Alle innlegg av Kyrre Hagen

Voge DS625X – Mye eventyrsykkel for pengene.

Tekst: Kyrre Hagen

Foto: Kyrre Hagen og Viggo Carlsen

e-post: kyrre@mcbilder.com

At kineserne ønsker å etablere seg på motorsykkelmarkedet, er nok klart for de fleste – og ikke bare som underleverandører av motorer og komponenter. Nei, de mener alvor. Derfor har Voge nå etablert seg med 12 forhandlere rundt om i Norge. De har også tatt konsekvensen av at adventure-segmentet er i vinden, og tilbyr nå hele fem ulike modeller. Vi har testet den nyeste; DS625X.

Voge er et kinesisk motorsykkelmerke etablert i 2018, som en del av industrikonsernet Loncin – en stor produsent av motorer til motorsykler. Loncin samarbeider med merker som BMW, KTM, Honda, SYM og MV Agusta, og leverer blant annet motorene som sitter i BMW F900GS. Dette gjør dem til en betydelig aktør, noe som bør være betryggende for potensielle kunder. Hvis BMW, KTM, Honda og MV Agusta velger komponenter herfra, hvorfor skulle ikke jeg? At Voge Scandinavia er inne i sin 6 sesong på det norske markedet, indikerer i tillegg at de har kommet for å bli, og i inneværende sesong ligger de an til å levere ut 250 – 300 motorsykler. Dette er betydelig.  

Vi koser oss på svingete asfaltveier
Det er liten tvil om at dette er en eventyrsykkel.

DS625X retter seg mot motorsyklister som ønsker en pålitelig og prisgunstig eventyrsykkel, egnet både til daglig kjøring og lengre turer. Dette DS625X er en mellomstor adventure-motorsykkel, designet for både asfalt og lettere terreng. Modellbetegnelsen samsvarer ikke helt med motorstørrelsen, da motoren er på 581 cc. Sykkelen er bygget som en ekte eventyrer, med velkjente dimensjoner, oppreist sittestilling, høy bakkeklaring og robuste forgafler i gull med, relativt lang fjæringsvei. Hjulene er eikefelger i gull, beregnet for slangeløse dekk, med eikeinnfestingen ytterst på felgringen – samme løsning som man finner på flere BMW-modeller. Hjuldimensjonene er 19” foran og 17” bak, noe som er vanlig på adventure-sykler.

Rammen er laget av stålrør, i kombinasjon med motoren som bærende element. Bakrammen er heldigvis «bolt-on», noe som gjør det mulig å bytte den uten å måtte skifte hele rammen. Sykkelen leveres med veltebøyler, bukplate og håndbeskyttere – alt standard. Den er godt egnet for å lastes med bagasje til lengre turer. Den har et romslig bagasjebrett, og testmodellen vår er utstyrt med aluminiums-sidekofferter og toppboks i matt sort utførelse, (28 + 35 + 36 liter). Innvendig er koffertene trukket med stoff for å beskytte bagasjen. Kort sagt har DS625X alle elementene du forventer å finne på en moderne adventure-sykkel.

Designmessig har Voge DS625X et klassisk adventure-uttrykk. Den solide rammen og høye bakkeklaringen gir et robust og funksjonelt utseende. Setehøyden på 835 mm, kombinert med en stor drivstofftank og høy frontlykt, gir sykkelen et tydelig eventyrpreg. Den matte fargen på rammen og de funksjonelle detaljene gir et moderne og teknisk inntrykk – ikke overdrevent, men med en tydelig og gjennomført profil.

Hjertet i Voge DS625X er en 581 cc parallell-twin-motor med elektronisk drivstoffinnsprøytning og en sekstrinns girkasse. Modellen plasserer seg dermed rett over den eksisterende DS525X i Voges modellutvalg. Mens DS525X har 494 cc, byr DS625X på 581 cc – en økning på 87 cc som gir hele 16 hk mer. Dreiemomentet har også økt med 12,5 Nm. Akselavstand og setehøyde er tilnærmet identiske, og vektforskjellen er kun 1 kg – trolig grunnet en kraftigere bukplate og mer omfattende veltebøyler.

Motoren er produsert av Loncin – en stor produsent av motorer til motorsykler
Voge DS 625 x har integrert trafikk kamera forover.
Knappene vå styre har blå belysning. Her er det greit å orientere seg.

Setehøyden er overkommelig for de fleste, og avstanden mellom fotpinner og sete kan oppleves som litt lav for lange førere – slik som meg selv. Her vil de fleste kunne plante begge beina trygt i bakken ved stopp. Bakkeklaringen på 22 cm, kombinert med relativt lang fjæringsvei, tyder på at kineserne har hatt røffere underlag i tankene da de utviklet sykkelen. Foran sitter en 41 mm opp-ned-gaffel fra Kayaba (KYB) med 174 mm fjæringsvandring. Denne har justeringsmuligheter for både forspenning, kompresjon og retur. Bak finner vi en justerbar monoshock-demper med 181 mm vandring. For å justere forspenningen på denne må du bruke den klassiske C-nøkkelen. Den justerbare fjæringen både foran og bak gjør det mulig å tilpasse sykkelen etter kjøreforhold og personlige preferanser.

Bremsene er levert av velkjente Nissin, med doble skivebremser foran og en enkel skive bak. ABS-systemet kan deaktiveres bak, noe som er nyttig ved kjøring på løst underlag.

Elektronikk og førermiljø

Når du slår på tenningen på DS625X, legger du raskt merke til noen detaljer. LCD-instrumentet gir god oversikt, med informasjon presentert i gule bokstaver og symboler. Her finner du blant annet temperatur, kjøremodus, girindikator og mer. I to av feltene kan du bla mellom ulike informasjonsvisninger.

Sykkelen har to kjøremoduser og starter alltid i E (Eco)-modus. Det andre moduset er S, som trolig står for Standard eller Sport. Bryterne på styret er opplyst med blå belysning, noe som gjør dem enkle å finne i mørket – dersom du mot formodning ikke vet hvor de er. Med knappene på styret kan du også deaktivere traction og slå av ABS – begge deler kan gjøres mens du kjører. Elektronikken på sykkelen leveres av ikke ukjente Bosch.

DS625X er også utstyrt med dekktrykksensorer og et fremovervendt trafikkamera. Under setet finnes en liten boks hvor du kan sette inn et minnekort og hente ut opptak. I frontkåpen finner du to ladeuttak: ett av typen «sigarettenner» og ett USB.

Frontlysene er symmetrisk plassert i kåpen og har et moderne, litt aggressivt uttrykk. Det er også integrerte originale ekstralys i fronten. Blinklysene er LED med en lysstripe som gradvis tennes i retningen du skal svinge. Sykkelen har også ESS (Emergency Stop Signal), som aktiverer bremselys med høy intensitet ved kraftig nedbremsing.

Voge DS625X leveres med 5 års garanti eller inntil 75 000 km, forutsatt at alle servicer utføres hos en autorisert Voge-forhandler.

Testkjøring

Vi må gjøre et par forsøk før vi lykkes med å få låne en demosykkel. Modellen er nemlig utsolgt hos flere forhandlere, men hos NST Gardermoen MC har de et eksemplar tilgjengelig. Vi blir møtt av en entusiastisk Tore Stedjan, innehaver av butikken. Tore har tradisjonelt kun solgt store customsykler av amerikansk opprinnelse, men forteller at han har hatt utelukkende positive erfaringer med Voge de fire årene de har hatt merke. Det har vært svært få feil – faktisk har det eneste tilfelle vært et ødelagt blinklys på én av syklene han har solgt. I tillegg trekker han frem god oppfølging fra importøren.

Denne sykkelen hadde aldri hatt grus under hjulene. Det ble det fort en slutt på
En skikkelig tourer, med fine koffert-bokser

Testsykkelen står parkert utenfor verkstedsinngangen, og jeg får en rask innføring av mekaniker Hans Strand, som bruker sykkelen til daglig. Han forteller at han aldri har kjørt den på grusveier – noe jeg straks tenker å gjøre noe med. Snart er jeg på vei ut på to dagers intensiv kjøring. Nå skal jeg finne ut hva denne sykkelen egentlig er god for.

Det er viktig å ha prisklassen i bakhodet når man tester en motorsykkel. Voge DS625X koster kun kr 105.900,–. Det blir derfor feil å sammenligne den med dyrere sykler med mer påkostede komponenter. Den nærmeste konkurrenten er trolig Honda NX500, som koster kr 99.990,–, men som har 20 hk mindre.

Allerede tidlig i testkjøringen merker jeg at den relativt korte avstanden mellom fothvilere og sete blir utfordrende for mine lange bein – selv etter at jeg har fjernet gummien på fothvilerne for å få litt lavere benplass. Heldigvis er jeg forberedt: Jeg legger et par tilskårne plater av et sitteunderlag oppå setet, noe som tilsvarer et høyere sete. Til Voges forsvar skal det nevnes at jeg har lange bein. Med denne justeringen fungerer alt helt fint for meg. Her bør de få på plass et høyere setealternativ.

En annen utfordring gjelder sitteposisjonen for en eventuell passasjer. Selv om passasjersetet er plassert høyere enn førersetet, er avstanden fra passasjerens fothvilere til sitteflaten svært liten. Her vil det være en fordel med en liten kjæreste.

Sykkelen leveres med original sentralstøtte, som jeg tester. Jeg blir overrasket over hvor tungt det er å få sykkelen opp på denne. En lengre arm på støtten ville gjort dette betydelig enklere.

Fullt justerbare KYB dempere
Passasjeren sitter høyere en føreren. Bagasjebrett er standard.
TFT skjermen er enkel å lese. Dekktrykk vises, og valgfri informasjon.

Den lille vindskjermen kan justeres i to høyder. For min del velger jeg som regel den høyeste posisjonen. Den tar unna en del fartsvind, men det er fortsatt merkbart vindsus og vind mot kroppen. Den oppreiste sittestillingen fungerer godt over tid og gir god oversikt over både instrumentene og veien foran. Speilene er gode og gir god sikt bakover. Alle brytere er lett tilgjengelige, og førermiljøet må sies å være godt gjennomført.

Sykkelen kjennes stabil og fungerer godt også under aktiv kjøring på svingete vei. Skal jeg være litt kritisk, må det være at fronten dykker litt mye ved kraftige nedbremsinger. Likevel opplever jeg at demperne sørger for god kontakt med underlaget, og litt justering vil trolig kunne utligne dette. Bremsene fungerer greit. Vi snakker om doble skiver med to-stemplede kalipere – ikke det råeste på markedet, men som med det meste på denne sykkelen, er det et kompromiss mellom kostnader og kvalitet. Et kompromiss jeg synes Voge har lykkes godt med.

Motoren har en behagelig og litt maskulin lyd. Den fungerer helt fint til vanlig kjøring, men når du ønsker å dra på litt, merker du at motoren har 206 kg motorsykkel – pluss en fører i fullt kjøreutstyr – å dra på. Du får ikke akkurat en «hold deg fast, dette akselererer noe helt vanvittig»-følelse, men ved å gire ned får du en grei akselerasjon. Motoren fungerer best fra 5 – 9000 omdreininger. Det er heller ikke stor forskjell mellom kjøremodusene, annet enn at det vises «E» eller «S» på instrumentpanelet.

Jeg tar sykkelen ut på noen grusveier for å teste dens egenskaper der. Det er veldig praktisk å kunne deaktivere traction og ABS på bakhjulet mens du er i fart. Den stående kjørestillingen fungerer godt for meg. Det er god avstand mellom fothvilere og styre, noe som gir god plass. Om jeg skulle ønske meg noe, måtte det være at fothvilerne var plassert et par centimeter lenger bak – det ville gitt en enda bedre stående posisjon.

På partier med løs grus spinner sykkelen seg lett løs og kaster grusen langt bak. Det er også udramatisk å låse bakhjulet under hard nedbremsing. Metzeler-dekkene fungerer ypperlig både på asfalt og grus.

Sykkelen gir meg skikkelig turfølelse. Jeg liker den best i helt normale hastigheter. Her fungerer den helt supert. Dagevis på tur under en lang reise hadde fungert helt ypperlig. Ingen ting å bevise, og følelsen av å være på tur med noe som virker helt uproblematisk og driftssikkert hadde vært en bekymringsløs tilværelse. Ja så er det nok også dette som er kundegruppa. Folk som ikke er ute etter status i form av et kjent merke, men som har tro på kvaliteten til Voge, og innser at de får mye for pengene. Har du et langt perspektiv på eierskapet til motorsykkelen din, tror jeg dette valget vil være godt, og gi deg få overraskelser som eier.

Testføreren mener:

For kr 105.900,– får du svært mye motorsykkel i Voge DS625X. Den har langt flere funksjoner og detaljer enn man forventer i denne prisklassen. Høy bakkeklaring, fullt justerbare dempere og et gjennomført adventure-design gir mye for pengene. Mange av komponentene – som elektronikk, dempere og bremser – kommer fra anerkjente produsenter, og motoren fra Loncin virker solid og pålitelig. På minussiden trekker motoren litt svakt i enkelte situasjoner, og ergonomien kunne vært bedre for både fører og passasjer. Likevel: Voge DS625X er et solid valg for deg som vil ha en rimelig og kapabel eventyrsykkel – med alt du forventer, og litt til.

Spesifikasjoner

Pris: Fra kr 105.900,– + frakt og klargjøring

Motor og ytelse

Motortype: Parallell-twin med 270° veivaksel, DOHC, fire ventiler per sylinder

Slagvolum: 581 cc

Maks effekt: 63 hk (47 kW) ved 9 000 o/min

Maks dreiemoment: 57 Nm ved 6 500 o/min

Kompresjonsforhold: 11,5:1

Kjølesystem: Væskekjølt med oljekjøler

Drivstoffsystem: Elektronisk bensininnsprøytning (EFI)

Girkasse: 6-trinns

Drift: Kjede

Chassis og dimensjoner

Ramme: Stålramme med «bolt-on» bakramme

Fordempere: 41 mm opp-ned Kayaba-gaffel, justerbar for forspenning og demping (174 mm vandring)

Bakdemper: Justerbar monodemper (181 mm vandring)

Bremser

Foran: Dobbel 298 mm skive med Nissin 2-stemplet kaliper, frakoblingsbar ABS

Bak: 240 mm skive med Nissin 1-stemplet kaliper, frakoblingsbar ABS

Hjul og dekk

Foran: 110/80 R19

Bak: 150/70 R17

Dekk: Metzeler Tourance (slangeløse)

Mål og vekt

Lengde: 2 230 mm

Bredde: 850 mm

Høyde: 1 395 mm

Akselavstand: 1 465 mm

Setehøyde: 835 mm

Bakkeklaring: 220 mm

Kjøreklar vekt: 206 kg

Tankvolum: 17,6 liter

Test av Chigee AIO-5 Lite

Tekst og foto: Kyrre Hagen 

Chigee AIO-5 Lite er et alt-i-ett-motorsykkelsystem som kombinerer navigasjon, dashbordkamera, smarttelefonintegrasjon og sikkerhetsfunksjoner i én kompakt enhet. Med støtte for både Apple CarPlay og Android Auto, samt trådløs skjermspeiling, gir AIO-5 Lite motorsyklister tilgang til moderne teknologi – uten behov for omfattende installasjoner.

Det ser veldig bra ut på sykkelen.
Betjening av telefonen

Navigasjon kan være både enkelt og utfordrende. En tradisjonell GPS krever at du lærer deg systemet, kjøper kart og oppgraderer enheten med jevne mellomrom. Apper som lastes ned til telefonen din har ofte et langt enklere brukergrensesnitt og krever lite av deg, både for å lage og dele ruter. Skal du navigere med telefonen, krever det imidlertid at du monterer den på motorsykkelen din, og da blir den stående eksponert for all slags vær.

Chigee AIO-5 Lite fungerer i praksis som en ekstra skjerm som speiler apper fra telefonen din – forutsatt at de er kompatible med systemet – og presenterer dem på en måte som er tilpasset motorsyklister og bruk under kjøring. Du trenger altså ikke å feste mobiltelefonen i en holder, men kan ha den i lomma. Kompatible apper vises direkte på skjermen. Dermed er det bare å starte favorittappen din og kjøre ønsket rute, eller legge inn bestemmelsesstedet direkte i appen. Enheten tåler all slags vær og har i tillegg en lysstyrke som gjør den lesbar i sollys. Chigee oppgir en lysstyrke på 1200 nits, og min erfaring er at telefoner bør ha minst 1000 nits for å fungere godt til navigasjon på motorsykkel.

Enheten tåler både vær og vibrasjoner og kobles direkte til motorsykkelens strømnett. AIO-5 Lite har verken batteri eller internminne. Når du har koblet deg opp første gang, vil enheten automatisk koble seg til telefonen din og eventuelt intercom i hjelmen når du starter sykkelen. Siden den hele tiden er tilkoblet telefonen, må du være klar over at mobilen bruker både strøm og mobildata under bruk.

Chigee speiler i realiteten appene på telefonen din.
Her vises enkel navigasjon med Osmand+ app. Har du laget en rute i appen har du tilgang på enheten.

Navigasjon

AIO-5 Lite har ikke innebygde apper, men speiler innhold fra telefonen. Ifølge Chigees offisielle dokumentasjon er følgende navigasjonsapper testet og bekreftet kompatible med AIO-5 Lite:

  • Google Maps
  • Apple Maps
  • Sygic GPS Navigation & Maps
  • Waze
  • MyRoute App
  • Roadtrippers
  • Karta GPS
  • REVER
  • Yandex Maps
  • Calimoto (kun kompatibel med CarPlay, ikke Android Auto)
  • OsmAnd
  • OnX Maps

I tillegg kan andre apper som støtter CarPlay eller Android Auto også fungere, selv om de ikke er spesifikt testet av Chigee. Du trenger altså verken å installere egne apper på enheten, eller opprette nye kontoer og passord.

Når du spiller av musikk styrer du i realiteten appen på telefonen din.

Media

I tillegg til navigasjon kan du bruke AIO-5 Lite til å spille musikk fra for eksempel Spotify, eller ta imot samtaler. Her er noen av de mest brukte medieappene:

  • Spotify
  • Apple Music
  • YouTube Music
  • Amazon Music
  • Tidal
  • Deezer
  • Audible (lydbøker)
  • Pocket Casts og Overcast (podkaster)

Disse appene lar deg styre avspilling, bytte spor og justere volum direkte fra AIO-5 Lite-skjermen – noe som gir en trygg og brukervennlig opplevelse mens du kjører.

Trafikkameraer

Enheten laster automatisk inn opptak fra kjøringen både frover og bakover.

Enheten har to tilkoblede trafikkameraer – ett foran og ett bak – som kontinuerlig tar opp kjøringen. Opptakene lagres på et minnekort og overskrives automatisk når kortet er fullt (enheten har også et lite internminne). Ved behov kan du hente ut opptak via Chigee-appen, eller ved å ta ut minnekortet og sette det inn i en PC. Til og med jeg klarte å hente ut disse filene i appen.

Prøvekjøring med Chigee AIO-5

Speed Motorcenter monterte systemet på en av syklene mine, en BMW GSA 1250, høsten 2024. Etter det har jeg testet enheten jevnlig. Første gang jeg koblet opp enheten brukte jeg litt tid – her kunne instruksjonene med fordel vært tydeligere – men etter litt prøving og feiling fungerte alt som det skulle.

Jeg bruker OsmAnd+ og Google Maps til navigasjon. OsmAnd bruker jeg når jeg skal planlegge og følge en rute. Her kommer Google Maps til kort. Men for enkel kjøring til adresser – spesielt i eller rundt byer – er Google Maps suveren. Den gir god oversikt over alternative ruter og eventuelle forsinkelser på en ryddig måte. Begge appene fungerer utmerket i Chigee-systemet.

Min erfaring er at enheten bruker noen sekunder på å starte, omtrent som en tradisjonell GPS. Skjermen er lyssterk og har vært lett å lese under alle forhold. Betjeningen er enkel og intuitiv – du blar raskt frem til appen du vil bruke og styrer den omtrent som på telefonen.

Under testen oppdaget jeg at multihjulet ved venstre styrehåndtak kunne styre deler av Chigee-systemet, men ikke alt. Kort tid etter monteringen kom det imidlertid en ny enhet på markedet som muliggjør full styring via multifunksjonshjulet på mange BMW-modeller.

Styrker

  1. Integrasjon med smarttelefoner
    Kobles automatisk til ved oppstart og gir enkel tilgang til navigasjon, musikk og samtaler via CarPlay eller Android Auto.
  2. Kameraopptak og sikkerhet
    To 1080p-kameraer med Sony IMX307-sensorer gir klare opptak med god HDR-ytelse, også i svakt lys. Nyttig ved hendelser i trafikken.
  3. Skjerm og brukergrensesnitt
    Lyssterk 5-tommers LCD-skjerm som er lesbar i sollys. Berøringsskjerm fungerer med hansker. Intuitivt grensesnitt.
  4. Sikkerhetsfunksjoner
    Inkluderer blindsonedeteksjon og kontinuerlig videoopptak som lagres på microSD-kort.

Svakheter

  1. Begrenset video-funksjonalitet
    Primært dashcam-bruk. Det er begrensede muligheter for å lagre og organisere spesifikke hendelser.
  2. Avhengighet av smarttelefon
    Systemet er ikke selvstendig – det krever tilkobling til telefon for navigasjon og underholdning.
  3. Strøm- og databruk
    Telefonen bruker både strøm og data under bruk. Hvis mobilen går tom for strøm, fungerer ikke systemet.

Muligheter

  1. Programvareoppdateringer
    Chigee tilbyr OTA-oppdateringer, noe som åpner for kontinuerlig forbedring og nye funksjoner.
  2. Utvidelse med tilbehør
    Støtte for ekstra tilbehør som TPMS for sanntidsovervåkning av dekktrykk og temperatur – øker sikkerheten.

Sammenligning med Garmin Zumo XT2

Garmin Zumo XT2 er en robust, dedikert GPS for motorsyklister, med innebygde kart og ruteplanlegging – og den fungerer uten mobildekning. Men den mangler app-integrasjon og underholdning.

Smarttelefonbaserte løsninger som Google Maps eller Waze gir mer fleksibilitet og funksjonalitet, men er ofte vanskelige å se i sollys. Kombinert med AIO-5 Lite får du derimot en helhetlig løsning – moderne teknologi uten kompromisser.

Konklusjon

Den typiske brukeren av Chigee AIO-5 Lite er en teknologibevisst motorsyklist som ønsker mer enn bare GPS. Gjerne førere av touring- og adventure-sykler som kjører lange turer og trenger navigasjon, kamera og kommunikasjon i én løsning. Mange er erfarne og har brukt Garmin eller telefon tidligere – men søker nå en mer sømløs og integrert løsning.

AIO-5 Lite kombinerer flere funksjoner i én enhet, og fremstår som både enklere og mer brukervennlig enn Garmin Zumo XT2 eller en ren telefonløsning. Med CarPlay/Android Auto får du tilgang til favorittappene dine uten å håndtere flere enheter. Berøringsskjermen fungerer med hansker og gir god oversikt. I tillegg får du dashbordkamera, blindsonedeteksjon og mulighet for TPMS – alt i én robust pakke.