Kraftlokomotivet BMW K 1600 GT

Tekst: Kyrre Hagen.  Foto: Lenka Leginova.

Vi ber påstigende passasjer trekke inn på perrongen. BMW K 1600 GT kommer straks inn i spor nr. 1. Vi gjør oppmerksom på at sykkelen bare har kort opphold… Ja omtrent slik kjennes det etter et par dager i salen på K 1600 GT. Denne sykkelen drar som et lokomotiv, og er stø som fjell. Dette går som på skinner.

Lyden fra sekseren er som en Laborgini, og får det til å kile i magen

Dette er en testkjøring jeg virkelig har gledet meg til. 160 hk og 180 NM er seriøst med krefter. Når alle disse slippes ut, samtidig som brølet fra den sekssylindrede motoren når ørene, får det hårene til å reise seg på ryggen min, dette er som den vakreste symfoni.

K 1600 GT og GTL så dagens lys i 2011. GT modellen var erstatningen til K 1200/1300GT modellene, mens GTL gikk rett i strupen på kongen selv; Honda Gold-Wing. Det har etter hvert kommet to modeller til, og nå er altså alle disse eksklusive 1600 modellene oppdatert; K 1600 GT sport-tourer, K 1600 GTL luksussport-tourer, K 1600 B bagger og K 1600 Grand America. K 1600 GT som vi skal teste, er den mest sportslige i 1600 serien, og det handler fremdeles om høy ytelse og kjøreegenskaper som overgår det størrelse og vekt skulle tilsi.

Felles for modellene er den moment og effektsterke sekssylindrede motoren, som nå er oppgradert til Euro 5. Dette har på ingen måte svekket den, og effekten på 160 hk, nås faktisk 1000 omdreininger tidligere enn før. I tillegg er det imponerende dreiemomentet økt 5 Nm til 180. BMW hevder at resultatet er raskere akselerasjon, spesielt i området 3.500 til 7.000, som jo er turtallsområdet der de fleste befinner seg. Oppgraderingene inkluderer to ekstra sensorer for å optimalisere tenningstidspunktet og to ekstra lambdasonder på eksosen for å overvåke oksygeninnholdet. Modellen har nå ny 6-akslet IMU, og BMW Motorrad Dynamic ESA, med ny automatisk lastnivåkompensasjon. Alle K 1600-modellene har også fått pådragskontroll på motor (MSR), som sammenligner rotasjonshastighetene mellom hjulene på samme måte som standard Dynamic Traction Control og dermed bestemmer kraftoverføringen til bakhjulet.

En skikkelig touringmaskin. Her kan jeg sitte lenge

Mere sportslig utseende

På samme måte som BMW oppgraderte sin R 1250 RT i fjor, kommer årets modell av K 1600 GT med tilsvarende oppgraderinger i designet. De karakteristiske lysringene borte. Frontkåpa er ny, og integrert sitter en nye avansert LED-frontlykt, som består av ni LED-er for nærlys og åtte LED-er for fjernlys. Til sammen bidrar dette til et mere moderne og sportslig utseende. Lykta har en adaptiv funksjon, og justerer seg opp eller ned under akselerasjon /bremsing.

Sykkelen har fått velkomst og farvelfunksjoner. Når tenningen er slått på, aktiveres en «velkomst» lysfunksjon. Hovedlyset og baklyset forblir på en kort stund og senker deretter til ventetilstand før motoren starter. Etter at tenningen er slått av, aktiveres også lysene foran og bak automatisk for en «farvel»-funksjonen som lyser opp området rundt motorsykkelen. Etter å ha slått av tenningen, kan føreren aktivere en «følg meg hjem», som tenner lysene en stund.  

De nye modellene har den nye 10,25-tommers høyoppløselig TFT-fargeskjerm med integrert kartnavigasjon og Bluetooth-tilkobling. Funksjoner som cruisekontroll, kjøremoduser og lyd er integrert i displayet. BMW’s nye Audio System 2.0, med integrerte antenner er nå standard på K 1600 GTL og K 1600 Grand America, men valgfritt på K 1600 GT og K 1600 B.

Displayet er i særklasse. Veldig oversiktelig og fleksibelt med hensyn til oppsett.

Det er også mye standard utstyr på sykkelen, vi nevner: Tre kjøremoduser, DYNAMIC, ROAD og RAIN. motorbremsekontroll (MSR), bakkestartkontroll (HSC Pro), dekktrykk-kontroll (RDC), varmehåndtak, setevarme, sidevesker, keyless, intelligent nødanrop (ECALL), ladelagring for mobiltelefoner (USB-C), tostemt horn og fire konfigurerbare favorittknapper.

Det tilbys dessuten to pakker til sykkelen: Komfort-pakke (bestående av Keyless Ride, sentrallås, girskiftassistent pro og tyverialarm). Touring-pakke (bestående av lydsystem 2.0 med DAB+, SAT-radio og lydprofiler, LED-ekstra lyskaster og innkoblingsvern), belysning på bakkenivå.

Av annet valgfritt tilbehør finnes: Toppkoffert, innervesker for toppkoffert og sidekoffert. Tankveske, sportslyddemper, krom deler, lavere vindskjerm.

Testkjøring.

På Speed Motorsenter møter vi en smørblid Thor Liverød som har vært ute og kjørt sykkelen inn et par dager i forveien. At han er fornøyd med kjøreturene legger han ikke skjul på. Eksemplaret vi får utlevert er i hvit, med blå og rød sports dekor. Style Sport er betegnelsen, og kler sykkelen godt. Med dette designet ser sykkelen en god del sportsligere ut en tidligere.

Jeg får en rask innføring i sykkelen, og noe av det første jeg får greie på er at jeg må laste inn en app på telefonen, for å få tilgang til alle funksjoner. Connected heter denne, og leveres av BMW Motorrad. Når bruker er opprettet og bekreftet, kan jeg både koble mobilen opp mot sykkelen, og laste ned kart for navigasjon. Det 10,25 tommer store displayet er veldig godt å lese, og gir god informasjon. Du kan dele skjermen i to, slik at du får opp informasjon, kart etc. opp på høyre siden. Åpner du kartet i full bredde på skjermen blir dette ganske bredt, men naturligvis ikke så høyt. Telefonen kan du legge fra deg i et rom framme under vindskjermen, med ladekontakt.

Endelig kan jeg laste bagasjen min inn i sideveskene på sykkelen. Det vil si, ikke alt. Både skoene mine og den tynne boblejakka mi må jeg la bli igjen. Jeg er jo vant til å laste fra toppen i romslige alu-kofferter med åpning i toppen. Her er de to sidekoffertene betraktelig mindre enn de ser ut som. Dette skyldes tykke doble vegger i sidene på boksene, som reduserer størrelsen en hel del. Jeg har rett og slett feilberegnet hvor mye jeg kunne ta med meg. Når jeg er inne på dette med bagasje må jeg jo også nevne at sykkelen har et lekkert bagasjebrett, så jeg kunne nok få med meg ganske mye mere. 

Du må faktisk installere BMW appen for å få fult utbytte av mulighetene denne sykkelen har

Jeg vipper sykkelen opp fra støtta, og kjenner litt på vekta. Det kjennes at de 343 kiloene er der, og det er nok ikke helt tilfeldig at sykkelen er utstyrt med revers. Med en slik farkost lærer du deg å planlegge parkeringer etc., og når du har vært litt slurvete med dette, kan reversen være kjærkommen å ha. For å være helt ærlig krever K 1600 GT min konsentrasjon når jeg håndterer den på litt kronglete parkeringer, og vendinger under fotoseanser. Jeg vil nødig legge den i bakken, men overlevere den til eierne, like hel.

Det å starte opp den seks-sylindrede motoren er en fryd for øret. Det kommer herlig snerr fra motoren, ut fra de grove eksospottene. Deretter maler den som en kjælen katt. Jeg setter sykkelen i bevegelse, og ikke lenge etter er jeg ute på landeveien. Med litt fart på hjulene er det meste av vekten på sykkelen borte, og jeg reflekterer umiddelbart over hvor godt jeg sitter, og hvor godt førermiljøet er på denne sykkelen. Sete er bredt og deilig å sitte på, med litt støtte i bakkant mot det opphøyde passasjersete. Vindskjermen er stor, og kan selvsagt reguleres til ønsket høyde. I det heletatt har sykkelen god vindbeskyttelse. Speilene gir god oversikt bakover, og instrumentet er lett å lese. Sykkelen har også mye mindre hjulstøy enn jeg er vant til. Duolever systemet (forstillingen) gir mulighet for å tette helt inn til styrestammen. På denne måten kommer det svært lite hjulstøy opp herfra. Ønsker du ekstra luft mot kroppen på varme dages, kan en «flaps» på hver side av kåpa slås ut.

Sykkelen er utrolig stabil. Jeg hadde forberedt meg på en litt mer tungstyrt sykkel, men K 1600 GT er ikke det. Jeg kjører den fine veien gjennom Jondalen til Austbygd i Tinn. Her er det en svært underholdende vei, med mye fine svinger. Disse tar sykkelen som en lek, uten at jeg trenger å justere særlig på hastigheten. Det går nærmest som på skinner. Etter Austbygd setter vi kursen opp Tessungdalen. Uansett hvilke svinger veien byr på oppleves alt på denne sykkelen udramatisk, og når jeg ved noen anledninger girer ned et par hakk i forbikjøringer, kommer den herligste lyd du kan tenke deg fra sekseren. Den hyler nesten som en Lamborghini. Det å si at dette er den mest lettkjørte sykkelen jeg har kjørt blir feil, men i forhold til størrelse og vekt er jeg imponert.

I fint driv på svingete veier

Gjennom Jondalen og Tessungdalen kjører jeg på litt ujevnt veidekke. DYNAMIC innstillingen påvirker dempingen på sykkelen, og den blir rett og slett for hard. ROAD modus fungerer imidlertid mye bedre. Når det gjelder gir-skift uten kløtsj (quickshifter), syns jeg dette fungerer best fra andregir og oppover. Det er akkurat som spranget mellom første og andre blir litt mere klunkete sammenlignet med resten. Ut over dette fungerer gir-skiftassistenten godt. Når det kommer til bremser har jeg en forventning til at det vil ta litt tid å stoppe denne ekvipasjen som med meg og bagasje nærmer seg 500 kg. Disse fungerer imidlertid veldig bra, og bidrar ytterligere til at denne sykkelen virkelig er til å stole på. 

Jeg plundrer litt med telefonkoblingen for å få appen til å virke. Etter mye testing viser det seg at mitt originale etui til mobiltelefonen (Samsung) stanser appen når lokket lukkes. Når jeg tar telefonen ut av etuiet og problemet er løst. Opp på skjermen kommer et ganske stort kart felt. Jeg planlegger ruta i appen, og denne overføres direkte til sykkelen som viser den med kart i venstre side av skjermen, samt anvisninger på høyre side. Jeg må bare innrømme at det er en lekker løsning å slippe å ha en egen GPS montert. Ellers er menyene og navigasjon mellom disse enkle å venne seg til.

På vår siste dag av testkjøringen får vi virkelig testet egenskapene på våte veier. Under slike forhold fungerer kjøreprogrammet RAIN ypperlig, og det justerbare kåpeglasset gir meg god værbeskyttelse. Jeg tester også sykkelen med passasjer. Hun var fornøyd med både sete og utsikt over føreren. Selv merket jeg minimal forskjell på sykkelen. ESAén med automatisk lastkompensasjon fungerte ypperlig, og motoren har så mye krefter at det måtte mye mer enn en passasjer til for å påvirke dette.

I trikolore fargene fremstår sykkelen både moderne og sportslig

Testføreren mener:

K 1600 GT får frem smilet i meg. Den er stø som fjell, og går som på skinner under hele testkjøringen. Komforten er nydelig. Du sitter godt, og har tilgang til det aller meste som kan leveres på en motorsykkel. Om jeg skulle mangle noe måtte det være en adaptiv cruisekontroll. Motoren er helt rå, og lydopplevelsen fra den kraftige sekseren er rett og slett sexy. Effekten leveres like jevnt som på en EL-bil. Om jeg skulle krysse Europa i en fei, ville jeg gjerne kjørt K 1600 GT. Og når jeg hadde kommet frem til svingete veier hadde jeg vist at denne sykkelen er til å stole på.

Litt etter at dette bladet har gått i trykken arrangeres Touringtreffet på Beitostølen. Der finner du denne sykkelen klar for prøvekjøring. Jeg garanterer at du vil bli sjarmert.

Spesifikasjoner:

Motor:                 1649 cc6 syl rekke

Ytelse:                  118 kW (160 hk) – 6750

Dreiemoment: 180 Nm – 5250

Forbruk:              Basert på WMTC 5,9l / 100 km

CO2 utslipp:       137 g/km (WMTC)

Gir:                        6

Overføring:        Kardang

Ramme:               Støpt aluminium, med motor som bærende element

Fordemper:       115 Vandring

Bakdemper:       135mm vandring

Styrevinkel:        62,2grader

Hjulavstand:      1618 mm

Framhjul:            Støpt aluminium 3,5″ 120/70 ZR 17

Bakhjul:               Støpt aluminium 6,0″ 190/55 ZR 17

Bremser foran: Doble 320mm skiver 4 stemplet kaliper.

Bremse bak:       Enkel 320mm skive 2 stemplet kaliper.

ABS:                      BMW Motorrad integral ABS

Setehøyde:        810–830 mm

Vekt:                    343 kg

Tankvolum:        26,5 liter. (reserve ca. 4 l.)

Farger:                 Black Storm Metallic og Style sport (Hvit med blå og rød dekor)

Ca. pris:               Fra kr. 364.200,-. Vårt eksemplar med utstyr, komfort og touring pakke: Kr. 418.165,-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *