Klar for ØsterRisk alpe-ballett?

Test av NYE 1290 SUPER ADVENTURE S

Tekst: Kyrre Hagen.  Foto: Kyrre Hagen / Tom Flateby.

Min første mc-test for 2021, blir kanskje den jeg har gledet meg aller mest til. Jeg setter den splitter nye KTM 1290 Super Adventure S i gir, og leter opp svinger på støvete vårveier. Etter to dagers test er jeg sikker på at jeg kommer til å smile en hel uke. Den Østeriske produsenten har virkelig tryllet med sitt skarpeste våpen i adventure klassen. Dette er en maskin for alpeveier og eventyr. En velbalansert svingmaskin av dimensjoner.

Det senkede tyngdepunktet i sykkelen gjør at den nye modellen vil få en større kundegruppe. Den er rett og slett enklere å håndtere

Jeg vil påstå at jeg har et ganske godt grunnlag for å testkjøre det siste eksemplaret av KTM 1290. Mitt første møte med denne sykkelen var på KTM´s lansering av 1290 Super Adventure S i Barcelona i januar 2017. Sykkelen var knalltøff med den karakteristiske frontlykta. Den aller første 1290én, hadde riktig nok kommet i 2015, og slo ned i hodene på konkurrentene med et lite jordskjelv. Den hadde en kraftpakke helt utenom det vanlige, 140 Nm og 160 hk, hørte til sjeldenhetene i et adventure chassis. Bare Ducati`s Multistrada minnet om dette, men denne var utvilsomt mere asfalt orientert.

Som oppsummering av testen skrev jeg blant annet dette:

Dette er uten tvil den beste motoren jeg noen gang har kjørt. Snill som bare det, men la deg ikke lure, den venter lydig på det minste lille gasspådrag og reagerer som et jetfly. KTM har med denne sykkelen satt en ny standard i klassen. Er du ute etter den beste Adventure sykkelen på markedet i 2017, bør du ut å prøve akkurat denne sykkelen.

Det gikk som det måtte gå, jeg ble selv eier av en 1290, en Super Adventure R riktig nok, men med samme vanvittige motor.

KTM 1290 Super Adventure S, ala 2021

Ryktene om ny modell med lav tank ala 790 Adventure, begynte å komme høsten 2020. Skal jeg være helt ærlig har tyngdepunktet i 1290én vært mitt eneste ankepunkt. Jeg var derfor svært spendt når bildene av den nye modellen nådde nettet. Dette så virkelig spennende ut. Tidlig i mars fikk jeg både se å ta på et eksemplar, og dette virket lovende. Sykkelen kjentes utrolig lett sammenlignet med sin forgjenger.

Hva er så nytt på den nye modellen?

Oppgraderingen av chassiset skal forbedre vektfordeling og kjøreegenskapene. Skarpere svingfølelse skal være oppnådd med å flytte styrehodet bakover. En lengere svingarm skal bidra til å gi en mere stabil følelse under akselerasjon. Den omarbeidede rammen gir lavere setehøyde uten å ofre holdbarhet eller praktisk bruk. En ny lavere 23 liters tank sørger for et lavere tyngdepunkt i sykkelen.

Flere merker lanserer i 2021 modeller med Adaptiv Cruise Control. KTM 1290 Super Adventure S er en av disse. Det radarbaserte systemet er utviklet i samarbeid med Bosch, og justerer automatisk sikker avstand til trafikken fremover i fem trinn. Dette er standard på sykkelen.

Forrige 1290 Super Adventure S som ble lansert i 2017 var den motorsykkelen med TFT skjerm. Etter dette har nesten alle merker kommet etter. På årets modell er denne kraftig oppdatert.

Hjertet i KTM 1290 SUPER ADVENTURE S er en reviderte Euro5 V-twin. Denne er nå slanket 1,6 kg blant annet pga. tynnere veivhus. Sykkelen har fått ny eksos og gir mekanismen har fått forbedringer. Effekten er fremdeles hysteriske 160 hk og 138 NM. 

