Hvert øre teller! Team-HH tester øreplugger…

-HÆ?, eller; -«Hva sa du», er vanlige kommentarer fra medlemmene i Team-HH når noen forsøker å fortelle oss noe. 

Det er en kjensgjerning at vi som kjører motorsykkel over mange år, får redusert hørsel. Teamets medlemmer har innsett at noe må gjøres, og har iverksatt nye tiltak.

Et helvetes spetakkel, eller deilig godlyd? 

Det vi som kjører MC ikke alltid tenker på er at vindstøyen i hjelmen er så høy at den hos mange av oss gir varige hørselskader. Allerede ved 50 km/t kan vindstøyen i hjelmen overgå støyen fra motorsykkelen og nå opp i 85 desibel (dB); den høyest tillatte gjennomsnittsstøyen i løpet av en arbeidsdag. Ved å kjøre i 100 km/t i mer enn 15 minutter, risikerer man å overbelaste hørselen. Og mange kjører både lengre og fortere enn det på sine utenlandsreiser. Så spørsmålet er, vil bruken av kroner kunne redde DINE ører? Dette ble det teamets mål å finne ut av. 

Noen lærer seinere enn andre: 

Nå er det ikke sånn at vi ikke bruker hørselvern i dette teamet, for det er vi nemlig ganske flinke til. Vi har begge vært klar over at hørselen er redusert, grunnet mc-kjøringen. Huseby trengte faktisk ikke kjøre motorsykkel mer enn i tretti år før han tok til vettet og kjøpte sine første skumgummiplugger til den svimlende sum av kroner 3,50, og Hagen, som lenge mente at hørselvern er barnslig, fikk hørselssvekkelsen sin bekreftet en gang for alle da han og to venner var ute på en tur i Vest-Agder (Nå bare Agder), sommeren 2018. 

Resultatene av hørselstestene var nedslående for Hagen og hans venner; Svein Helge Hennum og Anne Rypdal.

Etter å ha rast rundt på alle tenkelige småveier en helg, fant Hagen & noen av vennene hans ut at det var på tide med iskrem. 

Utenfor Jokerbutikken på Finsland, selveste Sørlandets hjerte, sto det to pensjonister som gjennomførte gratis hørselstest. En ombygget i ombygget hestehenger fungerte som testsenter. Turdeltakerne fant ut at de skulle ha en liten konkurranse om hvem som hørte best. Hagen «vant» konkurransen med god margin. 

Hørselstesten ga skremmende resultater

Anbefalingen var høreapparat på venstre øre. Her er det forøvrig mest øresus uansett. 

Å beholde hørselsresten:

På MC-messa på Lillestrøm hadde Hagen satt av tid til å få støpt egne, personlig tilpassede øreplugger. Nå skulle det gjøres en investering til langt over 3,50, selv om det sikkert var minst femten år for seint. På standen til «Hearsafe», ble imidlertid gleden kort, da et av ørene rett og slett var fullstendig gjengrodd og gjorde avstøpning umulig. Motet til Hagen svant i takt med denne informasjonen, men det var ingen fare, løsningen var at ørene ble grundig både renset og vasket . Gammel ørevoks, helt fra den gang Hagen kjørte sine første metre på to hjul, ble fjernet da Marcus Bjørnerud hos Hearsafe tok i mot Hagen i Østensjøveien i Oslo. Denne gangen ble det gjort ypperlige avstøpninger og deretter var det bare å vente til godsakene kom i postkassa. 

«HEARSAFE» har to typer formstøpte øreplugger som er egnet for motorsyklister.

Hear-safer-Biker er harde formstøpte øreplugger i akryl.

HEAR-Safer-Biker; et formstøpt hørselvern i akryl. Disse er harde, og er spesielt fremstilt for MC og snøscooter -bruk. Pluggene tar bort vindsus, men sørger for at du fortsetter å høre tale, varselsignaler og kommunikasjon i hjelmen. 

Helmet er et hørselvern i silikon. Om du ikke liker de harde pluggene, kan dette være alternativet. Også dette designet for å dempe vindstøy og turbulens mens du fortsatt kan høre varselsignaler og trafikken.

Første test – med hodet bak-fram…

Sommeren 2019 hadde Hagen hadde mottatt det første settet med øreplugger av typen Helmet, altså de myke i silikon. Han satte pluggene på plass, og dro avsted for å treffe sin gode venn Huseby i de svenske skoger. Skuffelsen etter noen mil var ganske stor. Pluggene dempet ikke støy i særlig grad, og var dessuten svært ubehagelige å ha i ørene. Ikke dempet de støy som forventet heller. 

Hagen var kort og godt, svært misfornøyd. Dyre var disse greiene også, noe som ikke gjorde saken bedre. Derfor var gleden stor da Huseby nokså diskret, kunne fortelle Hagen at ikke bare hadde han puttet høyre propp i venstre øre og omvendt. Han hadde også klart det kunststykket å sette begge to inn bak fram! Da dette ble ordnet opp i ble som ved et trylleslag Hagen svært fornøyd med sin nye investering.

Hagen var lite fornøyd med pluggene. Ikke så rart da de var satt inn bak fram.

Pluggene ble flittig benyttet frem til neste testobjekt, «HEAR Safer Biker» ankom postkassa. Disse var i tillegg bestilt i oransje farge, noe som jo står knalltøft i stil med en av Hagens KTMér, men det er det dessverre ingen som ser. Det Hagen har erfart, er imidlertid at plugger med farge er en stor fordel om du mister pluggene ned på bakken. 

Etter at HEAR Safer Biker ankom, har valget helt ubevist blitt denne typen når hørselvern skal medbringes. Helt ubevist har disse pluggene endt opp i lomma. Pluggene demper lyden godt, og sitter godt i ørene, bare man setter dem riktig i. 

Ikke kjøp sorte eller gjennomsiktige er vår klare anbefaling. 

Huseby måtte teste pluggene etter at syklene var parkert for sesongen

Musikalsk test: 

Huseby tok også turen til Østensjøveien, med nyvaskede ører. Nå var tida kommet for å teste ut de samme harde «Hear-Safe» som Hagen hadde skaffet seg. Imidlertid gjorde Brexitprosessen ugagn med leveringa, slik at proppene ble liggende så lenge i tollageret at da de endelig ankom, så var MC-sesongen 2019 slutt. 

Men test er test, og siden Huseby har den pussige egenskapen at han kan ikke fordra trekkspillmusikk, men har både eier et, og han kan spille på det!  Så i mangel av motorsykkel var det å finne et værelse med mye akustikk, og der bælje i vei med «Drømmen om Elin» i C-dur, iført ørepropper og hjelm. 

Og, enten du trur det eller ei: Denne grusomme lyden fra det innerste helvete som bare en sur obo påmontert ei sekkepipe med kompressor, kan gjøre rangen stridig som spetakkelmakeri, var med hjelm og propper redusert til en Nitimeaktig Easy-listening-trall i det fjerne. Det var heller ingen vansker med å plukke ut proppene etter at trekkspillet hadde mistet pusten, men vi vil nok anbefale en skvett krem eller olje om en skal ha dem på seg hele dagen – å pirke ut fastlimte vaccuumiserte propper kan være smertefullt. Men dette er å regne som brukerfeil! 

Så Hear-Safe sine propper kan vi trygt anbefale!  Motto: Bruk kroner, og redd dine ører. «Hvert øre teller» som gamlegutta på Finsland sier. 

Fakta: 

HEAR «safer biker»

Pris: kr 1.890,- inkl.mva

Fargetillegg:  kr 188,- 

Materiale: Akryl.

Tilbehør som Inngår: Etui – Vokspirker – Brukermanual

Støydemping: 

SNR: 27 dB. Høyfrekvent støy (H): 30 dB Mellomfrekvent støy (M): 23 dB. Lavfrekvent støy (L): 21 dB

Vekt/par: ca. 4 g (vekt varierer pga størrelse på øregangen)

Materiale: Akryl.

Garanti: 2 år

Helmet er myke øreplugger i silicone

HELMET 

Pris: Kr 1.790,- inkl.mva

Fargetillegg:  188,-

Tillbehør som inngår: Etui – Vokspirker – Brukermanual – Vårtserviett

Støydemping: 

SNR: 27 dB. Høyfrekvent støy (H): 28 dB. Mellomfrekvent støy (M): 24 dB. Lavfrekvent støy (L): 21 dB

Vekt/par: ca 4 g (vekt varierer pga størrelse på øre)

Materiale: Silikon

Garanti: 1 år

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *