Test av Garmin 396 LMT-S

Vi har gjennom sommeren testet Garmins nye Zūmo 396 LMT-S. Vi har hatt enheten med på korte og lengere turer for å finne ut hvordan den fungerer, under ulike forhold.

Min erfaring med GPSér er at når du først har lært deg en ny enhet, og blitt godt vandt til denne, kvier du deg litt for å lære noe nytt.  Det trenger du da heller ikke om du kjenner til Garmins Zūmo enheter fra før.  Du vil raskt kjenne deg igjen på de ulike menyene, selv om enheten har fått noen nye valg, ny informasjon og noe nytt design.

Vi tester ut Zumo 396 i Dolomittene.

Zūmo 396LMT-S ser robust ut, og oppleves også sånn under bruk.  De fysiske målene er 12,5 cm lang. 8,6 cm høy, og 2,5 cm tykk.  Enheten kjennes kompakt og solid ut når du får den i hånden.  Den 4,3″ store berøringsskjermen er designet for bruk med hansker, og produsenten hevder den er lesbar i sollys.  Vi testet den under alle værforhold, og hadde ikke noen som helst problemer med å lese den, bortsett fra når sola kom fra enkelte vinkler. Da kan den ikke måle seg med de mere avanserte modellene med TFT skjerm.  Nå er det ikke helt rettferdig å sammenligne enheter som koster bortimot det dobbelte.  Også hanskebruk fungerte tilfredsstillende, langt bedre enn TomTom´s tilsvarende enheter, selv om dette aldri blir like godt som berøring direkte med fingeren.

Varsler for motorsyklister

Enheten varsler om skarpe svinger lenger fremme, hastighetsendringer, jernbaneoverganger, kryssende dyr, skole-soner og mere.  Du mottar varsler om nærliggende røde lys og fotobokser.  Ved lengre kjøreturer får du også tretthetsvarsler som foreslår pauser.  Kanskje litt mye informasjon til tider, men dette kan du velge å slå av.

Gjeldende fartsgrense er lette å lese.  Det samme er farten du holder.  Denne kommer opp i et lite felt nederst i skjermen, og bakgrunnen forandrer farge om du overskrider gjeldende fartsgrense.

Du får også et digitalt kompass og en database med spesifikke interessepunkter for motorsykler, slik at du kan finne frem til verksteder, forhandlere med mer.  

Navigasjonsverktøy

Talemeldinger og fargesterke piler vises på skjermen gir deg kjørefeltveiledning, for å vise hvilket kjørefelt du må holde deg i før neste avkjørsel.  Dette fungerer bedre enn på enheter vi har testet tidligere. Veikryss og vekslinger på ruten vises for å gi enkel navigering gjennom kompliserte overganger. Lenger fremme-funksjonen gjør det mulig å enkelt se interessepunkter og viktige steder på veien uten å forlate kartvisningen på skjermen.

Det finnes også en nyttig TracBack-funksjon, som lar deg snu ruta for tilbaketuren.

Garmin Adventurous Routing

Garmin har kommet med et valg om å beregne ruter etter Garmin Advetureous Routing.  Dette gir muligheter for å stille inn hvilke prioriteringer enheten skal velge med hensyn til svinger, bakker samt å unngå større motorveier.  Dette velges ved å justere prioriteringen av de ulike, på skalaene som kommer opp.  I utgangspunktet skulle men tro at skalaen ga muligheter for å finjustere, men i virkeligheten er det tre nivåer på hvert av disse valgene. Her prioriteres ruta etter svinger, bakker eller unngå motorvei.

Del turen med flere

Du kan dele moroa med vennene dine, ved å sende GPX-filer fra telefonen til zūmo eller dele GPX-filer med andre motorsyklister, slik at dere kan følge den samme ruten.  Når zūmo er par-koblet med telefonene, muliggjøres Smartphone Link bruk av LiveTrack, en funksjon som gjør det mulig for venner å spore hvor du er.

Trafikk- og værinformasjon

Hva skjer på veien fremfor deg? Zūmo 396LMT-S kan koble deg til trafikk- og værinformasjon i sanntid via Smartphone Link-appen.  Dette er kostnadsfritt.  Mobilappen kobler zūmo-enheten med smarttelefoner.

 

Wi-Fi holder deg oppdatert

Det er enkelt å holde kart og programvare oppdatert, fordi zūmo396LMT-S har innebygd Wi-Fi.  Når du er koblet til et Wi-Fi-nettverk, får du automatisk varsler på skjermen om nye oppdateringer.  Det er ikke nødvendig å koble zūmo-enheten til en datamaskin.

Festebrakett til besvær

Det følger med en rekke ledninger og festebrakett både til mc og bil.  Du kan imidlertid ikke bruke festebraketten til mc i kombinasjon med strømkabelen til bil.  Dette er jo ønskelig om du vil bruke enheten på en lånt eller leid sykkel, og ønsker å bruke strømuttaket på sykkelen.  I stedet tvinges du til å montere kablene direkte til sykkelens batteri.

Kart

Enheten har forhåndslastet livsstidskart over hele Europa, så her kommer ingen overraskende tillegg, og du kan fritt oppdatere kartet ditt.

Testføreren mener:

Garmins menyer er gode og logiske å bruke.  Enheten har mange muligheter som skulle dekke behovene for de aller fleste av oss, med god margin.  Du trenger bare ta deg tid til å utforske mulighetene.  Har du vært borte i Garmin sine Zumo produkter tidligere vil du raskt kjenne deg igjen, og kunne utnytte enheten fra første stund.  Prosessoren er rask, og enheten fungerer svært nøyaktig. Skjermen er lettlest.  Den gir mye og god informasjon. Av negativt er det kun litt refleksjoner i noen vinkler som drar ned.  Vi likte enheten godt, og vil påstå at du her får mye for pengene.

Testføreren er fornøyd med enheten
Generelt
Pris

Håndholdt

Ca. 4.000,-
Bluetooth  
Trådløst nettverk  
Display
Skjermstørrelse 4.3 «
Oppløsning 480 x 272
Generelt GPS
Andre funksjoner Kompass, Kart, Klokke
Grensesnitt Bluetooth, Micro-SD, WiFi
Forhåndsinstallerte kart Europa
Batterilevetid 4 t
Fysisk
Vekt 241.1 g
Bredde 12.5 cm
Høyde 8.6 cm
Dybde 2.5 cm