Smidig og komfortabel tursykkel

Vi tester Honda NT 1100

Tekst: Kyrre Hagen. Foto Honda.

Veiene ligger som spagetti over det kuperte landskapet. Jeg har valgt sport 3, og DCT kassa er på sitt mest sportslige. I dette tempoet må jeg allikevel girer ned med knappene inn mot svingene, da bremser den momentsterke motoren sykkelen akkurat passe. Sittestillingen er behagelig og motoren har krefter i massevis, akkurat der du trenger dem. Dette er herlig…

Vi tester Nye NT 1100 i herlig spanske fjellveier.

Etter halvannet år uten tester i utlandet, er det deilig å entre solfylte Spania i midten av november. Det å få kunne være med å få førsteinntrykket av en ny motorsykkel, før hele verden har omtalt den er et privilegium som jeg setter pris på. Vi er i Tarragona litt vest for Bracelona for å teste den nyeste tursykkelen til Honda; NT 1100.

Hva vil Honda med denne modellen?

På pressebrifingen får vi sett den nye sykkelen, med klassiske touring-linjer, på nært hold for første gang. Honda hevder selv at de med denne modellen fyller et tomrom mellom tradisjonelle eventyrsykler og touringsykler. Dette er sykkelen for de som ønsker det beste fra begge verdenene. Sykkelen baserer seg på den potente eventyrsykkelen Africa Twin, men har hentet mange komponenter fra gatesykkel verdenen. På denne måten har de skapt en sykkel for førere som ønsker ytelse, håndtering, lang rekkevidde og moderne teknologi, men ikke nødvendigvis imaget eller de fysiske dimensjonene til en adventure sykkel.

Honda har henta lyktene fra lillebror X-ADV. den 750 kubikk store scooteren.

Moderne utseende.

Utseende på NT 1100 tyder på en svært komfortabel tursykkel, med god beskyttelsen. Den har en halvkåpe som dekker litt av motoren. De integrerte lyktene er ganske særegne, og ulike andre motorsykler. Det vil si helt til vi begynner å sammenligne med scootermodellen X-ADV. Den store scootermodellen har lykter som umiskjennelig ligner på NT 1100. Med tenninga på, kommer de særegne led-baserte stripene til syne. Jeg liker utseende på sykkelen umiddelbart. Det oser kvalitet, og jeg tenker at denne kunne jeg lett krysset Europa med. Vindskjermen er manuelt justerbar, og gir deg muligheten til å flytte den hele 164mm opp fra laveste posisjon. På siden av kåpa er det montert vindavvisere som skal føre fartsvinden bort fra styreholkene. Foran fothvilerene er det også vindavvisere for å beskytte føttene. Sete på sykkelen er todelt. Førerens plass er 82cm over bakken, mens passasjeren sitter en god del høyere. Begge setene ser svært komfortable ut, med tykk polstring. Førerens sittestilling er som på storebror Africa Twin, da geometrien er den samme. Passasjeren sitter høyt med god oversikt, og kan holde seg godt fast i bøylene som også er en del av bagasjebrettet. Sykkelen leveres med sidekofferter originalt. Disse rommer henholdsvis 32 og 33 liter, og er godt integrert slik at sykkelens bredde ikke blir mer en ca. 90cm. Sideveskene har pene lakkerte sidepaneler.

Endelig på tur for å teste nye modeller. Spania i november er det ikke noe i veien med. Dette er et privilegium.

Africa Twin DNA

Å utvikle en ny motor koster penger. Det er derfor ikke helt uventet at Hondas store parallell twin, fra AT, nå får søsken. Tidligere i år ble VT 1100 lansert, og nå er det altså på tide å sette motoren i en touring variant. Også selve ramma fra Africa Twin er gjenbrukt i NT 1100. Her er det bare snakk om noen festepunkter som er endret. Det er nesten ufattelig når modellene er så ulike hverandre som de er.

Den nye modellen har 17 tommers hjul både foran og bak. 120/70-17 foran og 180/55-17 bak. I tillegg er fjæringsveien redusert til 150mm vandring for å passe et mer sportslig bruksområde på asfaltveier. Foran sitter det 43 mm opp/ned-dempere fra Showa med 150 mm vandringsvei, og muligheter til å justere forspenningen. Showa-demperen bak har også 150 mm vandringsvei, og forspenningen kan enkelt justeres hvis man for eksempel skal kjøre med passasjer og bagasje. Også baksvingen er ny, og noe kortere enn på storebror AT. Dette betyr ca. 40mmm redusert hjulavstand i forhold til «storebror». Endringene gir sykkelen en helt annen kjøregeometri, mens den behagelige sittestillingen altså er beholdt.

Velprøvd og potent motor:

Den tosylindrede motoren på 1084 kubikk er velprøvd. Toppeffekten er på 102 hestekrefter, mens dreiemomentet når sin topp på 104Nm ved 6250 omdreininger. Komprimeringsforholdet er identisk med 10,1: 1. Veiva har 270 graders forskyvning og ujevnt avfyringsintervall. På undersiden av motoren, ligger eksosanlegget. Dette er så pent at jeg tenker at kundene stort sett kommer til å beholde den originale lyddemperen. (Den har jo dessuten en grov og fin lyd).

Både motor og ramme henta fra Africa Twin, men hjulene er 17 tommere og fjæringsveien redusert til 150 mm.

Fem kjøremodus

Nye NT 1100 har fem kjøremoduser. TOUR, URBAN, RAIN og to egendefinerte innstillinger. URBAN er standard og tilbyr en allsidig midtstilling av motoreffekt og motorbremsing. RAIN reduserer motoreffekten og motorbremsen tilpasset våte veier. TOUR gir full motoreffekt og standard motorbremsing, for raskest akselerasjon og mest sportslig kjøring. I disse tre programmene kan du selv justere traction kontrollen. I de egendefinerte kjøremodusene kan du justere alle tre nivåene; motorrespons, motorbrems og traction kontroll. Når dette er angitt, lagres innstillingene automatisk.

DCT eller manuell

NT 1100 kommer enten med en 6-trinns manuell girkasse eller en automatisk DCT-girkasse (Dual Clutch Transmission). DCT-utgaven kan opereres manuelt i MT-modus ved å skifte gir fra brytere på venstre styrehalvdel. D-modus er optimalisert for by og motorvei, mens S gir deg tre nivåer av mer sportslig kjøring. Nivå 1 er det mest beskjedne, og skifter gir i middels turtall. Nivå 3 er det mest aggressive og opererer ved høye turtall, mens nivå 2 er en mellomting. Det foretrukne valget kan også lagres. Siden lanseringen av DCT har Honda solgt over 200.000 motorsykler med denne girkassa. Dette sier noe om at systemet virker.

Det todelte displayet har mange muligheter. Her finnes mengder av informasjon, Den øverste skjermen er kompatibel med Appla Carplay. Dette betyr at du kan laste inn ulike apper på denne skjermen.

To skjermer 

Displayet er todelt, der øverste del består av en 6,5 tommers TFT touch skjerm. Den nederste delen består av et mere tradisjonelt instrument som gir deg basisinformasjon. Touch-skjermen kan kun betjenes mens sykkelen står stille. Skal du endre innstillinger i fart må du bruke knappene på styreholkene. Har du en sykkel med DCT girkasse, har du hele 16 knapper på venstre styreholk. Skjermbilde på TFT skjermen er oversiktlig. Her kan du velge mellom tre design. Du kan også velge ulike design på ulike kjøreprogram. Skjermen er kompatibel med Apple Carplay, som gir deg mulighet til å laste ned ulike apper på displayet. Du kan for eksempel laste ned GPS og benytte hele øverste skjermen til dette. Du ser uansett sentral informasjon på det smale digitale displayet nederst.

NT 1100 finnes i Sort, hvit og matt grå. Sidekofferter og midtstøtte er standard.

Tilbehør:

Av tilbehør til NT1100, finner vi quickshifter med autoblipper-funksjon, samt bagasjeløsninger mm. Det tilbys tre pakkeløsninger for å gjøre tilvalgene enklere (alle elementene kan også kjøpes separat):

URBAN PACK

50 liters toppboks med innerpose, komfort-ryggstøtte, 4,5 liters tankveske.

TOURING PACK

Komfortsal for fører/passasjer, komfort-fothvilere for passasjer og tåkelys.

VOYAGE PACK

50 liters toppboks med innerpose, komfort-ryggstøtte, 4,5 liters tankveske, komfortsal for fører/passasjer, komfort-fothvilere for passasjer og tåkelys.

Prøvekjøring

Eksemplarene vi skal ut å teste er alle utstyrt med DCT girkasser. Det er tydelig at Honda mener dette er det optimalt på en sykkel som dette. Jeg finner meg straks til rette i salen, som kjennes behagelig ut. Sittestillingen er oppreist, og sykkelens mål er gode, slik at også store førere har god plass. Instrumenteringen er god, og Honda har i tillegg plassert er skygge over denne, for å skjerme instrumentene fra sollys og regn. På innsiden av kåpa er det montert både standard strømuttak, samt USB-kontakt. At sykkelen er en touring sykkel bekrefter standard utstyr som varmeholker, cruisekontroll, midtstøtte og integrerte sidekofferter. Jeg liker også godt at blinklysene er selvkansellerende.

På dagens første kjøreetappe får vi testet sykkelen på spanske motorveier. Dette er en grei start, og gir oss mulighet til å bli litt kjent med de ulike modusene, gir-innstillingene og cruisekontrollen. Jeg er forbauset over hvor god vindbeskyttelsen på sykkelen er. Foran hendene er det montert to «finner» som effektivt leder fartsvinden bort. Det samme er tilfelle foran føttene.

Vi tar av motorveien og veiene blir mere svingete. Jeg velger å sette sykkelen i TOURING mode, samt at jeg setter DCT kassa i Sport 1. Dette fungerer greit, og jeg følger lett de andre førerne nesten uten å bremse. Inn mot de skarpeste svingene hjelper jeg girkassa litt, med nedgiringen på knappene. Det går unna, og førerne foran meg bremser inn mot hver eneste sving, mens jeg i stedet utnytter den herlige motorbremsen, og bare unntaksvis må ty til bremsene.

Ved første fotoshoot er veibanen delvis våt, og jeg får slipp på bakhjulet i en sving. Tractionkontrollen ordner raskt opp, og jeg justerer tempoet litt ned. Ved andre foto-shoot har jeg definert et av sykkelens valgfrie kjøreprogrammer. Jeg har lagt inn både full motorrespons, maks motorbrems og middels med traction. I tillegg har jeg lagt inn Sport 3 valget på girkassa. Med dette har sykkelen sitt mest sportslige oppsett på de fleste parametere. Sykkelen er leken, og reagerer raskt, selv om jeg også nå må overstyre nedgiringen litt inn mot krappe kurver. Jeg tenker at jeg i virkeligheten ikke trenger mer effekt, chassiset virker utrolig stødig og forutsigbart samtidig som sykkelen er lettstyrt, og blir med når jeg nærmest danser gjennom svingene. Lyden i motoren skiller seg fra Africa Twin på grunn av endringer i innsug og eksosanlegg. Ved lavt turtall gir NT1100 behagelige dunk, mens en herlig lyd kommer under akselerasjonen ut av disse svingene. Det slå meg at denne sykkelen har ganske store fartsressurser på slike veier, rett og slett fordi den herlige motoren kan utnyttes på denne måten, samt at chassiset er så lettmanøvrerbart samtidig som det er dønn stabilt. Her får du ingen overraskelser, og kan få til en fantastisk flyt i kjøringa. Dessverre eller heldigvis får vi også litt regn. Dette gir mulighet til å prøve ut RAIN modus, som fungerer utmerket.

Selv om jeg har utnyttet motorbremsen mye har NT 1100 ypperlige bremser, bestående av doble 310 mm bremseskiver foran med lette, firestemplede radialmonterte kalipere. Den bakre 256 mm skiven har en enstemplet kaliper. All bremsing er ABS-kontrollert, men det er ingen kurve ABS på denne sykkelen, da den ikke har noen IMU enhet integrert.

Også Showa demperkomponentene henger veldig bra med under kjøringen vår, og jeg opplever aldri at disse er årsak til manglende grep eller bakkekontakt, selv når sykkelen presses. Demperne har muligheter for justering av forspenning både foran og bak, noe som jo er en selvfølge for en motorsykkel som skal ha et bruksområde som denne.

Skal jeg være kritisk på noe ved denne sykkelen må det være alle knappene. Spesielt på venstre styreholk. Her er hele 16 knapper tilgjengelig. Når jeg sitter sammen med den japanske sjefstesteren under lunsjen spør jeg han spøkefullt om det ikke er mulig å få plass til et par knapper til på denne siden. Han ler og tegner raskt opp et par muligheter til.

Testføreren mener

Hondas NT 1100 skiller seg på mange måter fra andre touring sykler. Den herlige grove tosylindrede motoren har masse kraft og motorbrems på turtallsområdene du bruker. Ramma gir en romslig og god posisjon for føreren, med en behagelig sittestilling for virkelig mange timer i salen. Mange av suksessfaktorene fra Africa Twin er med videre i konseptet, men her på en sykkel som er lavere, har mye mere beskyttelse, er kvikkere og enklere å håndtere. Jeg hadde en veldig god følelsen når jeg kjørte sykkelen. Denne er svært behagelig på rolig turkjøring, samtidig kan den være aggressiv og rask når du bestemmer deg for å ta i. Chassiset er velbalansert og svært forutsigbart samtidig som sykkelen er svært letthåndterlig. Sykkelen har et tiltalende og fint design. Er du av de som liker eventyrsykler for letthåndterlighet og romslig sittestilling, men holder deg på asfaltveier, er dette en sykkel du bør vurdere. Tyngdepunktet er lavere, den er kvikkere på svingete veier, og har mere vindbeskyttelse. Sykkelen har utstyret du ønsker på en skikkelig touringsykkel inkludert. Sammenlignet med tilsvarende adventuremodellen er den også betydelig billigere. Vi liker den, punktum.   

Spesifikasjoner:

Pris: Med DCT fra ca. 225.000,- Priser hentet på Finn.

Fargealternativer; sort, hvit og i en grå matt. 

MOTOR:

Motortype: Væskekjølt 4-takts, 8-ventils parallel twin

Kubikk: 1084

Effekt: (HK) 102 ved 7500 omdreininger

Moment: 104 Nm 6250 rpm

CO2 g/km: 116/110

Forbruk l/mil: 0,5

Boring: 92 mm

Slaglengde: 81,5 mm

Girkasse: Manuell/DCT

Antall gir: 6

MÅL/VEKT:

Sittehøyde: 82 cm

Bensintank: 20,4 liter (over 400 km rekkevidde)

Bakkeklaring: 175 mm

Høyde: 1360 mm

Lengde: 2240 mm

Kjøreklar vekt: 238/248 kg

Hjulavstand: 1535 mm

Bredde: 865 mm

ANNET:

Bremser framme: 310 mm dobbel, flytende skive. ABS

Bremser bak: 256 mm skive med 1-stemplet kaliper. ABS

Demping framme: Showa 43 mm opp-ned-gaffel (justerbar kompresjon og retur), 150 mm slaglengde

Demping bak: Monoblokk i aluminium, svingarm Pro-Link bakfjæring, justerbar forspenning, 150 mm slaglengde

Dekk framme: 120/70R17 M/C

Dekk bak: 180/55R17 M/C

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *