Grusrookie med vårfornemmelser

Mc-asvisa´s Anders Eidevik hadde fått med seg at jeg har flere adventure sykler i stallen, og plutselig var vi å mc-tur sammen. Begge på mine sykler. Anders hadde aldri kjørt en meter på grus og ble plassert på den råeste grussykkelen jeg har, nemlig en modifisert KTM 690 Enduro R. Denne er rigget for de virkelig lange eventyrene. Sykkelen er lett og har masser av krefter. Etter min mening er dette en av markedets aller beste grussykler. Selv benyttet jeg anledningen til å ta min første grustur på min nye Tenere 700.

I disse korona tider, er det mye folk på skauen, så tanken om å passere bommer var i grunnen bare å glemme. Dessuten er det enda tidlig, så det ligger mye snø i skyggepartiene om du kommer opp i høyden. Turen gikk derfor til nabofylket Vestfold og Telemark. Jeg hadde blinka meg ut noen korte grusstrekk som er åpne veier for allmenheten. Et lite stykke i Sande, Langeliveien ved Krossjøen og Heieveien fra Hvarnesveien og sørover.

Tenere 700 på sin første grustur

Det er mye på passe på som «grusrookie», og setehøyden på 690en er vel omlag en meter. Det ble litt i lengste laget når vi skulle snu på en skogsbilvei som etterhvert ble uframkommelig. Plutselig lå det en stk. 690 og en stk. vestlending på bakken. Fotlengden strakk rett og slett ikke til. Utover dette klarte Anders seg utmerket på gruskjøringen. Han smilte fra øre til øre, og skrøt 690en opp i skyene.

Se opp for hundekjørere står det langs Heiaveien

De mest grunnleggende prinsippene ved gruskjøring:

Hvorfor står vi: Ved å reise deg opp på sykkelen under gruskjøring flytter du plutselig kroppsvekten fra sete og ned på fothvilerne. Med andre og ca. 50 cm ned. Dette gjør sykkelen mere stabil. Dessuten får du mye større bevegelsesfrihet til å balansere sykkelen.

Nødbrems på grus: Få rompa så langt bak på sykkelen som mulig. Brems så mye du kan med bakbremsen og litt med forbremsen. Du vil ikke låse framhjulet på grus. Har du sykkel med kjøreprogrammer order disse biffen selv for det mest håpløse eksemplar av en gruskjører.

Vektfordeling forover og bakover: Trenger du vekt på framhjulet, for å kunne ta svingen, må du få kroppsvekten framover. Trenger du feste på bakhjulet for ikke å spinne må vekten bakover.

Stabilisere sykkelen i sving på løs grus: Om du kommer i svinger med mye løs grus, ønsker du ikke å legge sykkelen for langt ned. Da vil sykkelen gå ned. Dersom du i slike situasjoner legger vekten på ytterste fothviler, samtidig som du flytter kroppen inn mot svingen, oppnår du at sykkelen kjører gjennom svingen ute å legge seg nevneverdig ned. Du har klart å stabilisere den.

Pølsefest langs Numedalslågen ved Brufoss
Rast i det fri hører til. Lite er bedre enn pølser

Rast langs Lågen

På veien hjem kjørte vi langs østsiden av Lågen, og tok en rast langs en av gapahukene som brukes av laksefiskerne langs denne flotte elva. Rast ute i det fri hører liksom til, når naturen skal nytes. Nå er det bare å glede seg til flere fine turer, og håpe ikke korona situasjonen setter stopper for kjøreturene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *