RD 500 med jordbær

Når lykken er racing 2 takts olje med jordbærlukt.

Det handler om følelser….

Tekst og foto: Kyrre Hagen

Tidlig i våres ringte en kompis Kjetil meg, og lurte på om jeg kjente noe til Yamaha RD 500. Jeg måtte innrømme at det eneste jeg husket var at en i hjembygda mi hadde en slik sykkel. Den var rå. Det gikk også en RD 350 der på den tiden. Selv hadde jeg da en FJ 1100 med et hav av moment i forhold til disse to-takterene. Det var fremdeles liv i diskusjonen om to eller fire-takt var det beste.
RD 500 kjennes stram og fin. Kjøreegenskapene er gode tatt alderen i betraktning.
RD 500 kjennes stram og fin. Kjøreegenskapene er gode tatt alderen i betraktning.

RD 500 fødes: Året var 1984, og som en del av kappløpet om å ha den kjappeste motorsykkelen, kom Yamaha med sin RD 500. Dette var når en ektefødt GP- replika. Jeg husker jeg så løp på tv derKenny Roberts og Eddie Lawson vant med sine Yamaha Marlboro 500. Dette var en grom sykkel for viderekomne. Det råeste av det råe. Bakgrunnen for produksjonen var nettopp Yamaha sin suksess på racingbanene sent på 70 og tidlig 80 tallet. I dag er sykkelen et ettertraktet objekt blant samlere. Den er en ekte klassisk racer ikledd full racingkåpe.

Kjetil har endelig har funnet den unike pluggen, som gjør at RDèn nå går på alle sylindrene
Kjetil har endelig har funnet den unike pluggen, som gjør at RDèn nå går på alle sylindrene

Samlerne har som min kompis, vokst opp da disse syklene kom, og husker den råe akselerasjonen sammen med blårøyken som lå igjen. Få av syklene har overlevd sine eiere. Et godt eksemplar må du i dag punge ut ganske mye for. Sykkelen stiger bokstavelig talt i verdi mens du er ute og kjører den. Jeg har sett 3 sykler til salgs på vårparten. Prisene fra kr 100.000,- til 120.000,-. En av disse ble Kjetil den lykkelige eier av.

Yamaha RD 500 vs Yamaha MT-01

Duellantene RD 500 vs MT-01. Turtall mot kubikk. Vi koser oss med kaffe på Privaten Kafe i Holmsbu
Duellantene RD 500 vs MT-01. Turtall mot kubikk. Vi koser oss med kaffe på Privaten Kafe i Holmsbu

Første mai kom, og sykkelen var hentet. Nå var det var klart for prøvekjøring. Selv tok jeg min Yamaha MT-01 for å sammenligne. For de som kjenner disse 2 modellene, forstår dere at stort lengre unna hverandre i motorkarakteristikk kommer du ikke. RD en har en komplisert illsint firesylindret totaktsmotor. Denne krever turtall, og yter 88 hk. MT-01 yter 90 hk. Effektmessig altså ganske likt. Så kommer kubikken inn, og gjør en liten justering av forholdet. RD 500 har maks moment 67 NM ved 8500 omdreininger, mens MT-01 yter hele 150 NM fra 3750 omdreininger.

Vekt / motor 1 – 1

Det er stor forskjell på vekten på syklene. RD 500 veier våt rett under 200 kg. MT-01 veier våt 265 kg. Begge har v-motorer. RD har sin hentet direkte fra moto GP. Fire sylindre i firkant, vinklet 50 grader i forhold til hverandre. De bakre sylindrene er hevet, for å redusere den totale lengden på motoren. En avansert konstruksjon. MT-01 har sin motor hentet fra den modellen Warrior. Denne er også benyttet i flere shoppermodeller fra Yamaha. Motoren er voldsom i denne rammen. Motor på hjul kan du vel si. Hele 1670 kubikk fordelt på 2 sylindre. Her snakker vi om 125 mot 835 kubikk pr. sylinder. Et poeng til RD for vekt, et poeng til MT-01 for kubikk.

Dette er ikke første totakteren Kjetil Evensen har hatt opp gjennom årene. Vi kan ramse opp; Suzuki Ac50, Kawasaki Kh100, Suzuki Rm125, 2 stk. Suzuki Rm250, Suzuki GT500, Suzuki GT750 og nå altså Yamaha RD500. Alle disse totaktere. Her er det sykler med 1, 2, 3 og nå altså 4 sylindere.
Dette er ikke første totakteren Kjetil Evensen har hatt opp gjennom årene. Vi kan ramse opp; Suzuki Ac50, Kawasaki Kh100, Suzuki Rm125, 2 stk. Suzuki Rm250, Suzuki GT500, Suzuki GT750 og nå altså Yamaha RD500. Alle disse totaktere. Her er det sykler med 1, 2, 3 og nå altså 4 sylindere.

Lyd 1 – 1

Vi sammenligner lyden: Dette blir som å sammenligne Bruce Lee med Bud Spencer. På RD 500 sitter det lette effektpotter type; Spesial Edition JL exhaust expantion pipes. Lyden er hysterik, og rapp som bare det. Akkurat som Bruce Lee. På MT-01 sitter det slipon potter fra Acropovic. Ut kommer en dyp buldrende basslyd. Rund, voldsom og grov, som Bud Spencer. Her blir det smaken som avgjør. Begge tøffe på sin måte. Jeg mener uavgjort her, et poeng til hver.

Oppmerksomhet 1 –  0 

Tilbake til det sosiale, og første mai. Uansett hvor du parkerer din RD 500, vil det før eller senere dukke opp en beundrer av motorsykkelen din. Ønsker du å få draget på det motsatte kjønn med denne motorsykkelen har du misforstått, om du ikke er dame da.

Vi parkerer i Son, og får straks besøk av en entusiast som vil prøvesitte RD 500.
Vi parkerer i Son, og får straks besøk av en entusiast som vil prøvesitte RD 500.

Sykkelen tiltrekker seg nemlig en hel del voksne mannfolk. Ha derfor god tid når du stopper. MT-01 tiltrekker seg også en del oppmerksomhet, med sitt svulstige råe utseende. Det er mange som lurer på hva slags sykkel dette er. Vi parkerer i Son, og får straks besøk av en entusiast som vil prøvesitte RD 500. Når vi besøker Kråkeracet i Moss, står ett par av mc-førerne og vifter blårøyken mot ansiktet, for å nyte totakts-eksosen. Skal det deles ut poeng for dette vil RDèn stikke av med seieren, for mest oppmerksomhet.

Prøvekjøring 1 – 1

Det var klart for prøvekjøring. Jeg satte meg rett over fra min MT-01. Yamaha RD er en motorsykkel med beskjeden størrelse. Jeg er 190cm lang, og velsignet med ekstra god beinlengde. RD en krever en hel del giring, for å holde turtallet oppe, og dermed ha tilgang til effekten. Dette ble en utfordring. Følelsen av å være 16 år igjen, og sette seg på en moped er det jeg vil sammenligne med. Det er bare det at den lange kroppen min ikke er 16 år lengre. Prøvetur med en

RD vs MT
RD vs MT

RD 500 ble imidlertid en svært så morsom opplevelse. Motoren summer jevnt og fint, inntil den blir skremt i vei. Da skriker den til, og du skjærer avsted. På lave turtall skjer det ingen overraskelser, nei faktisk ikke noe i det hele tatt. Girer du ned ett par hakk, skjer det en hel masse. Vel i gang kjentes RDèn tigth og fin ut. Ikke slark noen steder. Å gire ble en utfordring. Dette er en maskin der man må jobbe med motoren for å ha tilgang til effekten. Dempere og bremser fungerer ypperlig, tatt alderen på sykkelen i betraktning. Du sitter sportslig og passe fremover lent. Vi kjørte den flotte veien mellom Son og Drøbak. En herlig og svingete vei mellom jorder og bondegårder. Her er det åpne flotte svinger, og god asfalt. MT-01 er absolutt en lettkjørt sykkel med gode bremser og demperkomponenter. Disse er hentet fra Yamahas sportsmaskin R1, og skulle være de beste. Du merker imidlertid de 265 kiloene du drar rundt med. Den er allikevel lettsvingt, og svært forutsigbar. En riktig så trivelig turkamerat, i de fleste hastigheter og kurver. Vi gir RD et poeng for kjøreegenskaper, og MT-01 et poeng for komfort.

MT-01 er absolutt en lettkjørt sykkel med gode bremser og demperkomponenter.
MT-01 er absolutt en lettkjørt sykkel med gode bremser og demperkomponenter.

Dreiemoment og akselerasjon 1 – 1

Når effekten kommer, er RD 500 nesten hysterisk. MT-01 har et fantastisk moment. Rører du litt på gassen skyter den i vei fra et par tusen omdreininger. Rødmerkingen kommer imidlertid allerede på 5500. På RD 500 starter rødmerkingen på 10.000. du kan imidlertid dra den helt til 14.000 om du tør. Med MT-01 kan du like godt gjøre unna girejobben med en gang, og deretter bare kjøre sykkel. Akselerasjon fra stillestående er enorm, særlig de første meterne. Ut fra tekniske spesifikasjoner som jeg har funnet på nettet slår allikevel RD 500, MT-01 med et sekund på kvartmila. Dette ble ikke testet. Akselerasjonen vinnes altså muligens av RD 500. Liker du kubikksjarm, blir imidlertid RD 500 ingen match for MT-01. Et poeng til RD for akselerasjon. Et poeng til MT-01 for sin knallsterke motor.

Tilgjengelig eller sjelden 1 – 1

Når det gjelder tilgangen på de to modellene, har jeg i våres kun sett en MT-01 til salgs, og altså 3 RD 500. Det er imidlertid god tilgang til MT-01 i Sverige og Tyskland. Her er RD 500 sjeldnere. Årsaken til dette er det norske avgiftssystemet som var når MT-01 var i salg her i landet. Jeg gir dem likt med poeng her.

Oppsummert 6 – 5

Lykkelig forteller Kjetil meg at han har fått tak i Castrol totaktsolje med jordbær lukt.
Lykkelig forteller Kjetil meg at han har fått tak i Ipone totaktsolje med jordbær lukt.

Teller vi opp poeng får vi 6 – 5. En knepen seier. En RD 500 fra 1986 kan altså hamle opp med en mye nyere sykkel som er overlegen i kubikk. Å sammenligne disse syklene blir som å sammenligne en Spitfire mot en Airbus, eller Bruce Lee med Bud Spencer. Her er det hjertet som bestemmer. Oppmerksomhet får du med begge. Når Kjetil lykkelig forteller meg at han har fått tak i Ipon totaktsolje med jordbær lukt, og at han endelig har funnet den unike pluggen, som gjør at RDèn nå går på alle sylindrene, forstår jeg at han er lykkelig. Han har valgt riktig sykkel. En RD 500 eier er en skikkelig entusiast som har tatt sitt valg med hjertet.

Mc-avisa nr. 7 2015

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *