Kirurgisk presisjon og brutalt drag!

NY BMW S 1000 XR Style Sport.

Tekst og foto: Kyrre Hagen

Den råsterke firesylindrede motoren sender sykkelen avgårde som et prosjektil. Kjøreegenskapene er imponerende. Den er lett manøvrerbar og liker seg godt på svingete landeveier. Ønsker du å presse ned rundetidene på en racerbane har sykkelen råe kvaliteter for dette også. Vi reiste til Hamar, der vi tok et helt nytt eksemplar ut av butikken for en test. Modellen ble lansert i 2020, men nå lanseres i tillegg et eksemplar i BMW´s motorsports farger utstyrt med pakken Style Sport, for 2021 sesongen.

Denne 2021 modellen har BMW´s motorsportsfarger. De frekke fargene, den frekke snuten og høye sittestillingen indikerer en umettelig sult etter kilometer. Er du er en perfeksjonist som krever alt, er kanskje dette sykkelen for deg.

Tenk deg at du er en perfeksjonist. Du krever alt av sykkelen din. Du jager svinger opp et krevende fjellpass. Du vil utfordre hver kurve innenfor det som er forsvarlig. Du vil sitte høyt og oversiktlig i en kjørestilling som gir deg den aller beste kontrollen over sykkelen. Når svingen åpner seg ønsker du at motoren lett smetter i riktig gir og gir deg et kraftig spark bak ut av svingen. Når du trenger bremsene, vil du vite at disse er de beste du kan få tak i, og at de reagerer lynraskt og akkurat slik du ønsker. Da er kanskje BMW S 1000 XR noe for deg?

Er du på racerbanen, ønsker du å perfeksjonere rundene dine en etter en, millimeter for millimeter. Du ønsker full frihet til å sette opp sykkelen akkurat slik du vil i forhold til respons, og traksjon-kontroll. Du vil at demperkomponentene skal være til å stole på og at de følger underlaget nøyaktig og sørger for optimalt grep. Du ønsker brutaliteten og aggressiviteten som en RR sykkel. Ønsker du dette er kanskje også nye BMW S 1000 XR noe for deg?

Ønsker du å laset opp sykkelen din for et tre ukers ferieeventyr? Du vil ha en pålitelig kjøremaskin som tillater oppakning og som du sitter komfortabelt på mil etter mil, dag etter dag. At den gir deg god beskyttelse for vind og vær. Du vil kanskje kjøre de trangest vestlandsveiene, ut i den ytterste skjærgården så langt veien går. Kanskje vil du følge kystriksveien nordover og ende opp på Nordkapp. Da er kanskje også BMW S 1000 XR noe for deg?

Oppreiste førerposisjonen, lav vekt, motor på 165 hk og 17 tommers hjul gir en utrolig FUN -faktor. Motoren er brutal når den får turtall. Sykkelen har et stort bruksområde, og dersom du ønsker å ta den ut på racerbanen vil det nok normalt ikke være sykkelen som har de største begrensningen

Adventure sport

BMW XR 1000 ble presentert i 2014 på EICMA, Milano, Italia. En sykkel med oppreist sittestilling som baserte seg på den nakne sykkelen S1000R og som markedsføres av produsenten som en «Adventure Sport» sykkel. Hva er så Adventure Sport? Sykkelen er langt fra det jeg forbinder med Adventure. Utseende avslører imidlertid en sykkel med svært allsidig bruksområde.  En oppreist behagelig sittestilling gjør at du kan oppholde deg lenge i salen og tilbakelegge store distanser. Dette sammen med 17 tommers hjul både foran og bak, må gjøre den svært så leken og lett manøvrerbar. Her bør du kunne ha god kontroll. En sportslig kjøremaskin for svingete asfalt med andre ord. I 2020 kom XRén oppdatert, og i 2021 kommer altså denne modellen med BMW´s motorsportsfarger, med Style Sport inkludert. De frekke fargene, den frekke snuten og høye sittestillingen indikerer en umettelig sult etter kilometer.

«Style Sport» inneholder lyddemper fra Akrapovic i titan, et lavere kåpeglass og et eget oppsett i menyene som tillater egne innstillinger for traction og respons, beregnet for banekjøring. Den har dessuten en egen «laptimer». Varianten har dessuten et lettere batteri, og totalt veier denne 10 kg mindre enn forgjengeren.  I denne letteste konfigurasjonen veier sykkelen 223 kg i kjøreklar vekt. Dette må merkes både i form av akselerasjon og smidighet. Motorsports fargene er virkelig lekre; Hvit med blå og røde striper. Foruten disse fargene leveres S 1000 XR i Racingred og Icegrey.

Modellen har et nytt M Endurance-kjede med DLC-belagte valser og nitrerte lenker. Under normale kjøreforhold, trenger kjedet knapt noe service utført av eieren. Det har også forbedret friksjonskoeffisient, og øker bakhjulets hk med nesten 1%. Med unntak av våt / vinterkjøring, er det tilstrekkelig å få kjedet smurt under den årlige servicen; strammeintervaller (under normale kjøreforhold) vil tilsvare intervallene på dekkskift. Dette kjede er eksklusivt for BMW og utviklet i samarbeid med den italienske kjedeprodusenten Regina.

Motor som er avhengighetsdannende.

Motoren til S 1000 XR er basert på en RR sykkel og optimalisert for å passe til XRéns bruksområde.  Den har Euro 5 godkjenning, og yter hele 165 hk ved 11000 omdreininger og 114nm ved 9250 omdreininger. Dette er kanskje ikke så mye sammenlignet med den gamle motoren, men med vektreduksjonen i tillegg bør forskjellen være merkbar.

Førermiljøet er sportslig. Vårt eksemplar har den lave vindskjermen som meg passer meg ypperlig. Den 6,5 tommer store TFT skjermen fungerer ypperlig. Når du til slutt har glemt både tid og sted tar den sentralt plasserte GPS`en deg hjem.

Første skikkelige oppdatering

De første XRéne ble levert som 2015 modeller. Den fikk sin tilhengerskare og har bortimot vært uendret siden lanseringen. Kun mindre kampanjer har vært gjennomført. En av dem en oppdatering av innfestingen av styret og styrelodd, etter at denne var noe nervøs på de første eksemplarene. For 2020 modellen var de mest iøynefallende oppgraderingene det spesielle hovedlyset, som nærmest har vært en signatur på de første modellene. Den vertikale lysstripa var borte. Lyktene er nå symmetriske og en aggressiv lysstripe nederst i lykteglassene kommer til syne når motoren startes. Kåpa virker litt mere kantete enn den gamle. Også tanken var forandret. Den har nå fått et lite rom foran tanklokket, stort nok til å oppbevare kort og øreplugger. Selvsagt har sykkelen den nyeste TFT skjermen på 6,5 tomme. XRén har også ECALL-systemet «intelligent nødanrop», som automatisk tar kontakt med BMW-kundesenter ved en ulykke. Systemet er festet til styret og kontakter nødetatene så raskt som mulig.

Når jeg ankommer Mc Huset Nydalen står den første modellen ved siden av den helt nye 2021 modellen. Syklene er jo for så vidt like, men små oppdateringer hele veien løfter sykkelen skikkelig inn i 2020 årene. Jeg liker de enkle men fine detaljene som er forbedret, og de flotte fargene.

Testtur

Når jeg setter meg opp på XRén for første gang, kjenner jeg med en gang at kjørestilingen er komfortabel. Du sitter oppreist, kjenner god kontroll og har god oversikt over vei og instrumenter. Jeg er ikke all verdens kjent i Mjøs området, men får lagt inn ei grei kjørerute på GPSén som inkluderer både svingete landeveier og litt motorvei. Jeg oppdager raskt hvor presis og fin sykkelen er å kjøre. Motoren har flere kjøremoduser Rain, Road og Dynamic, som jeg tester ut underveis, og jeg opplever naturligvis stor forskjell på disse. Motoren er firesylindret, og trenger turtall før det store draget kommer. I det du passerer 7000 omdreininger skjer det virkelig mye. Sykkelen skjærer av gårde som et prosjektil. Du får et skikkelig spark i rumpa for å si det sånn. Dette kan nok bli vanedannende relativt fort. Jeg legger også merke til hvor presis og fin sykkelen er i svingene. Valentino Rossi har fått tilnavnet «The Doctor». Med dette menes at han kjører sykkelen med kirurgisk presisjon. Omtrent slik føler jeg det når jeg legger sykkelen inn i svingene. Den er presis og gjør akkurat som jeg vil med den aller største nøyaktighet. Dette er virkelig morsomt og jeg storkoser meg på jakt etter neste kurve. Fothvilerene sitter ganske høyt, og sykkelen tillater stor nedleggsvinkel. Sykkelen er utstyrt med styredemper, noe som er med på å balanse fronten, samt gi en ekstra sikkerhet om du skulle treffe en stein eller noe annet i veibanene.

En annen ting som gir tillit er demperkomponentene. Disse følger underlaget godt, og sikrer veigrep i alle hastigheter. Demperne kan justeres i flere innstillinger, men hovedinnstillingene «Min», «Max» eller «Auto» må stilles inn mens sykkelen står i ro. Hardheten innenfor disse valgene kan utføres mens du kjører. Skulle jeg savne noe måtte det være en egen innstilling som heter komfort. Den finnes ikke, men hadde vært et pluss under turkjøring, på etapper i rolig tempo.

Dette eksemplaret har den lave vindskjermen og for meg passer dette aldeles ypperlig. Mange vil jo ha så stor vindskjerm, at de nærmest sitter i le bak den. Her treffer turbulenser og vind under hjelmen, og jeg sitter med hodet over. Dette syns jeg er helt ypperlig. Hodet plages ikke av vinden, og støyen er lav når du bruker øreplugger.

Jeg tester også sykkelen på motorvei. Der er den helt ukomplisert og behagelig å kjøre. De første eksemplarene var kjent for en del vibrasjoner. Dette merker jeg ingen ting til på den nye sykkelen. Det er også ukomplisert med forbikjøringer. Den råsterke motoren har sendt deg forbi nesten før du har fått tenkt deg om. Girskift-assistenten fungerer ypperlig både opp og ned. Det jeg legger merke til etter en dag i salen er imidlertid litt skarpe knevinkler, og et sete som ikke akkurat er mykt. Det gikk fint for meg, men på tur i tre uker tror jeg nok jeg ville vært relativt fornøyd. Knevinkelen er nok et resultat av at BMW ønsker så sportslige egenskaper som mulig. For min del kunne disse vært senket et par cm, uten at dette hadde ødelagt kjøregleden. Men det skal innrømmes at jeg er litt lang i beina, så dette er muligens en helt grei knevinkel for andre førere.

Radialmonterte fire stemplede kaliptere biter seg effektivt fast i de 320 mm store bremseskivene. Kurve ABSén tillater hard oppbremsing i sving. Det er absolutt ikke noe i veien med disse bremsene.

Bremsene er radialmonterte med fire stempler i hver kalipter. Disse biter seg effektivt fast i de 320 mm store bremseskivene. For å si det enkelt å greit. Det er ingenting i veien med bremsene på denne sykkelen. Kurve ABSén tillater også ganske hard oppbremsing i sving.

Jeg setter fra meg sykkelen, og tar en titt på den mens jeg spiser den medbrakte nistepakka mi i det flotte været ute på Helgøya. Jeg liker det frekke litt aggressive utrykket på sykkelen. Frontlyktene er sånn akkurat passe sinte. Fargene i hvit, rød og blå er lekre. Dette ser virkelig ut som en fullblodshest. Om jeg skal trekke fram noe jeg ikke liker må det være eksospotta (katalysatoren) som er montert foran lyddemperen. Den er rett og slett ikke pen. Jeg forsøker å dra sykkelen opp på hovedstøtta, og det er ikke vanskelig.

Hvem kjøper S 1000 XR?

Vel tilbake på Mc Huset Nydalen, er det en svært blid og fornøyd testfører som stiger av. Jeg hadde store forventninger til sykkelen, og disse ble innfridd. Jeg spør selger Rune’ Ludvik’ Johansen om hvem kjøperne til denne modellen er. Ludvik forteller at dette typisk er førere som ikke vil ha en GS. De vil ha en sykkel med mere sportslige kjøreegenskaper som i all hovedsak er beregnet for asfalt. De ønsker i tillegg en sykkel det ikke går 20 av på dusinet. Ludvik forteller at han selger omtrent 8-10 GSér pr. XR. Konkurrerende er Ducati Multistrada og Kawasaki Versus 1000.

Style Sport inneholder lyddemper fra Akrapovic i titan. Den frekke potta gir en fin og passe grov lyd.

Priser og utstyrspakker:

Standard varianten begynner på kr. 246.000,-. Som vanlig tilbys ulike utstyrspakker til sykkelen.

«Comfort pakken» inkluderer adaptive hovedlys, keyless, dag kjørelys, luftrykksensorer, håndbeskyttere, tyverialarm og hovedstøtte. Kr. 11.000,-

«Touring pakke» inneholder hele Comfort pakken, men i tillegg Dynamisk ESA, feste for GPS, fartsholder, baggasjeholder og USB ladeuttak. Kr. 19.395,-

«Preformace package» Inkluderer Comfort pakke og Touring pakke. I tillegg. Gir skift assistent og ekstralys. Kr. 36.095,-

«Style sport» inkluderer lyddemper fra Akrapovic i titan, et lavere kåpeglass og et eget oppsett i menyene som tillater helt egne innstillinger for traction og respons, beregnet for banekjøring. Den har dessuten en egen «laptimer». Kr. 19.690,-

Utover dette tilbys diverse tilbehør, men mest interessant er kanskje lettere batteri, carbon-deler, høyere vindskjerm, senkesett og to ulike setevarianter.

Testføreren mener:

Jeg hadde store forventninger til BMW S 1000 XR. Den høye oppreiste førerposisjonen, lav vekt, motor på 165 hk og 17 tommers ga en utrolig FUN -faktor. Motoren er brutal når den får turtall. Kjøreegenskapene er nydelige, og sykkelen tar svingene med kirurgisk presisjon. Sykkelen har et stort bruksområde, og dersom du i tillegg ønsker å ta den ut på racerbanen vil det nok normalt ikke være sykkelen som har de største begrensningene. Jeg syns den forrige modellen var litt spesiell i utseende. De to modellene er klart i slekt, men mange små oppgraderinger gjør nå sykkelen virkelig fin å se på.

Spesifikasjoner
Motor:
• Type: Rekke fire vannkjølt 4-sylinder, fire ventiler per sylinder.
• Slagvolum: 999cc
• Boring x slaglengde: 80 mm x 49,7 mm
• Effekt: 165 hestekrefter ved 11 000 o / min
• Dreiemoment: 114 Nm ved 9250 rpm
• Kompresjonsforhold: 12,5: 1
• Girkasse: Sekstrinns
• Overføring: Kjede, 17/45
Chassis:
• Ramme: Aluminium med selvbærende motor.
• Oppheng foran: Teleskopgaffel, diameter 46 mm, ekspansjon og kompresjonsjustering.
• Fjæring bak: Aluminiums svingarm, sentral demper, ekspansjonsjustering.
• Oppheng foran / bak: 150 mm / 140 mm.
• Akselavstand: 1548 mm.
• Styrevinkel: 64,5 °.
• Hjul: støpt aluminium.
• Forhjul: 120/70 ZR 17.
• Bakdekk: 190/55 ZR 17.
• Forbrems: To flytende skiver, diameter 320 mm, radiale faste kaliper med fire stempler.
• Bakbrems: Enkel skive, diameter 265 mm, flytende med enkelt stempel.
• ABS: Race-ABS (delvis integrert), kan slås av.
• ASC: Automatisk stabilitetskontroll.

Dimensjoner:
• Lengde: 2183 mm;
• Bredde (med speil): 940 mm;
• Høyde (uten speil): 1 408 mm;
• Setehøyde, egenvekt: 840 mm;
• Kjøreklar vekt: 228 kg.
• Maks. tillatt: 444 kg.
• Tankkapasitet: 20 l.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *