Kategoriarkiv: Tester

V 100 Mandello; italiensk lidenskap

Tekst: Kyrre Hagen  

Foto: Moto Guzzi

Vi har ventet lenge, men endelig tar vi Mandello V 100 S ut på svingete spagettiveier i åsene rundt Comosjøen. Her er den italienske skjønnheten på hjemmebane. Akkurat her startet Moto Guzzi sin produksjon av motorsykler for over 100 år siden, og her produseres de fremdeles. Ur-kreftene som gir seg til kjenne når jeg drar på rulla er helt magiske. Den kjennes ut som en kjempe som har våknet til live. For en herlig følelse..

Vi raser rett inn i åsene rundt Comosjøen

I 2021 feiret Moto Guzzi 100 år, og i forbindelse med jubileet viste de frem prototypen på Mandello V 100. Nå er modellen i produksjon, og med denne tar Moto Guzzi et stort og helt nødvendig skritt inn i fremtiden. Det har tatt tre år å utvikle Mandello V-100, og i sykkelen sitter den første serieproduserte vannkjølte motoren fra produsenten. Presselanseringen skjer på Moto Guzzi fabrikken i Mandello. Mellom de gamle ærverdige fabrikkbygningene lanseres deres nyeste stolthet. Omgivelsene er helt magiske, med lange industri-tradisjoner i veggene.

Det er liten tvil om hvile fabrikk vi er på

Moto Guzzi sier at sykkelen er utviklet av entusiaster. At italienere kan design, og har lidenskap for motorsykler, er det ingen tvil om. Sykkelen skal være en mellomting mellom en roadseter og touring sykkel, med fokus på FUN FACTOR, laget for urbane fører. Dette syns vi de har lykkes bra med. Den ser sportslig ut, samtidig som den har litt caferacer i seg. Moto Guzzi forteller at de har satt følelsene til føreren i senter for utviklingen. Sykkelen skal ikke bare være fin i seg selv, den skal også se fin ut med føreren på. Dessuten skal den kjennes igjen som en ekte Moto Guzzi.  

Ny «compact block»

Tradisjonen tro er motoren en 90 graders V-twin. Den har dobbel overliggende kamaksel og fire ventiler per sylinder. Slagvolumet er på 1042 cc, og til tross for kjølerillene på sylindrene, er disse vannkjølte. Den nye motoren er mere kompakt en noen gang. Motoren er for eksempel 103 mm kortere enn V85 TT small block og lettere enn 1200 8V, den siste ‘fire ventileren’ de produserte. Den nye motoren er også mer stillegående enn tidligere 1200 8V-motorer. Avgassrøret er flyttet 90 grader, i forhold til tidligere modeller, og kommer nå ut på siden av sylindrene. Dette øker beinplassen og rasjonaliserer plass i forhold til plassering av inntak- og elektroniske innsprøytningssystemer. Rotasjon av sylinderhodene har muliggjort utformingen av et eksosanlegg med to buede manifolder som har skjold for å lede varme bort fra beina. Motoren har i tillegg mindre mekanisk støy en tidligere motorer.

Den nye motoren er kompakt og kompatibel. Dreiemomentet er herlig.

Sykkelen har ny hydrauliske flerplate våtkløtsj som er mere robust, pålitelig, kompakt og lettere enn den gamle tørrclutchen. Kardangen er integrert i en enkelsving av aluminium på venstre side. Vinkelen inn på bakhjulet er 84° (ikke 90° som andre Moto Guzzier). Konstruksjonen gir plass til et 190/55 bak-dekk, på en 6″ felg. Felgene er allikevel smekre og elegante.

Mye elektronikk

Mandello V 100 er proppet med teknologi, i tillegg innovative løsninger vi ikke finner på noen andre motorsykler. Det 5″ store TFT-fargedisplayet girdet du ønsker deg av informasjon. Moto Guzzi MIA er en multimediaplattform som lar deg koble til telefon. Dette utvider funksjonene og inkluderer stemmeassistent styring av telefonsamtaler og musikk. GPS-funksjonen lar deg se veibeskrivelsen direkte på instrumentpanelet når målet er angitt på telefonen. Moto Guzzi skryter av et kraftig hovedlys. I LED frontlykten finner du både omrisset av ørnen, kurvelys, og baklysene er inspirert av etterbrennerne til flymotorer. Sykkelen har sving-ABS, traction kontroll, cruise kontroll, fire kjøremoduser og elektrisk vindskjerm. Og den eksklusive S-modellen har enda mer.  

Adaptiv aerodynamik

Moto Guzzi har fått virkelige vinger

Som første merke i verden lanserer Moto Guzzi «Adaptiv Aerodynamikk». Dette gjøres ved at to vinger(deflektorer) løfter seg opp fra tanken, og fjerner turbulenser rundt føreren. Systemet er utviklet gjennom mange timer i vindtunnel. Vingene reduserer lufttrykket mot føreren med 22 %, og gir V100 Mandello tilsvarende vindbeskyttelse som større touringmodeller. For hvert kjøreprogram kan du velge når disse vingene slår ut.

Tre modeller

Rosso Magna, lekker enkelsving , tøffe baklys og ny motor

Standardvariantene finnes i Bianco Polare, en elegant matt hvit nyanse og Rosso Magma (rød). Begge med matte gullfelger. På standard modellen benyttes en Kayaba 41 mm gaffel med justerbar retur og fjærforspenning. Demperen bak er av samme produsent og kan manuelt justere retur og fjærforspenning.

V100 Mandello Aviazione Navale er en hyllest til lufttjenesten i detn Italienske marine

Det lanseres også en spesial utgave: V100 Mandello Aviazione Navale. 1913 stk. nummererte sykler til ære for den italienske marinen, som også er opphavet til ørnen i emblemet til Moto Guzzi. Grunnleggerne Carlo Guzzi og Giorgio Parodi, tjenestegjorde i lufttjenesten til Royal Navy under første verdenskrig, og denne eksklusive versjonen er inspirert av F-35B jagerflyene til marinen. Modellene har dekktrykksensoren TPMS og varmehåndtak som standard, og serienummeret er gravert på styrets festebrakett.

En herlig italiener med sjarm og rå styrke

Premium-versjonen heter V100 Mandello S og har det høyeste utstyrsnivået. Her sitter det avanserte semi aktive demperne fra Öhlins. To av programmene er forhåndsdefinert og styres via sykkelens seksakslede ECU. Dette justerer dempernes hydraulikk fra øyeblikk til øyeblikk. Et program for sportslig kjøring, og et for komfort. I tillegg tilbys to manuelle programmer som er forhåndsdefinert uten semi-aktiv assistanse. Disse fungerer som konvensjonelle multijusterbare fjæringssystemer. I både semi-aktiv og manuell modus, og innenfor hvert av de to ovennevnte kategoriene, har brukeren muligheten til å finjustere fjæringsinnstillingene. Sykkelen har fire kjøreprogrammer som igjen kan stilles i forhold til motorrespons, taction, aerodynamikk og demping. I tillegg har modellen quickskift, varmesete, varmehåndtak, TPMS (dekktrykkindikator) og MIA-systemet. Utgaven finnes i to fargevalg: Verde 2121 er den mest ikoniske, som tar opp det grønne og grå som brukes på 8 Cilindri, verdens mest kjente racersykkel, mens Grigio Avanguardia har den mest sportslige og trendy fargen. Begge alternativene har matt sortlakkerte felger.

Ekstrautstyr

 • Sidekofferter som festes til sykkelen uten rack. 30 og 29-liters kapasitet.
 • Bagasjebrett og 37 liters toppboks med ryggstøtte.
 • Høy vindskjerm (35 % større).
 • Komfortsete med varme. Tilgjengelig i 20 mm høyere og 15 mm lavere.
 • Passasjerkomfortsete.
 • Varmehåndtak (standard på V100 Mandello S).
 • Beskyttelsesbøyle motor.
 • Beskyttere til sylindrene.
 • Hovedstøtte.  
 • Ekstralys.
 • USB-kontakt.
 • Dekktrykk indikator (standard på V100 Mandello S).
 • Moto Guzzi MIA: multimedieplattformen (standard på V100 Mandello S).
 • Quickshift (standard på V100 Mandello S).
 • Alarm med fjernkontroll.
Jode, det er en herlig følelse å kjøre Moto Guzzién, og den har virkelig fine kjøreegenskaper

Prøvekjøring.

Testkjøringen starter fra fabrikken i Mandello. Utenfor museet, mellom de ærverdige gamle fabrikkbygningene, står 12 stk. V 100 S oppstilt. Alle i Verde 2121 er den mest ikoniske fargekombinasjonen. Etter et lynkurs i funksjoner og oppsett, er det klart for italienske spagettiveier, i de naturskjønne områdene rundt Comosjøen. I siste minutt får jeg sikret meg en høy sal som er et av alternativene til denne modellen. Dermed sitter jeg bra, til tross for relativt lange bein. Jeg kjenner en konstant herlig vibrasjon når sykkelen startes opp. Lyden er aldeles nydelig. Guidene er klare, og jeg setter sykkelen i gir. Det er en ganske herlig følelse å kjøre ut mellom de gamle fabrikkbygningene, her på skapelsesstedet til alle Moto Guzzier. Vi kjører ut av Mandello, og ikke lenge etter er vi ute på mere åpne veier. Jeg lar sykkelen strekke ut på girene. En dyp buldring som oppstår inne under de gullfargede sylindertoppene. Jeg kjenner med en gang at sykkelen er sterk, helt fra lave turtall. Sittestillingen er ganske rett opp, men svakt foroverlent. Sete er mykt og godt, med en liten støtte i bakkant mot det opphøyde passasjersete. Kåpeglasset sitter i laveste posisjon, og gir meg ganske mye luft mot hjelm og overkropp. Jeg finner innstillingene for å kjøre den elektriske vindskjermen opp, og finner ut at den passer meg bra i høyeste posisjon.

Vi tester på herlige spagettiveier

Veien blir svingete, og sykkelen er ikke vanskelig å legge inn i svingene. 17 tommers hjul gjør den svært manøvrerbar, samtidig som den kjennes veldig nøytral og stabil. Vi kjører opp noen bratte åskammer med serpentiner svinger. Som vanlig på slike testkjøringer blir tempoet raskt ganske sportslig. Dette har Mandello V 100 S ingenting imot. Jeg tester ut de fire kjøreprogrammene.  Disse har individuelle innstillingsmuligheter for motorrespons, traction, adaptiv aerodynamikk og demper program.

Det går unna, og smilet går fra øre til øre på de Italienske svingete veiene.

Til tross for relativt beskjedne effekt tall, har sykkelen masser av krefter. Fabrikken har jobbet med å ha effekt og dreiemoment tilgjengelig akkurat der du trenger det. Det har de lykkes så til de grader med. Dreiemomentkurven er relativt flat, og allerede ved 3500 omdreininger har den 82 % av maksimalt dreiemoment. Tilbake til dette med kjøreegenskaper, kan jeg bare si at demperne sørger for suveren bakkekontakt. Jeg tester de ulike kjøreprogrammene, som igjen har ulike setups for demping definert, og merker godt forskjellene. Heldigvis får jeg ikke brukt for nødbrems på turen, men tester allikevel bremsene. Disse er lette og dosere, og har gått bitt. Både bremse og kløtsj hendel er i nydelig utførelse og er justerbare. V 100 S versjonen har quickshifter. På mitt eksemplar sliter jeg litt med denne mellom første og andre gir, mens det hele går helt sømløst både opp og ned mellom de andre girene. De andre testførene skryter av quickshifteren, så vi får håpe at problemet relaterte seg til dette eksemplaret.

Komfortmessig er det lite å sette fingeren på. Sittestilling og sete kjentes veldig bra. Vindavskjermingen kjentes bra, speilene er bra. Instrumentet er greit å lese, og knappestyringen inn på menyer og informasjon var svært enkel og brukervennlig. Kjøremoduser velges raskt med en egen knapp. Motoren har lite med mekaniske lyder, men har herlige vibrasjoner, som jeg liker godt, og som kjennetegner en ekte Moto Guzzi.

Lekker fargekombinasjon

Testføreren mener

Det å kjøre en Moto Guzzi er alltid spesielt, og identiteten til denne nye Guzzién er umiddelbart klar og umiskjennelig. Dette er en motorsykkel med sjel, som er til å bli glad i. Har Moto Guzzi Klart å sette følelsene føreren i senter på den nye modellen? Ja mener vi. Når du kjører en Moto Guzzi kjører du med hjertet. Motoren gir deg herlige vibrasjoner, og får deg til å smile hver gang du drar i rulla.  Jeg digger det tøffe maskuline utseendet, den fine finishen, og alle de pene detaljene. Her er det også lagt arbeid i å skjule slanger og kabelføringer. Det rett og slett oser av kvalitet. Sykkelen har en elektronikk, som gir store muligheter for individuell tilpasning i forhold til motorstyring og demperoppsett. Kjøreegenskapene er veldig bra, og motoren har en rå ur-kraft i seg. Her kan du tøffe av gårde til byen for å treffe dama, eller kjøre heftige svinger sammen med kompiser. Joda; dette ble en skikkelig italiensk flørt.

Tekniske spesifikasjoner

MOTOR

Type Væskekjølt 90° tverrgående V-twin. Fire ventiler per sylinder

Motorkapasitet 1042 cc

Boring og slag 96 x 72 mm

Kompresjonsforhold 12,6 : 1

Maksimal effekt 115 HK ved 8700 o/min

Dreiemoment 105 Nm ved 6750 o/min

Drivstoff system; Injeksjon;

6-trinns girkasse

Drivlinje: Kardang

CHASSIS

Stålrørramme med motor som bærende element

Frontfjæring Kayaba 41 mm USD gaffel, justerbar. [Öhlins Smart EC 2.0 semi-aktiv gaffel, 43 mm]

Forhjulsvandring 130 mm

Bakfjæring Kayaba justerbar [Öhlins Smart EC 2.0 semi-aktiv enkelt støtdemper]

Hjulvandring bak 130 mm

Bremser foran: 320 mm dobbel flytende, Brembo radial kaliper med fire stempler

Bak bremser: 280 mm skive, Brembo to-stemplet flytende kaliper

Continental ABS med svingfunksjon

Forhjul: Felg 3,5″ x 17″, dekk 120/70 – R17”

Bakhjul: 6″ x 17″, dekk 190/55 – R17”

DIMENSJONER

Lengde 2125 mm

Bredde 835 mm

Akselavstand 1475 mm

Setehøyde 815 mm (tilbehør: lavt sete 800 mm; høyt sete 835 mm)

Toppvinkel 24,7°

Tørrvekt 212 kg

Egenvekt 233 kg (med alle driftsvæsker og 90 % drivstoff)

Honda X ADV 750 – Mye mer enn det du ser

Tekst: Ole Andreas Isdahl, Lenka Leginova og Kyrre Hagen. 

Foto: Viggo Carlsen og Lenka Leginova

Ja, Honda X ADV 750 er så uendelig mye mer enn det du ser og faktisk kan forestille deg før du eventuelt har gjort deg kjent med vidunderet. Under testen vår møtte vi mange motorsyklister som faktisk lurte på hva dette var! De så at X ADV umiddelbart ligner på en scooter, men de så også at dette var noe annet som de selv ikke helt klarte å forklare. Honda X ADV 750 er ikke utviklet for spesialister, men den er kapabel til å matche spesialistene. Det har Renato Zocchi bevist, og akkurat så kapabel er denne hybriden.

Eidsfoss er et perfekt mål for alle på to hjul på en høstdag som dette. Tre stk. X ADVér gjør seg godt på den gamle bensinstasjonen

Team X-ADV

Vi i MC-avisa ville finne ut mer av hva som bor i disse aller kuleste og grommeste scooterne på markedet. Vi samlet derfor inn tre eksemplarer for en utvidet test. to stk 2022 modeller og en bruk 2017 modell.  Her skulle ikke bare en journalist få lov til å uttale seg. Nei; her skulle vi ha tre testpiloter, og en av dem måtte være en dame. Testpanelet ble derfor: Leder for prosjektet Ole Andreas Isdahl, kjent som en habil testfører, og alle mc-forhandleres drøm. Han kjøper nemlig som regel en ny motorsykkel når han kommer innom. Kyrre Hagen motorsykkel-elsker og testfører, som helst kjører touring og gjerne på grus. Mindre sykler ser nemlig ut som mopeder når Hagen entrer dem, og på en scooter lå det an til at han kunne bruke knærne som ørevarmere.  I tilfellet gutta snakker vi nærmest om Hellan og Hallan, representert ved en fører som er alt for lang og en som er alt for kort. Til slutt Lenka Leginova; Arkitekt og fotograf, og fullstendig uten uvenner. Lenka går som regel under radaren, nærmest som usynlig, og opererer gjerne i tospann med Hagen. Med dette trekløveret på plass var redaktøren rimelig sikker på at Honda X ADV 750 kunne vurderes både av store og små, og av menn så vel som en kvinne. Et uslåelig team med høy kompetanse, om du spør oss i teamet selv. Vi må forresten også nevne vår vikarierende fotograf Viggo Carlsen, som skulle ta de bildene alle testførere skulle være med på. Viggo elsker Honda og drar som regel på tur med sin søkklasta Africa Twin, der absolutt ALT er med, sånn i tilfelle. Han elsker gruskjøring og var ikke vond å be når en av X ADVéne var ledige. 

En Honda i hver sving. Ole Andreas er storførnøyd med å kjøre scooter.

X ADV 750 ble altså lansert i 2017 og har solgt godt i syd-Europa hvor det faktisk er solgt flere enn 10 000 eksemplarer. I de første presseomtalene ble den beskrevet en «adventure scooter» men journalistene mente da at sykkelen ikke passet helt inn i adventure begrepet eller segmentet fordi modellen var for lang med sine 1590 mm, for tung med sine 238 kg og for lite offroad- vennlig med sin relativt små hjul (17 tommer foran og 15 tommer bak) og en relativt dårlige bakkeklaring ift en adventure sykkel. Litt merkelige argumenter kanskje når vi vet at de største adventure maskinen har tilsvarende mål. Toppfører Renato Zocchi mente nok at dette var nokså tøvete og ville gjøre uttalelsene til skamme ved å kjøre X ADV 750 i Gibraltar Rally i 2019, det løpet vant han like godt!  

Her hjemme ble modellen ikke så veldig populær og av en eller annen grunn har det Norske publikummet ikke oppdaget hvor kul og allsidig X ADV 750 egentlig er. I 2021 ble modellen oppgradert med nytt TFT instrument, nytt styringssystem blant annet som ga bedre gassrespons og motorstyring. Modellen fikk flere mapping-valg som passer sykkelens tiltenkte offroad egenskaper, blant annet med en «gravel-mode» tilpasset gruskjøring og en user-mode hvor du selv kan definere alle styringsparametrene og blant annet slå av all traction. Denne oppgraderingen bidro altså til at X ADV ble smartere og enda bedre egnet til bruk på veien, i terrenget og på grus, men endringen gikk kanskje litt på bekostning av 01 versjonens karakter!

Jode denne kan brukes på grus også. Med ekstra fothvilere montert, får du en fin ståposisjon.

Hva er egentlig X ADV 750?

Honda X ADV 750 både er og er ikke en scooter, men den har klare likheter. Den er heller ikke en motorsykkel men ramme, dempere og styregeometri, girkasse og motor bygger på de samme prinsippene.

X-factoren eller forskjellene knyttes til design, plasseringen av tanken som ikke er der den pleier å være på en motorsykkel og derfor ikke gir føreren støtte til knærne under kjøring i sving og nedbremsing. Sykkelen har mere karosseri, et mindre bakhjul og et bredere sete som gir en annerledes sittestilling. I og med at du ikke har tanken som støtte til bena må føreren selv være i balanse og dette krever . DCT kasser finner vi på tradisjonelle motorsykler, så det er  ikke så spesielt.

X ADV utfordrer ikke spesialist segmentene hvor vi finner hard-core førerne som typisk opererer i TET-land, dette er  snarere en hybrid som passer generalister som har glede av å utøve alle typer kjøring og gjerne bruker sykkelen til å gjøre litt av alt.

En står og en sitter, og enda er de nesten like høye….

Hvem er i målgruppen?

Vi snakker altså om de som bruker motorsykkelen i hverdagen, kanskje pendler og bruker sykkelen til adspredelse eller terapi og som ønsker innslag av turkjøring eller adventuring på vei eller grus. De som er i målgruppen er gjerne førere som gjør litt av alt, følger egen overbevisning  og ikke er redd for å gjøre det de selv liker. Kanskje små «Zocchier» som liker mangfold og finner stor glede i å gå sine egne veier. Førerne i denne målgruppen dyrker kjøreopplevelsen, ny teknologi og muligheten til å utøve variert kjøring med gode kapasiteter. Hva andre synes om det er de gjerne ikke så opptatt av, disse førerne ser det store bruksområdet og liker å ha det morsomt.

Utrustning

X ADV er på en måte scooterens svar på en beatch-boogie. Tøff bukplate i aluminium under motoren. Store hjul. Gull-elokserte forgafler og en frekk eksospotte som peker rett til værs akkurat som en dakarsykkel. Den har en aggressiv front, med litt sinte og tøffe led lys. Med denne i speilene, er det lett å forveksle den med en R sykkel. Du ser med en gang at dette er noe helt annet enn en A4 scooter. Joda Teamet var fornøyd med det de så, men det stoppet ikke der. Stilige sidedeksler i børstet stål, handguards og et sete som ser virkelig komfortabelt ut. Vi kunne bare slå fast at designet virkelig er vellykket. Denne scooteren er virkelig noe av markedets kuleste, og den bare innbyr til turer både i byen, på grus, eller rett og slett til en skikkelig langtur. 

Erfaringene utveksles blandt MC-avisas journaliser.

Motor og girkasse

Motoren på X ADV er på 745 kubikk, yter 58 hk og leverer hele 70 Nm og er med dette markedets råeste scooter. Motoren på årets versjon har fire kjøremoduser RAIN, STANDARD, GRAVEL og SPORT pluss et eget program USER hvor føreren selv kan justere ulike innstillinger på motorrespons, motorbrems, taction og ABS. DCT (Dual Clutch Transmission) har gir-mønstre tilpasset de ulike kjøremodusene. Girkassa kan også stilles fra automat til manuell giring. Og responsen på giringen kan varieres fra standard til sport, som lar deg dra motoren lengre på gira før girskifte. 

Liv å røre når vi parkerer på Eidsfoss. Folk er nysskjerrige på kjøretøyene våre.

Kjøreegenskaper

En scooter er først og fremst et urbant fremkomstmiddel. Beregnet for folk som bruker dem i hverdagen. Her hjemme er nok pendling til jobb, og aktiviteter i byen det vanligste bruksområdet. Ønsker du den grommeste scooteren av dem alle, er nok nettopp dette DEN scooteren, men i tillegg til å ha gode egenskaper til bykjøring, har Honda gjort den til noe mere, og den er derfor mye nærmere en motorsykkel enn en vanlig scooter. X ADV har virkelig kvaliteter både på landevei og grus, og gir deg et mye større bruksområde enn noen annen scooter. Med en akselavstand på 1590 mm, er den i klasse med en Yamaha T7, og faktisk lengre enn en ur-adventureren til BMW. Dette gjør den veldig stabil. Hjulene foran er 17 tommer og 3,5 brede. På disse sitter det 120/70/17 dekk. Bak sitter det et hjul på 15 tommer med 4,5 tommer brede felger. Her er dekket 160/16/15. Dette betyr ganske med andre ord ganske trillrunde hjul som innleder svinger godt.. Store dekk til en scooter og være, men små sammenlignet med adventure motorsykler. Disse runde små hjulene gjør scooteren utrolig kvikkstyrt og bidrar selvfølgelig til at  disse farkostene blir så urolig manøvrerbare i byen. X ADV er altså lang men kvikkstyrt.

Vå fotograf Viggo Carlsen er ikke sein å be når han tilbys å prøve X ADV.

Fjæringsveien på 153 mm foran, og 150mm bak, som er nesten 50% lengre enn andre store scootere. Fjæringen er fast og fin, og fungerer bra på de ulike underlagene vi prøver dem på. Vi opplever at de sørger for god kontakt med underlaget. Vi presser den litt på noen svingete asfaltveier, og opplever at X ADV virkelig tåler å kjøres sportslig. På de enkle grusveiene vi tester dem, fungerer de også bra. Vi må innrømme at det er litt uvant å kjøre denne farkosten der du sitter med beina så mye mer samlet enn du gjør på en motorsykkel. Du føler liksom at hele ekvipasjen virker mye smalere. Nettopp dette gjør at du blir litt ekstra overveldet over de gode kjøreegenskapene. Hagen kjører testens eldste eksemplar, 2017 modellen. De lange beina hans får akkurat plass bak vindskjermen, mens Ole Andreas og Lenka sitter perfekt 

Etter å ha lekt oss en stund på asfaltveier, og testet ut de ulike programmene, er det på tide å ta maskinen ut på grus. Et av eksemplarene har ekstra påmonterte fothvilere bak som er ypperlige å stå på. Her får du gønne på, og legge noen lange sladder oppover bakken foreslår Hagen. Isdahl er ikke helt overbevist om dette og låner villig vekk eksemplaret som går ann å stå på. Du må nemlig ha disse ekstra påmonterte fothvilerene på baksiden av fotbrettene, dersom du skal finne en skikkelig stående posisjon. Isdahl står som en dakarfører, mens Hagen med sine 188 cm blir relativt ruvende på scooteren. Men det funker. X ADV har et eget GRAVEL program som vi har nevnt tidligere. Dette tillater imidlertid minimalt med hjulspinn. For å få noe greie på gruskjøringa blir det derfor til at vi benytter USER programmet. Dette tillater minimalt med ABS, samt at vi kan slå helt av Traction kontrollen. Når vi i tillegg setter girkassa i manuell, kan vi selv styre turtall og sladder. Dette blir ganske interessant. 2017 modellen har ikke alle disse kjørestøttesystemene og modusene, og lar deg heldigvis få anledning til å leke deg litt på grusen. Vi har det litt morsomt under denne grus-seansen, og konkluderer med at sykkelen er egnet til grusveier. Med rette føreren her, vil du lett kunne bli frakjørt av en scooter. Når Ole Andreas foreslår at vi skal prøve noen hopp og powerslides, syns Hagen det er fornuftig å gi seg mens leken er god.  

Lenka leder an, og er storfornøyd med scooteren. Hun har aldri kjørt i sport modus før denne dagen.

Lenka om X ADV

Vi kjører ikke engang en kilometer før fremste testfører stopper og skal ha oss snudd på en smal svingete vei. Vi skal frem og tilbake et par ganger for fotograferingens skyld. Med ingen clutch til rådighet strever jeg skikkelig, til å begynne med. Uvant vektfordeling, lang hjulavstand, giring med knapper..jeg  stivner litt. Men tilvenningen går fort over, og for hver u-sving våger jeg mer. Om ikke så altfor lenge er jeg såpass komfortabel at jeg prøver ut de forskjellige kjøremoduser,  til og med manuell giring. Sportsmodus faller i smak ganske fort. Nyter spesielt den raske nedgiringen ved bremsing (det skal sies det er første gang jeg kjører noe med sportsmodus).

Dommen fra en evig engstelig nybegynner? Etter første kvarter ville jeg ha ingenting med den raringen å gjøre. Men på slutten av dagen sier jeg bare – ja takk!

Prosjektlederen in action. Selveste Ole Andreas Isdahl.

Ole Andreas om X ADV

Honda X ADV 750 byr på en annerledes og ny kjøreopplevelse som utfordrer meg og mine ferdigheter. Hybriden er utrolig kapabel og byr på mye kjøreglede i mange forskjellige akser, hverdag, lek og touring i alle fasonger. X ADV er en teknologi bombe som utfordrer ferdighetene mine og krever trening for at jeg skal kjøre bedre og det liker jeg. Dette er mangfold på sitt aller beste og jeg digger nettopp det. Tommel opp.

Hagen i kjent positur. Trives best når underlaget blir grus.

Kyrre om X ADV

Om jeg skulle hatt en scooter, ville X ADV blitt valget mitt. Det brede bruksområdet gjør at dette er noe mer. Noe av det som overrasket meg mest, var førstegenerasjonen fra 2017. Etter min mening var ikke den mye dårligere enn sitt yngre søsken. Den var enklere utstyrt, men lot meg spinne ut av grusen uten å måtte gjøre innstillinger i programmet. Dette liker jeg. De skarpe kjøreegenskapene på svingete asfaltveier gjorde meg forbløffet, og selv om jeg så vidt fikk plass til de lange beina mine bak frontkåpa, satt jeg virkelig å koste meg. X-ADV både overrasket, forbløffet og overbeviste meg.