Grafikken og symboler på den nye TFT skjermen er omarbeidet og forbedret. Skjermen er dessuten større enn tidligere

Kjøremodusene som nå er tilgjengelige er: RAIN, STREET, SPORT, OFFROAD og en oppdatert (valgfri) RALLY-modus. Sykkelen har nyeste generasjon av semi-aktiv fjæring, der du kan kompensere for lasten du har med deg. I tillegg har sykkelen ny og omarbeidet sving MTC. (Traction control)

Utseende:

Utseendemessig er det ingen tvil om at dette er en videreutvikling av forrige modell. Det futuristiske Star Wars utseende er beholdt, noe som passer utrolig godt til fabrikkens slagord; «READY TO RACE». Her er det ingen runde myke former, tvert imot oser hele sykkelen av action, med triangulære kantete elementer og former.  Frontlykta er lik, selv om en radar nå er integrert i nederste del av denne. Tanken er senket og går ned på sidene av motoren. Sete er litt omarbeidet, og sittehøyden er 11mm lavere enn forrige modell. Hjulene ser like ut, og har samme dimensjoner. Baksvingen har den samme oppbyggingen som forrige, med et lekkert fagverk i støpt aluminium. Speilene kjenner vi igjen fra den forrige modellen, de er like. Vindbeskytterne foran styreholkene er byttet ut, med noe som i mine øyne er tynnere og mindre robust. Dette kjenner jeg imidlertid igjen hos flere produsenter, det er tydeligvis ikke meningen at disse kun skal lede fartsvinden bort fra hendene. Instrumenteringen er en ny større TFT skjem. Grafikken er klarere, mere behagelig og lettlest enn forrige modell. I tillegg er den raskere og har mer praktiske menysystemer, samt tydelige estetiske infografikker som viser forskjellige deler av sykkelen. Bryterne er nye på begge sider av styret. Disse er større og rundere i formene, og de fire knappene som styrte menyene er byttet ut med en senter knapp med fire omkringliggende. I tillegge har det kommet en tilbakeknapp. På høyre styreholk er bryterne omarbeidet i fasong, i tillegg er en ny hutigvalgbryter kommet på plass. Om du synes eksospotta på forrigemodell var stor, er den nye gedigen og ganske iøynefallende på sykkelen.

Utstyr og utstyrspakker:

Selvfølgelig får du kjøpt mye originalt tilleggsutstyr som koffertsett både i plast og aluminium. Ulike pyntedeksel i aluminium og carbon. Sliponpotte fra Akrapovic. Rally fotpinner og mye mer. I tillegg til dette selges en del av elektronikken i ulike pakker. De mest relevante er nok disse:

TECH PACK Kr 12.285,-  Dette er nok den mest relevante utstyrspakka for den norske kundegruppen. Denne   inkluderer alle programvarefunksjoner som er tilgjengelige for 1290 SUPER ADVENTURE S:

 • RALLY PACK
 • Quickshifter +
 • Suspensjon Pro
 • MSR
 • HHC Bakke holde kontroll
 • Adaptivt bremselys

RALLY PACK alene koster Kr. 2.039,- Denne inneholder:

 • Kjøremodus «Rally»
 • Justering av trekkraftkontroll (9-trinns
 • Justering av gassresponsen

SUSPENSION PRO Kr. 2.858,-    Denne programvarefunksjonen inkluderer:

 • Automatisk forhåndsinnlasting (tre nivåer: høy, standard, lav)
 • Ekstra dempingsmodus: Offroad og Auto
 • Avansert dempingsmodus: gaffel og bakdemper kan justeres enda mer i hver dempingsmodus
 • Anti-dykk-funksjon

Testkjøring:

Vi er ganske spente når vi henter ut den splitter nye Super Adventuren på Mrexx Motor i Drammen. Igjen blir vi imponert omtrent i det vi tar i sykkelen. Den kjennes lettere enn forrige modell, selv om den i virkeligheten har 5 kg mere tørrvekt, og 3 liter ekstra tankkapasitet. Mats Wike Runningen, daglig leder på Mrexx er spendt på hvordan vi vil oppleve den. Vi setter sete i høyeste posisjon, som er 20 mm høyere enn laveste. Tidligere måtte du bruke nøkkel for å løsne sete. Nå er også dette, i likhet med tenning og tanklokk, keyless. Etter en liten gjennomgang av de nye menyene, har vi valgt ønskede innstillinger og er klare for prøvetur. Nå før påske er veiene fremdeles preget av en lang vinter med både støv og grus. Så fart og nedlegg må selvsagt avpasses i forhold til dette. Uansett er forventningene høye, og vi gleder oss maks.

Er du klar for Østerisk alpe-ballett? Det er nye KTM 1290 Adventure S. Svingete veier er det beste denne sykkelen vet

Jeg kjenner med en gang hvor mye lavere tyngdepunktet kjennes, i forhold til forrige modell. Sykkelen som ser massiv ut kjennes lett, sammenlignet med forrige modell. Oppgraderingen av chassiset har forbedret både vektfordeling og kjøreegenskaper. Den omarbeidede rammen har gitt plass til en lengre baksving, samtidig er gaffelvinkelen 1,5 grader skarpere, og akselavstanden ca. den samme som tidligere. Dette betyr at motoren har havnet lengere fremme i sykkelen. Den nye sykkelen er etter min mening mere kvikkstyrt, uten å være nervøs. Det lave tyngdepunktet skyldes også den nye lave 23 liters bensintanken som går ned på sidene omtrent som på 790/890 modellene. Dette er for så vidt en gammel konstruksjon fra KTM, dette ble jo også brukt på 950 og 990 adventure modellene. Sete er kun en cm lavere, men med en annen utforming i front, gjør dette i realiteten at du sitter en god del lavere. Sykkelen gir mere tillit enn tidligere og det slår meg at denne modellen vil være et alternativ til en større brukergruppe enn forrige modell. Den er rett å slett lettere å håndtere.

Motoren i 1290én får alltid frem er stort glis inne i hjelmen, det er bare å le. En herligere følelse finner du nesten ikke maken til på en motorsykkel. Jeg kommer til å smile ei uke etter dette. Motoren kjennes så jevn og forutsigbar. Draget er imidlertid brutalt når du provoserer den, den gir seg nærmes aldri. I de fleste tilfeller er det du som må gi deg, ikke 1290én. Wheele-kontroll kommer godt med på denne sykkelen, for å sende framhjulet opp i himmelen, er den enkleste sak i verden. Kjøremodusene som nå er tilgjengelige er: RAIN, STREET, SPORT, OFFROAD og en oppdatert (valgfri) RALLY-modus. Dette fungerer godt. På min forrige 1290 brukte jeg ofte RAIN når jeg var kjørte med andre. Da ble liksom litt av overlegenheten til 1290én utlignet.

Nye knapper er på plass på den nye modellen, og det er flere av dem. Om dette er en forbedring er vi usikre på, men at de er mere behagelige å ta på kan vi fastslå.  

Sykkelen trives også godt på vanlige landeveier i normal fart. Vi nyter utsikten langs Eikeren, og koser oss i et nydelig vårvær. I de tilfellene jeg må bremse, blir jeg også overbevist at bremsene kjennes bedre ut enn forrige modell. Jeg tester også ut den adaptive cruise controllen. Dette kjennes uvant ut på en motorsykkel, og egner seg etter min mening kun til motorveier ol, der du kan holde jevn fart. Det er en uvant følelse at sykkelen selv reduserer farten i det kjøretøyet du har foran deg gjør det. Dette er imidlertid ganske behagelig på en motorvei. Når det kommer til svingete partier er sykkelen virkelig i sitt ess. Dette er en sykkel som virkelig er godt egnet til å kaste fra sving til sving på selv de trangeste alpeveier.

Adaptiv Cruise Control er nytt på motorsykler. Systemet er utviklet av Bosch, og kan justeres i ulike avstander, til kjøretøyet foran.

Gjennom mine to dager med sykkelen blir jeg ganske godt vant til 1290én, og det er først da du kan reflektere ordentlig over hvordan den fungerer. De nye menyene er gode, men jeg er ganske innarbeidet i forhold til forrige modell, og er litt usikker på om dette er et fremskritt. De fleste knappene er imidlertid mere behagelig å ta på, og jeg er sikker på at du ganske snart vil venne deg til dette på en positiv måte. KTMén har fått flere knapper en tidligere. Er dette virkelig nødvendig? På høyre styreholk er en hutigvalgbryter kommet på plass. Denne kan sender deg rett inn forhåndsvalgte menyoppsett, slik at du unngår en del trykking. Dette gjør det enklere å bytte konfigurasjoner mens du er i fart, og gjør at du kan holde mere fokus på veien.

Fjæringskomponentene er elektroniske, og innstillingene kan byttes mellom vei og offroad. I tillegg kan du justere disse to i forhold til vekt av passasjer og bagasje. Det virker ganske enkelt. De fungerer dessuten veldig fint under den typen kjøring jeg testet dem på.

På grusveier:

KTM 1290 er en adventure sykkel. Skal du ut på grusveier er jeg overbevist om at den vil kunne klare seg svært bra. På vårt eksemplar satt det asfalt orienterte dekk, og i tillegg var ikke skogsbilveiene i området egnet til testkjøring på tidspunktet vi disponerte sykkelen. Markfrigangen og vandringen på demperne er imidlertid som før. Dette sammen med senket tyngdepunkt vil gjøre sykkelen enda mere egnet til slik kjøring. Liker du grus og velger dekk som takler dette, vil du ha en veldig godt egnet sykkel. 1290én er stor og i likhet med andre sykler i klassen ikke egnet til singel-tracks og endurospor, selv om noen tror det. De som allikevel prøver vil oppleve denne 1290én som bedre enn forrige utgave.

Testføreren mener:

Etter to dagers testkjøring kan vi slå fast følgende: KTM har virkelig forbedret sitt skarpeste våpen i den store adventure klassen. Det virker nesten som de har tryllet i forhold til det gamle eksemplaret. Den nye sykkelen kjennes mindre, og er lettere å manøvrere, og er svært godt egnet til å danse seg gjennom de mest svingete veiene du klarer å oppdrive. Du sitter mere i sykkelen, enn oppå slik du følte med den gamle. Etter testen er det vanskelig å slutte å smile. Dette er den mest avanserte eventyrsykkelen som har rullet av produksjonslinjen i Mattighofen. Kort fortalt er dette den ultimate høyytelses-eventyrsykkelen. READY TO RACE er den i aller høyeste grad, og vi er sikker på at den kommer til å bite godt fra seg, sammenlignet med konkurrentene i klassen. Vi er imponert.

Tekniske spesifikasjoner

PRIS:                                    

MOTOR                               1301cc 2-sylindret, 4-takts, V 75 °

MOMENT                            138 Nm

Giroverførin                       6-trinns (KJEDE 525 X-Ring)

KJØLING                              Væskeavkjølt

Effekt                                   160 hk  (118 kW)

SLAGLENGDE                     71 mm

BORING                               108 mm

CLUTCH                               hydraulisk aktivert

CO2-UTSLIPP                     134 g / km

DRIVSTOFFORBRUK        5,7 l / 100 km

CHASSIS

TANKKAPASITET               23 l

FRAMHJUL                         120/70 ZR 19

BAKHJUL                             170/60 ZR 17

BREMSER                            ABS Bosch 10.3ME Combined-ABS (inkl. Sving-ABS og offroad-modus)

SKIVEDIAMETER FORAN               320 mm dobble

BAKRE SKIVEDIAMETER                267 mm enkel

TØRR VEKT                         220 kg

SETEHØYDE                        849 mm

STYREVINKEL                     65,3 °

DENPELENGDE FORAN  200 mm

DEMPELENGDE BAK        200 mm

BAKKEKLARING                223 MM

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *