Vi kjører Honda CB500X 2022 modell

Tekst: Kyrre Hagen.  Foto: Kyrre Hagen og Viggo Carlsen

Vi henter ut en splitter ny Honda CB500X på Monsterbike i Drammen, og legger ut vårlige svingete småveier. Dette er en herlig mini-adventure fra Honda, som virkelig er allsidig. Nye bremser å fjæringer har gitt sykkelen en skikkelig oppdatering. Utseende er virkelig «up to date», og vi storkoser oss i vårlufta.

På svingete landeveier er den i sitt ess.

Om du ønsker en rimelig og allsidig sykkel, som virkelig har et stort bruksområde, bør ikke overse denne 500 varianten fra Honda. At det faktisk går an å få en splitter ny motorsykkel, med så mange kvaliteter til kr 89.900,-, er nesten ikke til å tro. Sykkelen er oppgradert for årets sesong, og det mest iøynefallende er at sykkelen har fått en ny opp ned gaffel, og doble skivebremser foran. Sykkelen har dessuten fått en ansiktsløftning med et mere moderne og sporty utseende. Den ser i virkeligheten mye større ut enn en 500, og oppleves romslig, samtidig som den er svært lett å håndtere. At den er registrert for A2 har gjort denne populær blant unge motorsyklister. Her får du faktisk en skikkelig adventuresykkel innenfor denne førerkortklassen. Om du i det heletatt trenger noe mer kan du jo egentlig spørre deg.

At dette er en skikkelig tursykkel er det liten tvil om

Historikk:

Honda lanserte denne mini adventureren i 2013, og sykkelen har jevnt og trutt blitt forbedret etter dette. Det kom oppdateringer i 2016, 2017 og 2019, og nå til 2022 sesongen. Det er ikke de helt store oppdateringene som har skjedd, og du kjenner fremdeles igjen mye av designet fra den første modellen. Den største endringen fram til nå kom vel egentlig i 2019. Da fikk den 19 tommers framhjul. Fra å se ut som en adventure sykkel ble den da mer en adventure sykkel på ordentlig. Dette året ble også hjelpe- og slureclutch ble introdusert, noe som forenkler oppgiringer og jevner ut harde nedgiringer. Utover dette har sykkelen fått justeringer i lys og design opp gjennom tiden. Nye utslippskrav har også ført til at Honda har måtte forandre den. Dette har også gjort at den har lagt på seg litt i vekt. Fra å veie 194 kg (ABS varianten i 2013) veier nå 2022 modellen 5 kg mere. Det er allikevel en veldig lett sykkel.  

Halve Team-HH på Honda CB500X:

Mitt første møte, og da jeg virkelig ble kjent med modellen, var i 2016 da Team-HH var på tur i Thailand. Vi hadde bestemt oss for å leie små sykler, og min gode kollega Tore Huseby, hadde leid en Kawasaki Z 250, mens jeg leide en splitter ny Honda CB500X 2016 modell. Sykkelen var så ny at utleieren ikke hadde rukket å få tak i skilter en gang. Dette var «no problem» mente han, og sendte meg av gårde på en ukes tur uten skilt. Jeg oppdaget snart Hondaéns kvaliteter som touring maskin, og mens Huseby satt helt forknytt å sin bitte lille Kawasaki, hadde jeg god plass på 500en. Vi kjørte hovedsakelig asfaltveier, og jeg ble etter hvert svært så glad i sykkelen. Jeg opplevde at den hadde gode kjøreegenskaper og kjøreglede i bøtter og spann.

Denne 2016 varianten var mitt første bekjentskap med denne modellen.

Vi fulgte noen lokale thaier på skikkelig spagetti veier, og sykkelen hadde ingen problemer med å henge med R-sykler på over 1000 kubikk i de trange sjikanene. De unge gutta blei i grunnen ganske lange i maska da to godt voksene herrer kunne henge på med denne redskapen. Mens Huseby, nesten ikke klarte å gå i seks måneder etter turen, på grunn av den trange sittestillingen, var jeg ubemerket av det hele. Etter turen tenkte jeg at jeg i grunn kunne klart meg helt fint med en slik sykkel.

Ny forgaffel og nye bremser

Nytt for 2022:

Etter snart ti år i markedet har sykkelen fått en rekke oppgraderinger før årets sesong. Foran sitter nå en ny gullfarget 41 mm opp ned gaffelen fra Showa. Fjæringsveien foran er 136 mm, noe som forteller at sykkelen som hovedsakelig er beregnet for asfaltveier. I tillegg til ny framgaffel, sitter det doble bremseskiver på årets modell. Den enkle 320 mm bremseskiva er byttet ut med to på 296 mm, som bremses med to stemplede Nissin kalipere. Forhjulet er naturligvis også nytt, som følge av doble skiver. Dette vokste fra 17 til 19 tommer i 2019, og er i støpt aluminium, men med slanke støpte eiker, som kan assosieres med eikefelger og Adventure. Radiatoren har blitt lettere. Motorkarakteren er ifølge Honda forbedret. Sykkelen har også fått kraftigere LED belysning. Bakparten på sykkelen har fått en ny og redesignet lett svingarm, og en bakdemper med nye innstillingsmuligheter har kommet på plass. Heldigvis har Honda fremdeles klistremerker med mye teknisk informasjon på svingarmens venstre side.  En nydesignet kjedebeskytter kompletterer det nye utseendet.

Perl Organic Green

Fargene og grafikk er nye og tidsriktige på årets modell. Den leveres i Grand Prix Red, Mat Gunpoweder Black Metallic og Perl Organic Green. Sykkelen fremstår som en flott adventure motorsykkel. I det heletatt liker vi utseende på sykkelen svært godt. Formene på kåpe og vindskjermen ser effektiv og moderne ut. Glasset kan justeres i to høyder 1445 mm og 1410 mm. Sete på sykkelen ser behagelig ut, både passe bredt og pass tykt. Setehøyden er 830mm og passasjerplassen en del høyere en førerplassen. Frontlykta skal nå gjøre sykkelen enda mere synlig med et mer gjennomtrengende lys fra kraftigere lysdioder, i tillegg har den ekstra synlighet fra posisjonslys. Motoren sitter fint integrert og har brukbar høyde under. Potta er ikke alt for stor, og har varmeskjold i pent børstet stål. I tillegg til den bakerste lyddemperen har Euro5 medført en lyddemper til som ligger under motoren. Denne vil ha behov for en beskytter om du skulle velge å ta sykkelen ut på tøff terrengkjøring. Denne utfordringen har imidlertid mange andre sykler også.   

Tilbehør:

Det er et stort utvalg av Honda Genuine Accessories tilgjengelig for 2022-utgaven av CB500X.

Midtstøtte, vindavvisere, håndbeskyttere, varmehåndtak, 35 liters toppboks, bagasjebærer, sideveskebærer, sidekofferter, motorbeskytter, tåkelys, tankveske, salveske, ladekontakt, vindskjerm, hjulstriper og tankbeskytter. Utgaven vi har på testkjøring er utstyrt med tilbehør fra Giwi, som veltebøyler, håndbeskyttere, sidekofferter og toppboks.

Prøvekjøring:

Vår første etappe med sykkelen blir på motorvei. Her får vi testet sittestilling og vindbeskyttelse. Fra første stund føler jeg at jeg sitter på en skikkelig adventure sykkel.  Sittestillingen er ganske rett opp, noe som er komfortabelt på turkjøring. Sete kjennes ok, og knevinkelen er god. Vindskjermen kaster det meste av fartsvinden vekk fra føreren i lovlige hastigheter. Knappene på styreholkene er enkle, og der du forventer at de skal være. Instrumentet er greit å lese i gråvær, men dessverre ikke det beste i solskinn. Det gir informasjonen du trenger. Det er dessuten en bøyle sentralt plassert bak vindskjermen for montering av GPS. Speilene gir god oversikt bakover, noe som er spesielt viktig når du kjører på motorvei. På svingete vei er det jo sjelden noen i speilene uansett.

Instrumentet er oversiktlig, men gir noe refleksjon i solskinn

Det er i grunnen en drøm å testkjøre en motorsykkel uten alle mulige innstillingsmuligheter for bremser, motorrespons og traction. På denne sykkelen er det ingen førerstøttesystemer foruten ABS som er påbudt på alle sykler. Jeg slipper helt å bekymre meg for om jeg klarer å forklare alle elektroniske hjelpemidler på korrekt måte. Her trenger jeg bare å konsentrere meg om kjøreopplevelsen; -en mc-journalists drøm. Du har riktig nok en kjørekomputer som viser trip, gjennomsnittsforbruk, gjennomsnittshastighet osv., men ikke noe mer en det. 

I Sande tar jeg av motorveien opp Hanekleivene, som er en vei jeg kjenner godt. Her er det god asfalt i fine svingkombinasjoner. Med 500 kubikk ønsker du ikke å måtte bremse for mye inn mot svingene, men at du kan holde en god kurvehastighet. Det kan du med denne sykkelen. Den har en akselavstand, styrevinkel og vektfordeling som gjør den både svingvillig og stabil, samtidig som den er kvikkstyrt. Vektforholdet er justert på 2022-utgaven. Nå er forholdet foran/bak på 48,7/51,3 sammenlignet med forrige utgave på 48/52. Setehøyden er på 830 mm, mens akselavstanden på 1 445 mm som gir kvikk, men tillitsvekkende styring.

Jeg finner flere svingete småveier på asfalt, og smilet er for lengst ganske bredt inne i hjelmen, der jeg suser av sted på en splitter ny adventure sykkel. Jeg skulle virkelig ønske at jeg ikke bare var på kort testtur, men hadde sykkelen lastet for langtur, og flere uker foran meg på tur langt hjemmefra.    

Demperne passer veldig godt til det de er beregnet for, og er helt klart en stor forbedring sammenlignet med tidligere modeller. Jeg kjører sykkelen passelig aktivt, og kjenner at demperne hele tiden sørger for godt grep i bakken. Det er nemlig ikke bare dekk som sørger for bakkekontakt, demperne har også mye å si. Om du forsøker å kjøre sykkelen virkelig hardt vil de falle gjennom, men da er du i realiteten på feil sykkel. Til denne sykkelen passer demperne fint. Jeg gjorde ingen justeringer på bakdemperen, som har mulighet for å justere forspenningen. Med bagasje og passasjer hadde det nok vært greit å stramme litt opp. Også bremsene kjennes veldig bra ut, og er helt klart en oppgradering fra forrige modell. Jeg tester de skikkelig på ei slette, og får umiddelbart god tillit til dem. Disse vil kunne hjelpe meg godt i en nødsituasjon om jeg skulle få behov for det. 

Størst og minst.

En følge av at motoren kun er 471 kubikk, og leverer i underkant av 48 hester er at du må jage litt turtall om du skal kjøre aktivt. Jeg opplever at det i grunnen ikke skjer så mye under 5.000 omdreininger. Toppeffekten inntreffer ved 8.600 omdreininger og maksimalt dreiemoment på 43Nm leveres ved 6.500 omdreininger. Dette medfører at jeg under aktiv kjøring nødig slipper den så mye under 5.000 omdreininger, og sjelden er noe særlig over 8.000.

Honda CB500X er en letthåndterlig sykkel både å flytte fra stillestående tilstand, og i fart. Den kjennes slank ut under deg, og bensintanken rommer da heller ikke mer enn 17,5 liter. Dette er allikevel nok til å frakte deg 485 kilometer. Den lille Hondaén bruker nemlig ikke mer en 0,36 liter på mila.

Dette mener testføreren:

Honda CB500X fremstår som en skikkelig adventure. Sykkelen registreres som A2, men dette betyr allikevel ikke at du bør velge den bort om du har førerkort på tung sykkel. Dette er nemlig et alternativ langt flere burde valgt, på grunn av sykkelens vekt og kjøreegenskaper. Den er lett og smidig å kjøre, og fungerer på alle typer underlag. Den er dessuten lett å håndtere for mindre førere. I forhold til motorstørrelsen leverer den godt med krefter i lav og mellomregister, og har et særdeles hyggelig bensinforbruk. Oppgraderingene til 2022 har virkelig betalt seg. Bremser og demperkomponentene har blitt mye bedre, og løfter hele totalpakka. Jeg liker dessuten fargene og disegnet. Dette er en sykkel med svært stort bruksområde. Alt fra pendling til langturer. Om du utstyrer den med bukplate og knastedekk har du dessuten en sykkel som klarer røffe grusveier. Jeg føler virkelig at jeg sitter på en skikkelig adventuresykkel under hele testen.

Motortype:

Væskekjølt 4-takts, parallelltwin

Kubikk                         471

Sylindere                     2

Effekt (HK)                  47.59

Dreiemoment             43Nm ved 6500 omdreininger

Førerkortklasse           A2

Girkasse                      manual 6 gir

Forbruk l/mil              0.36

CO2 g/km                   82

Chassis:

Sittehøyde                  830mm

Høyde                         1410

Lengde                        2153

Bredde                        830

Vekt                            199 kg kjøreklar

Kraftoverføring           Kjede

Bensintank                  17.5 liter

Hjul og dempere:

Bremser foran             Doble 296 mm, 2-stemplet kaliper

Bremser bak               240 mm enkel, 1-stemplet kaliper

Demping foran           41mm opp ned demper 136 mm vandring

Demping bak              Enkeldemper med justerbar forspenning i 5 trinn, 135mm vandring

Dekk foran:                 110/80R–19M/C (59H)

Dekk bak:                    160/60R–17M/C (69H)

Pris:                            89.990,-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *