Det 20énde Nyttårstreffet

Tekst og foto: Kyrre Hagen

Årets tur var i et praktfult vintervær på snølagte veier.

Om du virkelig ønsker å starte motorsykkelsesongen tidlig, er treffet på Trollsvann i Vestfold, første helg i januar, første mulighet. Her treffes de aller ivrigste. Fasilitetene er forholdsvis enkle, men selskapet er det aller beste.

Telle problemer.

Sola kommer så vidt ned på treffplassen noen minutter

Tradisjonen tro arrangerer de ivrige medlemmene av Sandefjord mc-klubb, årets første motorsykkeltreff, første helg etter nyttårsaften. Tradisjonen tro er de ikke særlig flinke til å holde orden på jubileene, så 20-årsjubileet, var ikke annonsert, men ble oppdaget litt utpå kvelden, når en av deltakerne begynte å telle på fingrene. Det samme skjedde ved 10-årsjubileet, så 20-år blir nok etter all sannsynlighet feiret til neste år, på 21-års jubileet.

Fasilitetene.

Sanitæranlegget er enkelt, og sterilt. Alle bakterier fryser i hjel.

Treffet på Trollsvann er ikke av det mest eksklusive slaget. Telt må du selvsagt ta med selv, og gjerne litt ved til bidrag ved kveldsbålet. Plassen er imidlertid brøytet, så dette er trenger du ikke å tenke på. Bålplassen må brøytes. Dette mannfolk arbeidet tok treffets eneste kvinnelige deltaker seg av. Det finnes en utedass knappe 300 meter borte i skauen. Her er det helt mørkt, så du må selv medbringe lys og toalettpapir. Det er også greit om de fleste tisser på de samme plassene, så det ikke blir gule kremmerhus overalt.

Temperaturen.

En lykkelig Halvor Nyquist har fått start på doningen

På de årene nyttårstreffet har vært arrangert, har temperaturen vært svært varierende. Enkelte år har plassen vært reneste gjørmebadet, men i år holdt temperaturen seg på minussiden med god margin. På lørdagskvelden viste gradestokken minus 16 grader, og i løpet av natta krøyp den under minus 20 grader. Da er det friskt i stillongsen, om du må ut å late vannet, i løpet av natta. Det hjelper å fyre litt med primusen i teltet, og ha en god sovepose.

Deltakerne og motorsyklene.

Overnatting av det enklere slaget
Deltakerene kokkelerer og koser seg på dette treffet

Deltakerne kommer fra fjern og nær. Både Vestfold, Buskerud, Telemark, Aust-Agder, Akershus og Oppland var representert på treffet. (unnskyld om noen er glemt). Dette er deltakere som er over middels interessert, i både kuldegrader og motorsykler. De fleste her har mer enn en sykkel i stallen. Mange kjører sidevognsykkel. Dette skyldes at du bør ha med deg forholdsvis mye på en slik tur. En solosykkel kan fort bli forholdsvis nedlasta, noe som kan bli i overkant spennende ute på glatta. Det er ikke særlig mange på dette treffet som er opptatt av å ha siste skrik av motorsykler. Syklene er av alle årganger, og har allerede rullet mange mil på vinterføre. Rundt bålet på årets treff var vi 15 stk. på lørdagskvelden, men det kan nok anslås at om lag 20 deltakere var innom treffet.

Pakkeliste på vintertur.

Dette er det jeg har med på vintertur, og er utdrag fra min pakkeliste. (dette selvsagt kun et forslag).

 • Lavvo, tilpasset årstid
 • Vedovn
 • Ved
 • Sovepose, (med innerpose)
 • Feltseng/ reinskinn
 • Bord + stol
 • Dopapir
 • Plugger / snøplugger
 • Parafinlampe
 • Parafin
 • Varme klær tilpasset temperaturen, lue, votter.
 • Ekstra sokker.
 • Fotposer / støvler (ekstra)
 • Varmedress / regndress
 • Primus
 • Kjelesett, oppvaskmiddel og skrubb
 • Tallerken kopp, etc
 • Mat
 • Kaffe
 • Toalettsaker
 • Strips/ tang/ tape/ div.
 • Fotoutstyr
 • Slepetau
 • Kondensfjerner
 • Hodelykt
 • Startkabler
Kveldstemning med bålkos hører med

Fyrverkeri.

Flott Kjøredoning

Tradisjonen tro handler mange av deltakerne inn mye ekstra fyrverkeri til nyttår. Dette nettopp med tanke på Nyttårstreffet. Her oppe i skauen får du virkelig nyte fyrverkeriet, da intet annet forstyrrer på himmelen. I år, som jo var 20 års jubileum, ble hele en rakett fyrt opp. Nå ankom jeg på lørdag, så man må derfor kunne gå ut fra at anselige mengder fyrverkeri var sendt opp kvelden i forveien.

Årets tur.

Flere mc-klubber var representert. Denne deltakeren er i aller høyeste grad en 99%er.

Årets tur ble en fantastisk tur, på skikkelige vinterveier, i et gnistrende fint vær. Sola skinte fra skyfri himmel, og gradestokken viste minus 10 grader. Skogen var vakker med snødekte trær. Det var så vakkert, at vi flere ganger måtte stoppe å fotografere.

Startmetoder.

Når temperaturen er minus 20 grader, kan det for enkelte være en utfordring å få start på doningen. Fire ulike metoder ble benyttet:

 1. Oppvarming av motor med primusen under.
 2. Bruk av startkabler.
 3. Bruk slepetau.
 4. Trykk på startknappen.
En god startmetode er forvarming. Det fungerer ypperlig
Endelig start
Hjemturen. Her er en skikkelig ekvipaje. Tor Lærums Zeus med henger

Et fantastisk hyggelig Nyttårstreff ble nok en gang gjennomført. Takk til arrangørene, og alle som deltok. Et pluss i år var at ingen trengte å brøyte seg ut av treffplassen etter snøfall.

Mc-avisa nr.  2 – 2018