Grusglis på Beitostølen

Adventure sykler er i vinden som aldri før, men ikke alle våger å ta sine tohjulte venner ut på usikkert og sølete underlag.  Dette har Speed Motorsenter i Sandefjord tenkt å gjøre noe med, og i samarbeid med importøren BMW Motorrad, stilte de opp på årets Touringtreff på Beitostølen, med 10 stk. BMW GS 1250er.  

Tekst og Foto Kyrre Hagen

GS Experience Light.

Speed har kaldt opplegget GS Experience Ligth og meningen med det komprimerte opplegget er å la deltakerne få gjøre sine første erfaringer på grus. Små grupper sendes ut på tur, og opplegget tilpasses ferdigheter og nivå på gruppa. De fleste oppdager forhåpentligvis at dette nok hverken er så farlig eller vanskelig som de hadde tenkt.  

Selv om Speed stilt med både sykler, ekspertise og treningsområde, manglet de en instruktør. Her kom MC-avisas utskremte dem til unnsetning, og tok på seg oppgaven som grusinstruktør med største ydmykhet. 

Litt teori

Første del av opplegget besto av at BMW´s Robert August’s ga en innføring i BMW´seneste eksemplar av GSén.  Kjøremoduser, fjæringer, ABS og Traction ble gjennomgått. BMW har dessuten utstyrt sine sykler med en nødknapp, som kan brukes dersom ulykken skulle være ute. Denne funksjonen er vil nok sikkert adopteres av flere merker. Om sykkelens systemer registrerer en alvorlig smell, sendes hjelp automatisk. Du kan også benytte systemet dersom du kommer opp i en situasjon der du eller noen andre trenger hjelp. Sykkelen ringer da opp BMW´s nød-sentral, og gjennom innebygget mikrofon og høyttaler får du snakke med en person, på ditt språk, som kan bistå med hjelp. 

Etter den lille innføringen fikk deltakerne utdelt hver sin GS, og så bar det ut på veien.  Ved skisenteret i Raudalen ble det et stopp. Her fikk deltakerne litt tips om kjøreposisjoner på ulike underlag og i ulike situasjoner. Deretter ble det øvelse med nødbrems på løst underlag i ulike kjøremoduser. 

Praktiske øvelser

Etter bremseøvelsene var det tid for å kjøre opp den nederste delen av slalåmbakken. Her kunne deltakerne velge mellom to traseer, den ene litt mere utfordrende enn den andre. Som instruktør var valget enkelt, du kan jo ikke la elevene ta en vanskeligere løype en deg selv. På slutten av dagen ble dette utfordrende nok, da jeg på siste runde fikk en sykkel med rene gatedekk og gjørma nå var 40cm dyp. Resten av runden gikk på fine grusveier gjennom Raudalen og tilbake igjen. 

Grusglis

Det var utrolig morsomt å se deltakerne da de tok av seg hjelmene etter endt kjøring. Alle gliste fra øre til øre, lo og snakket om hva de hadde opplevd. På den drøye timen hadde vi gjort mye sammen. Hjulpet hverandre gjennom søla. Løfta opp velta sykler. Gitt tips og råd. Vi hadde hatt felles morsomme opplevelser. De som hadde erfaring fra før hadde fått litt grei repetisjon, og de som var nye hadde fått nye erfaringer og muligens brutt noen nye grenser.

Da en av deltakeren sa; Du kommer vel til neste år også? Forsto jeg at folk virkelig hadde kost seg. 

Vi stiller en av deltakerne noe spørsmål om GS Experience Ligth:  

Navn: Tom Gulbrandsen. 

Klubb: Asker MC-Club. 

Vi stiller en av deltakerne noe spørsmål om GS Experience Ligth:  

Navn: Tom Gulbrandsen. 

Klubb: Asker MC-Club. 

  • Har du erfaring fra tilsvarende grus-kjøring tidligere? 

Har kun kjørt grusveier 5-6 ganger før pluss en veistrekning i Sverige med veiarbeid for mange år siden med store rullesteiner hvor jeg gjerne skulle hatt denne erfaringen. Disse gangene var det ikke fokus på at det var gruskjøring, men kun transportetapper.

  • Lærte du noe av å delta på GS Experience Ligth? I tilfelle hva? 

Det jeg lærte var betydelsen av å stå og kjøre på løst underlag, hvor tyngdepunktet blir senket med 30-40 cm og kroppens bevegelighet kan brukes mye mer aktivt, noe som føltes bra.

  • Brøt du noen barrierer ved å være med? 

Brøt vel egentlig ikke noen barriere, men fikk en opplevelse jeg gjerne vil ha mere av.

  • Kan du anbefale andre å prøve seg på et slikt opplegg?

Kan trygt anbefales for andre, man blir en erfaring rikere og helt sikkert en bedre mc fører.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *