Tigeren som går i strupen på konkurrentene.

Vi har prøvekjørt nye Tiger 1200.

Tekst: Kyrre Hagen. Foto Kingdom Creative

Etter å ha inntatt mengder av anabole steroider, samtidig som den har vært gjennom en gigantisk slankeoperasjon, kaster den lette og supersterke Tigeren seg inn i kampen blant de største avdenturesyklene. At den mener alvor er det liten tvil om. Den går rett i strupen så sin argeste konkurrent, med både høyere effekt og lettere vekt. I tillegg avslører prøvekjøringen en velbalansert, slank og muskuløs motorsykkel i en velkjent Triumph innpakning som oser av kvalitet og fine detaljer.

Den nye Tigeren er velbalansert og eksplosiv

En av årets store nyheter er den nye Tiger 1200.  Designspråket fra den vellykkede 900 modellen er videreført i denne nye sykkelen, og Triumph sier selv at sykkelen er den ultimate eventyreren. Med mye redusert vekt og en kraftige oppdatert 1200 trippel, mener de at sykkelen skal være klasseledende, med overlegen i håndtering, smidighet og kontrollerbarhet.

Det er som alltid spennende å være på presselansering med Triumph. Spesielt når en ny storebror i Tigerfamilien skal presenteres. Stedet er Albufeira i Portugal, noe som bør skape den beste ramme for testkjøring av den nye modellen. Her er det både utfordrende terreng for «offroad» kjøring, og spektakulære asfaltveier der svingene aldri tar slutt.

Når Tiger 1200 ble lansert i 2018, var den i realiteten en oppgradering av den gamle Explorer modellen. Da snakket vi om 100 oppdateringer og 10 kg vektreduksjon i forhold til modellen som gikk ut. Oppdateringen var så store at Triumph mente den kunne fortjene nytt navn. Dette ble Tiger 1200. Sykkelen var imidlertid svært lik den gamle modellen, og salget gikk vel heller ikke helt i taket, selv om sykkelen var en svært komfortabel og god motorsykkel.  På denne nye modellen har Triumph imidlertid gått langt grundigere til verks.

Moderne og elegant utseende som oser av kvalitet:

Tiger 1200 har de samme linjene som 900 modellene, sykkelen er allikevel større og litt annerledes. -En skikkelig sprek storebror på en måte. En vesentlig ting skiller dem imidlertid fra hverandre, nemlig drivverket. 1200en skal fremdeles ha kardang.

Som vanlig presenterer Triumph nok en modellserie med førsteklasses finish. Alle motordeler, skruer, kabler slanger, ramme, tank, lys og deksler leveres med førsteklasses utførelse. Det oser kvalitet når du ser over sykkelen. Alle slanger og ledninger er lagt så diskre og pent som mulig. Triumph sier også selv at de aldri vil gå på kompromiss med dette. Jeg liker også den slanke lyddemperen bak på høyre side. Denne er nok mulig fordi eksosen består av en potte til, som ligger under sykkelen i bakkant av motoren.

Tri-link kardang:

Triumph er ikke i tvil om at kundene i denne klassen foretrekker kardang, med et minimalt vedlikehold. For å fullføre kraftoverføringen har Tigeren fått en ny lettere kardang som er innlemmet i en helt ny dobbelt svingarm. Denne er 1,5 kg letter og er både mere vridningsstabil og sterkere. Tri-Link er navnet på denne, noe som kommer av en trekantet innfestning på høyre side. Her må du løsne nav-akselen og to fremste boltene i trekanten (tri-linken) når hjulet skal av. Systemet virker enkelt og effektivt.

Sykkelen har fått en ny dobbel svingarm med «Tri-Link» som åpnes for å ta ut bakhjulet

Når Triumph snakker om hvem som er sin nærmeste konkurrent, er det liten tvil om hvem de mener. Kun BMW GS 1250 modellene har kardang, av modellene i denne klassen, og det virker som om Tigeren går rett i strupen på denne modellen, hva vekt, effekt og teknikk angår. Vi vil allikevel ikke se bort fra at modeller fra KTM, Ducati og Honda, også kommer til å få kjenne på konkurransen. Triumph vil jo være det eneste merke som tilbyr kombinasjonen av kardang og 21 tommers framhjul.

Helt ny motor på 150 hk.

Motoren er i realiteten er helt ny, med ny tenningsrekkefølge og endret tennings intervall. Sammenlignet med forrige generasjons motor er absolutt alt nytt, inkludert ny boring og slag, veiv, topp, girkasse og kløtsj, og en helt ny kardangdrift.

Den nye «T-plane» trippelkranken skal gi det beste fra to verdener, det kraftige momentet fra en twin i bunnen, som gjør den manøvreringsdyktig i terreng, kombinert med kraften fra en turtallsglad trippel i toppen, som gjør Tigeren enda bedre på landeveien. Den nye Tiger 1200-motoren tenner ved 180, 270 og 270 graders rotasjon på veiva, noe som resulterer i ett kort gap og to lange gap mellom tenningene. I tillegg til økningen i kraft og dreiemoment, har den forbedret akselerasjon og mer responsiv karakter, fordi de det ujevne avfyringsintervallet gir mere krefter i bunnen.

Den nye motoren er helt ny og med ny tenningsrekkefølge. Effekten er nå 150 Nm.

Motoren har øket toppeffekten med 9 hk, opp til 150 HK toppeffekt ved 9000 omdreininger. Dette gjør den til den kraftigste motorsykkelen med kardangdrift i klassen. Dreiemomentet er også betydelig høyere enn forrige generasjon, med 130Nm på topp ved 7000 omdreininger, 8 Nm høyere enn forrige motor.

25 kg vektreduksjon:

Tiger 1200 har vært gjennom en gigantisk slankeoperasjon der hele 25 kg er plukket av. Rammen er 5,4 kg letter, baksvingen 1,5 kg lettere, motoren og tanken er lettere, men det stopper ikke her. Alle delene som er brukt har blitt optimalisert med tanke på vekt.

Triumph snakker om at den letteste modellen veier 240 kg, og dette er kjøreklar med 90%full bensintank. Dette hevder de er 17 kg lettere enn nærmeste konkurrent med kardang. Videre sier de at jo mere utstyr du får på konkurrenten, sammenlignet med Tigeren med samme utstyrsnivå, jo større blir vektforskjellen. I praksis har Triumph laget en motorsykkel som, både vekt og effektmessig, konkurrerer med alle de største adventuremaskinene. Ikke bare BMW.

GT-Pro og GT-Explorer i fint driv.

Fem modeller:

Den nye sykkelen kommer i hele fem modeller. En GT-serie bestående av GT og GT Pro, og en Rally Pro. Alle modellene har Showa semi-aktiv demping.  GT variantene har 200 mm fjæringsvandring, mens på Rally variantene leveres med 220mm. GT er variantene med støpte alufelger, 19 tommer foran og 18 tommer bak. Til tross for asfaltorientering er dette allikevel maskiner med gode egenskaper på røft underlag. Rally Pro er en mer offroad tilpasset modell, lengre fjæringsvei, høyere markfrigang og høyere setehøyde. Her leveres 21 tommers eikehjul foran og 18 tommer bak. Forskjellig fjæringsvei og hjuldimensjoner på de to modellene, har gjort at Triumph har laget ulike rammer på GT og Rally modellene, og motoren sitter faktisk ulikt i de to variantene. På GT sitter motoren lengre fremme, og med en annen vinkel enn Rally variantene.

Toppmodellene i begge familiene heter Explorer, og leveres med en diger 30 liters tank, veltebøyler og en ny radar bakover, som vi kommer mere tilbake til. (Den enkleste GT basis modellen har mindre utstyr inkludert en sine søsken).

Elektronikk:

Elektronikken på den nye Tigeren er kraftig oppdatert. Key-less er standard på samtlige modeller. Alle også fått ny kurve-ABS og oppgradert traction kontroll i sving. Quickshifteren er oppgradert, og en «Hill Hold Control» introduseres. Det leveres også et nytt LED hovedlys med integrert kurvelys. Instrumentpanelet er en 7 tommer TFT-LCD-skjerm med Bluetooth tilkobling, musikk, pil navigasjon, og muligheter for styring av GoPro.

Kjøreprogrammene på samtlige modeller er Rain, Road, Sport, Off-Road og et Rider Program.  I Rider programmet kan du selv tilpasse. Rally utgavene har i tillegg et Off-Road Pro program. Dempingen på sykkelen knyttes opp mot de ulike kjøremodusene, og justerer både forspenning og retur. Dette er semiaktiv demping som kan justeres mens du kjører. Om du er i lufta vil også dempingen spenne seg automatisk for å forberede seg på landing.

I motsetning til KTM og BMW, som har lansert modeller med adaptiv fartsholder, lanserer Triumph en ny radar som går bakover. Denne radaren varsler om kjøretøy nærmer seg bakfra, og gir deg blinkende lys i speilene når dette skjer. Denne radaren leveres på Explorer modellene, som også har varme i sete og lufttrykk sensorer som standard.

Ekstrautstyr:

Triumph tilbyr hele 50 varer i tilbehørslista til de nye modellene. Her inkluderes blant annet:   

  • To fulle bagasjesystemer, en med plaststøpte sidevesker og en Expedition-vesker i aluminium, i børstet aluminium eller matt svart finish.
  • Ulike beskyttere av tank og motor.
  • Komfort seter med varme, og et lavere sete med varme.
  • Justerbar skjerm aero deflektor
  • Triumph Shift Assist
  • LED-tåkelys
  • Midtstøtte
  • Triumph Sena Bluetooth-headset
  • Triumph Track, sporingssystem
  • Triumph Protect, alarmsystem

Prøvekjøringer:

Rally Pro: Vår første prøvekjøring blir i områdene rundt WimMotorsAcademy. Det er Rally Pro som skal testes, og disse var blitt utstyrt med knastedekk (Michelin Anakee Wild). Dager med regnvær hadde bløtet opp veiene, og for dere som har vært i Portugal tidligere, vet dere at dette innebærer rød leire/jord som fyller opp mønsteret i dekkene på et øyeblikk. Det hele kan føles ut som en tur på slikks i søla. Heldigvis var det ikke like ille over alt, og vi fikk testet syklene godt.

Etter å ha fått satt sete i høyeste posisjon 89,5 cm. (laveste posisjon på Rally Pro er 87,5), og justert styret en anelse opp, var alt perfekt for meg. Både i stående og sittende stilling opplevdes sykkelen både slank smidig og velbalansert.  Tiger 1200 Rally Pro er en stor motorsykkel, noe som passer meg veldig godt, men til tross for at den er stor, er den overraskende lett å håndtere. Jeg liker at motorsykler kjennes retningsstabile og forutsigbare ut, og dette stemte virkelig på denne sykkelen.

Motoren har en grov og herlig brummende lyd, og når du gir på kommer umiddelbart et grovt tigerbrøl frem. Den er virkelig aggressiv og responsvillig, samtidig som den har masse krefter i bunnen. Dette er noe helt annet enn den gamle 1200 motoren som var helt linjer med 120 graders forskyvning mellom alle tre sylindrene. Den nye motoren er mye livligere, og har nesten like mye karakter som en V-twin motor, og er veldig sterk over hele registeret. Dette er herlig når du kjører i terrenget, og kan slippe sykkelen lavt ned i turtall uten å være redd for å kvele sykkelen. Vi kjører noen tekniske singltracks, fulle av vann og søle, noe sykkelen takler veldig bra. 2 og 3 gir fungerer til det aller meste på disse underlagene. 

Vi testet ut begge offroad programmene «Off-Road» og «Off-Road-Pro». I Off-Road programmet tillates en del hjulspinn, men elektronikken tar raskt over, noe som hindrer uerfarne gruskjørere fra å gjøre feil. I Off-Road-Pro har du imidlertid ingen overstyring på hjulspinn, og ABS er helt avslått. Et herlig program på denne sykkelen når du har blitt litt kjent med den.  

GT Pro: På lanseringens andre dag var asfalt og landevei i fokus. Rett innenfor Algarve kysten finner du et eldorado av svingete veier, perfekt for prøvekjøring. Gjennom dagen får vi kjøre både GT Pro og de to 30-liters modellene GT Explorer og Rally Explorer. GT Pro er en adventure-sykkel, og har alle elementer for å passe inn i kategorien. Det vil være uproblematisk å sette grovmønstrede dekk på denne og dra av gårde på grusveier og eventyrreiser. Likevel oppleves den ikke som en typisk adventure-sykkel når den utfordres på landeveien, men som en sportsorientert landeveissykkel. Den er presis og lettkjørt, og det føles som om alt stemmer fra første meter. Det er ingenting som krever tilvenning, og motoren er lett å kontrollere, helt uten overraskelser. Det gir deg anledning til å fokusere på sporvalg og trafikkbildet. Vindskjermen er effektiv, uten å være prangende stor, og høydejusteringen er svært enkel – trekk opp og dytt ned. Både gir og clutch fungerer svært bra. Særlig er det grunn til å trekke frem quick-shift’eren som er standard på alle utenom basismodellen GT. Denne er noe av det bedre, og clutchen brukes knapt til annet enn start og stopp. Bremsene fra Brembo har et svært godt bitt, og det bremseeffekten er akkurat så god som man ønsker den skal være.

Testføreren mener:

Det er liten tvil om hva som er bytte til den nye Tigeren, og jeg mener engelskmennene har det beste grunnlaget for å lykkes i denne jakten. Utseendemessig presenteres en motorsykkel med et nydelig design og topp finich i alle detaljer. Jeg syns det er herlig at Triumph ikke vil gå på kompromiss med dette. Sykkelen har en herlig motor som er responsvillig, livlig og sterk over hele turtallsregisteret. Tigeren er lett og vel balansert, og fungerer overaskende bra så vel på landevei som i utfordrende terreng. Den har god komfort, er spekket med det aller meste av tilgjengelig teknologi, som dessuten er enkelt å orientere seg i, og å stille inn. Om jeg skulle hatt en sykkel i dette segmentet måtte Tiger 1200 definitivt vært med i denne vurderingen. Jeg tror faktisk dette kan bli alternativet for mange som ønsker en sykkel i den største klassen. De som går og venter på sine modeller i disse dager har virkelig noe å glede seg til.  

Motor/gir:

3 syl rekke 1160 cc

Borring:               90,0 x 60,7mm

Gir:                        6

Kraftoverføring: Kardang

Ytelse:                  kW ca. 110 (ca. 150hk) – 9000.

Dreiemoment: Nm – ca. 130 – 7000

Kompresjon:     13,2:1

Chassis:

Ramme:               Stål, med aluminiums bakramme

Demping foran: Fult justerbar Semi aktiv Showa 49mm gaffel. 220 mm fjæringsvei

Demping bak:    Fult justerbar Semi aktiv Showa. 220 mm fjæringsvei

Framhjul:            21» x 2,1»    90/90-21 (Rally-Pro)

Bakhjul:               18» x 4,25»    150/70 x 18

Bremser foran: 320mm flytende skiver, Brembo Stylema M4.30 monoblock 4-stempla kaliber

Bremser bak:     En 282 mm skive Brembo enkel kaliber

ABS:                      Kurve ABS

Mål:

Bredde:                               849mm styre

Akselavstand    1560 mm

Vinkel gaffelkrone          23.7 º

Tank volum:       20 L

Sittehøyde:        875/895 mm. (Rally Pro).

Vekt:                     249 kg 90% fulltanket (Rally Pro)

Priser:   GT-Pro Kr. 261.500,-      Rally-Pro Kr. 272.900,-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *