TOROTRAIL; utfordringer på spanske fjellstier…

Tekst og foto: Kyrre Hagen

At Toro gir deg et skikkelig eventyr signaliserer dette maleriet på verkstedet.

Vi blir med motorsykkelentusiast, rockemusiker og skøyer Lyndon Foster på stier, i elveleier og opp bratte steinrøyser i Spania.  ToroTrail skreddersyr turopplegg i herlige omgivelser, på lette endurosykler. 

De beste årstidene for å gjennomføre opplegg som dette, er nok i begynnelsen, eller slutten av mc-sesongen.  Tar du dette på vårparten vil du få en skikkelig tjuvstart på sesongen, og en super rustløser.  Tar du det på slutten, kan du rømme fra kalde høstdager, til sol og gode temperaturer.  Du vil få en forlengelse og samtidig en flott avslutning av sesongen.  Vi gjorde ingen av delene, men tok likeså godt turen til Spania i slutten av juli, i den verste varmen du kan tenke deg.  Med meg på turen hadde jeg Reiulf Helgedal, som har benyttet seg av turene til ToroTrail tidligere. Han og gjengen hans har hatt et tre dagers opplegg med endurokjøring her de siste åtte årene. At de bestiller ny tur hvert år, forteller litt om hvor fornøyde de er.

Villa Toro.

ToroTrail holder til i en enorm villa i den lille byen Alharin, en halvtime ´s kjøretur vest for Malaga.  Villaen kan innlosjere temmelig mange motorsyklister.  Utenfor villaen ligger et flott svømmebasseng, med solsenger og palmer langs kanten. Her kan du kose deg etter endt kjøredag.

Vi stopper ved Jesus-statuen høyt oppe på Sierra de Alpujata. Skulpturen skuer utover byen Pizarra.
Hos ToroTrail er det Yamaha WR 450/250 F som gjelder.

Mannen bak både ToroTrail og Toro Adventure, er den smørblide engelskmannen Lyndon Foster. En motorsykkelentusiast og eventyrer utenom det vanlige. Han forlot en tilværelse som finansmann for 15 år siden, for å gjøre noe «ekte».  Da visste han lite om endurokjøring.  Siden den gang har Lyndon utviklet seg til å bli en habil endurofører, og en svært god guide og instruktør.  Siden ToroTrail ble lansert, har Lyndon hatt over 4000 kunder og kjørt nær 5 millioner km med stier.  I staben sin har han også egen mekaniker og flere hjelpeguider.

Ut på tur: 

Vi får en smakebit av hva ToroTrail tilbyr. Det blir elveleier, stier og masse grusveier.

Etter frokost setter vi kursen ned til mc-stallen, for utlevering av kjøreutstyr og tildeling av sykler.  Her er det Yamaha WR 450/250 F som gjelder.  Vi setter raskt kursen ut i tørrlagte elveleier som vi følger gjennom grus og rullestein.  Jeg får snart gode råd om kjørestilling og vektplassering. Selv om Lyndon ligger i tet, har han et falkeblikk for hva som foregår bak seg.  Han gir gode og velmenende instruksjoner.  Her har menge mye å lære, og er du dyktig har du bare rett og slett en utrolig dyktig guide og stifinner, som tilpasser vanskelighetsgraden til deg.

Ferden fortsetter på stier, og opp noen steil bratte bakker.  Er du ikke fortrolig med sporet, finnes det alltid enklere alternativer.  Etter dette fortsetter turen oppover i de fantastiske fjellene i området.  Vi får en flott og lærerik dag.  Her er det naturopplevelser og utfordringer i massevis. Og alt tilpasses hvilke nivå førerne er på.  Opp de verste skråningene må jeg bare innrømme at jeg nøyde meg med fotografering.  Lunsj er et av dagens høydepunkt, og etter en velfortjent stopp fortsatte vi.  Når temperaturen etterhvert gikk opp mot 40 grader ga vi litt opp.  Dette var som å kjøre mot en hårføner.   Vi satte snuta tilbake mot Alharin, og det ventende svømmebassenget.

Bakhjulsguru Lyndon, også kaldt «Crazy L»

På kvelden tar Lyndon med seg gjestene ned til sentrum i Alharin.  Her er det mange koselige restauranter, med førsteklasses mat og drikke.  Stemningen her etter endt kjøredag er den aller beste.

Hvor går turene?

Hyggelig samvær på kveldene hører med. Fra venstra Kyrre Hagen, Reiulf Helgedal og Lyndon Foster.

ToroTrail arrangerer turer både i Spania og Marokko. I Spania kan du få opplegg fra 1 – 5 dager. I Marokko tilbys et 6 dagers opplegg i Riff Mountains.  Vanskelighetsgrad tilpasses deltakerne.  Om du ønsker noe annet kan ToroTrail også skreddersy dette.

Priseksempler:

2 dager med 3 netter overnatting (på Toro Base) £ 599.

3 dager tur til innsjøene med 4 overnattinger … £ 799.

For flere priser se, www.torotrail.com

Råvarene er de aller beste på de spanske restaurantene.

Når kan du dra på tur? 

Siste del av juli og august er det stengt. Det samme gjelder noen uker rundt jul.  Uten om dette kan du kjøre på tur med Lyndon når det skulle passe deg.  Sørg bare for å booke i tide.  du her kan dra på tur når det passer deg og få et like bra opplegg.

 

Med meg på turen er Reiulf Helgedal. Han og gjengen hans har hatt et tre dagers opplegg med endurokjøring her de siste åtte årene.

«Tre spørsmål til Reiulf

Har turene vært lærerike? 

«Jeg har blitt en mye bedre motorsykklist etter å ha kjørt med ToroTrail på grus. Hadde lite erfaring med gruskjøring første turen, men Lyndon er flink til å tilpasse teknisk nivå til førerne, samt å hele tiden komme med tips og tilbakemeldinger, for å bli en teknisk bedre fører».

Hva har vært det beste med turoppleggene? 

«Definitivt å komme ned med en vennegjeng til et opplegg som er ferdig spikret.  Sosialt, til tider utfordrende både teknisk og fysisk, lange middager med god mat og drikke.  Trenger bare ta med godt humør, sokker, t-skjorte og undertøy, resten ordner ToroTrail»

Er det positive/ negative sider du vil fremheve? 

«Har vel bare positive opplevelser fra turene våre, spesielt det sosiale.  Spania kan dog være varmt, så det er viktig å drikke mye». 

Nytt fra 2018 er Tore Adventure. Lyndon mener alvor med satsingen. Et perfekt opplegg for deg som liker kombinasjon asfalt / grus.

Toro Adventure 

Flotte grusveier opp i en fjellside, på vei mot Ardales. Det er akkurat sånn du ønsker å oppleve eventyret.

Fra 2018 har Toro satset på Adventure sykler i tillegg til enduro.  Vi testet dette opplegget i Mc-Avisa nr. 9. 2018. Her er det BMW GS 1250 Rally som gjelder for 2019 sesongen. Toro Adventure legger opp til at du virkelig skal få et eventyr du husker, og tilbyr tre alternativer:

Guidede turer; alt fra den ultimate Marokkoekspedisjon til Erg Chebby ørkenen, til kortere turopplegg med “on og offroad” i fjellene i Spania.

Selvguidede turer: Syklene står ferdig rigget med kofferter og kjøreruter lastet inn på GPSén.  Alle overnattinger langs turen er bestilt på forhånd.  Sett deg på flyet, kle deg om og trykk start på GPSén og GSén.

I de spanske fjellene er det nok av grusveier.

Utleie av sykler: Her tilbys kun utleie av sykler. (med skikkelige offroad dekk)

Testføreren mener:  

ToroTrail fremstår for oss som seriøst.  Syklene er i førsteklasses stand.  Det er heller ikke noen tvil om at Lyndon er en ekte entusiast, som ønsker å yte det lille ekstra til sine kunder.  Han ønsker at du skal få det beste ut av oppholdet.  Han er morsom og har ofte en sarkastisk kommentar.  I tillegg er han en svært god motorsyklist, som har mye kjøreteknikk å lære bort.  Siden han er britisk, er det lett å kommunisere.  Vi tror svært menge vil kunne bli endra bedre motorsyklister, etter turer med Toro Adventure.  Vi gir tommel opp!