Honda X ADV 750 – Mye mer enn det du ser

Tekst: Ole Andreas Isdahl, Lenka Leginova og Kyrre Hagen. 

Foto: Viggo Carlsen og Lenka Leginova

Ja, Honda X ADV 750 er så uendelig mye mer enn det du ser og faktisk kan forestille deg før du eventuelt har gjort deg kjent med vidunderet. Under testen vår møtte vi mange motorsyklister som faktisk lurte på hva dette var! De så at X ADV umiddelbart ligner på en scooter, men de så også at dette var noe annet som de selv ikke helt klarte å forklare. Honda X ADV 750 er ikke utviklet for spesialister, men den er kapabel til å matche spesialistene. Det har Renato Zocchi bevist, og akkurat så kapabel er denne hybriden.

Eidsfoss er et perfekt mål for alle på to hjul på en høstdag som dette. Tre stk. X ADVér gjør seg godt på den gamle bensinstasjonen

Team X-ADV

Vi i MC-avisa ville finne ut mer av hva som bor i disse aller kuleste og grommeste scooterne på markedet. Vi samlet derfor inn tre eksemplarer for en utvidet test. to stk 2022 modeller og en bruk 2017 modell.  Her skulle ikke bare en journalist få lov til å uttale seg. Nei; her skulle vi ha tre testpiloter, og en av dem måtte være en dame. Testpanelet ble derfor: Leder for prosjektet Ole Andreas Isdahl, kjent som en habil testfører, og alle mc-forhandleres drøm. Han kjøper nemlig som regel en ny motorsykkel når han kommer innom. Kyrre Hagen motorsykkel-elsker og testfører, som helst kjører touring og gjerne på grus. Mindre sykler ser nemlig ut som mopeder når Hagen entrer dem, og på en scooter lå det an til at han kunne bruke knærne som ørevarmere.  I tilfellet gutta snakker vi nærmest om Hellan og Hallan, representert ved en fører som er alt for lang og en som er alt for kort. Til slutt Lenka Leginova; Arkitekt og fotograf, og fullstendig uten uvenner. Lenka går som regel under radaren, nærmest som usynlig, og opererer gjerne i tospann med Hagen. Med dette trekløveret på plass var redaktøren rimelig sikker på at Honda X ADV 750 kunne vurderes både av store og små, og av menn så vel som en kvinne. Et uslåelig team med høy kompetanse, om du spør oss i teamet selv. Vi må forresten også nevne vår vikarierende fotograf Viggo Carlsen, som skulle ta de bildene alle testførere skulle være med på. Viggo elsker Honda og drar som regel på tur med sin søkklasta Africa Twin, der absolutt ALT er med, sånn i tilfelle. Han elsker gruskjøring og var ikke vond å be når en av X ADVéne var ledige. 

En Honda i hver sving. Ole Andreas er storførnøyd med å kjøre scooter.

X ADV 750 ble altså lansert i 2017 og har solgt godt i syd-Europa hvor det faktisk er solgt flere enn 10 000 eksemplarer. I de første presseomtalene ble den beskrevet en «adventure scooter» men journalistene mente da at sykkelen ikke passet helt inn i adventure begrepet eller segmentet fordi modellen var for lang med sine 1590 mm, for tung med sine 238 kg og for lite offroad- vennlig med sin relativt små hjul (17 tommer foran og 15 tommer bak) og en relativt dårlige bakkeklaring ift en adventure sykkel. Litt merkelige argumenter kanskje når vi vet at de største adventure maskinen har tilsvarende mål. Toppfører Renato Zocchi mente nok at dette var nokså tøvete og ville gjøre uttalelsene til skamme ved å kjøre X ADV 750 i Gibraltar Rally i 2019, det løpet vant han like godt!  

Her hjemme ble modellen ikke så veldig populær og av en eller annen grunn har det Norske publikummet ikke oppdaget hvor kul og allsidig X ADV 750 egentlig er. I 2021 ble modellen oppgradert med nytt TFT instrument, nytt styringssystem blant annet som ga bedre gassrespons og motorstyring. Modellen fikk flere mapping-valg som passer sykkelens tiltenkte offroad egenskaper, blant annet med en «gravel-mode» tilpasset gruskjøring og en user-mode hvor du selv kan definere alle styringsparametrene og blant annet slå av all traction. Denne oppgraderingen bidro altså til at X ADV ble smartere og enda bedre egnet til bruk på veien, i terrenget og på grus, men endringen gikk kanskje litt på bekostning av 01 versjonens karakter!

Jode denne kan brukes på grus også. Med ekstra fothvilere montert, får du en fin ståposisjon.

Hva er egentlig X ADV 750?

Honda X ADV 750 både er og er ikke en scooter, men den har klare likheter. Den er heller ikke en motorsykkel men ramme, dempere og styregeometri, girkasse og motor bygger på de samme prinsippene.

X-factoren eller forskjellene knyttes til design, plasseringen av tanken som ikke er der den pleier å være på en motorsykkel og derfor ikke gir føreren støtte til knærne under kjøring i sving og nedbremsing. Sykkelen har mere karosseri, et mindre bakhjul og et bredere sete som gir en annerledes sittestilling. I og med at du ikke har tanken som støtte til bena må føreren selv være i balanse og dette krever . DCT kasser finner vi på tradisjonelle motorsykler, så det er  ikke så spesielt.

X ADV utfordrer ikke spesialist segmentene hvor vi finner hard-core førerne som typisk opererer i TET-land, dette er  snarere en hybrid som passer generalister som har glede av å utøve alle typer kjøring og gjerne bruker sykkelen til å gjøre litt av alt.

En står og en sitter, og enda er de nesten like høye….

Hvem er i målgruppen?

Vi snakker altså om de som bruker motorsykkelen i hverdagen, kanskje pendler og bruker sykkelen til adspredelse eller terapi og som ønsker innslag av turkjøring eller adventuring på vei eller grus. De som er i målgruppen er gjerne førere som gjør litt av alt, følger egen overbevisning  og ikke er redd for å gjøre det de selv liker. Kanskje små «Zocchier» som liker mangfold og finner stor glede i å gå sine egne veier. Førerne i denne målgruppen dyrker kjøreopplevelsen, ny teknologi og muligheten til å utøve variert kjøring med gode kapasiteter. Hva andre synes om det er de gjerne ikke så opptatt av, disse førerne ser det store bruksområdet og liker å ha det morsomt.

Utrustning

X ADV er på en måte scooterens svar på en beatch-boogie. Tøff bukplate i aluminium under motoren. Store hjul. Gull-elokserte forgafler og en frekk eksospotte som peker rett til værs akkurat som en dakarsykkel. Den har en aggressiv front, med litt sinte og tøffe led lys. Med denne i speilene, er det lett å forveksle den med en R sykkel. Du ser med en gang at dette er noe helt annet enn en A4 scooter. Joda Teamet var fornøyd med det de så, men det stoppet ikke der. Stilige sidedeksler i børstet stål, handguards og et sete som ser virkelig komfortabelt ut. Vi kunne bare slå fast at designet virkelig er vellykket. Denne scooteren er virkelig noe av markedets kuleste, og den bare innbyr til turer både i byen, på grus, eller rett og slett til en skikkelig langtur. 

Erfaringene utveksles blandt MC-avisas journaliser.

Motor og girkasse

Motoren på X ADV er på 745 kubikk, yter 58 hk og leverer hele 70 Nm og er med dette markedets råeste scooter. Motoren på årets versjon har fire kjøremoduser RAIN, STANDARD, GRAVEL og SPORT pluss et eget program USER hvor føreren selv kan justere ulike innstillinger på motorrespons, motorbrems, taction og ABS. DCT (Dual Clutch Transmission) har gir-mønstre tilpasset de ulike kjøremodusene. Girkassa kan også stilles fra automat til manuell giring. Og responsen på giringen kan varieres fra standard til sport, som lar deg dra motoren lengre på gira før girskifte. 

Liv å røre når vi parkerer på Eidsfoss. Folk er nysskjerrige på kjøretøyene våre.

Kjøreegenskaper

En scooter er først og fremst et urbant fremkomstmiddel. Beregnet for folk som bruker dem i hverdagen. Her hjemme er nok pendling til jobb, og aktiviteter i byen det vanligste bruksområdet. Ønsker du den grommeste scooteren av dem alle, er nok nettopp dette DEN scooteren, men i tillegg til å ha gode egenskaper til bykjøring, har Honda gjort den til noe mere, og den er derfor mye nærmere en motorsykkel enn en vanlig scooter. X ADV har virkelig kvaliteter både på landevei og grus, og gir deg et mye større bruksområde enn noen annen scooter. Med en akselavstand på 1590 mm, er den i klasse med en Yamaha T7, og faktisk lengre enn en ur-adventureren til BMW. Dette gjør den veldig stabil. Hjulene foran er 17 tommer og 3,5 brede. På disse sitter det 120/70/17 dekk. Bak sitter det et hjul på 15 tommer med 4,5 tommer brede felger. Her er dekket 160/16/15. Dette betyr ganske med andre ord ganske trillrunde hjul som innleder svinger godt.. Store dekk til en scooter og være, men små sammenlignet med adventure motorsykler. Disse runde små hjulene gjør scooteren utrolig kvikkstyrt og bidrar selvfølgelig til at  disse farkostene blir så urolig manøvrerbare i byen. X ADV er altså lang men kvikkstyrt.

Vå fotograf Viggo Carlsen er ikke sein å be når han tilbys å prøve X ADV.

Fjæringsveien på 153 mm foran, og 150mm bak, som er nesten 50% lengre enn andre store scootere. Fjæringen er fast og fin, og fungerer bra på de ulike underlagene vi prøver dem på. Vi opplever at de sørger for god kontakt med underlaget. Vi presser den litt på noen svingete asfaltveier, og opplever at X ADV virkelig tåler å kjøres sportslig. På de enkle grusveiene vi tester dem, fungerer de også bra. Vi må innrømme at det er litt uvant å kjøre denne farkosten der du sitter med beina så mye mer samlet enn du gjør på en motorsykkel. Du føler liksom at hele ekvipasjen virker mye smalere. Nettopp dette gjør at du blir litt ekstra overveldet over de gode kjøreegenskapene. Hagen kjører testens eldste eksemplar, 2017 modellen. De lange beina hans får akkurat plass bak vindskjermen, mens Ole Andreas og Lenka sitter perfekt 

Etter å ha lekt oss en stund på asfaltveier, og testet ut de ulike programmene, er det på tide å ta maskinen ut på grus. Et av eksemplarene har ekstra påmonterte fothvilere bak som er ypperlige å stå på. Her får du gønne på, og legge noen lange sladder oppover bakken foreslår Hagen. Isdahl er ikke helt overbevist om dette og låner villig vekk eksemplaret som går ann å stå på. Du må nemlig ha disse ekstra påmonterte fothvilerene på baksiden av fotbrettene, dersom du skal finne en skikkelig stående posisjon. Isdahl står som en dakarfører, mens Hagen med sine 188 cm blir relativt ruvende på scooteren. Men det funker. X ADV har et eget GRAVEL program som vi har nevnt tidligere. Dette tillater imidlertid minimalt med hjulspinn. For å få noe greie på gruskjøringa blir det derfor til at vi benytter USER programmet. Dette tillater minimalt med ABS, samt at vi kan slå helt av Traction kontrollen. Når vi i tillegg setter girkassa i manuell, kan vi selv styre turtall og sladder. Dette blir ganske interessant. 2017 modellen har ikke alle disse kjørestøttesystemene og modusene, og lar deg heldigvis få anledning til å leke deg litt på grusen. Vi har det litt morsomt under denne grus-seansen, og konkluderer med at sykkelen er egnet til grusveier. Med rette føreren her, vil du lett kunne bli frakjørt av en scooter. Når Ole Andreas foreslår at vi skal prøve noen hopp og powerslides, syns Hagen det er fornuftig å gi seg mens leken er god.  

Lenka leder an, og er storfornøyd med scooteren. Hun har aldri kjørt i sport modus før denne dagen.

Lenka om X ADV

Vi kjører ikke engang en kilometer før fremste testfører stopper og skal ha oss snudd på en smal svingete vei. Vi skal frem og tilbake et par ganger for fotograferingens skyld. Med ingen clutch til rådighet strever jeg skikkelig, til å begynne med. Uvant vektfordeling, lang hjulavstand, giring med knapper..jeg  stivner litt. Men tilvenningen går fort over, og for hver u-sving våger jeg mer. Om ikke så altfor lenge er jeg såpass komfortabel at jeg prøver ut de forskjellige kjøremoduser,  til og med manuell giring. Sportsmodus faller i smak ganske fort. Nyter spesielt den raske nedgiringen ved bremsing (det skal sies det er første gang jeg kjører noe med sportsmodus).

Dommen fra en evig engstelig nybegynner? Etter første kvarter ville jeg ha ingenting med den raringen å gjøre. Men på slutten av dagen sier jeg bare – ja takk!

Prosjektlederen in action. Selveste Ole Andreas Isdahl.

Ole Andreas om X ADV

Honda X ADV 750 byr på en annerledes og ny kjøreopplevelse som utfordrer meg og mine ferdigheter. Hybriden er utrolig kapabel og byr på mye kjøreglede i mange forskjellige akser, hverdag, lek og touring i alle fasonger. X ADV er en teknologi bombe som utfordrer ferdighetene mine og krever trening for at jeg skal kjøre bedre og det liker jeg. Dette er mangfold på sitt aller beste og jeg digger nettopp det. Tommel opp.

Hagen i kjent positur. Trives best når underlaget blir grus.

Kyrre om X ADV

Om jeg skulle hatt en scooter, ville X ADV blitt valget mitt. Det brede bruksområdet gjør at dette er noe mer. Noe av det som overrasket meg mest, var førstegenerasjonen fra 2017. Etter min mening var ikke den mye dårligere enn sitt yngre søsken. Den var enklere utstyrt, men lot meg spinne ut av grusen uten å måtte gjøre innstillinger i programmet. Dette liker jeg. De skarpe kjøreegenskapene på svingete asfaltveier gjorde meg forbløffet, og selv om jeg så vidt fikk plass til de lange beina mine bak frontkåpa, satt jeg virkelig å koste meg. X-ADV både overrasket, forbløffet og overbeviste meg. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *