Kategoriarkiv: Tester

BMW R 1250 RT. Touringsykkel det svinger av.

Tekst og foto: Kyrre Hagen

RT´s historie:

Modellen har sin opprinnelse tilbake til 1976, da BMW brukte en tosylindret firetakts boxsermotor på 980 ccm i R100RT. I 1996 ble den erstattet av R1100RT.  Den nye modellen hadde omfattende endringer og økt slagvolumet til 1085 ccm. Effekten var endret fra 60 – 90 hk. Modellen fikk på slutten av produksjonsperioden ABS bremser.

Våren 2001 vokste RT til 1150. Motoren var nå på 1130 ccm og ytelsen 95 hk.  Dreiemomentet var økt fra 90 til 100 Nm. Bremsene var nå ABS integral bremser, hvor både hendel og pedal virket på begge hjulene. Modellen hadde fått ny kåpe men hadde klare likhetstrekk med foregående modell.

I 2005 kom en større oppgradering av modellen. Nå het den R 1200RT, og slagvolumet var nå 1170 ccm. Effekten var oppe i 109 hk og dreiemomentet på 115 Nm. Sykkelens utseende var kraftig oppdatert og modellen fremsto som helt ny.  Jeg hadde gleden av å prøve den, og det var helt klart at forskjellen fra tidligere R 1100 RT, som jeg kunne sammenligne med, var enorm. Da jeg satte meg på sykkelen ble jeg overrasket flere ting. Det ene var den massive store kåpa med det enorme kåpeglasset. Det andre var at når du satte sykkelen i bevegelse var nesten størrelsen som tryllet vekk. Til tross for de fysiske målene var dette en maskin du virkelig kunne kjøre aktivt med. På den tiden var jeg den lykkelige eier av en Yamaha FJR 1300, og trodde selv jeg kjørte den optimale tursykkelen. Jeg oppdaget at BMWén var et hestehode foran.  Sykkelen kunne kjøres adskillig mere sportslig og hadde i tillegg overlegen komfort.

I 2014 fikk 1200 modellen en kraftig oppdatering. Kåper, lykter og instrumenter var nå helt nytt. Motoren hadde fått en oppgradering, og ytelsen var øket til 125 hk. Sykkelen fremsto nok en gang som ny. 

Beholdt utseende:

Det er på mange måter 2014 modellen som nå har fått ny motor og navnet oppgradert til R 1250 RT. Etter minnene fra prøvekjøringen av første R 1200 RT, var jeg svært spendt når jeg hentet den nye R 1250 RTén for prøvekjøring. Selv om designet er likt, fremstår den allikevel som en moderne og tidsriktig touringsykkel. De særegne lyktene med BMW´s «lys ringer» i ytterkant, gir sykkelen en fin signatur. Kåpen har et moderne design. Sykkelen vi får utlevert har i tillegg til de originale sidekoffertene, en stor lakkert toppkoffert i elegant utførelse.

Nye teknologi:

Bakkestart kontroll, eller «Hill Start assist – HSC» som BMW kaller dette, er standard på den nye modellen. Systemet er svært kjekt og aktiveres av eller på, ved pump på frambremsen. De aller fleste fysiske mål er de samme som på foregående modell. Hjulavstanden er den samme og bremsene har de samme spesifikasjonene som tidligere.

En detalj jeg liker spesielt godt er at sykkelen er utstyrt med sentrallås. Fra en knapp på styret kan du nå låse opp eller igjen alle veskene på sykkelen. Du kan også velge å manuelt låse veskene med nøkkel. I denne stillingen virker ikke sentrallåsen. Sykkelen er selvsagt «keyless» og tanklokket kan kun åpnes når tenningen er slått av.

Ny motor:

Den nye motoren er på hele 1254 ccm yter nå 136 hk 1250 ccm og dreiemomentet er på hele 143 Nm. Det variable kamakselkontrollsystemet «BMW ShiftCam» skal levere maksimal kraft, uansett turtall. Alt taler for god motorrespons og mye dreiemoment ut på rettstrekkene.

Dessverre har ikke sykkelen blitt lettere og vekta på sykkelen er nå 279 kg inkludert olje og bensin. Dette er en følge av at nye sykler utstyres med stadig mere teknologi, samtidig som motorstørrelsen økes.

Instrumenteringen:

Instrumenteringen gir mye og god informasjon. Den er en blanding mellom analoge instrumenter og display. Skal vi være helt ærlig hadde vi nok foretrukket et større og mere moderne TFT display. Her har liksom tiden stått litt stille, sammenlignet med for eksempel de nye GS modellene.

Det blir mye blaing i menyer for å gjøre enkelte innstillinger. Bakgrunnsfargen på menyene skifter med ulike de ulike temaene. Dette gjør det litt letter å kjenne seg igjen. Skal du zoome på GPSén må du først navigere deg frem til riktig meny. Så må du bla i menyvalget til zoom ut eller inn. Deretter brukes navigasjonshjulet til å bekrefte. Tungvint om du spør meg, men det er mulig dette går raskere når du først har vent deg til det. Ellers er knappebetjeningen enkel og oversiktlig, og med disse betjener du ganske raskt de vanligste innstillingene. Kjøremodus, styring av vindskjerm og betjening av cruisekontroll, er svært enkelt.  

Testtur:

Når du setter deg på R 1250 RT får du med en gang touring-følelsen. De fysiske målene på kåpe og vindskjerm er voksne. Sittestillingen oppreist og komfortabel. Sykkelen er dessuten utstyrt med både sidevesker og toppkoffert. Vekta i parkert tilstand er betydelig, selv om den er mye lettere enn mange andre tursykler på tilsvarende størrelse.  I det øyeblikket du setter sykkelen i bevegelse forsvinner imidlertid svært mange av de 279 kiloene. Da er sykkelen kvikk og lett å manøvrere.

Vi legger ut på landeveien og lar sykkelen strekke ut.  Akselerasjonen er god og sykkelen blir lett i fronten i det vi henter ut noe av det kraftige dreiemomentet. Her har det helt tydelig skjedd noe fra foregående modell. Inn i kurvene må vi justere farten. Her kommer dreiemomentet oss til gode og lar oss justere mye på motorbrems. Trenger du å bruke bremsene er disse effektive, og må du stoppe helt opp er det bare å klemme til. Bremsene fungerer ypperlig.

Sykkelens quickshift fungerer bedre enn noe jeg har opplevd på BMW tidligere. Ved å gire oppover under pådrag, smetter sykkelen lett i gir etter gir. Ved giring nedover må du slå av på gassen.

Inn i svingene er RT1250 fjellstø og du kan holde overraskende høy kurvehastighet.  Chassis og fjæringskomponenter henger med og tåler virkelig aktiv kjøring. Sykkelen er dessuten svært kvikkstyrt om svingene blir krappe. Hårnåler er ingen problem. BMW har virkelig satset på sporty kjøreegenskaper i dette konseptet og lykkes. Er du en erfaren sjåfør vil du med denne sykkelen kunne henge med de aller fleste, om du blir fristet til det.

Komfort:

RTén er i første rekke en tursykkel. Til dette fungerer den svært godt. Sittestillingen er oppreist og behagelig. Sete er komfortabelt og bygget for at du skal kunne sitte lenge på det. Det er romslig selv med passasjer. Den elektriske vindskjermen er diger og kan enkelt justeres opp og ned mens du kjører. I laveste stilling opplever jeg fartsvind uten turbulens, og med skjermen helt oppe blir det nesten vindstille. Sikten bakover i speilene er god, selv om du ser forholdsvis mye av loddene på styret i disse.

Av andre bekvemmeligheter har sykkelen oppvarmede seter og holker. Ulike kjøremoduser, og ESA (elektronisk justering av dempere). For å si det enkelt har BMW her lagt forholdene til rette for maksimal komfort mil etter mil.

Skal vi trekke frem noe negativt blir det de integrerte høyttalerne i «dashbordet». Det vil si det ser ut som det er høyttalere der. Både stereoanlegg og høyttalere er ekstrautstyr, og undertegnede er ikke glad i ting som ser ut som noe det ikke er.  

Økonomi

BMW er ikke billig. Men sammenliknet med andre, tilsvarende fullspekkede tursyklene kommer RT greit ut. Utgangspunktet er billigere enn mange av konkurrentene, men etterhvert som tilbehør legges i handlekurven, øker raskt prisen. Standardprisen er på 236.790,- mens vårt eksemplar som nesten er toppspekket, koster ca. 300.000,-. Da er ikke stereoanlegg med. Det er imidlertid en kjensgjerning at BMW står seg godt i pris, så investeringen er muligens god, sammenlignet med konkurrentene.

Test mot tidligere modeller:

Vi tester sykkelen mot to tidligere modeller. En 2006 og en 2014 modell R 1200 RT. Modellen fra 2014 har samme utseende, men 125 hk. Mens modellen fra 2006 har 109 hk.

Noe av det modellen har vunnet på økt effekt har den imidlertid tapt på økt vekt. Vekten på siste modell er 20 kg tyngre enn 2006 modellen, mens effekten er økt med 27 hk.

Geometrien og målene på syklene er nesten de samme, og du merker at dette i bunn og grunn er samme sykkel, bare nyere og forbedret. Du kjenner igjen den samme kjørbarheten og kjøregleden i alle modellene.

En av de store forskjellene er den karakteristiske vridningen av motoren på den eldste modellen. Dette var forbedret med ekstra balanseaksler til 2014 modellen. På denne modellen oppleves ikke vridningen i det hele tatt.

Den neste forskjellen som oppleves under vanlig kjøring, er tregere gassresponsen på den eldste modellen. Det oppleves nesten som om den har en gassvaieren av strikk. 2014 modellen, som på papiret nesten har det samme vekt/ effekt forholdet som 2006 modellen, reagerer hurtigere og oppleves som langt sprekere.

Sammenligner vi draget på de to nyeste modellene, oppleves også her en forskjell i motorresponsen. Vi legger de to syklene ved siden av hverandre på motorveien i høyeste gir.  Til å begynne med drar 1250én rolig fra, men etter noen meter blir forskjellen større og den drar raskere i fra.

Kjøremessig henger modellen fra 2006 overraskende godt med. Den oppleves like lettmanøvrerbar som de nyere modellene, og kan presses hardt ved aktiv kjøring. Bremser og motor er imidlertid tammere.

Sammenligner vi oppgitt bensinforbruket på de tre modellene oppdager vi utrolig nok at 2019 modellen er den tørstete og 2006 modellen den mest økonomiske. På en liter bensin kommer du 27,8 km på 2006 modellen, mens du på 2019 modellen bare kommer 21,3 km. Dette var overraskende.

Testføreren mener:

Det å ta ordene «verdens beste touringsykkel» i sin munn skal vi ikke gjøre, men om den sykkelen skulle kåres, er det klart at BMW´s R 1250 RT hadde vært blant kandidatene. Skal du ha en elegant tursykkel med pene kåper, kofferter og god vindbeskyttelse, er BMW R 1250 RT noe av det beste på markedet. BMW har klart å beholde noe av det sportslige i denne tursykkelen, og du blir overrasket over hvordan kiloene trylles bort når du begynner å kjøre. Den nye motoren er virkelig bra, her er det krefter i massevis. Det herlige dreiemomentet gjør den seig som få, og den fine quickshiften er herlig om du ønsker å kjøre aktivt.  Sykkelen har et bredt bruksområde og trives like godt på motorveier som i trange alpepass. Den er stor, men ikke unødvendig stor som flere av konkurrentene. Har du passasjer vil han eller hun trives svært godt på tur. Om jeg var i kjøpsmodus for en sykkel i denne klassen, kan jeg vanskelig se hvordan jeg skulle unngått å havne opp med noe annet en nettopp; R 1250 RT.

Motor  

Type                                      Luft-/væskekjølt firetakters boksermotor med dobbel overliggende kamaksler, en balanseaksel, og variabel motor timing system BMW ShiftCam.

Slagvolum                           1254 ccm

Effekt                                   136 hk ved 7750 o/min

Maks. dreiemoment      143 Nm ved 6250 o/min

Avgassrensing                  Lukkede 3-veis katalysator, utslippsstandard EU-4

Ytelser/drivstoff forbruk            

Topphastighet                  Over 200 km/t

Drivstoff forbruk              4,75 l / 100km

CO2- utslipp                       110 g/km

Drivstofftype                    Blyfri 95 oktan

Drivlinje             

Clutch                                   Hydraulisk clutch

Girkasse                              6-trinns girkasse

Sekundærdrift                  Kardang

Chassi/Bremser              

Fjæringsvei foran/bak   120mm / 136 mm

Akselavstand                    1,485 mm

Dekk foran                         120/70 R 17

Dekk bak                             180/55 R 17

Brems foran                       Dobbel skivebrems, flytende diameter 320 mm, firestemplers radikalkalipere

Brems bak                          Enkel bremseskive, diameter 276 mm, tostempels flytende kaliper

ABS                                       BMW Motorrad Integral ABS (delintegral), kan kobles ut

Dimensjoner/ vekt        

Lengde                                2.222 mm

Bredde (koffertene)       990 mm

Høyde                                  Min. 1,405 mm mm).

Setehøyde                         805/825 mm (med lavt sete 760/780 mm, høyt sete 830/850 mm).

Skrittfasong                       1810/1850 mm (med lavt sete 1740/1780 mm, høyt sete 1875/1915 mm).

Tankvolum                         Ca. 25L Reservetank ca. 4L

Egenvekt                            279 kg

Tillat totalvekt                  505 kg

BMW F 850 GS Adventure

Tekst og foto: Kyrre Hagen

Grusveien blir gradvis dårligere. Etterhvert går veien over til kjerrevei og så nærmest til sti. Vi kjører gjennom et bløtt parti og jeg kommer på at dekkene nærmest er rene gatedekk.  Nedover en bratt bakke blir det virkelig ille, men jeg har ikke noe valg. Her får jeg ikke sykkelen tilbake uten fart opp bakken.  Vel nede ser jeg at vår vei treffer brede og flotte grusveier. Vi er reddet.  GSén skal virkelig få prøvd seg på testen vår. 

smacap_Bright

Adventure markedet har vært økende i flere år. Gruppen med «eventyrere», eller de som har drømt om eventyret, har kjøpt store adventure sykler på 1200ccm eller mere.  I det siste har imidlertid trenden snudd og salget av mindre og mellomstore adventure sykler er økende.  Nettopp av denne årsak tilpasser mange av merkene seg dette, ved å tilby sykler fra 700 til 1000ccm.  Dette kommer kanskje av at flere bruker syklene til det de er laget for, nemlig å kjøre på tøffe underlag, dra lengere unna de kjente veiene og nettopp utforske.  Slik har jo tanken opprinnelig vært for denne typen sykler.  På turer på dårlig underlag er vekt avgjørende og en viktigere kvalitet enn kubikk.  Til 2018 sesongen lanserte BMW F 750 GS og F 850 GS.  Med disse fulgte dessverre omfattende problemer med motorene.  Dette førte til store kampanjer på motorer og til og med utleveringsstopp for mange kjøpere.  Problemet besto av manglende oljetilførsel til toppen, kan Terje Bredal ved Speed Motorsenter i Sandefjord fortelle.  Til 2019 sesongen skal problemet være ryddet av veien og BMW kommer med enda en modell i serien, nemlig F 850 GS Adventure.  

Rett på tur

Vi henter vårt eksemplar på Speed Motorsenter i Sandefjord.  Sykkelen er splitter ny og vi får beskjed om å være litt snille i starten. Foran denne testen har jeg med vilje ikke satt meg inn i noe ved denne sykkelen.  Sånn sett er jeg ikke forutinntatt på noen som helst måte.  Derfor begynner vi denne artikkelen med mine første inntrykk.  

Det er standard BMW instrumentering forteller Terje Bredal meg. – Dette kan du.  Det stemmer jo, -jeg har kjørt mye BMW opp gjennom tiden.  Senest da jeg var ute og testet den nye GSA 1250 for noen uker siden.  Jeg spør om det er flere seter tilgjengelig og blir tilbudt et som er høyere enn standard. Dette passer bra til meg da jeg er litt lang i beina.  Jeg setter meg på sykkelen og den gedigne tanken foran meg gir et imponerende inntrykk. Sykkelen er forholdsvis tung, men jeg må si jeg blir overrasket når jeg setter sykkelen i bevegelse.  Kiloene trylles bort.  Speed har riktig nok sendt meg ut med nesten tom tank, og da jeg fyller opp tanken blir sykkelen mere som forventet.  

Spørsmål en:Sykkelen har et høyere tyngdepunktet enn i en GS 1200, men det er ikke sykler i den kubikk-klassen denne sykkelen skal konkurrere med. Sammenlignet med konkurrerende modeller i samme størrelse, virker det forholdsvis likt.  Fra Sandefjord kjører jeg svingete asfaltveier opp til Kvelde, før jeg setter kursen mot Hvarnes og deretter over heiene mot Høyjord.  Sykkelen virker utrolig lettkjørt og stabil.  Jeg vet som sagt ikke hva sykkelen veier, og blir sittende og fundere over dette.  Hvor mye veier denne sykkelen? 

Spørsmål to:Jeg blir også forbløffet over draget i motoren. Moderne sykler i dag har jo avansert elektronikk, som utnytter motoren maks på de forskjellige turtall.  Et nytt spørsmål dukker opp i hode mitt.  Hvor mange hester er det i denne motoren, og hvor mye dreiemoment er det?  

Spørsmål tre:Fra Vivestadveien tar jeg inn på grusveier mot Hof. Jeg stopper og slår av ABSén, og setter kjøremodus i offroad.  Sykkelen spinner oppover grusen, og jeg drømmer om grovmønstra knastedekk.  Det fungerer imidlertid fint på disse gode fine grusveiene.  Sykkelen er spekket med elektronikk, har gode kjøreegenskaper og ser virkelig bra ut. Her er det masse fine detaljer, og et design typisk BMW.  Etterhvert som jeg kjører kommer det tredje spørsmålet opp i hodet mitt. – Hva koster denne sykkelen?  

Svarene:  Utpå kvelden reiser jeg innom min lokale motorsykkelklubb med sykkelen, og får ganske raskt masse spørsmål.  Jeg må som sant er svare, at jeg ikke vet noe om sykkelen. Hverken vekt, effekt eller pris. Jeg har på turen bladd meg gjennom ulike innstillinger, og sett hvor mye elektronikk som finnes på sykkelen. Dette er jo en avansert datamaskin. Vi blir nysgjerrige, og må sjekke fakta på nettet.  Det første svaret er prisen.  Jeg hadde tippet 190 – 210 tusen.  Sykkelen begynner på 150.990,-.  Og med ekstrautstyrspakka til kr. 51.450,- , er vi tett ved sannheten.  Vekta blir jeg litt mere overrasket over.  Sykkelen er tyngre enn jeg hadde tenkt meg, 244 kg kjøreklar.   På disse enkle veiene jeg har kjørt til nå, har de nærmest vært tryllet vekk.  Når det kommer til effekt, er det som forventet. 95 hester på en moderne motorsykkel, er imidlertid nok i bøtter og spann.  Det fine med dette er jo at du virkelig kan utnytte kreftene på sykkelen. Sykkelen er ikke overlegen deg, som ofte er tilfelle når du snakker om adventuresykler med 150hk eller mere.

Tilpasset lange reiser og tøft terreng

F 850 GS Adventure er bygget for eventyr.  I følge BMW er den robust, kompromissløs og forberedt på de tøffeste utfordringene. Selvsagt bygger sykkelen på F 850 GS modellen, men denne utgaven har større tank og har blitt høyere. Sammenlignet med standard utgaven har Adventure varianten 26mm lengere færingsvei foran, mens demperen bak faktisk har 4mm kortere fjæringsvei.   Dessverre medfører endringene, at vekten øker fra 229 til 244 kg.  Med det 21 tommers store forhjulet viser den at den kan takle grove underlag.   Felgene har eiker og disse er festene i ytterkant på felgbanene.  Dermed kan slangeløse dekk benyttes.  Akkurat slangeløse dekk er imidlertid ikke det mest robuste på tunge adventure sykler, men noe de fleste bruker.  

På siden av motoren har sykkelen kraftige beskyttelsesbøyler, som står forholdsvis langt utenfor motoren.  Hensikten med dette må være å beskytte førerens ben.  Fothvilerene er store og grove. De er godt egnet for stående kjøring.  På styret sitter håndbeskyttere som tar av for vær og støt.  Tanken virker enorm og rommer da også 23 liter, men ut fra størrelsen hadde vi i utgangspunktet gjettet på nærmere 30.  23 liter gir deg imidlertid rekkevidde på over 500 kilometer, noe som burde holde på de fleste turer.  På bakparten har sykkelen påmonterte bøyler, til aluminiumskofferter.  Dekkene som leveres som standard er Bridgestone Battlax Adventure A41, et dekk som nok ikke innbyr til de mest spennende eventyrene, men det kan du jo gjøre noe med. 

dav

Førermiljø og ergonomi

Sykkelen er utstyrt med nøkkelfri tenning. Denne fungerer også på tank-lokket.  Instrumenteringen består av en 6,5 tommers stor TFT fargeskjerm som blir synlig når du trykker ned tenningsknappen.  Skjermen er lettlest og oversiktlig, og gir mengder med informasjon.   

Knapper til kjøremodus, menyer, ABS, fjæring, ekstralys, varmeholker, cruisekontroll og de vanlige funksjonene, er oversiktlig plassert på hendlene.  Dessuten har sykkelen BMW´s velkjente navigasjonshjul, som du benytter når du skal navigere deg gjennom menyer, eller gjøre endringer av innstillinger. 

dav

På høyre styreholk er en nødknapp plassert. Når denne aktiveres, kontakter den automatisk BMW-anropssentral, for å aktivere redningstiltak så raskt som mulig. 

Sykkelens tank tar av for mye vind og vær.  Selve vindskjermen er forholdsvis liten, men kan enkelt justeres opp ved en vippehendel som er plassert på høyreside av skjermen, og dermed nås fra førerposisjon. Den fungerer ganske bra, og du opplever at du sitter ganske godt beskyttet for vind og vær på sykkelen.  Speilene er oversiktlige og gir god sikt bakover.  

Sete kan valgfritt bestilles i ulike høyder.  

dav

Elektronikk

Vår F850GS Adventure, er spekket med elektronikk.  På TFT skjermen, kan du få opp status på valgene du har gjort og i tillegg lese av en mengde informasjon.  Fra knapper og navigasjonshjul, kan du gjøre endringer og valg i oppsett.  Her kan du deaktivere ABS fullstendig.  Du kan også stille inn fjærene i forhold til oppakning og passasjer. Fire kjøremoduser er tilgjengelig. «Dynamic», «Road», «Rain» og «Enduro». 

Standard har motoren de to kjøreprogrammene, «Rain» og «Road». I regnmodus er gassresponsen rolig. ABS og ASC (automatic stability control) er innstilt for glatt underlag.  I «Road» modus er gassresponsen mere kontant, og ABS og ASC er satt opp for høy friksjon.  Kjøreprogrammene «Dynamic» og «Enduro» er tilbehør, eller inngår i enkelte av tillvalgspakkene.  «Dynamic» er det mest sportslig kjøreprogrammet.  «Enduro»-modus er preget av myk gassrespons. 

dav

«Enduro Pro» modus aktiveres via en plugg under sete.  Denne gir optimal gassrespons, og har en regulering av ABS og DTC som er tilpasset kjøring med offroad-dekk. I tillegg er bakhjulet ABS deaktivert i denne modusen, slik at du kan bruke bremsen bak mere aktivt.

Sykkelen skal ifølge BMW være overlegen på hvilke som helst underlag.  Fjæringene tilpasser seg også i de ulike kjøremodusene, men kan i tillegg overstyres om du ønsker det. 

Mere testkjøring

Neste testtur blir en etappe kombinert med asfalt og grusveier.  Før denne turen justerer jeg styret ved å vri det noen centimeter opp. Dette forbedrer stående styreposisjon. Bremsepedalen har en smart funksjon, som gjør at du kan utløse et høyere nivå på denne.  Da fungerer bakbremsen bedre ved stående kjøring.  På asfaltveiene er denne sykkelen helt topp.  Den har bra med hester, men ikke mere enn at jeg opplever disse som greie og kontrollere.  Når jeg presser sykkelen, kan jeg virkelig kjøre aktivt.  Fjæringen fungerer svært godt.  Vi finner noen grusveier, som er ganske fine, og sykkelen takler disse på en grei måte.  På et parti må vi over en traktorvei mellom to jorder.  Veien består av mye gress og leire.  Dekkene på sykkelen er overhode ikke egnet til dette, men vi klarer heldigvis å balansere oss gjennom.  Vi utfordrer flere grusveier og sykkelen takler dette fint.  Etterhvert blir veien vår et kjerrespor som nærmest er ufremkommelig.  Veien har vært fylt med vann et godt parti, før den setter bratt ut en bakke.  Det er ingen vei tilbake.  I disse partiene blir sykkelen blytung, og dekkene fullstendig uegnet.  Neste dag kjører vi flere timer på svenske grusveier.  Sykkelen er på ingen måte noen endurosykkel, men kommer seg gjennom på greit vis.  Vi tester den også opp en bratt bakke som består av grov pukk. Dette takler den helt fint.  På asfaltstrekkene koser jeg meg skikkelig.  Kort oppsummert vil jeg si at dette er an asfaltsykkel som takler grusveier. Blir partiene tekniske, er den alt for tung og uten tilstrekkelig fjæring.  Utover dette tester jeg sykkelen med passasjer.  Dette fungerer veldig bra.  Det er kjekt og enkelt kunne stille inn demperen, mens du sitter på sykkelen. Du må imidlertid utføre dette mens sykkelen står stille.  Bakparten blir passe stiv, og motoren har krefter nok. Parallell-twin motoren yter 95 hk ved 8250 omdreininger. Dreiemomentet er på 92 Nm ved 6250 omdreininger. Bensinforbruket skal være på 0,41 liter på mila. Dette gir en teoretisk kjøreglede på 56 mil mellom bensinfyllingene. Motoren har etter min mening krefter nok i massevis, og er en svært positiv opplevelse. Eksosanlegget gir en herlig lyd, og er på ingen måte flaut i original tilstand.   Brembobremsene på sykkelen fungerer bra.  Dette er ikke markedets kraftigste, men de ar lette og dosere både på grus og asfalt.  Sykkelen vi kjørte hadde quickshift.  Om jeg skal være litt pirkete, kunne denne vært enda mere smidig.  Noen ganger måtte jeg bruke litt for mye kraft på denne. 

Ekstrautstyr

Spekteret av tilleggsutstyr og ekstrautstyr er stort.  Det tilbys også en rekke pakkeløsninger til sykkelen.   

Komfortpakke består av; Keyless, dekktrykk målere, hovedstøtte, led hovedlys, led blinklys, led ekstra tåkelys og alarm. Denne pakken koster kr 17.045,- 

Touringpakke består av Komfortpakke, og i tillegg; Dynamisk ESA, hastighetsholder, fester til aluminiumskofferter.  Denne pakken koster 28.820,- 

Performence pakke består av Touring pakke, og i tillegg; DCT, Girskift assistent, Kjøremodus Pro, ABS Pro, GPS feste, TFT skjerm og BMW´s nødsender. Pakken koster kr. 51.450,-

I tillegg til dette kan alu. kofferter kjøpes for kr. 4.000,- pr. del. 

Testføreren mener

En BMW F 850 GS Adventure er en fantastisk turkamerat, robust og pålitelig i de fleste situasjoner. Sykkelen har meget god kjørekomfort. Den er stabil og presis, og oppleves som utrolig lettkjørt.  Det er et imponerende mye elektronikk på sykkelen.  Jeg vil si at sykkelen passer bra til de fleste eventyr.  Det er hovedsakelig en asfalt sykkel, men klarer de fleste underlag på en god måte.  Ofte når jeg prøvekjører sykler, ender det opp i en liten forelskelse. Disse følelsene fikk jeg denne gangen også.  Om du velger en toppspekket F850GS Adventure, koster denne ca. 2/3 av en toppspekket 1250. Jeg tror ikke du vil få en sykkel med 2/3 av kvalitetene, tvert imot. Her får du en lettkjørt turkamerat, som kan løse akkurat de samme oppgavene.  Kanskje noen av dem på en enda bedre måte.  Jeg er på ingen måte redd for gi sykkelen virkelig gode referanser, og tror mange kommer til å oppdage akkurat det samme.  Kjøreglede i bøtter og spann er ord som passer bra om F850GS Adventure. 

Spesifikasjoner: 

Pris fra kr. 150.990,- 

Leveres i variantene / Farger:  Ice Gray. Rally style.  Exclusive style

Motortype                   To sylinder – 4 takt veskekjølt motor

Slagvolum                    853 cm3

Effekt                           70 kW (95 hk) ved 8 250 o/mim

Maks. dreiemoment    92 Nm ved 6.250 o/min

Sekundærdrift            Kjede

Chassis / bremser        

Dekk, foran                  90/90 21

Dekk, bak                     150/70 R 17

Brems, foran                Dobbel skivebrems, med flytende opplagring, diameter 305 mm

Brems, bak                   Enkel bremseskive, diameter 265 mm,

Dimensjoner / vekter   

Lengde                        2300 mm

Bredde (med speil)      939 mm

Høyde (uten speil)       1437 mm

Setehøyde                   875 mm

Vekt, kjøreklar             244 kg (med full bensintank)

Tillatt totalvekt            455 kg

Tankvolum                   23 liter (reservetank ca. 3,5 liter)