Test av Scott Voyager

Tekst: Kyrre Hagen. Foto: Scott og Kyrre Hagen

Vi får utlevert Scotts nye dress Voyager. Nå gjelder det å jakte på ulike værforhold for å teste den tøffe nye dressen fra produsenten.

Voyager er siste modell fra Scott. Modellen legger i mellomsjiktet prismessig, i forhold til modeller med direkte laminert membran. Dressene ser virkelig tøffe ut, og leveres i tre fargevarianter. Grå/beige, Grå/blå og sort. Modellen har et god passform og sitter godt på kroppen. Buksa har et elastisk felt bak som gjør dressen behagelig å sitte i samtidig som buksa ikke «sagger» når du går av sykkelen. Dressen leveres med avtakbart innerfor. Bukse og jakke kobles sammen med glidelås. Membranen i dressen direkte laminert, pustende og vind- og vanntett DRYOsphere membran. Dressen har refleksdetaljer som gjør deg synlig i mørke. Den har også forsterkninger på innsiden av lårene som sørger for god slitestyrke og godt grep med knærne. Vi testet dressen i varmt vær, samt i regnbyger. Vi har også testet dressen med innerforet montert.

Beskyttelse:

Scott Voyager er CE Sertifisert etter EN 17092, som er den nye sertifiseringen som ble innført for motorsykkelbekledning i 2019. Dressen er utstyrt med gode D30 nivå2 beskyttere på skuldre, albuer, hofter og knær. I tillegg er det lommer til å legge inn brystbeskyttelse på hver side, samt beskyttelse i rygg. Vi opplever at beskyttelsene sitter der de skal. Du har for sikkerhets skyld mulighet til å justere albuebeskyttere og knebeskyttere i flere posisjoner.

Lommer:

Jakka er utstyrt med vanntett klaffelomme på venstre bryst, og i tillegg en lomme for briller med vanntett glidelås på høre side. Inne i denne lomma er det dessuten festet en smart pusseklut for briller eller visir. En smart detalj, som vi har lært å sette pris på. Nederst har jakka en klaffelomme på hver side. I tillegg går det an å stikke hendene inn bak klaffelommene, om du ønsker å varme hendene når du står stille på en stopp. Buksa har lommer med glidelås på hver side, og i tillegg klaffelomme på utsiden av høyre lår. Om vi skulle savne noe måtte det være en større lomme nederst på ryggen slik mange kjøredresser har. Dette er praktisk for oppbevaring av et ekstra plagg, kart eller lignende som du ikke får plass til i de andre lommene.

Lufting:

Jakka har to store lufteklaffer foran på brystet, som holdes i åpen posisjon ved hjelp av magneter. Disse lukkes og tettes ved hjelp av glidelåser. Dressen har også to luftespalter i rygg, som sammen med luftingen foran gir god gjennomstrømning av luft. Buksa har luftespalter foran på lårene. I varmt vær åpnet vi alt av luftinger. Vi lot i tillegg glidelåsen i bunnen av buksene være åpen. Buksa har en klaff i bunnen i tillegg til glidelås. Klaffen har også festepunkt når glidelåsen er oppe. Vi kjørte også med glidelåsene på armene oppe. Totalt sett ga dette god lufting. Membranen har pustende egenskaper. Dette oppgis i MVTR >=10.000g/m². MVTR står for overføringshastigheten for fuktdamp og forteller oss hvor mye vanndamp som kan passere gjennom stoffet fra innsiden og ut i gram per kvadratmeter per dag. Til sammenligning har GORE-TEX verdier fra 17.000 – 25.000 MVTR avhengig av kvalitet. Vi opplevde at membranen sørget for god pusting sammen med luftingen. Temperaturen under testen var tidvis over 30 grader, uten at dette plaget oss. Vi ble ikke klamme under dressen, utover det man må forvente i slike temperaturer.

Inner-for:

For kjøligere vær er det enkelt å montere innerfor i dressen. Både jakke og bukse leveres med avtagbart termofor med 60g fyll på kropp og 40g på ermer. I jakken er det en glidelås i stor bue som fester foret. På armene festes foret med to knapper på hver arm. Her kunne vi ønsket oss glidelås i stedet. Dette mener vi fungerer bedre over tid. Buksa har denne løsningen nederst på hvert bein. Foret gir ekstra varmeisolasjon. Da vi ikke har kjørt med dressen i annet en kjølig sommerkveld, vet vi ikke hvor effektiv isolasjonen er, men vi antar at den er bra som på andre dresser fra Scott. Uansett er det flere tynne lag med ull under som gjelder når det virkelig blir kaldt.

I vått vær:

Dressen har som nevnt en vanntett DRYOsphere membran. Dette er altså ikke en GORE-TEX membran, men en membran Scott har utviklet selv, om vi forstår dette rett. Ingen materialer er «100% vanntette.» Under nok trykk vil vann komme gjennom alt. Scott oppgir at dressen tåler 10.000 mm vannsøyle. Dette er betyr at membranen tåler en vannsøyle på 10 meter i et døgn før membranen slipper gjennom vann. Til sammenligning kan det nevnes at GORE-TEX-membraner tåler fra 28.000 – 35.000 mm vannsøyle. Denne dressen konkurrerer altså ikke med dresser med de dyre GORE-TEX-membranene, men vil gi deg en god beskyttelse i de fleste regnbyger. Vi fikk testet dressen et par timer i regn, og den holdt tett under disse forholdene. Definisjonene vi har funnet er følgende:

10.000 – 19.000mm: Meget god beskyttelse – for moderat regn, snø og smelteforhold opp til periodisk kraftig regn og våt snø

20.000mm eller høyere: Utmerket beskyttelse – for kraftig regn, kraftig snø, nesten alle våte miljøer

For praktisk bruk er det ikke alltid bare vannsøylen som sier hvor våt eller fuktig du blir i kjøredressen. Plaggets bruk, åpninger i dressen, dekke bak glidelåser og hva du har på deg under, påvirker også. Vi opplevde ikke lekkasjer fra glidelåser, sømmer eller lommer.

Konklusjonen blir derfor at du med denne dressen ikke trenger å frykte regnbyger. Det vil si under de aller fleste forhold. Skal du derimot kjøre en hel dag i regn, ville vi tatt en regndress utenpå for å være sikker.

Komfort:

Voyager oppleves som en meget komfortabel dress. Den er oppleves som lett og er smidig å bevege seg i. Det kjennes trygt å oppdage at beskyttelsen sitter akkurat der den skal. Dressen har også justeringer i midje, krage, erme og mansjett. Jakka har myke detaljer på partier som kan komme i kontakt med hud. Her har krage og mansjett et mykt stoff. Dressen har gode detaljer som magnet i kragen, som hjelper deg å automatisk få lukkingen i riktig posisjon. Lufteklaffene i front har samme magneter for å holde luftingen oppe. Det er mulig å foreta åpning og lukking av lufting i fart, men for sikkerhetens skyld bør du om mulig stoppe for å åpne/ lukke disse.

Spesifikasjoner:

KONSTRUKSJON: 500D Polyamide stoff med direkte laminert, pustende, vind- og vanntett 2-lags DRYOsphere membran

SAMMENSETNING: YTTERSTOFF: 100% Polyamide, MEMBRAN: 100% Polytetraflourethylene, FÔR: 100% Polyester, ISOLASJON: 100% Polyester

ISOLASJON: Komfortabel, myk og pustende mesh fôr med spesiell ventilert 3D mesh mapping. Avtagbart termofôr med 60g fyll på kropp og 40g på ermer

STØRRELSE: XS-4XL

CA. VEKT (KG): Jakke 2.5 Bukse 1,9

VANNTETTHET: Vanntett (vannsøyle 10.000 mm), MVTR >=10.000g/m²

VEILEDENDE PRISER: Jakke kr. 5.990,- Bukse 4.499,-

Testføreren mener:

Den nye Scott Voyager er en svært komfortabel kjøredress i mellomsjiktet. Her får du en svært god dress for pengene. Dressen ser virkelig bra ut, og har mange gjennomprøvde og gode detaljer. Den er dessuten svært komfortabel å ha på, og gir deg god bevegelsesfrihet. Dressen kjennes dessuten svært solid ut. Stoffet kjennes allikevel ikke stivt. Dessuten oppleves dressen som svært lett. Det er et stort pluss at du fra første stund føler at beskyttelsene sitter der de skal. Luftingen på dressen er god for norske forhold. Vi kjørte gjennom regnbyger uten at vann trakk gjennom. Et lite minus er at du bør ha ekstra regntøy med på en lengere mc-tur. Alt i alt mener vi Voyager Scott er en svært god kjøredress.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *