Yamaha Tenere 700, en ny legende

Tekst: Kyrre Hagen

Foto: Yamaha

Endelig er ventetiden over.  Vi drar til Spania for å teste det nye medlemmet i Tenere familien. Ventetiden har vært lang, men nå er det endelig tid for noen dager med skikkelig prøvekjøring på spanske fjellveier. Endelig skal vi finne ut hva dette dreier seg om.

Den har latt vente på seg. Den første konsept modellen ble lansert under tilnavnet T7, og ble vist frem i 2016.  At det dreide seg om en rå adventure, med motoren fra MT-07, var det lite tvil om.  I 2017 kom første prototype for testing, og i 2018 sendte Yamaha sykkelen rundt hele verden, der kjente førere testet den ut. Nå i 2019 er sykkelen klar for produksjon. Her hjemme fikk vi fikk se det første eksemplaret under MC-messa på Lillestrøm.  Nå får pressens teste herligheten.  

Historien

Tenere historien begynner for 36 år siden Da slapp Yamaha sin første Tenere 600, som hadde sine røtter fra XT 500 raceren.  Denne vant Yamaha Dakar med i 1976, 1977, 1979 og 1980.  Navnet Tenere hentet de nettopp fra områdene der løpene gikk av stabelen, en ørkenregion i Sør-Sahara på over 400 000 kvadratkilometer.  XTZ 600 ble erstattes med XTZ 660 i 1989.  Dette er en viktig modell som får flere modell oppdateringer, og har vært med helt opp til nå.  Nå erstattes altså 660èn av denne nye modellen.

Utviklingen

Yamaha er ærlige på at de ønsker å skape en sykkel de kan tjene penger på.  De har fulgt med på markedet, og registrert at salget av mindre adventure sykler er økende.  Fler ønsker lettere redskap når de skal ut på eventyret, eller ha en god allrounder sykkel.  Denne nye sykkelen skal nå de som ønsker seg store eventyr, men også de som ønsker å kjøre heftigere rally/ offroad turer.  I tillegg skal den nå de som ønsker seg en god allrounder.  

Europeisk motorsykkel

Tenere 700 er en europeisk sykkel, som er utviklet av Yamaha Motor R&D Europe, i Bologna/Italia. De har stått for utviklingen, i tett samarbeid med fabrikken i Japan.  Syklene du kan kjøpe her hjemme er dessuten produsert ved Yamahas fabrikk i Frankrike. En hel Europeisk motorsykkel med andre ord.  Takushiro Shiraishi ved R&D er leder for prosjektet.  Han forklarer oss filosofien om å skape en rimelig og samtidig lett motorsykkel.  Han forteller at Yamaha har satset på det enkle.  En sykkel som er ukomplisert, der du enkelt kan repareres det meste på din reise. Ingen komplisert elektronikk, motorstyringssystemer eller traction-kontroll.  

Motoren er CP2 motoren på 689cc hentet fra MT-07.  Den har fått ny injeksjon, ny luftfilterboks og nytt eksosanlegg.  Nye oppgraderinger er gjort for at sykkelen skal få bedre motorrespons.   Vi snakker om en motor med 270 graders forskyving på veiva.  Crossplane prinsippet gjør at du reduserer periodene veiva ikke får tilført kraft. Dette forbereder dreiemomentet i motoren.  

Shiraishi forteller at ramma på sykkelen har vært en av de store utfordringene.  Dette er en ny, lett, rørformet stålramme med dobbel vugge. Ramma veier ikke mer en 17,75kg og er utformet slik at du får skikkelig tak i bakparten, om du må løfte sykkelen her.  Det har vært en utfordring å finne riktige fleks i ramma, da for stiv ramme har gitt rammebrudd.  Vektfordelingen på sykkelen er 48% foran og 52% bak.  Tørrvekten på sykkelen er 187 kg, og fulltanket og kjørekart veier den 204 kg. 

Dempingen på sykkelen består av justerbare opp-ned 43mm forgaffel og justerbar bakfjæring. Hjulene er selvsagt 21-tommers / 18-tommers hjul med eiker. Dekkene er Pirelli Scorpion Rally STR, og her snakker vi dekk med slanger.  Dette er mest robuste om du skal ut på et skikkelig eventyr.  Utvekslingen er 46 / 15.  

Fronten på sykkelen er aggressiv og rally inspirert, med 4-LED-frontlys.  Her har Yamaha testet masse for å få den optimale vindbeskyttelsen.  De påstår at du uten problemer kan åpne visiret i 160kmt, uten at dette skaper noe ubehag for føreren.  En annen interessant løsning er forskjermen på sykkelen.  Den er justerbar opp og ned, noe som gir deg mulighet til å løfte den opp, om du risikerer at litt større steiner blir med rundt. 

Den 16 liter store bensintanken er i stål og tradisjonelt plassert over motoren. Denne skal kunne gi deg en rekkevidde på 350km.  Når reservetanken begynner å blinke har du hele 4,3 liter tilgjengelig, eller over 90 km om du kjører økonomisk.

Instrumenteringen er et digitalt kompakt multifunksjonsinstrument i rallystil. Her finner du knappen som du enkelt slår av all ABS med.  Gir indikatoren er lettlest øverst på skjermen.  Det er også en liten kjøre computer, som gir trippteller, temperaturer, bensinforbruk osv.  Sykkelen er slank, kompakt og har ergonomisk chassis og sete.  Det er lagt vekt på at den skal være god å stå å kjøre på også. 

Tenere´s dobble 282mm bremseskiver foran stoppes med Brembo «light-weight» kaliptere. Bak har sykkelen en 245mm skive.  Bremsene skal være lettdoserte, spesielt godt egnet til offroad kjøring.  Ikke aggressive ved første berøring. 

Økonomi

Tenere 700 virker tilsynelatende rimelig, både i innkjøp, drivstofføkonomi og med hensyn til servicer. Med en startpris på kr. 132.900,- virker det som du får en kvalitetssykkel for pengene.  Drivstoff økonomien er det heller ikke noe å si på.  På en liter beregnes det at du skal kunne komme deg 23,9km.  Det gir en rekkevidde på 350km på tanken.  Med ventiljustering er på hver 40.000 km, burde det også ligge til rette for fornuftige serviceutgifter. 

Vi drar på adventure

Vi kjører ut slottsporten på Castillo de la Zuda.  Vi er i Parador de Tortosa, to timers kjøring vest for Barcelona.  Nå skal vi ut å teste sykkelen to hele dager.  I det vi kjører ut av sentrum, ser jeg min Israelske kollega kjøre med fronten høyt til værs i en lang weelie.  Han klarer ikke å dy seg.  Sittestillingen på Tenereén er oppreist, romslig og ergonomisk.  Alt er der du forventer.  Jeg kjenner med en gang at dette føles riktig.  Vi kommer ut av sentrum, og jeg lar motoren strekke ut på girene.  Den herlige CP2 motoren har virkelig god respons.  Den har godt drag på hele registeret.  Jeg tømmer det ene giret etter det andre, og følget mitt stikker av gårde i god fart.  Snart tar vi av hovedveien og følger de mest krappe spagettisvinger du kan tenke deg over en åskam.  Veien er smal og guiden holder god fart.  Jeg har heldigvis bremselyset hans å kjøre på.  Teneren kjennes utrolig stabil.  Den kastes fra sving til sving uten at noe ubehag oppleves.  Bremsene er lette å dosere inn mot svingen og motoren drar godt ut av svingene.  Det går på første og andre gir, og motoren hyler både under pådrag og nedgiringer. Det er ingen quickshifter her, men girkassa er som ventet svært rask og presis.  Det er ikke noe traksjon-kontroll på sykkelen, og jeg får en sleng på bakparten, under en hysterisk nedgiring.  Utover dette har jeg ingen uregelmessigheter, og jeg kan ikke si at jeg savner denne elektronikken.  Jeg testet Tracer 700 når den kom for noen år siden, og var forbløffet over motor og chassis.  Nå er jeg igjen overrasket. Dette er aldeles herlig.  Gjengen får god strekk over åskammen og smilene er brede i hjelmene. 

