Sov bedre enn hjemme!

Vi går Amok i trærne.

Tekst og foto Kyrre Hagen

Hater du å ligge i telt? Krabbe inn en liten åpning og legge deg på et underlag som bare blir hardere og hardere gjennom natta. Eller ønsker du bare en oppgradering av friluftslivet ditt? Da bør du lese denne artikkelen.

I våres fikk vi de aller nyeste Amok’ene til test; Draumur 5.0. «Testføreren» har tidligere overnattet en del i hengekøye og var utrolig spendt. Det spesielle med køyene fra denne produsenten er at du ligger på tvers, altså 90 grader i forhold til tradisjonelle hengekøyer. Dette gjør at du kan ligge helt flatt, uten å havne i bananstillingen, som du fort får i vanlige hengekøyer.

Fra venstre Amok Draumur 5.0. og Amok Draumur 5.0 Ultra Ligth.

Køyene vi skulle teste var en standard, samt en Ultra Ligth variant som er konstruert av superlette materialer. Allerede ved oppakning av køyene kunne vi både se og føle vekt og størrelsesforskjellen på de to køyene. Standard veier 1390 gram, mens UL valianten veier 905 gram. I tillegg kommer vekten av Fjøl og Skjold. Den «vanlige» 5.0 varianten består av en vanlig duk bestående av Nylon, mens Ultra Ligth varianten består av et super lett og tynt stoff som nærmest er gjennomsiktig. Når du bestiller køya kan du velge mellom tre ulike underlag eller Fjøler som produsenten kaller dette. Fjølene tåler fra -4 til -18 kuldegrader.  Du kan også velge tre ulike alternativer av Skjold.

Køya leveres i to lengder. Den lange er hele 210 cm lang, 27 cm lengere en «basis» modellen. Er du en litt voksen motorsyklist er det verd å merke seg at Standard køya tåler hele 180 kg, mens Ultra Ligth varianten kun tåler 120 kg.

Vi tar køya med på test:

Hengekøyene er lette å pakke på motorsykkelen, da de består av tre relativt små pakker. Vi finner oss en fin plass langs Seljordsvannet. Her er det Ideelt for henge; trær med ca. 4 meter i mellom. Båndene er merket med grønn og rød side. Det er viktig at køya er festet like høyt i hvert tre, og at avstanden, og dermed vinkelen på båndene er den samme. Om køya henger 50-60 cm over bakken, passer det meg ganske godt. Det er ingen fordel å henge for høyt, da det er lunere mot bakken. Når køya er oppe blåser vi opp Fjøla, som tres inn i køya i ei egen lomme. I fot og hode-ende setter du på plass en liten aluminiumsbøyle. Hensikten er å holde avstand til myggnettet, men det gir deg samtidig en fin følelse av å være inne i køya.

Tarpen eller Skjoldet på 5.0 varianten er større enn på tidligere modeller. Dette gjør at du dekker et større areal av bakken. Snorene som går rundt treet har små kroker, og det er enkelt å justere tarpen, slik at den blir hengende sentrisk over køya. I hver ende av tarpen er det tre feste punkter, som kan festes i alt fra motorsykkel, røtter, andre trær eller plugger. Er været dårlig vil det være mest praktisk å sette opp skjoldet først. Da har du tak over hode mens du for eksempel forbereder mat. Så kan du henge køya opp senere når du skal legge deg.

Tom Flateby tester køya for første gang. Når du setter deg for langt inn i køya har du passert balansepunktet, og vipper dermed ut av køya.

Å legge komme seg inn i køya:

Å legge seg inn i køya krever litt øvelse. Noen bretter den nederste delen og setter seg inn fra enden. For meg var det enklest å sette seg inn fra siden. Uansett hvordan du gjør dette gjelder prinsippet med at du må få rompa inn på midten av køya. Da sitter du i balansepunktet. En ting jeg opplevde som utfordrende var å komme seg ned i soveposen. Dette gjør du enklest ved ta soveposen på hode, og la den henge ned bak ryggen. Deretter setter du deg inn på køya med soveposen bak deg.

Sovekomfort:

I Amok’en kan du sove alle veier. Du kan til og med ligge på magen om du ønsker. Myggnettingen er et must på sommerhalvåret, og denne er enkel å dra på. Denne har en smart glidelås funksjon, som lar deg bestemme akkurat hvor du vil ha åpning. Myggnettet kan også være greit å bruke når det er kaldt, da det faktisk luner ganske mye. I Amok’en finnes flere smarte oppbevaringslommer, som er kjekke til drikke, mobiltelefon, powerbank, osv.

Som lenestol:

Amok’en kan også benyttes som en lenestol. Ved å stramme inn bånd i hver side kan du enten sette opp ryggen fra liggende posisjon, eller også sette deg opp som i en lenestol.

Amok består av tre deler, og passer ypperlig til å pakke på motorsykkel.

«Testføreren» mener:

Det aller beste med å sove i hengekøye er nok morgenstunden, dersom du har funnet en god plass. Det å våkne opp ute til en fantastisk utsikt, er vel verdens beste start på dagen, særlig når du har ligget kofortabelt å godt gjennom hele natten. Jeg har nå ligget mye i begge variantene av Draumur 5.0, og vil si at komforten er like god i begge. Detaljene på Amokene er imponerende. Utviklerene kaller seg friluftsingeniører, og det med rette. Her er det mange gjennomprøvde og smarte detaljer Jeg blir rett og slett bare mer og mer glad i å overnatte ute i disse køyene. Du ligger etter min mening like godt som i senga hjemme, og da sammenligner jeg med en skikkelig god Jensen madrass. Flere har forsøkt å ligge i køyene mens jeg har testet dem. Reaksjonen er den samme; og flere av disse har i etterkant anskaffet seg en Amok. Vi gir rett og slett terningkast 6.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *