Kategoriarkiv: Diverse mc

Test av Chigee AIO-5 Lite

Tekst og foto: Kyrre Hagen 

Chigee AIO-5 Lite er et alt-i-ett-motorsykkelsystem som kombinerer navigasjon, dashbordkamera, smarttelefonintegrasjon og sikkerhetsfunksjoner i én kompakt enhet. Med støtte for både Apple CarPlay og Android Auto, samt trådløs skjermspeiling, gir AIO-5 Lite motorsyklister tilgang til moderne teknologi – uten behov for omfattende installasjoner.

Det ser veldig bra ut på sykkelen.
Betjening av telefonen

Navigasjon kan være både enkelt og utfordrende. En tradisjonell GPS krever at du lærer deg systemet, kjøper kart og oppgraderer enheten med jevne mellomrom. Apper som lastes ned til telefonen din har ofte et langt enklere brukergrensesnitt og krever lite av deg, både for å lage og dele ruter. Skal du navigere med telefonen, krever det imidlertid at du monterer den på motorsykkelen din, og da blir den stående eksponert for all slags vær.

Chigee AIO-5 Lite fungerer i praksis som en ekstra skjerm som speiler apper fra telefonen din – forutsatt at de er kompatible med systemet – og presenterer dem på en måte som er tilpasset motorsyklister og bruk under kjøring. Du trenger altså ikke å feste mobiltelefonen i en holder, men kan ha den i lomma. Kompatible apper vises direkte på skjermen. Dermed er det bare å starte favorittappen din og kjøre ønsket rute, eller legge inn bestemmelsesstedet direkte i appen. Enheten tåler all slags vær og har i tillegg en lysstyrke som gjør den lesbar i sollys. Chigee oppgir en lysstyrke på 1200 nits, og min erfaring er at telefoner bør ha minst 1000 nits for å fungere godt til navigasjon på motorsykkel.

Enheten tåler både vær og vibrasjoner og kobles direkte til motorsykkelens strømnett. AIO-5 Lite har verken batteri eller internminne. Når du har koblet deg opp første gang, vil enheten automatisk koble seg til telefonen din og eventuelt intercom i hjelmen når du starter sykkelen. Siden den hele tiden er tilkoblet telefonen, må du være klar over at mobilen bruker både strøm og mobildata under bruk.

Chigee speiler i realiteten appene på telefonen din.
Her vises enkel navigasjon med Osmand+ app. Har du laget en rute i appen har du tilgang på enheten.

Navigasjon

AIO-5 Lite har ikke innebygde apper, men speiler innhold fra telefonen. Ifølge Chigees offisielle dokumentasjon er følgende navigasjonsapper testet og bekreftet kompatible med AIO-5 Lite:

  • Google Maps
  • Apple Maps
  • Sygic GPS Navigation & Maps
  • Waze
  • MyRoute App
  • Roadtrippers
  • Karta GPS
  • REVER
  • Yandex Maps
  • Calimoto (kun kompatibel med CarPlay, ikke Android Auto)
  • OsmAnd
  • OnX Maps

I tillegg kan andre apper som støtter CarPlay eller Android Auto også fungere, selv om de ikke er spesifikt testet av Chigee. Du trenger altså verken å installere egne apper på enheten, eller opprette nye kontoer og passord.

Når du spiller av musikk styrer du i realiteten appen på telefonen din.

Media

I tillegg til navigasjon kan du bruke AIO-5 Lite til å spille musikk fra for eksempel Spotify, eller ta imot samtaler. Her er noen av de mest brukte medieappene:

  • Spotify
  • Apple Music
  • YouTube Music
  • Amazon Music
  • Tidal
  • Deezer
  • Audible (lydbøker)
  • Pocket Casts og Overcast (podkaster)

Disse appene lar deg styre avspilling, bytte spor og justere volum direkte fra AIO-5 Lite-skjermen – noe som gir en trygg og brukervennlig opplevelse mens du kjører.

Trafikkameraer

Enheten laster automatisk inn opptak fra kjøringen både frover og bakover.

Enheten har to tilkoblede trafikkameraer – ett foran og ett bak – som kontinuerlig tar opp kjøringen. Opptakene lagres på et minnekort og overskrives automatisk når kortet er fullt (enheten har også et lite internminne). Ved behov kan du hente ut opptak via Chigee-appen, eller ved å ta ut minnekortet og sette det inn i en PC. Til og med jeg klarte å hente ut disse filene i appen.

Prøvekjøring med Chigee AIO-5

Speed Motorcenter monterte systemet på en av syklene mine, en BMW GSA 1250, høsten 2024. Etter det har jeg testet enheten jevnlig. Første gang jeg koblet opp enheten brukte jeg litt tid – her kunne instruksjonene med fordel vært tydeligere – men etter litt prøving og feiling fungerte alt som det skulle.

Jeg bruker OsmAnd+ og Google Maps til navigasjon. OsmAnd bruker jeg når jeg skal planlegge og følge en rute. Her kommer Google Maps til kort. Men for enkel kjøring til adresser – spesielt i eller rundt byer – er Google Maps suveren. Den gir god oversikt over alternative ruter og eventuelle forsinkelser på en ryddig måte. Begge appene fungerer utmerket i Chigee-systemet.

Min erfaring er at enheten bruker noen sekunder på å starte, omtrent som en tradisjonell GPS. Skjermen er lyssterk og har vært lett å lese under alle forhold. Betjeningen er enkel og intuitiv – du blar raskt frem til appen du vil bruke og styrer den omtrent som på telefonen.

Under testen oppdaget jeg at multihjulet ved venstre styrehåndtak kunne styre deler av Chigee-systemet, men ikke alt. Kort tid etter monteringen kom det imidlertid en ny enhet på markedet som muliggjør full styring via multifunksjonshjulet på mange BMW-modeller.

Styrker

  1. Integrasjon med smarttelefoner
    Kobles automatisk til ved oppstart og gir enkel tilgang til navigasjon, musikk og samtaler via CarPlay eller Android Auto.
  2. Kameraopptak og sikkerhet
    To 1080p-kameraer med Sony IMX307-sensorer gir klare opptak med god HDR-ytelse, også i svakt lys. Nyttig ved hendelser i trafikken.
  3. Skjerm og brukergrensesnitt
    Lyssterk 5-tommers LCD-skjerm som er lesbar i sollys. Berøringsskjerm fungerer med hansker. Intuitivt grensesnitt.
  4. Sikkerhetsfunksjoner
    Inkluderer blindsonedeteksjon og kontinuerlig videoopptak som lagres på microSD-kort.

Svakheter

  1. Begrenset video-funksjonalitet
    Primært dashcam-bruk. Det er begrensede muligheter for å lagre og organisere spesifikke hendelser.
  2. Avhengighet av smarttelefon
    Systemet er ikke selvstendig – det krever tilkobling til telefon for navigasjon og underholdning.
  3. Strøm- og databruk
    Telefonen bruker både strøm og data under bruk. Hvis mobilen går tom for strøm, fungerer ikke systemet.

Muligheter

  1. Programvareoppdateringer
    Chigee tilbyr OTA-oppdateringer, noe som åpner for kontinuerlig forbedring og nye funksjoner.
  2. Utvidelse med tilbehør
    Støtte for ekstra tilbehør som TPMS for sanntidsovervåkning av dekktrykk og temperatur – øker sikkerheten.

Sammenligning med Garmin Zumo XT2

Garmin Zumo XT2 er en robust, dedikert GPS for motorsyklister, med innebygde kart og ruteplanlegging – og den fungerer uten mobildekning. Men den mangler app-integrasjon og underholdning.

Smarttelefonbaserte løsninger som Google Maps eller Waze gir mer fleksibilitet og funksjonalitet, men er ofte vanskelige å se i sollys. Kombinert med AIO-5 Lite får du derimot en helhetlig løsning – moderne teknologi uten kompromisser.

Konklusjon

Den typiske brukeren av Chigee AIO-5 Lite er en teknologibevisst motorsyklist som ønsker mer enn bare GPS. Gjerne førere av touring- og adventure-sykler som kjører lange turer og trenger navigasjon, kamera og kommunikasjon i én løsning. Mange er erfarne og har brukt Garmin eller telefon tidligere – men søker nå en mer sømløs og integrert løsning.

AIO-5 Lite kombinerer flere funksjoner i én enhet, og fremstår som både enklere og mer brukervennlig enn Garmin Zumo XT2 eller en ren telefonløsning. Med CarPlay/Android Auto får du tilgang til favorittappene dine uten å håndtere flere enheter. Berøringsskjermen fungerer med hansker og gir god oversikt. I tillegg får du dashbordkamera, blindsonedeteksjon og mulighet for TPMS – alt i én robust pakke.

Ruteplanlegging med AI

Tekst og foto Kyrre Hagen

Har du noen gang brukt timer på å planlegge en MC-tur, finne de beste småveiene, planlegge stoppesteder og overnatting? Hva om en AI-assistent kunne gjort mye av jobben for deg? Vi testet det ut – og ble både imponert og frustrert. AI kan gi svært detaljerte ruteforslag, men har også sine begrensninger. Det gjelder å bruke den riktig. Her deler vi våre erfaringer.

Hva er AI?
Kunstig intelligens (KI) er et felt innen datavitenskap der maskiner utvikles for å utføre oppgaver som normalt krever menneskelig intelligens. Dette inkluderer læring, problemløsning, mønstergjenkjenning og beslutningstaking. KI-systemer bruker algoritmer, store datamengder og maskinlæring for å forbedre seg over tid. Teknologien har revolusjonert helsevesen, finans, transport og kommunikasjon. Selv om KI gir store fordeler, reiser det også etiske spørsmål om personvern, arbeidsplasser og beslutningsansvar. KI utvikles stadig og vil forme fremtiden vår. Vi ville finne ut om KI egnet seg til å planlegge en motorsykkeltur, og hvordan dette kunne gjøres. Om noen skulle være i tvil, er KI og AI det samme.

Om du ikke har kjørt veien mellom Sauda og Røldal har du noe godt i vente. Har du kjørt der vil du gjerne tilbake.

Copilot eller ChatGPT
Jeg har testet ut de to vanligste løsningene på markedet: ChatGPT og Copilot. Selv om kineserne også har lansert sin AI-løsning, er ikke denne testet i disse forsøkene. ChatGPT er utviklet av OpenAI, en forskningsorganisasjon som spesialiserer seg på kunstig intelligens. Modellen er basert på GPT (Generative Pre-trained Transformer), en avansert språkmodell trent på store mengder tekstdata. Copilot er utviklet av Microsoft i samarbeid med OpenAI. Begge plattformer tilbyr både gratis og betalte versjoner. For å teste turplanlegging med AI har jeg brukt gratisversjonene på de to plattformene, og vet derfor ikke om resultatene hadde blitt annerledes med «tyngre» betalte versjoner.

AI kan alt, men vet ingenting
Min erfaring med AI er at det egner seg for å skaffe relevante opplysninger om ulike temaer. Jeg skriver en del artikler og har tidligere eksperimentert litt med AI. Kunne den for eksempel skrive artikler for meg, bare jeg lagde gode nok beskrivelser? Det kunne den heldigvis ikke, så etter diverse forsøk var jeg i grunnen lettet. AI fikk frem mye, men ikke min tilnærming til temaene eller opplevelsene. Slik er det også litt når du bruker AI til turplanlegging. Den vet ikke hva du liker eller er ute etter. AI blir aldri deg.

Er dette fremdeles måten å planlegge reiser på?

En av mine kompiser fortalte meg at han hadde testet ut AI til ruteplanlegging. Han var entusiastisk og fortalte meg at han hadde fått detaljerte ruteforslag med stoppesteder og overnattinger. Han måtte forklare AI hvem han var, hva han likte, og hva han ønsket med turen. AI kan alt og har ressursene til å finne nesten alt, men den er hjelpeløs dersom den ikke vet hva den skal finne.

Å «prompte»
En prompt er en instruksjon eller et spørsmål som gis til en kunstig intelligens (KI) for å generere et svar. Det fungerer som en veiledning som forteller KI hva den skal gjøre, enten det er å skrive tekst, kode, lage bilder eller analysere data.

Typer av prompter:

  • Enkle spørsmål: «Hva er kunstig intelligens?»
  • Komplekse instruksjoner: «Skriv en artikkel om klimaendringer med 500 ord.»
  • Kontekstuelle forespørsler: «Lag en reiserute for en 10-dagers motorsykkeltur i Norge.»

Jo mer spesifikk og detaljert en prompt er, desto mer presist og relevant blir svaret fra KI.

Oppgaven
For å unngå å gjøre for mange tabber i promptingen, spurte jeg AI om den kunne definere en god prompt for å planlegge en motorsykkeltur. Ut fra dette forsøkte jeg å lage en svært lang og detaljert prompt. Oppgaven var å lage en 10-dagers motorsykkeltur i Norge. Jeg bestemte meg for å starte og slutte hjemme, og Trondheim skulle være destinasjonen som lå lengst unna. Jeg tok utgangspunkt i at det var sommer og la inn noen steder jeg ønsket å besøke underveis. Jeg ba også om forslag til overnattingssteder innenfor et budsjett, og ba samtidig om forslag til severdigheter og fine stoppesteder.

Norge er perfekt for et eventyr. En av de høyeste toppene Blåhøe, er vel verd et besøk.

For mange detaljer
Resultatet var forbløffende og svært detaljert. Det stoppet imidlertid før ruten var ferdig. Jeg spurte hvorfor, og svaret var at «beregningen stoppet fordi reiseruten var for detaljert og omfattende. Når jeg legger inn all informasjonen – rute, stoppesteder, severdigheter, lunsjsteder, badeplasser og overnatting med kontaktinfo og priser – blir svaret veldig langt». Systemet har en grense for hvor mye tekst jeg kan generere i ett svar, og derfor blir svaret avbrutt før jeg rekker å fullføre hele turen.

Del oppgavene

ChatGPT kom selv med en løsning:
«Jeg kan dele opp turen i flere deler, for eksempel 2–3 dager om gangen, og sikre at all informasjon blir med. Skal vi prøve det? 😊»


Etter dette bestemte jeg meg for å dele opp oppgavene for AI. Det var ikke noe vits i at den brukte mye av kapasiteten på å detaljere ruten før den var bestemt. Det er nemlig slik med gratisversjonene at de stopper opp etter at en viss mengde informasjon og planlegging er gjort, og da må du vente til dagen etter før du får fortsette. Strategien min nå ble derfor å dele oppgavene, slik at jeg først landet ruten før jeg ba den løse flere oppgaver.

Å styre ruten slik at den blir spennende for deg
En annen ting som også ble feil, var reiseruten, og det var ikke AI sin feil. Jeg hadde rett og slett vært på mange av disse stedene tidligere, og de var ikke veldig interessante for meg. Men AI hadde jo liten mulighet til å vite hvor jeg hadde vært tidligere. Dette ga meg derfor første erfaring: Om du planlegger en tur i et område du har vært tidligere, må du styre AI ganske strengt. Er du derimot i et område du aldri har vært, vil du kunne få svært godt resultat med en gang.

Fra Vikafjellet kjører du ned til vik og Vangsnes. En flott sommerkveld i juni.

Første prompt med spørsmål om rute

«Lag en detaljert reiserute for en 10-dagers motorsykkeltur i Norge og Sverige. Turen skal starte og slutte i Drammen, og inkludere Vikafjellet, Gaulafjellet, Gamle Strynefjellsveien, Atlanterhavsveien, Veiholmen på Smøla, Trondheim og Grimsbu i Folldal. Ruten skal primært bestå av smale, lite trafikkerte veier, med både asfalt og grusveier. Oppgi veivalg med veinumre og spesifiser hvilke strekninger som er grusveier. Dagsetappene skal være 250–300 km. Jeg ønsker i tillegg at du unngår europaveier i størst mulig grad. La oss begynne med å finne en fin rute før vi legger inn resten av detaljene.»

Som du ser over, er allerede denne første prompten ganske detaljert, men alt dreier seg om å lande en god rute.

Gamle Strynefjellsvei går gjennom vakker natur. På en dag som denne finner du knapt nok noe finere reisemål. 

Utfordringer med grusveier
Jeg liker meg godt på grusveier og visste at det var mange muligheter underveis. Jeg hadde derfor bedt AI om å legge inn veier på grus. Her fikk AI store problemer og lyktes ikke i det hele tatt. Den spurte igjen om den kunne prøve på nytt med å legge inn flere grusveier, uten at resultatet ble noe særlig bedre. Jeg ba den legge inn en del spesifikke veier, og det hjalp noe, men da ville jeg ende opp på veier jeg hadde kjørt tidligere, og det ønsket jeg ikke. Nå er det jo slik at AI lærer hele tiden, så la oss håpe dette blir bedre etter hvert.

Ruta klar, vi går videre.
Siden turen min var i områder jeg hadde kjørt tidligere, hadde jeg styrt AI og lagt inn en god del føringer om hvor jeg ville. Hvilke steder jeg ville besøke, og hvilke fjelloverganger og fjorder jeg ville ha med meg. Jeg hadde også lagt inn noen favorittsteder. Nå når ruten var på plass, kunne jeg gå videre med å stille tilleggsspørsmål.

På vei mot Flom.

Første tilleggsprompt:

Vi ønsker å stoppe ca. hvert 90. minutt på steder med naturskjønn utsikt, noen med badeplasser. Hver dag skal vi tilberede lunsj på ett av disse stedene. Vi trenger overnatting på dag en til ni. På dag ti er vi hjemme igjen, og trenger ikke overnatting. For overnattinger ønsker vi to alternativer per sted, innenfor et samlet budsjett på 9000 kr for to personer. Overnatting kan inkludere teltplasser, rimelige hytter, pensjonater eller budsjettvennlige hotell. Oppgi pris og kontaktinformasjon for alle overnattingssteder.

For at ikke AI skulle stoppe opp, ba jeg den om å lage dag 1 – 3 først. Deretter delte jeg opp resten av ruta tilsvarende. Det fungerte fint.

Min gamle venn Tore Huseby på flotte fjellveier.

Her ser du det ferdige ruteforslaget fra ChatGPT:

Andre tilleggsprompt:

Vi ønsker også å stoppe ved minst fem severdigheter i løpet av turen. Gjerne de fem mest kjente severdighetene underveis. Beskriv disse og hva som er spesielt med dem, og hva som gjør stedene verd å stoppe på. Legg gjerne inn linker som forklarer litt om de ulike stedene. Vi ønsker å spise middag ute på en hyggelig og gjerne litt spesiell restaurant to ganger underveis. Legg inn fire forslag, slik at vi kan velge underveis. Lag dette som en egen liste.

Siden jeg hadde bedt AI om å lage dette som en egen liste, fungerte dette fint.

Skyliften i Loen er vel verd et besøk. Her får du fantastisk utsikt.

Her ser du liste over severdigheter og restauranter:

Konklusjon:

Ut fra forsøkene mine mener jeg at AI kan være et fantastisk hjelpemiddel til å lage en plan for en motorsykkeltur. Du må bare lære deg hvordan det fungerer. Når du kjenner AI’s begrensninger, vil du lære deg hvordan du skal få frem svarene og ruten du er ute etter. Mange detaljer kan bety at du må dele opp prosessen. Som du ser av ruteforslaget over, ble forslaget veldig detaljert. Det jeg ikke fikk til å fungere er linkene jeg ba den hente. Igjen ba jeg AI om å hente linker som fungerte, og det gjorde den. Å bruke AI til å løse sine egne feil fungerer faktisk utmerket. Jeg forsøkte i tillegg både å få AI til å lage et kart som viste kjøreruta mi. Det klarte den ikke. Den klarte heller ikke å generere en GPX fil jeg kunne navigere etter. Nå er det mulig jeg ikke klarer å utnytte mulighetene til AI enda, og jeg vil på samme måte som AI forsøke å lære meg dette.

Team-HH på tur over fjellet, med Aurlandsdalen i bakgrunnen.

Å gjennomføre alt som står i en slik kjøreplan ville for meg vært for omfattende og detaljert. Jeg hadde nok i stedet tatt frem planen hver morgen og bestemt meg for hva jeg ville satse på. Vær og temperatur ville vært med på å avgjøre dette. I tillegg liker jeg at mye av det som skjer på en motorsykkeltur er tilfeldig og spontant. Akkurat det kan ikke AI hjelpe deg med. AI kan i stedet få deg til å oppdage steder du selv ikke hadde tenkt på. Skal du få et godt resultat, er det grunnleggende å tenke at AI kan alt, men vet ingenting.

Lykke til med å planlegge din neste motorsykkeltur.