sitt massive utseende veier basismodellen kun 242 kg (Våtvekt). Effekt på 152 hk, og et dreiemoment på 128 NM er respektabelt, og bør holde i massevis på en sykkel til dette formålet.

Pan America 1250-modellene er utstyrt med teknologien som du forventer i denne kategorien: IMU over seks akser, justerbare kjøremoduser, Bluetooth-tilkobling og navigasjonsfunksjoner med lokalisering på en berøringsskjerm som er 17,3 cm.

Avanserte dempere.

Pan America har Showa BFF (Balance Free Forks) foran og en BFRC (Balanced Free Rear Cushion-lite) bakdemper med elektronisk vektjustering og halvautomatisk demping. Disse har 190 mm vandring.

Støtdemperne er halvautomatiske systemet registrerer stillingen til støtdemperne, hastigheten til kjøretøyet, vertikal akselerasjon, nedbrekksvinkelen, gassen, bremsingen og den valgte kjøremodusen for å opprettholde den komforten du liker. Hver kjøremodus har fem forhåndsprogrammerte profiler:

Justerbar frontlykt

Systemet bruker ABS IMU-teknologi for å avgjøre nedbrekksvinkelen til motorsykkelen og gir ekstra lys på sidene av veien. Dette opplyser steder som en vanlig LED-frontlykt uten denne teknologien ikke lyser opp.

Bremser og fjæring

Harley jobbet i samarbeid med Brembo for å designe et spesielt sett med fire-stempelkaliper som passer til utseendet til Pan med «skarpere kanter og mykere kurver». Forhjulet er utstyrt med et par 320 mm skiver, mens bakhjulet får en enkelt 280 mm skive

Sykkelen er utstyrt med hjul av støpt aluminium – 19 tommer foran og 17 tommer bak. Harley tilbyr også eikefelger som et tilvalg.

1250 Special

1250 Special kommer som standard med flere forbedringer som er praktiske når du som fersk fører starter med kjøringen. Den er designet til å konkurrere med de beste ADV-syklene i produktkategorien, og 1250 Special er fullspekket med premium-funksjoner. Pan America 1250 Special tilbyr justerbar setehøyde. Setehøyden senkes når du stopper, og de konstante og optimale innstillingene på støtdemperne opprettholdes når du kjører videre

Mc- avisa skal teste sykkelen i sommer. Etter dette vil vi kunne røpe hvordan sykkelen oppleves på ulike underlag. Hvordan balanse og vektfordelingen er, og hvilke komfort sykkelen byr på sammenlignet med de andre syklene i klassen, som har finslipt på sine konsepter i årevis. Vi gleder oss.

Spesifikasjoner

PRISINFO

PRISING 1VIVID BLACK     kr 262.900,-

PRISING Spesial      kr 288.900,-

FARGE                                             kr 297.900,-

TOFARGET                                   kr 301.900,-

ALT. MED EIKEFELGER        kr 5.000,-

JUSTERBAR SETEHØYDE kr 7.000,-

DIMENSJONER

LENGDE                                        2 265 mm

SETEHØYDE, UTEN LAST  850 mm

BAKKEKLARING                      175 mm

GAFFELVINKEL                         25 Garder

FORSPRANG                               157 mm

AKSELAVSTAND                       1 580 mm

DEKK, FORAN                  120/70R19 60V (Michelin Scorcher «Adventure», Radial)

DEKK, BAK                  170/60R17 72V

SETEHØYDE                                   Basemodellen har 869-894 mm. 830-855 mm med ARH

DRIVSTOFFKAPASITET            21,2 l

VEKT, LEVERT                                 242 kg

VEKT, KJØRBAR                            258 kg

MOTOR                                               60 graders V-Twin med VVT teknologi

SLAGVOLUM                                   1250 ccm

KOMPRESJONSFORHOLD    13.0:1

DREIEMOMENT                             128 Nm v 6750 omd.

HESTEKREFTER                              152 PS / 150 HP / 112 kW v 8750 omdreininger

DRIVSTOFFØKONOMI              5,5 l/100 km

CO2-UTSLIPP                                   129 g/km CO2

CHASSIS

FORGAFFEL                                       47-millimeters opp-ned-gaffel med halvautomatisk, elektronisk demping som kan tilpasses.        

BAKRE STØTDEMPERE               Koblingsmontert monoshock, elektronisk fjæring

FORHJUL                                                  Støpt aluminium

BAKHJUL                                                  Støpt aluminium

BREMSER, KALIPERTYPE            Foran: radialmontert, monoblock, fire sylindre;