Kategoriarkiv: Reisebrev

Her har jeg samlet reisebrev

Utrolige Marokko

Marokko er et vanvittig spennende lande å reise på motorsykkel i. Folk og kultur så ulik vår egen. Klimaet langt varmere en vårt. Topografi og landskap veldig variert og forskjellig fra det vi er vant til. I tillegg har landet fantastiske veier enten du liker deg på asfalt, grus eller i sanddynene.

Tekst og foto Kyrre Hagen

En kamelon er ikke uvanlig på markedet i Marrakech

I disse tider virker motorsykkelturer i fjerne land som en liten umulighet. Koronaviruset har satt effektiv stopper for det aller meste av kjøring i andre land enn vårt eget. Med all sannsynlighet vil vel imidlertid epidemien komme under kontroll, og vi vil igjen gjenoppta våre «vanlige» liv. Da vil vi sette ekstra pris på å igjen kunne gjøre det vi liker aller best, for meg er dette motorsykkelturer i fjerne strøk.

Det bugner av krydder på markedet. Luktene er mange og eksotiske

Jeg har tilsammen fire turer i Marokko, og vil med denne artikkelen forsøke å gi deg inspirasjon til en tur. Ja for i disse tider kan vi jo drømme om hva vi skal gjøre når grensene åpnes igjen, og det vanlige livet gjenopprettes.

Å komme seg til Marokko

Det er ganske uaktuelt å kjøre egen sykkel til Marokko. Avstanden er ca. 4.000 km hver vei. Da er du mett av kjøring før du får begynt på turen. Flyreise har derfor vært alternativet. Før koronakrisa slo ut det meste av luftfart, var det svært enkelt å komme seg til Marokko. Mange flyselskap hadde ruter til Marrakech, og Norwegian hadde til og med direkteflyvninger flere ganger i uka. En direkteflyvning tar ikke mere enn ca. fem timer og det er helt utrolig at det går an å komme til en så forskjellig del av verden på så kort tid. Billetter her dessuten vært svært gunstige, og det har vært mulig å komme seg tur retur godt under kr 3.000,-. Husk bare å bestille med bagasje. Du må jo få med alt kjøreutstyret.

Herlig dag på grus med Triumph Tiger 900 Rally Pro

Klima

Marokko har et mye varmere klima en Norge, og du kan i praksis kjøre motorsykkel her det aller meste av året. Midt på sommeren er det imidlertid for varmt. Om jeg skal anbefale tidspunkt må det være som en start på motorsykkelsesongen tidlig på våren, eller som en avslutning på årets sesong om høsten. Med Marrakech som utgangspunkt er du ganske nære Atlasfjellene. Her er det topper over 4.000 meter, og veier på over 3.000. På sommerhalvåret og på høsten kan du kjøre i alle disse områdene, men på vinteren ligger det snø i fjellet. Det finnes imidlertid asfaltveier som krysser fjellkjeden på ca. 2.000 meter, og her kan du komme over det meste av året. I områdene utenom Atlasfjellene kan du kjøre motorsykkel hele året.

Barna sunger og danser for oss. Alt for å tjene en slant.

På vinteren er det kaldt om natta og på morgenen, men utover dagen er blir temperaturen behagelig. Jeg har besøkt landet i februar, mars, april og i oktober, og har alltid hatt gode temperaturer. Du kan risikere regnvær, og en gang jeg krysset Atlasfjellene snødde det. Om du ønsker en spennende grustur på de mest avsidesliggende veiene skal du velge høsten som reisetidspunkt.

På asfaltveiene i Marokko duger det meste av motorsykler

Type motorsykkel

Mange tror at Marokko bare er grusveier og eventyr på nesten ufremkommelige veier. Dette er feil. Om du ønsker deg en tur på fine asfaltveier finner du mer enn nok av dette. Hovedveiene er av god kvalitet og det er mage partier med intense svingete asfaltveier. Du kan nyte en asfalttur på en customsykkel, eller en stor touringsykkel. På tre av mine turer har jeg kjørt store adventuresykler, type BMW GS 1200. Dette har vært en ypperlig sykkel og ferdes på, og har gjort at jeg har kunnet utforske fine grusveier innimellom.

Herlige svinger på vei mot Toudra du Gorges

Det er mange firmaer som leier ut sykler i Marrakech og flere av dem ligger bare et steinkast unna flyplassen. I realiteten kan du starte din motorsykkeltur samme dag som du kommer ned. Utleiefirmaene leier ut det aller meste, så her finner du lett en sykkel du kan leve med, om du ikke er alt for kresen.

På en av turene vi hadde, ønsket vi å kjøre virkelig tøffe fjellveier. Vi kjøpte oss plass på en transport, og fikk fraktet våre egne sykler ned. I etterkant vil jeg påstå at det var liten grunn til å sende våre «Dakar-rigga» doninger nedover. Om du i stedet leier en eksempelvis Yamaha XT 660, og har med deg en vanntett bag eller lignende, trenger du bare å finne en måte å få med deg ekstra bensin på om du skal ut på veldig lange etapper. Dette er imidlertid sjelden nødvendig.

Kjører du Harley eller en annen type customsykkel, er også dette landet for deg. Som jeg nevnte finnes det utrolig mange flotte asfaltveier her. Veier som er helt supre for denne type sykler.

Tur nr. 1. Kompistur.

Mitt første møte med Marokko var i 2014. Vi var fem motorsyklister som ønsket en tidlig start på sesongen, og planla derfor en femdagers tur i Marokko. Tre av disse dagene skulle vi kjøre motorsykkel. Vi leide oss BMW GS 800er og 1200er. Målet var å kjøre asfaltveier, så vi hadde ingen krav til dekk etc.

Vår første turrute

Det første møte med Marokko og Marrakech gjør virkelig inntrykk. Den fremmede kulturen, markedene og det yrende livet tar pusten fra de aller fleste. Alle arabere vil forsøke å tjene penger på deg. Du er praktisk talt fritt vilt. Markedet i Marrakech er Afrikas største. Det er et yrende folkeliv, og en uendelighet av boder og salgssteder. Fargene og luktene er mange. På torget spiller slangetemerne, og apekattene leies rundt blant turistene. Vi var målløse. Det hele ga et stort inntrykk, og gutta sto rett som det var med åpen munn.

Første kjøredag kryssa vi Atlasfjellene og la oss til i festningsbyen Tarrodant, også kaldt «Lille Marrakech». Det var en spennende dag i et nytt land. Veistandarden var bra og landskapet fasinerende annerledes enn vårt. Vi kjørte nydelige serpentinersvinger.

Dag to kjørte vi i noen fine fjellpartier ut til kysten, og endte vår ferd i Agadir. Dette er en storby ved havet, og her finner du nydelige strender, og flotte hoteller. Agadir har også et pulserende natteliv, noe vi testa ut så det holdt. Ingen av oss hadde notert navnet på hotellet vårt, og det ble å kjøre taxi rundt til vi fant hotellet med motorsyklene på utsiden.

Siste kjøredag ble langs kysten til Essaouira. Her kan du kjøre både spennende asfaltveier, og spennende grusveier. Essaouira er forresten byen Torbjørn Egner hentet inspirasjonen til sin Kardemomme by. Fra Essaouira gikk turen tilbake til Marrakech, hvor turen endte.

En herlig guttetur!

Tur nr. 2. Kjærestetur.

På tur nummer to hadde jeg en kjæreste som jeg ønsket å ta med meg på en annerledes tur i Marokko. Jeg var bedre forberedt på hva som ventet oss og hadde sette meg ut nye områder jeg ønsket å besøke. Turen skulle være i et rolig tempo uten alt for lange etapper, slik at vi kunne kose oss.

Vi passerer Atlasfjellene i et strålende vær

Vi ankom Marrakech og lette etter drosje. Før vi visste ordet av det har en mann sugd tak i koffert-tralla til kjæresten min. Vi var kapra. Dette er typisk Arabere. Vær alltid forberedt på at noen forsøker å lure deg.

Magiske Atlas

Etter en spennende dag i Marrakech var vi klare for mc-tur og krysset Atlas. Det var kaldt og snø i lufta. Dagen etter falt det 30 cm snø. Vi passerte Quarzazate, som er kjent for sine filmstudioer, og fulgte veien sørover til Agdz. Her ble vi tatt i laserkontroll, noe som det er virkelig mye av. Hotellet vi har fått anbefalt var forresten en sjarmerende perle, laget av ”cob”. Hotellet har en fantastisk hage med svømmebasseng og solsenger.

Turen vår gikk videre til Merzouga der de store sanddynene på over 200 meter ligger. Vi fant et hotell som tilbød kameltransport ut til en beduincamp av det luksuriøse slaget. Her tilbragte vi kvelden under en krystallklar stjernehimmel, og fikk en fantastisk soloppgang på morgenen.

På landsbygda er folk vennlige

Turen vår gikk videre nordover mot Atlasfjellene igjen. Vi kjørte vi opp ei trang kløft kalt Gorges de Toudra. Kløfta er trang med ei elv i bunnen, og fjellvegger 200 meter til vers på hver side. Dette var som et eventyr. Vi kom oss ikke over fjellet på grunn av snø, (denne turen tar jeg neste gang).

Nabo kløfta til Gorges du Toudra heter Gorges du Dades. Også dette er en fantastisk dal, med fantastiske svinger og fjellpartier. Jeg kjørte opp til 2100 meter og nøt utsikten.

Det blir dans og sang når Ole Jonny Kløfta ankommer Marokko

Det blir et par overnattinger til før vi igjen krysset Atlas. Snøen som kom, lå igjen i brøytekantene, men veien var bar. På denne turen overnattet vi på mange hyggelige hoteller med svært god standard. Etappene var ikke alt for lange, av hensyn til reisefølget og formålet med turen.

Tur nr. 3. Hardcore Adventure.

Dette skulle bli en virkelig utfordrende tur på egne lette adventuresykler. Disse sendte vi til Marokko med egen transport. Meningen var at syklene skulle fraktes helt til Marrakech. Sånn gikk det ikke. Syklene ble stående fast i tollen i Tangier, og vi måtte forflytte oss 60 mil nordover. Dermed fikk turen en litt annen rute en planlagt.

Vi fulgte grusveier gjennom Rif-mountains og overnattet i den blå byen Chefchaouen. Denne regionen er en av de største produsentene av cannabis i Marokko, og vi fikk nok av tilbud.

Etter to dager kjøring på 90% grus nådde vi Atlasfjellene, som vi krysset på ei spektakulær rute. Vi kjørte elveleier der veien manglet, og fikk en solnedgang på over 3000 moh.  Vi kjører mellom Gorger de Dades og Gorger de Toudra. Dette blir en ev turens høydepunkt. Kjøringen var krevende, og vi fikk havari på en av syklene.

Stairway to heven

Vi hadde en dag ute blant noen fantastiske installasjoner: Stairway to heaven, Orions belte og Golden Spiral. Dette er innovative skulpturer, som er konstruert av den tyske kunstneren Hannesjörg Voth. De ligger noen kilometer ut i ingensteds, og veien er best egnet for kameler eller lette sykler uten bagasje.

Punkteringer ble det mange av når vi var ute på de virkelig tøffe veiene i Marokko

I Erg Chebby-ørkenen nøt vi sanddyner, som er vanskelige å kjøre i, før vi igjen setter turen nordover igjen, og krysser Atlas i over 3000 meters høyde. En fantastisk tur, som tidligere er beskrevet i to av MC-avisas nummer 2 og 3, 2018.

Tur nr. 4. Testkjøring med Triumph.

Denne turen foregikk i februar og var derfor ikke langt til fjels. I stedet holdt vi oss på nordsiden av Atlasfjellene. Vi kjørte vestover på fine asfaltveier, med herlige serpentiner svinger. Det var kaldt på morgenen, men fin temperatur så snart sola begynte å varme.

Vi ankom Essaouira, og kjørte dagstur herfra dagen etterpå. Vi tok syklene ut på strendene, der vi la lange sladder bortover den endeløse sanda. Etter dette ble det en dag med gruskjøring. Jeg tar med litt om denne turen bare for å gjøre leserne oppmerksom på at det går an å planlegge fine motorsykkelturer i Marokko hele året. Det er bare å velge riktig område.

Oppsummert.

Marokko har mye å by på enten du ønsker å kjøre en cruiser, eller en endurosykkel. Klimaet og vegetasjon er nydelig og variert. I Marokko kan du kjøre langs kyst, i fjell, gjennom jungel og i ørken. Kultur og folk er veldig forskjellig fra oss. I hovedbyene blir det fort masete, men på landsbygda er opplevelsen en helt annen. Her er folk vennlige.

Planlegger du slike turer, bør du uansett sjekke på UD sine sider, og forholde deg etter rådene som gis her. Selv har jeg aldri hatt noen ubehagelige opplevelser i Marokko, og kommer garantert til å reise tilbake til dette varierte og spennende lande på Afrikas nordkyst.

Easy-Peasy Vietnamese

Tekst: Kyrre Hagen.

Foto Kyrre Hagen og Anh Doung.

Ribbe med surkål eller mc-tur var valget? -Vi må reise et sted der det er varmere sa jeg. Sør-Amerika, Asia eller Afrika? Valget falt på Vietnam. Dette skulle bli en julefeiring utenom det vanlige. En skikkelig offroadtur spekket med spennende opplevelser og høydepunkter. Vi ble ikke skuffet!

Okser og kuer er et vanlig syn langs veiene i Vietnam. De står gjerne bundet langs veien, og er ikke spesielt rede for trafikken som går forbi.

Vietnam

Vietnam har en lang og konfliktfylt historie. De ble kolonisert av franskmenn, som styrte landet med jernhånd, men de fleste kjenner vel mest til USA´s involvering i konflikten på midten av sekstitallet. Etter at millioner av vietnamesere var døde trakk USA seg ut under en slags våpenhvile. Når USA var ute blusset krigen opp igjen. Ho Chi Minh erobret Saigon i 1975 og samlet med dette hele Vietnam. 

Alt kan fraktes på to hjul.

Reisetid

I London stiger vi om bord i verdens største fly, en Aairbus A380 800, sammen med ca. 850 andre passasjerer. Å reise til Vietnam tar tid, men etter 33 timer er vi endelig på plass i Hanoi. Byen som en gang var hovedstad i Nord-Vietnam. Vi har bokstavelig talt fløyet en strekning som tilsvarer mer enn halve jorda rundt. 

Inge Braathen i fint driv.

Hanoi Som utgangspunkt.

Etter noen timers søvn tar vi byen nærmere i øyesyn. Vi har valgt et hotell i den gamle bydelen. Hanoi en spennende og vrimlende by, der alle forsøker å tjene penger på deg, men på en hyggelig måte. Gatene er trange og travle. Alle fortau er fylt av scootere, spisesteder eller små butikker som hovedsakelig overlever på turister. Det hele ganske sjarmerende og uvant for oss nordboere. I gågatene forsøker politiet forgjeves å rydde disse for tohjulinger. De kommer mannsterke og rydder gata, men når politiet er ute av syne, er gatene like fulle. Byen er stor og har flere store flotte parker. Du finner også rike bydeler med moderne bebyggelse.

Endelig på tur. Vår 3 kjøredag er igang.

Hanoi ble valgt som utgangspunkt for turen, da vi så mye fjell i nordområdene. Vi hadde dessuten registrert at en del firmaer arrangerer motorsykkelturer nettopp her. Det måte jo bety at dette var områder som bød på spennende opplevelser og god motorsykkelkjøring. Hanoi har dessuten gode flyforbindelser.

På tur.

Etter et forsøk på å ta igjen noe av den tapte søvnen, henter Doung Anh oss tidlig på morgenen. Dette er en uredd ung vietnamesisk gutt på 28 år, som har guidet motorsykkelturer i seks år. Vi får utlevert hver vår Honda CRF250L og turen kan begynne.

Jovisst finnes finner du fine asfaltveier i Vietnam også. Veien slynger seg oppover den bratte fjellsida i herlige serpentinersvinger.

Å kaste seg ut i Hanois mandagsrush som adventure-rookie, det er ikke for pingler, men min reisekamerat Inge Braathen gjorde det uten å blunke. I byen vrimler det av tohjulinger. Det tutes overalt, og alle steder der det er plass til et kjøretøy, er det et. Hele familier kommer kjørende på samme sykkel. Du må heller ikke bli overrasket om det kommer noen motsatt vei i kjørefeltet ditt. Det gjør det stadig vekk. Syklene brukes til å frakte alt mellom himmel og jord. Noen sleper seks meters lengder med armeringsjern, andre frakter griseslakt, bur med høner eller en pall med murstein. Alt kan fraktes på to hjul. I gatekryssene kommer mange på innersving i motsatt kjørefelt. Det gjelder å være skjerpa. For å si det helt ærlig er dette den verste trafikken jeg noen gang har opplevd. 

Søleveier er ikke uvanlig i Vienam.

Vi kommer etterhvert ut på landsbygda og ting blir roligere. Veistandarden er midt sagt spennende, en blanding av grus og asfalt. Vi kjører langs «Red river» og rundt oss er det store jordbruksområder. Vi passerer små landsbyer med kyr, høner og bikkjer.  

På slutten av dagen vil guiden vår Doung teste offroad ferdighetene våre og tar oss ut på stikjøring. Etter en bekk skal vi opp en bratt bakke og jeg kjenner straks at clutchen ikke fungerer. Det er ikke fremdrift på sykkelen. Jeg har hatt mistanke til dårlig clutch hele dagen, men nå får jeg det bekreftet. Vi kommer med nød og neppe frem til overnattingsstedet Vulinnh Farmstay i Noggoi. 

En herlig dag nord i Vietnam. Temperaturen er herlig selv nå i jula.

Overnattingsstedet er i kategorien «Homestay». Det ligger i ordet; du bor hjemme hos noen. Bygningen er typisk vietnamesisk, med en murt kjøkkendel i den ene enden og et stort rom for overnatting og opphold i den andre. Oppholdsdelen står på høye påler avdeles med gardiner innvendig til de forskjellige gjestene. Stedet er veldig idyllisk, med en fiskedam i hagen og fine uteområder.  Maten servers på gulvet og vi spiser sammen med vertskapet. Til maten har vi også selskap av et ungt fransk par og en australier. Vertskapet forsøker å sjenke gjestene med risbrennevin. Heldigvis gjennomskuer vi taktikken i tide. 

Ny clutch på julaften. 

Vi våkner opp til julaften i Noggoi. Bussen kommer med nye deler kl. 10. Sykkel og deler leveres på verksted. 

Tre glade juleturister i Vietnam Kyrre Hagen, Inge Braathen og vår guide Anh Doung.


Vi bor ved Ho Dien Thac Ba, som er en innsjø på over åtte mil. Duong har ordnet en båttur for oss mens vi venter. Båten er en slank stålbåt på sikkert 40 fot, med bilmotor og en lang aksel med propell. Ute på innsjøen er det et mylder av grønne øyer. Fiskere trekker hundrevis av bittesmå teiner. Disse stables opp og fyller hele båten. Været er 20 grader både på land og i vann.
 

Mye av veiarbeiidet gjøres for hånd i Vietnam.

Etter lunsj er sykkelen klar med ny clutch. Duong legger i vei i et drepende tempo for å ta igjen det tapte. Dessverre må vi kjøre raskeste vei i dag for å nå frem i tide. Det går bokstavelig talt unna. Inne i en landsby vinker noen ivrige politifolk oss inn. Duong har instruert om å stoppe bare dersom han gjør det. Vi slipper unna og politiet er for late til å komme etter. Vi har ikke gjort noe galt, men politiet her nede kan være korrupt. 

Full fart i herlige svinger. Vi storkoser oss i Vietnam, og 250ene får kjørt seg.


Vi tar inn på et hotell i Ha Giang, nede ved en liten elv. Nå er vi ganske langt nord i Vietnam. Her ankommer det også et stort følge med nederlendere på motorsyklister. I kveld er det selveste julekvelden og vi nyter vietnamesisk julemiddag med pinner øl og medbrakt aqavit. 

Guide-hangover.
Vår unge guide Doung fikk virkelig lys på lampa på julekvelden og festa til langt på natt. Det var ingen Doung til frokost, så vi begynner å purre han en halvtime før avreise. Han stiller presis, men vi oppdager av kjøringa at han nok har hatt bedre dager.


Etter noen få kilometer begynner et område med mye veiarbeid. Mye av dette er rent håndarbeid i Vietnam. Her er det løsgrus, pukk og gjørme, og vi storkoser oss. I det jeg smiler fra øre til øre, blir Inge borte. Han har punktert mens vi kjørte over noen digre hauger med spiss grov pukk. Vi får bytta slange og kjører videre. 

Det er høye bratte fjell her, og overalt der det er mulig, dyrkes det ris. Det er grønt selv om det er midt på vinteren. Veien slynger seg opp fjellsidene i serpentinersvinger. På toppen tar vi av på en smal vei, stedvis mer som et rødbrunt gjørmebad enn vei. Søla fyller mønstret i dekkene og det er som å kjøre med sliks. Om du er uheldig og kjører utfor her, ønsker du deg en fallskjerm. Det er steilbratt og høyt. I en bratt smal bakke tar vi igjen nederlenderne fra i går. De er livredde og er ikke blide når vi kjører forbi på den smale stien.

Veistandarden er varierende, Noen steder både søle og gjørme. Dette er spennende og morsomt.

Stikjøring.

Etter lunsj bærer det ut på «single-tracks». Dette er morsomt og mildt sagt spennende. Vi ser noen spennende stier gjennom landskapet og spør Doung, som nå er helt i orden igjen, om ikke vi kan prøve. Han studerer Google maps på mobiltelefonen sin, og vi legger i vei. Stien er smal og steinete, og det er veldig bratt på utsiden. Det rare er at uansett hvor dårlig veien eller stien er, kjører det alltid noen med scooter der. Gjerne med et digert lass varer, og ofte flere på samme sykkel.

Guiden vår tar oss med på ukjente stier. Her i Vietnam har du virkelig muligheter for å utforske spennende single tracks.

Vi har hatt noen tilbud i dag: Et sted bar to gutter lange armeringsjern over veien. Det var ikke mulig å se før du hadde jerna rett foran deg. 50 meter fra hotellet kutta en mopedist veien rett foran Doung. Han la igjen et fem meter langt bremsespor, men fikk stoppet i siste liten. En helt fantastisk kjøredag er over. Flott natur og landskap og hyggelige folk. 

Langs den kinesiske grensa

Vi våkner opp i Cho Dong Van. Doung har innkvartert oss på et bra hotell etter vietnamesisk standard, men frokosten uteblir da kokka er sykemeldt. Vi inntar nudler til frokost på et gatekjøkken i stedet. Dette er rene slankekuren. Er du overvektig, bør du ta deg et par måneder i Vietnam.

Denne nydelige jenta selger blomster langs veien. Vi treffer mange blide mennesker i Vietnam.

Vi kjører nordover en runde mot den kinesiske grensa. Veien er bortimot ufremkommelig med bil og snart kjører vi ut på noen ville «single tracks». Det er stupbratt, stien er smal og steinete. Den slynger seg opp og ned langs fjellsiden hvor vi ser over til Kina. Doung er kjent her og kjører raskere enn oss. «Easy-Peasy Vietnamese» roper han til oss når vi når han igjen. Vi storkoser oss. 

Denne overfarten var absolutt blant høydepunktene på turen. Om du mister taket på vaieren her, kan du få deg en lang tur før du er i land igjen.

På elva med bambusflåte.

Vi er i høyden og det er kaldt. Vi kjører en sti ned til elva Hho Que. Her venter vi på ferga som er en smal bambusflåte. Denne dras over for hånd etter en vaier som henger over elva. Opp på andre sida er det bratt og sleipt. Vi tar lunsj og slankekuren fortsetter. En liten porsjon nudler er alt vi får. Men vi får tilbud om så mye «happy water» vi vil. 

Vi kjører offroad langs den kinesiske grensa. På det nærmeste er vi kun 50 meter unna Kina. Vi kan se gjerdene, men det er bare å glemme å prøve å komme inn dit. Da vil vi bli skutt.

Silkeormer i Bue Lac

Vi ankommer Bue Lac som ligger helt i det nordøstlige hjørne av Vietnam. Her er et yrende liv og gatene er fulle av boder som selger alt fra fisk til katter og mobiltelefoner. Doung lurer på om vi vil spise hund til middag. Det vil vi gjerne, men det får han ikke tak i. I stedet blir det silkeormer. Det er tydelig at det tærer på budsjettet til guiden. Standarden har gått gradvis nedover og nå er vi på sparebluss.

Er du nysgjerrig på spennende mat er Vietnam et land å besøke. Disse silkeormene sto på menyen en av dagene.

Waterday

Hotellet har ikke frokost i Boa Lac heller, så Doung kjøper bagetter som vi spiser på en Coffey-shop. Vi kjører sørover, for det meste på vanlige veier i dag, men de er så dårlige at de fleste vil nok kalle dette offroad. 

Utpå dagen kommer vi til ei elv der det går ei smal bambusbro over. Her tjener ei eldre dame til livets opphold ved å ta bompenger. Vi betaler, men kjører likevel over elva. Det er som å bli guttunger igjen. Guiden vår har bare joggesko og vil ikke bli våt. Når han ser hvor mye vi koser oss, klarer han imidlertid ikke å la være. Han tar av seg sko jakker og hjelm, tenner seg en røyk og kjører over.
 

Guiden år tar av seg sko, jakke og skjorte når vi skal over elva. I tillegg tenner han seg en sigarett.

Vi kommer til en større elvekrysning. «River or bridge», spør guiden? «River», roper vi i kor. Her kjører merkelig nok guiden over uten å ta av seg noe. Kryssingen er adskillig dypere en forrige elvekrysning og det blir stille når hele motoren er under. Vi blir søkkvåte. 

Langt oppe i fjellsida treffer vi denne barneflokken, som lurer på hva som nærmer seg. En ting er sikkert. Unger kan de lage her nede også.


Vi trøbler litt med å finne innsjøen Ho Ba Be. Vi kjører stier steilbratt rett opp og ned, før vi finner riktig nedfart. Syklene lastes om bord i en ti meter lang slank stålbåt, som tar oss over innsjøen til overnattingsstedet vårt; Anh Duoc Homestay. Dette ser ut som ei rønne, men er i virkeligheten et veldig hyggelig hus. På en idrettsplass nedsfor spilles og synges det. En begravelse foregår. Ritualet gjentas fra morgen til kveld i fem dager. Til middag får vi gresshopper med noe attåt. Det smaker bra og familien deltar ved måltidet. Også de forsøker også å skjenke oss med risbrennevin, men vi har en kjøredag igjen, selv om det er hyggelig.

Siste etappe.

Doung har storkost seg og funnet alle de morsomste veiene han kan. «You are very good riders», sier han. Vi tror faktisk han trives med å ha oss med på tur. I dag er siste kjøredag og målet er å komme oss tilbake til hovedstaden Hanoi.

Uansett hvor ufremkommelig du synes veien er, kommer det alltid lokale førere med hele familien på samme scooter. Eller noen som frakter det mest utenkelige på to hjul.


Det duskregner idet vi kjører over fjellene. Veiene er på en måte asfaltveier, eller de har vært det en gang. Vi kjører gjennom et landsbymarked hvor det tusser av folk. Her selges alt av grønnsaker, kjøtt, fisk og mobiltelefoner. Etterhvert blir både veien og været bedre. Det klarner opp og vi kjører noen herlige svingete asfaltveier. De små syklene jager på i 130 km/t. Det er nesten maks av hva de kan klare. Trafikken tetter til ettersom vi nærmer oss sentrum. Det bor over 6.500.000 mennesker i Hanoi og vi kjører i denne bebyggelsen de siste 100 kilometerne av turen.

Når vi stopper utenfor hotellet vårt, har dagsetappen blitt 240 km. Det blir et trist farvel med guiden vår, som får overrekt kjørehanskene til Inge og knebeskytterene mine i avskjedspresang. Er det noe denne gutten trenger er det ordentlig kjøreutstyr.

Bue Lac ligger lengst nordøst i Vietnam. Byen er yrende, og her får du kjpt det aller meste. Maten er aller ferskest levende.

Overnattinger:

Innkvarteringen var en blanding av «Homestay» og hoteller. Du kan ikke sammenligne med standarden hjemme. De hyggeligste overnattingene var på «Homestay». Her ble vi en del av familien.

Maten:

Er du villig til å prøve er dette virkelig en mulighet til å forsøke ny og uvant mat. Vi spiste silkeormer, gresshopper, griseinnvoller og mye annet rart. Det er mye god vietnamesisk mat og det serveres ofte risbrennevin til.

Veier og natur:

Veiene i Vietnam er av veldig varierende standard, fra flotte motorveier, til dårlige grusveier og stier. I dette landet kan du få alt du ønsker deg. Vi ønsket en skikkelig offroad tur, og fikk mye grusveier og stier. Selvfølgelig må di inn på hovedveier innimellom for transport. Natur og landskap er ganske flatt i områdene rundt Hanoi, men etter hvert som vi kom nordover ble det bratt, vil og spennende med stor variasjon. Vietnam er et grønt land, dette betyr at det er en del nedbør, og du bør huske på å planlegge turen din utenfor regntiden.  

Sykler og guide:

Det er de små syklene som gjelder i Vietnam. Vi leide Honda CRF250L og hadde stort sett de største syklene overalt. Det lønner seg å gå nøye over syklene. Våre sykler var dessverre i litt dårligere stand enn hva vi var lovet. Guiden vår mente at det er Honda som gjelder, da dette er de syklene det er enklest å få deler til. 250-ene er lette og kommer seg bra fram uansett underlag. Vi kjørte med knastedekk som fungerte bra både på offroad og asfalt. Guiden vår var veldig god i engelsk. Dette gjorde det enkelt å kommunisere, og han var hyggelig og ble en god reisekamerat for oss.

Nyttige adresser:

http://www.vietnammotorbike-tours.com

Kostnader:

Flybilletter kom på kr 9.500,- pr. Person. Singapore Airlines.

Hotell tre netter i hovedstaden Hanoi kr 1.200.- for to inkludert frokost.

On du reiser på egenhånd han du overnatte for fem til seks US dollar på Homestay.

Motorsykkel inkludert guide, overnattinger og alle måltider, fra ca. 165 USD pr. døgn pr. person.

Ferger i Vietnam er nok litt utenom det vi er vandt til hjemme. På mange av innsjøene er dette alternativet.

Oppsummert

En motorsykkeltur til Vietnam kan anbefales på det varmeste. Vi hadde sett på kartet at det var mye fjell i de nordlige områdene. Det betyr som regel mye svinger og morsomme grusveier og «single tracks». Vi fikk rett, denne landsdelen hadde mye å by på og stor variasjon.

Vi hadde jula tilgjengelig og valgte å leie med oss guide for å få det beste ut av dagene vi hadde tilgjengelig. Dette var vi godt fornøyd med. Stort sett lå dagsetappen på 180 km, noe som er tilstrekkelig når du samtidig skal ha tid til å se landet. Vi fikk kjøre alt fra stier til asfaltveier. Guiden testet oss litt for å finne nivået og tilpasset veivalgene etter dette. Han tok oss ut på de mest krevende partiene, og vi hadde det utrolig artig. Stikjøring og elvekrysning med bambusflåte var av de største høydepunktene.

Vi venter på veiarbeid sammen med en hel flokk med andre tohjulinger.

Vi hadde en aldeles fantastisk tur. Inntrykkene er så mange at det tar tid å ta alt innover seg. Dette landet har en fantastisk natur. Folk lever mildt sagt annerledes enn oss. Når vi leser på nettet om farlige veier og tuneller i Norge må vi nesten le. Veistandarden er mildt sagt spennende og trafikken intens, med biler og tohjulinger overalt. Vi har imidlertid ikke sett noen ulykker.

Om du ønsker et eventyr som dette bør du ikke nøle. Dette landet er fantastisk og gir opplevelser utenom det du er vant til. 

Tar du sjansen ønsker vi deg god tur!