Kategoriarkiv: Sidevogn

Rally Knuten,  winter hillclimb

Hysterisk vintermoro.

Av Kyrre Hagen.

Det snør tett. Under det tynne laget med nysnø ligger speilholka oppover den svingete skogsbilveien som fører oss fra sølvgruvene i Kongsberg, opp til Knutehytta.  Jeg har skrudd i noen ekstra pigger, for å forsøke å få feste. På vei opp nøler «Burkslaven» min et øyeblikk, og jeg ser snøkanten komme faretruende nær. I siste tiendedels sekund skjønner hun feilen, og vi redder oss så vidt fra en hvit luftetur nedover skråningene. Hjertet som har stoppet ett øyeblikk, slår videre med en puls på 200. Vi suser videre oppover bakkene. 

Vi har tatt turen til Kongsberg for å kjøre Knuten Hillclamb 2018

Om du tror at det ikke fins muligheter for motorsykkelkjøring på vinteren, tar du grundig feil. Per Bakke og Anders Hørtveit står bak vinterløpet som har fått navnet Rally Knuten.  Løpet som er åpent for alle, går på flotte smale svingete veier fra sølvgruvene i Kongsberg, og opp til Knutehytta. Det er oppdelt i fire klasser: En for piggfritt, en med pigg, en med sidevogn, og en klasse for moped. At løpet er populært er det ingen tvil om. To av deltakerne; Rob Butterworth, med KTM exc 500 i piggklassen og Robert Palm, med Yamaha TT 500 i piggfri klassen, kommer helt fra England. De har vært her før, og setter av denne helgen til Rally Knuten.

Primus motor.

Før start tar vi en liten prat med Anders Hørtveit. I følge han selv er han en universalmotorsyklist, som har holdt det gående siden han var 16 år. Gjennom disse årene har han prøvd seg på roadracing, speedway og enduro, foruten vanlig landeveis kjøring.

Kawazaki H2.
Gamle klassikere fra femti og sekstitallet er det mange av på dette løpet

Anders gir følgende svar på våre spørsmål:

Anders Hørtveit. Foto: Livredd.info
 • Hvem var det som kom opp med ideen til arrangementet?

Det var Peer Bakke. Han er et sant oppkomme av ideer og har stadig noen gode forslag til aktiviteter.

I mopedklassen er det fellesstart og hard konkurranse. Foto: Livredd.info.
 • Hva er bakgrunnen for Rally Knuten, og hvor lenge har det pågått?

Vi begynte i 2010. Bakgrunnen var vel egentlig at Peer hadde lyst til å finne på noe for gamle motorsykler på vinteren. Det var i utgangspunktet tenkt at dette skulle være et tilbud til folk med gamle sykler av ulike typer, men vi innså at noen ville komme med moderne utstyr også. Dermed ble det en egen klasse for dem med piggdekk. Og denne har jo etter hvert tatt over, og det er mange gamle sykler der også.

BMW R75 og Triumph til start i pigg-klassen
 • Hvor mange deltakere er det plass til?

Det er plass til ca. 100 mennesker på Knutehytta. Det vil i praksis si ca. 60 deltagere + familie, venner og ikke minst funksjonærer.

Foto fra 2013: Livredd.info
 • Hvordan har oppslutningen vært de siste årene?

Det har vært fra 30-65 deltagere. I år ble det ny rekord med 68 startende.

 • Hvor kommer deltakerne fra?

Deltagerne kommer fra mesteparten av Østlandet, med noen langveisfarende. Men de fleste kommer nok fra Kongsberg / Notodden / Drammen / Oslo og områdene rundt.

Til start i piggklassen tok Harley Davidson de to første plassene. Foto: Livredd.info
 • Informasjon finnes på kvenna.net . Hva er Kvenna?

Kvenna er plassen der jeg bor. Offisielt heter det Evjukvernen, det er et lite småbruk sør for Kongsberg, rett ved Kjørstadelva. Det har tidligere vært en kvern på eiendommen. På vår dialekt i Sandsvær vil «Kvernen» uttales Kvenna. Kvenna.net er mitt høyst private og personlige nettsted, men innholdet begynner å dra på årene nå. Vi drar det litt videre med Kvenna Racing Team og Kvenna Mekaniske, men alt er bare hobbyaktiviteter.

Dobble potter er knalltøft
 • Er det planer om andre klasser en dagens?

Nei, egentlig ikke. Ettersom antall mopeder har økt de siste årene ble det spontant opprettet en mopedklasse for noen år siden. Den er i ferd med å bli den nest største klassen nå, etter pigg-klassen.

 • Hva er kriteriene for å være med?

Det er ganske så enkelt. Alle kan være med, så sant de synes det er moro med motorsykkel / moped og snø i kombinasjon. Du må jo ha en sykkel du har lov til å kjøre med på veien, det er egentlig det hele.

Oddvar  Halstensen tok andre plass i klassen med pigg, på sin 58 modell Harley. Foto: Livredd.info.
 • Hva er den mest spesielle motorsykkelen som har stilt til start?

Den mest spesielle er nok en Rokon 430. Det er en syttitalls offroad med snøskutermotor. Snorstart og variator. Den har vært med et par ganger, men er ikke påmeldt i år. Det har også vært med en Tularis 2000 modell. Det er også en motorsykkel med snøskutermotor og variator. Men ellers er det jo mye rart hvert år. I år er det en 1937 Twin og to stk. HD Duoglide fra 58. Vi har også hatt med femtitalls Servicar, og mye annet man ikke ser så ofte, verken sommer eller vinter.

Tøffe oppgjør i mopedklassen. Foto: Livredd.info

Reglene.

Før start avholdes førermøte på Knutenhytta. Hørtveit gjennomgår de strenge reglene, og opplyser om at brudd på disse kan føre til utestengelse. I 2017 hadde en mopedeier trimmet sykkelen, og vedkommende ble idømt en utestengelse på 11 måneder.

Det startes 3 og tre i klassene for solosykler

Løpet er på ingen måte et vanlig rally, men arrangeres på idealtid. Syklene som stiller skal ha både lys og skilt. Siden veien opp til Knuten er oppe for alminnelig ferdsel, er det vanlige trafikkregler som gjelder. Det gis det en fordel å starte med gammel sykkel. Det vil si jo nyere sykkel du har, jo flere straffepoeng får du. Om noe skulle skje underveis har du plikt til å stoppe for å hjelpe til som ellers i trafikken.

Øvelse gjør mester (nesten)

Øvelse gjør mester. Foto: Livredd.info

I år har jeg fått med meg Magnvor Grøtting som «Burkslave».  Hun har aldri vært i en sidevogn, og treningen vi har gjennomført før løpet, er kun turen opp og ned til registreringen.  Veien skrår ned mot venstre, og Magnvor blir i stuss på vektplasseringen et øyeblikk. Valget mitt er å velte, eller styre mot brøytekanten på venstre side. I det vi treffer kanten står snøføyka rundt øra på oss. Min venstre fot går også inn i brøytekanten, og vris bakover. Jeg vræler det jeg er mann om, for å få Magnvor over på rett side av sykkelen, og tror knapt det jeg ser. Fotbladet står nesten 180 grader bakover. Selv ikke dette stopper ikke dette oss, og to Paracetér senere er vi på vei nedover igjen til start. (røntgenundersøkelsen på Buskerudsentralsykehus senere avslørte heldigvis ingen brudd). Makkeren min blir heldigvis flinkere, og gjør ingen flere forsøk på å amputere foten min. Hun lystrer hvert minste lille vink etter dette.

Til start.

Etter førermøtet kjører samtlige ned til startområdet.  Mens vi satt innendørs, har det lavet ned med snø. Nå er veiene helt snødekte, og skogen vakker og hvit. Sikten er imidlertid minimal. Og under snøen, ligger isen. I startområdet treffer jeg en av de i alt to kvinnelige deltakerne, Marianne Halstensen som stiller til start med en KTM 85 ccm. Hun var tilskuer i fjor, men i år stiller både hun og mannen til start.

En av de i alt to kvinnelige deltakerne, Marianne Halstensen som stiller til start med en KTM

 

Blant syklene som deltar er det en god blanding av nyere endurosykler og eldre sykler som BMW R-60 og Kawasaki H2, med piggdekk. Mellom disse gruppene er det en god gjeng med Yamaha XT og TT500, samt endurosykler fra syttitallet, som Husqvarna og japanske totaktere. I piggfrittklassen er det mange morsomme sykler, de eldste fra tidlig femtitall.

Foto: Livredd.info

Fra Saggrenda er det start tre og tre, med den store pigg-klassen først. Etter 46 startende med piggdekk var det klart for sidevogns-klassen der vi stiller. Etter denne skal piggfri klassen starte, og til slutt er det fellesstart for alle med moped.  Jeg har tidligere deltatt i 2013 og 2015.  Vi får notert starttidspunktet på en lapp, og legger i vei, i det vi får klarsignalet.  Det går så det suser oppover gjennom skogen, men det er sannelig ikke lett på den glatte isen, som nå har kommet 10 cm. løssnø over.  Blodet bruser i det vi kommer litt raskt inn mot svingene. Ingen av hjulene tar tak.  Vi tar igjen den største konkurrenten vår, Michal Berg og Tobias Bergmann.  De har ødelagt girveksleren, og må kjøre hele løpet i førstegir. Det er umulig å komme forbi på de smale veiene.

Foto: Livredd.info

Løpet starter som nevnt i Saggrenda, og består av 2 etapper.  Ved Saksen er det stopp, og tiden noteres på lappen vår.  Her serveres det gløgg, og det fyres bål.  Når du har blitt gløgg nok, er det ny start, for rallyets andre etappe.  Denne ender oppe ved Knutehytta.  Mens vi har kost oss med gløgg har sykkelen gått helt tom for strøm.  Jeg har montert ekstra lys, og den lille dynamoen klarer ikke å levere nok strøm.  Etter bakkestart havner vi sist i feltet, bak gutta på moped.  Dette går ikke fort, men til slutt er vi oppe, ved Knutehytta på 750 moh.

 

Klassikere av mange slag.

 

Løpet starter som nevnt i Saggrenda, og består av 2 etapper.  Ved Saksen er det stopp, og tiden noteres på lappen vår.  Her serveres det gløgg, og det fyres bål.  Når du har blitt gløgg nok, er det ny start, for rallyets andre etappe.  Denne ender oppe ved Knutehytta.  Mens vi har kost oss med gløgg har sykkelen gått helt tom for strøm.  Jeg har montert ekstra lys, og den lille dynamoen klarer ikke å levere nok strøm.  Etter bakkestart havner vi sist i feltet, bak gutta på moped.  Dette går ikke fort, men til slutt er vi oppe.

Tilskuere.

Løpet har blitt svært populært blant lokalbefolkningen på Kongsberg.  Flere steder langs løypa har de rigget seg til med bål og satt ut fakler, mens de følger løpet oppover bakkene.  De får god underholdning, og koser seg med både det ene og det andre, såvidt jeg kan forstå.

Bankett og premieutdeling.

Anders Hørtveit er speaker og primus motor

Etter løpet er det bankett og premieutdeling.  Da innehaveren av Knutehytta har alle rettigheter, er det ikke alle som kjører ned igjen.  Stemningen er hyggelig og praten går livlig mens felles opplevelser deles ved borene i den hyggelige tømmerhytta.

Resultater ( laveste poengsum vinner):

Moped

1             Svein     Bratterud            Honda   MT50    1986      Moped  13,8

2             Tom       Hardangen          Honda   PX          1985      Moped  14,6

3             Jonas     Nilsen    Tempo  Corvette              1974      Moped  14,6

Pigg

1             Borgar  Holen    HD         Duoglide             1958      pigg       4,5

2             Oddvar  Halstensen          HD Duoglide       1958      pigg       4,9

3             Knut Aasen                        Triumph               500        1962      6,2

Sidevogn

1             Michal Berg +     Tobias Bergmann             Wasp Suzuki    600        1981      sidevogn             9,7

2             Kyrre Hagen +    Magnvor Grøtting            Yamaha               XT600    1988      sidevogn             10,3

3             Per Askim                                                        Ural                                    1994      sidevogn             12,3

Uten pigg

1             Arve       Olsen     Jawa                                   1962      uten       4,6

2             Vetle     Båsen    Jawa      250                       1962      uten       5,1

3             Ketil       Jansen   Suzuki    As50 (100)           1972      uten       7,8

Det ble 2 plass på Mc-avisas utskremte. Med som burkslave var Magnvor Grøtting

Om du tenker at dette kan være noe for deg, er det bare å følge med på hjemmesidene til Hørtveit & Co. Atmosfæren er uhøytidelig og god, kjøringen morsom.  Til neste år braker det løs igjen i slutten av januar.  Om du tør, garanterer vi en opplevelse, du sent vil glemme.

Mc-avisa nr. 3 – 2018

Det 20énde Nyttårstreffet

Tekst og foto: Kyrre Hagen

Årets tur var i et praktfult vintervær på snølagte veier.

Om du virkelig ønsker å starte motorsykkelsesongen tidlig, er treffet på Trollsvann i Vestfold, første helg i januar, første mulighet. Her treffes de aller ivrigste. Fasilitetene er forholdsvis enkle, men selskapet er det aller beste.

Telle problemer.

Sola kommer så vidt ned på treffplassen noen minutter

Tradisjonen tro arrangerer de ivrige medlemmene av Sandefjord mc-klubb, årets første motorsykkeltreff, første helg etter nyttårsaften. Tradisjonen tro er de ikke særlig flinke til å holde orden på jubileene, så 20-årsjubileet, var ikke annonsert, men ble oppdaget litt utpå kvelden, når en av deltakerne begynte å telle på fingrene. Det samme skjedde ved 10-årsjubileet, så 20-år blir nok etter all sannsynlighet feiret til neste år, på 21-års jubileet.

Fasilitetene.

Sanitæranlegget er enkelt, og sterilt. Alle bakterier fryser i hjel.

Treffet på Trollsvann er ikke av det mest eksklusive slaget. Telt må du selvsagt ta med selv, og gjerne litt ved til bidrag ved kveldsbålet. Plassen er imidlertid brøytet, så dette er trenger du ikke å tenke på. Bålplassen må brøytes. Dette mannfolk arbeidet tok treffets eneste kvinnelige deltaker seg av. Det finnes en utedass knappe 300 meter borte i skauen. Her er det helt mørkt, så du må selv medbringe lys og toalettpapir. Det er også greit om de fleste tisser på de samme plassene, så det ikke blir gule kremmerhus overalt.

Temperaturen.

En lykkelig Halvor Nyquist har fått start på doningen

På de årene nyttårstreffet har vært arrangert, har temperaturen vært svært varierende. Enkelte år har plassen vært reneste gjørmebadet, men i år holdt temperaturen seg på minussiden med god margin. På lørdagskvelden viste gradestokken minus 16 grader, og i løpet av natta krøyp den under minus 20 grader. Da er det friskt i stillongsen, om du må ut å late vannet, i løpet av natta. Det hjelper å fyre litt med primusen i teltet, og ha en god sovepose.

Deltakerne og motorsyklene.

Overnatting av det enklere slaget
Deltakerene kokkelerer og koser seg på dette treffet

Deltakerne kommer fra fjern og nær. Både Vestfold, Buskerud, Telemark, Aust-Agder, Akershus og Oppland var representert på treffet. (unnskyld om noen er glemt). Dette er deltakere som er over middels interessert, i både kuldegrader og motorsykler. De fleste her har mer enn en sykkel i stallen. Mange kjører sidevognsykkel. Dette skyldes at du bør ha med deg forholdsvis mye på en slik tur. En solosykkel kan fort bli forholdsvis nedlasta, noe som kan bli i overkant spennende ute på glatta. Det er ikke særlig mange på dette treffet som er opptatt av å ha siste skrik av motorsykler. Syklene er av alle årganger, og har allerede rullet mange mil på vinterføre. Rundt bålet på årets treff var vi 15 stk. på lørdagskvelden, men det kan nok anslås at om lag 20 deltakere var innom treffet.

Pakkeliste på vintertur.

Dette er det jeg har med på vintertur, og er utdrag fra min pakkeliste. (dette selvsagt kun et forslag).

 • Lavvo, tilpasset årstid
 • Vedovn
 • Ved
 • Sovepose, (med innerpose)
 • Feltseng/ reinskinn
 • Bord + stol
 • Dopapir
 • Plugger / snøplugger
 • Parafinlampe
 • Parafin
 • Varme klær tilpasset temperaturen, lue, votter.
 • Ekstra sokker.
 • Fotposer / støvler (ekstra)
 • Varmedress / regndress
 • Primus
 • Kjelesett, oppvaskmiddel og skrubb
 • Tallerken kopp, etc
 • Mat
 • Kaffe
 • Toalettsaker
 • Strips/ tang/ tape/ div.
 • Fotoutstyr
 • Slepetau
 • Kondensfjerner
 • Hodelykt
 • Startkabler
Kveldstemning med bålkos hører med

Fyrverkeri.

Flott Kjøredoning

Tradisjonen tro handler mange av deltakerne inn mye ekstra fyrverkeri til nyttår. Dette nettopp med tanke på Nyttårstreffet. Her oppe i skauen får du virkelig nyte fyrverkeriet, da intet annet forstyrrer på himmelen. I år, som jo var 20 års jubileum, ble hele en rakett fyrt opp. Nå ankom jeg på lørdag, så man må derfor kunne gå ut fra at anselige mengder fyrverkeri var sendt opp kvelden i forveien.

Årets tur.

Flere mc-klubber var representert. Denne deltakeren er i aller høyeste grad en 99%er.

Årets tur ble en fantastisk tur, på skikkelige vinterveier, i et gnistrende fint vær. Sola skinte fra skyfri himmel, og gradestokken viste minus 10 grader. Skogen var vakker med snødekte trær. Det var så vakkert, at vi flere ganger måtte stoppe å fotografere.

Startmetoder.

Når temperaturen er minus 20 grader, kan det for enkelte være en utfordring å få start på doningen. Fire ulike metoder ble benyttet:

 1. Oppvarming av motor med primusen under.
 2. Bruk av startkabler.
 3. Bruk slepetau.
 4. Trykk på startknappen.
En god startmetode er forvarming. Det fungerer ypperlig
Endelig start
Hjemturen. Her er en skikkelig ekvipaje. Tor Lærums Zeus med henger

Et fantastisk hyggelig Nyttårstreff ble nok en gang gjennomført. Takk til arrangørene, og alle som deltok. Et pluss i år var at ingen trengte å brøyte seg ut av treffplassen etter snøfall.

Mc-avisa nr.  2 – 2018