Test av Garmin 276 Cx

Legenden er tilbake, større, bedre og lysere

Tekst og foto: Kyrre Hagen

276 c til venstre og 276 Cx til høyre. Det er ikke vanskelig å se familielikhetene.

Om en GPS kan kalles en legende, må det være Garmins 276 C. Enheten ble sluppet for tretten år siden, og har gjennom alle disse årene stått seg godt mot nye konkurrenter. Sommeren 2017 slapp Garmin oppfølgeren 276 Cx. Vi testet den nye enheten gjennom 2017 sesongen. Først her hjemme, senere på skikkelig hardcore adventure i Africa.

Forgjengeren.

Om du ønsker en GPS med virkelig stor nøyaktighet, og funksjonalitet utover de vanlige navigatorene, har 276 C eller 278 C lenge vært valget. De mest kresne og kvalitetsbevisste kjørerne har sverget til disse. Om Garmin noen gang har laget en enhet som var langt forut for sin tid, var det når de lanserte 276 C. Enheten var konstruert for maritimt bruk, men fungerte ypperlig også til lands. Den hadde sin største styrke i overlegen skjerm og rask prosessor. Nå ser den stor og klumpete ut, med gammeldags antenne til å slå opp. Men teknologien henger i aller høyeste grad fremdeles med. Funksjonalitet, muligheter, hastighet og nøyaktighet, slår fremdeles mange nye enheter langt ned i støvlene.

Betjening og skjerm på 276 Cx.

Den nye enheten montert. Den fem tommer nye fler-fargeskjermen, er glassklar, og leses tydelig.

Du ser raskt at den nye enheten nedstammer fra sine forfedre. Den er større, og med større skjerm. Knappene er de samme, og kjennes igjen på høyre side.  Garmin har altså ikke latt seg friste til å benytte touch, men har beholdt knappene. Dette tyder på en like robust enhet som tidligere. Den lille antenna er borte, men til tross for at enheten er blitt større, er den allikevel både langt mer moderne, og slank.

Ta med en skikkelig GPS på et skikkelig eventyr. Her fra testturen i Marokko i høst.

I det øyeblikket skjermen slås på, er mange frelst. Den er hele fem tommer, og krystallklar. Takket være den store visningsvinkelen kan du se skjermen tydelig fra mange ulike vinkler. Nær sagt ingen refleksjoner gjengis i glasset, uansett solforhold.

Batterikapasitet.

Skal du benytte enheten uten å koble denne til batteriet på sykkelen, har 276 Cx overlegen batterikapasitet. Hele 16 timer på det innebygde batteriet. Om ikke dette er nok kan du vippe ut batteriet, og erstatte dette med tre stk. AA batterier. Dette gir deg åtte nye timer. Her har Garmin tenkt at det meste skal kunne skje uten at enheten settes ut av spill. Så lenge du har AA batterier tilgjengelig, er du reddet.

Tilkoblinger.

Navigeringen fremover avleses tydelig

Enheten kan koble til både smarttelefon og kommunikasjonsenheter via Bluetooth. Med denne linken kan du blant annet hente værinformasjon eller se e-post, SMS eller messinger-meldinger på skjermen. Du kan også la andre spore posisjonen din via live spor. Enheten kan kobles trådløst til eksterne sensorer via tilkoplingen ANT+. Enheten kan også kobles til internett via WI-FI for å få oppdateringer og synkronisere med Garmin Connect-databasen.

Kart og minne.

Med det medfølgende kartet, kan man ikke beregne ruter. Men det er mulig å kjøpe kompatible kart nesten uansett hvor du vil reise. Du kan også laste ned gratis kart, a la Open Street Map.  Enheten håndterer gratiskart veldig bra, og disse ser fine ut på enheten. Det nye interne minnet er 8 GB, i tillegg kan dette utvides med et micro-SD kort.

Hvem er kundene.

276 Cx er godt egnet for brukere som virkelig liker å styre valgene og oppsettet på GPS’en ned til minste detalj. Dette er kjørere som ønsker avansert navigering i områder med svært dårlige veier, eller ikke veier i det hele tatt, der nøyaktighet er viktig. Enheten gir deg ekstremt mange muligheter til å styre forutsetninger og visninger. Den ruter selv de minste veier. Enheten er selvsagt veldig egnet for de som har hatt 276 eller 278, men som ønsker bedre minne og ny teknologi. Dette er kresne brukere, som har vært veldig fornøyd. De vet å verdsette alle funksjonene og mulighetene for egne innstillinger. De vil kjenne igjen knappenavigeringen på enheten, og kunne benytte denne som på sin tidligere enhet.

En skikkelig eventyrer Trond Holter, ute å navigerer i Afrika på sin KTM 640 Adventure

Det er lagt til en barometrisk høydemåler som gir deg jevne høydeavlesninger, og et elektronisk tre-akset kompass som peker i riktig retning under alle forhold, selv når du står stille. Du kan også få opp værkart, som blant annet viser hvor lavtrykkene ligger på kartet.

Festebrakett.

Navigasjonsmenyer på Garmin 276 Cx

Enheten er opprinnelig beregnet til maritim bruk, og det er derfor er maritim festebrakett som medfølger. Om du har et RAM feste til tidligere enhet, vil hullene i dette passe til den nye enheten, og kan benyttes.

Navigering.

Ved sammenkobling med Bluetooth, og installasjon av Garmin Connect, kan du få opp værdata på kartet ditt.

Enheten har de vanlige mulighetene for å velge mål. I tillegg er det svært enkelt å bruke pil-markøren til å velge hvor du skal. Du får opp valg for raskeste, korteste, eller ruting for svingete veier. Er du ikke fornøyd med rutingen, kan du igjen legge inn ekstra via-punkter, med pil-markøren. Selvsagt kan du også importere ruter fra Basecamp. Når enheten brukes sammen med TOPO-PRO-kart, kan enheten velge mellom en rekke ruter med passende veiklasser i henhold til aktivitet eller kjøretøy. For dem som foretrekker navigasjon i løyper og på stier, har 276 Cx-enheten avansert spornavigasjon.

I bruk.

Oversiktlige værmelding der du er.

Det tar litt tid å venne seg til å bruke enheten. Men for de som er interessert, er det absolutt verdt innsatsen. Å gjengi alle muligheter i denne artikkelen er helt umulig. Mulighetene er nesten ubegrenset. Garmin har heldigvis gode brukerveiledninger på sine nettsider. Disse er enkle å finne fram i. Det mest uvante, er knappenavigeringen. Når du først har vennet deg til denne, er dette imidlertid en enkel og rask måte for å betjene enheten.

Her hjemme testet vi enheten med både Garmin kart, og TOPO PRO-kart. Navigeringen fungerer ypperlig med begge deler. TOPO kartene er selvsagt helt supre om du skal utforske de virkelig små veiene. Enheten rutet godt med begge alternativene. I Marokko lastet vi ned Open Street Map. Disse var helt brukbare, og enheten rutet på god måte. Vi importerte også ferdige ruter fra Basecamp.

At enheten er solid, og tåler en trøkk er det ingen tvil om. Min enhet løsnet, på et ekstremt veiparti. Det var ikke Garmin sin feil, men montøren av enheten (undertegnede). Lenge trodde jeg enheten var tapt, men fant etter hvert ut at den hang etter strømkabelen ved siden av forhjulet. Der hadde den hengt en stund. Enheten hadde kun skrammer, og kunne fortsette sin ferd i Marokko. Imponerende.

Vi brukte Open Maps i Marokko. Rutene ble laget i Base Camp, og overført til enheten.

Testnavigatørens mening.

Om du ønsker en GPS som er nøyaktig, rask og innovativ, der du i tillegg kan styre nær sagt alle valg selv, er dette enheten for deg. I tillegg får du med en fantastisk fargeskjerm, som er helt overlegen noe annet jeg har sett på en GPS. Du må legge litt innsats i å lære deg enheten, men når dette er gjort, har du en enhet du ikke vil bytte på mange år. Knappestyringen er et pluss når du har lært deg den. At de mest avanserte eventyrerne velger denne enheten, sier ikke så lite. Den forrige enheten holdt stand i over ti år. Vi tror også den nye enheten vil holde stand i mange år.

At legenden er tilbake, større, bedre og lysere, er det liten tvil om.

Testføreren benytter 276 Cx-enheten under årets Bukkeritt.

Noen data:

Mål: B x H x D  191,5 x 94,5 x 44 mm

Skjermoppløsning: B x H  800 x 480 piksler

Batteritid: Opptil 16 timer (8 timer AA batterier)

Vekt: 450 g med batteri

Skjermstørrelse: B x H  3,6 x 5,5 cm

Skjermtype: WVGA

Pris: veiledende kr. 8.599,-

 

Mc-avisa nr. 2 – 2018