Vi tar av asfalten og legger ut på grusveiene.  Det er knusk tørt og vi legger store støvskyer bak oss.  Jeg er heldig og ligger som nummer to.  Jo lengere bak du ligger, jo mere støv tygger du.  Jeg ble overasket av grepet i Pirelli dekkene på asfalten, de satt som spikret.  Dekkene sitter imidlertid veldig bra på grusen også.  Framhjulet biter seg bra fast, og det er bare i løse sandpartier jeg må få vekta bakover og nesa opp, for å stabilisere.  Kjøreposisjonene stående er virkelig bra.  Selv med mine 188cm kjennes alt helt greit ut, selv med originale innstillinger.  Sete er smalt ved tanken, og under sete er et flatt parti du kan presse knærne mot. Jeg kjører aktivt, flytter tyngdepunktet og tråkker meg gjennom svingene, uten å krenge sykkelen for mye ned. Gruskjøring er krevende, men herlig når alt flyter.  Ved første stopp slår jeg av ABSén.  Jeg vil ha full bremseeffekt når jeg trenger det.  Veien er bred og fin, og vi holder god fart.  Sykkelen kjennes utrolig stabil og velbalansert ut. Her kan jeg stå å kjøre time etter time.  Vi kjører mye grus denne dagen, og kommer etterhvert over på mere krevende veier. Mye grov stein, huller, hopp og lange langsgående grøfter.  Tenerén er lett å manøvrere, og fjæringene beholder bakkekontakten bra.  

Siste etappe denne dagen er på fine svingete veier.  Jeg kaster sykkelen fra side til side.  Girer heftig ned, samtidig som jeg bruker bremser inn mot svingene.  Ut av svingene er det stram vaier.  Joda, Tenerén er ikke vanskelig å be, og forbløffer med stabilitet, smidighet, bremser, dempere og godt drag.  

Tur-følelse

Vi er på et mini adventure, og tar inn på Xalet de Prades, som er en liten leir bestående av trehytter, restaurant og et herlig uteområde.  Kald «målgangspils», som svenskene kaller det, venter.  36 stk nye Tenerér står i enden av leiren, i det en siste fører ankommer leiren. Motoren ruses kraftig.  Overraskende viser dette seg å være Yamaha´s fabrikkfører Van Beveren som skal være med oss å kjøre neste dag.

Neste dag, blir en kortere, men mere teknisk krevende dag.  Van Beveren blir med gruppa vår på første etappe.  Etter en liten etappe på asfalt, bærer det opp ei fjellside, på veier som er brattere en du kan forestille deg.  Hårnålssvingene er de krappeste jeg har vært med på.  Nå venter et ganske teknisk krevende parti oss. Veien er løs, sporete, og med mye stein. Det er også mange humper, eller hopp om du vil.  Jeg opplever sykkelen som langt lettere enn den er.  Fra stående posisjon, er det bare, og forflytte seg slik at sykkelen sender vekta så rett ned som mulig.  Gjennom sandpartiene må jeg bakover og gi gass.  Selv om dette på ingen måte er en endurosykkel, kjører vi ganske lett og raskt i disse partiene, og det fungerer ypperlig.  Momentet kjennes veldig bra når du må ned i fart. Girkassa er rask og presis når du fra stående posisjon girer uten å kløtsje. 

Ekstrautstyr

Det finnes mye ekstrautstyr å få kjøpt til sykkelen.  Her er det bare å gå på konfiguratoren som ligger på nettsidene til Yamaha.  Huke av på det du måtte ønske deg.  Det kan imidlertid nevnes at det finnes originalt senke-sett, til de som måtte trenge dette.  Ellers har Yamaha satt sammen noen pakker, der ekstra utstyr inngår. Det finnes imidlertid mye utover disse pakkene. 

Rally-pakke, kr. 20.004,- : 

Rally sete, 44mm høyere 

Akrapovič slip-on eksospotte

Annen skiltholder

Tank pad

Radiator beskytter 

LED blinklys

Aluminium kjedebeskytter 

Explorer-pakke, kr. 22.761,-:

Kraftig motorbeskyttelse med låsbart verktøyrom

Tubular engine guard Heavy duty 

Annen skiltholder

Hovedstøtte

Aluminum sidevesker inkl. låser

Solo-sete sett, med plass for bagasje bak fører

TEKNISKE SPESIFIKASJONER:

MOTOR:

Motortype:                             væskekjølt, Firetakt, 4-ventilers, DOHC, 2-sylindret

Slagvolum:                             689 cm³

Boring x slag:                          80,0 mm x 68,6 mm

Kompresjonsforhold:              11.5:1

Maks. Effekt:                          54,0 kW@9000opm

Maks. Dreiemoment:             68,0Nm@6500opm

Smøresystem:                        Wet sump

Clutchtype:                             Våt, Multiplate

Tenningssystem:                    TCI

Fremdriftsystem:                   Konstant utveksling, 6-trinns

Kraftoverføring:                      Kjede

Forgasser:                              Bensininnsprøytning

CHASSIS:

Ramme:                                 Rørramme i stål, dobbel rørramme

Vandring foran:                      210 mm

Fjæringssystem foran:           Opp-ned teleskopgaffel

Fjæringssystem bak:              Svingarm, (lenkearm)Vandring bak200 mm

Bremser foran:                       Hydraulisk doble skiver, Ø 282 mm

Bremser bak:                          Hydraulisk enkeltskive, Ø 245 mm

Dekk foran:                             90/90 R21 M / C 54V M+S – Hjul med eiker med Pirelli Scorpion Rally STR

Dekk bak:                                150/70 R18 M / C 70V M+S – Hjul med eiker med Pirelli Scorpion Rally STR

DIMENSJONER:

Lengde:                                   2,365 mm

Bredde:                                   915 mm

Høyde:                                    1,455 mm

Setehøyde:                             880 mm

Akselavstand:                         1,590 mm

Minimum bakkeklaring:         240 mm

Servicevekt:                            204 kg (fulltanket med olje og drivstoff) 

Tankvolum:                             16 l

Introduksjonsprisen er på kr. 132.900,- 

Testføreren mener:

Om du skal ha en motorsykkel som du kan bruke til alt, er Yamaha Tenere 700 et ypperlig alternativ. For denne prisen får du neppe noe bedre, i vertfall ikke etter min mening.  Joda; du kan alltid ønske deg mere effekt, lavere vekt og enda bedre demperkomponenter.  Da er det bare å legge kr. 40.000,- til på bordet og kjøpe en av konkurrentene.  Til denne prisen er den alene i sitt segment. De aller fleste, meg selv inkludert, vil imidlertid kunne klare seg ypperlig med denne sykkelen.  En tanke jeg har måtte tenke litt på i ettertid. Sykkelen har et nydelig og stabilt chassis.  En motor med herlig respons både på grus og asfalt.  Den er lettstyrt, og har gode dempere og bremser.  Utseende er kjempe tøft, med et skikkelig rally «stuk».  Jeg trivdes både på grus og asfalt med sykkelen. Aller best hadde jeg det da jeg kjørte varianten som var utstyrt med rally-pakka.  Sittestilling og lyden på sykkelen ble bare enda bedre.  Jeg tror Yamaha her laget en sykkel som kommer til å treffe et stort marked, og som kommer til å tilfredsstille sine eiere på aller beste måte.  Dette blir en ny legende. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *