Prøvekjørt KTM 1290 Adventure S

 

TRYKK PÅ BILDE FOR VIDEO

Foran årets sesong er det store forandringer i klassen store adventursykler. Vi har vært i Spania og prøvekjørt KTM 1290 Adventure S på spanske fjellveier. En mektig sykkel proppet med gromme komponenter og ny teknologi. Den sparker fra med den råeste motoren plassert i et advanture chassis noen gang. Les mer om dette her.

KTM har fornyet seg grundig til kommende sesong. Nå består KTM´s adventurfamilien av 5 modeller. 4 av disse er nye av året. 1090 Adventure S/R og 1290 Adventure S/R/T. Den siste er den eneste modellen som ikke er ny. Det er nemlig den gamle super adventure som nå er omdøpt til Adventure T. (T for touring). Borte er altså de gamle 1190 modellene og 1050 modellene.

1290 Adventure S/R ble lansert på EICMA i italia Milano i høst og er arvtagerne etter 1190 modellene. KTM er ikke kjent for å spare på eksklusive komponenter så modellene er som vanlig spekket med gromme komponenter. Adventure 1290 R er modellen for den ekstreme kjøreren, med grove dekk, beskyttelsesbøyler og lengere fjæringsvei. T-modellen er for den som liker lange turene med få bensinfyllinger, mens Adventure S er den mest sportslige modellen, adskillig lettere en T-modellen, og lavere enn R-modellen. Her er hoved fokusert asfaltveier og en tur på dårlige veier i ny og ne.

2017-01-17 KTM Adventure Spain-32

Vi er ankommet Barcelona i midten av januar. Stedet er KTM´s importør i Spania. Mc-avisa er blant de første heldige som får prøve KTMén. I den store hallen står 20 sykler linet opp for den første gruppen journalister som skal ut på den nye modellen. På presentasjonen, viser KTM oss det vi har sett de siste årene, en produsent i utvikling og fremgang, som spiser markedsandeler i mange segmenter. Utviklingen av nye sykler har skutt fart. Modell-utvalget har blitt større og favner nå nesten alle sykkeltyper. Som hos andre produsenter havner motorene i ulike chassis. At KTM virkelig mener alvor viser vel innhoppet i den største klassen i Moto-GP i 2017 sesongen. KTM vil gjennom dette være med å utvikle nye løsninger og komponenter. «Ready to race» er slagordet til KTM. Dette gjør de gjennom å utstyre syklene sine med kraftige motorer, gromme komponenter og masse ny teknologi. KTM mener alvor og har sine entusiaster. En gruppe vi er overbeviste om kommer til å bli større. Når det gjelder adventure-kjørerne ser KTM for seg at de mest ekstreme eventyrkjørerne vil velge deres produkter. Kjørere som når toppen av asfaltveien er nådd, ikke setter kursen ned til et hotell i dalbunnen, men fortsetter eventyret videre innover på den lille grusveien som går av akkurat her. Disse kjørerne finner seg en fin camp og slår opp telt. Den virkelige eventyreren vil ønske det b2017-01-16 KTM Adventure Spain-116

Futuristisk frontlykt.

Ved første øyekast er det den spesielle frontlykten på 1290én som fanger oppmerksomheten. Dette er også en av sykkelens store nyheter. Sykkelen minner litt om en okse i fronten. Hoved-lykten er imidlertid en svært avansert led-lykt som KTM her lagt ned mye utviklingsarbeid i. Formen er et samarbeid mellom KTM´s designleverandør Kiska Design og KTM´s egne ingeniører. Den skal vist nok være inspirert fra en statue som står i Salzburg. Designet er spesielt og tiltalende etter vår smak. KTM går som vanlig sine egne veier. Led-lys avgir mye varme og trenger et kjøleelement i aluminium. Dette har KTM integrert på en svært elegant måte i lykten. I tillegg er lykten utstyrt med et avansert kurvelys som virker på den måten at disse aktiveres når sykkelen legges ned i sving. Jo lengere du legger sykkelen ned, jo flere kurvelys tennes, helt til alle 3 kurvelysene er tent og kaster lyset langt innover i svingen. Vi får virkelig testet dette under kjøring i mørke.

2017-01-16 KTM Adventure Spain-117Innovative sidekofferter.

Sykkelen er utstyrt med helt nye sidekofferter. Designet har vi ikke sett helt maken til før. Her avslører KTM at det også ligger mye utviklingsarbeid bak. Veskene er konstruert for å stabilisere sykkelen i fart. Veskene kjennes på en måte litt løse. De fungerer som motvekter og er stabiliserende i fart. KTM avslører at de har testet veskene i høye hastigheter og at de har fungert ypperlig. De elegante veskene er produsert i hardplast med et aluminiums deksel på siden for å gi det hele et eventyrpreg. Veskene åpnes fra siden og har innebygde nett, som hindrer bagasjen i å falle ut. Høyre veske er tilpasset rundt lyddemperen. Dette stjeler imidlertid mere plass en jeg kan huske å ha sett på noe annen sykkel. Dette blir nok kofferten far må nøye seg med, når han skal ha mor med på tur tenker jeg.

2017-01-16 KTM Adventure Spain-193High-tech instrumentering.

Instrumenteringen på 1290én er lekker. Den består av en elegant skjerm, som gir deg mye informasjon. I sollys er skjermen lys, med tydelige tall og bokstaver. Kjører du inn i skyggepartier eller tuneller, skifter skjermen lynraskt til mørk bakgrunn. Jeg hadde ingen problemer med å avlese informasjonen på skjermen, uansett solforhold. _77A9675Den ga ingen plagsomme refleksjoner av noe slag. Skjermen kan lett justeres i ulike vinkler, for å tilpasse førere av ulik høyde. En liten spak på baksiden av instrumentet frigir denne, og lar deg velge den posisjonen du ønsker. KTM avslører også at de har bygget inn funksjoner som tilpasser seg i fart. Kjører du i høyere hastigheter er det svært lite informasjon du tar deg tid til å avlese fra displayet. Når hastigheten økes blir fartsinformasjonen større på displayet, mens annen informasjon vil bli mindre. Dette er funksjoner en vanlig fører ikke vil legge merke til, men som gjør det enklere å oppfatte hvilke fart man ligger i. Menyene kommer fint opp i displayet og manøvreres via 4 knapper på venstre håndtak. Du kan i fart bytte mellom 4 ulike kjøre modus: Sport, street, rain og enduro. Du kan dessuten stille i fjæringene, og kompensere for passasjer og bagasje i de ulike valgene. Du kan dessuten legge in 2 egne forhåndsprogrammerte valg og du kan legge valg til dine favoritter. Det hele virker svært lettmanøvrerbart og gjennomtenkt. Du kan selvsagt også koble telefonen din til sykkelen via bluetooth. Innkomne samtaler kommer opp på displayet. Har du lagret bilde på kontakten din, kommer dette selvsagt opp sammen med navnet. KTM har også tenkt litt videre på dette med telefoner og utstyrt sykkelen med et eget «vanntett» oppbevaringsrom for mobiltelefonen, foran på høyre side av instrumenteringen. Inne i dette rommet finner du dessuten en USB kontakt som gjør det mulig å lade telefonen underveis.

Brazo de Hierro © 2016Kjøring i mørke.

For å la oss få et inntrykk av det innovative kjørelyset, tar KTM oss ut på en kveldstur som første del av prøvekjøringen. Det er mørkt i det vi setter kursen ut på motorveien, opp mot den spanske fjellheimen. Jeg legger raskt merke til en del ting. Sykkelen er svært lett-kjørt. Har en kjørestilling som passer meg perfekt. Vindskjermen tar effektivt bort det meste av fartsvind. Unntaket er noe av vinden som treffer armene. I tillegg lar jeg meg imponere av den svært kraftige motoren som drar helt jevnt opp fra nesten ikke noe turtall. Jeg var svært imponert over dette når jeg kjørte 1190 Adventure for første gang. Jeg er ikke mindre imponert når jeg lar 1290 Adventure strekke på motorveien. Snart tar vi av veien og følger svært så svingete veier i en runde tilbake. Kurvelyset er svært effektivt og sender lyset lynraskt inn i kurvene. Lenger inn i kurvene jo lengere du legger sykkelen ned. 5 grader varme gjør imidlertid noe med veigrepet og selv om du har all verdens av elektronikk til å hjelpe deg, begrenser kjøringen seg en hel del. Selv om kjørelys på en motorsykkel stort sett alltid har sin begrensning, liker leg måten KTM har løst dette på. Vi kaster lys inn i sving etter sving på vei tilbake til KTM´s hovedkvarter i Spania.

2017-01-17 KTM Adventure Spain-1129KTM 1290 SUPER ADVENTURE S orange MY17_ri frontMer prøve kjøring.

Vi er tidlig oppe neste dag, for mere prøve kjøring. Det har vært kuldegrader i natt og «ice warning» kommer raskt opp på et stort gult felt som lyser over skjermen. Vi kjører gjennom en snøhaug på motorveien, som sikkert har rast fra et biltak, på vår vei oppover i fjellet. Takk og lov for at dette eksemplaret er utstyrt med varmehåndtak. Dessverre er ikke sete utstyrt med varme, noe som er et ekstrautstyr sykkelen kan leveres med. Sete og kjørestilling er imidlertid svært komfortabelt. Vindskjermen kan enkelt justeres opp og ned mens du kjører ved å dreie på 2 hjul som sitter på hver side av vindskjermen. 2017-01-16 KTM Adventure Spain-151Jeg tester ut de ulike kjøremodusene og er fristet til å sette sykkelen i regnmodus med tanke på det kalde underlaget. Motor og fjæringskomponenter spiller fint i sammen der vi kruser av sted i rundt 130 kmt. Å endre innstillinger underveis er svært enkelt, endrer du kjøremodus får du beskjed om å slå ned gassen før ny modus aktiveres. Vi tar av på mere svingete veier. Temperaturen ligger på 2 – 3 grader og det ligger et hvitt lag på asfalten. Først ser det ut som rim, men heldigvis er det et salt-lag som ligger på veien. Det frister imidlertid ikke til voldsomme nedlegg.

Vi tar syklene ut på en flott grusvei, med mye rullegrus. Sykkelen har mulighet for å slå av ABS, men den har også mulighet til å slå av absén bak mens noe av denne virkningen beholdes på forhjulet. Jeg tester med litt gass og traction-kontrollen slår snart inn og stabiliserer sladden på en effektiv måte. Dette er i all hovedsak en asfalt sykkel og den er utstyrt med dekk som ikke er all verden på grusveier. Jeg tester stående kjøring og oppdager at jeg her, som på de fleste andre adventuresykler, nok måtte montere noen styreforhøyere om jeg skulle stå mye. Det er imidlertid fire muligheter til å stille inn det originale styre, men dette går på avstanden frem til styre.

KTM 1290 SUPER ADVENTURE S_Action 03Etter en lengere fotostopp er det klart for mere kjøring, og temperaturen har heldigvis steget litt. Sykkelen oppleves som svært stødig, men allikevel svært kvikk. Å kaste den inn i kurve etter kurve, kan gjøres uten noen anstrengelse. Må du bremse har du selvsagt, det du forventer og litt til. De firestemplede kalipterne griper effektivt i de dobble 320 mm bremseskivene foran.

Imponerende motor

Fjorårets euro 4-kompatible motor med 160 hester og et dreiemoment på hele 140 NM, gjør sykkelen overlegen i klassen. Momentet kjennes massivt. V-twin motoren yter 108 NM allerede ved 2500 omdreininger, og oppfører seg som et lokomotiv. I tillegg har sykkelen quickshifter som muliggjør hurtig giring uten kløtsj både opp og ned. Jeg har aldri kjent en v-twin motor som helt uten vibrasjoner henter seg lekende lett opp fra svært så lave turtall på denne måten.

 

Comfort

Under våre kjøredager på sykkelen, opplevde vi en sykkel med svært god kjørekomfort. Sete som kan stilles i 2 ulike høyder, 86 eller 87,5 cm, oppleves behagelig. Er ikke dette godt nok for deg kan du kjøpe til oppvarmede ergonometiske seter. Fartsvinden vises også effektivt bort fra føreren. Vi opplevde svært lite turbulens.

2017-01-17 13.41.19Det er hyggelig å være på tur i Spania, spesielt når KTM legger turen innom sitt fabrikkteam for Dakar rally. Plutselig har vi årets vinnersykkel fra årets Dakar-rally foran oss. Sykkelen til Sam Sunderland. 2017-01-17 KTM Adventure Spain-1899Sjefen for KTM Red Bull teamet Jordi Viladoms viser oss syklene i teamet. Jordi har selv forsøkt å vinne det legendariske løpet 10 ganger, med andreplass som beste resultat. Nå er han sjef for teamet som akkurat har dratt sin 16 Dakar-seier i havn. På vei herfra får vi hver vår roadbook som vi skal følge de neste milene for å finne vår lunsj destinasjon. For å si det på den måten. Dette er enda en grunn til at undertegnede ikke kan stille i Dakar-rally.2017-01-17 KTM Adventure Spain-1940

Dagens siste etappe er svært så svingete. Tempoet ble i betraktning til temperaturen en smule oppskrudd, men sykkelen oppleves svært lettkjørt og lettmanøvrerbar, i forhold til størrelse og vekt. En tørrvekt på 215 kg er da heller ikke mye på et monster som dette.

Ulike pakker tilleggsutstyr:

Touringpakke inneholder komplette sidevesker, toppboks og tankveske. Denne koster kr. 16.382,-

2017-01-16 KTM Adventure Spain-211Comfortpakke inneholder Ergometrisk varme sete både foran og bak, varmehåndtak, stativ for GPS. Denne pakken koster kr. 6.793,-

2017-01-16 KTM Adventure Spain-158Lyd og styling pakke. Denne pakken inneholder i hovedsak carbon-komponenter og slip-on potte fra Akrapovic. Koster kr. 14.368,-

Testførerens mening om KTM 1290 Adventure S

2017-01-16 KTM Adventure Spain-411Jeg synes det er morsomt at KTM tør å utvikle en adventure sykkel på sine premisser uten å se for mye på sine konkurrenter. KTM ligger langt fremme i utviklingen og har med denne sykkelen fått nok en stjerne i stallen. KTM er innovative og tenker nytt. De dilter ikke bare etter, men vil være med å styre utviklingen i Adventure segmentet. Dette klarer de etter min mening med nye 1290 Adventure S. Motoren er et mesterverk. Den er sterk som en okse og allikevel så snill. Dette skyldes at den drar helt jevnt, uten noen overraskelser. Glemmer du å gire tilgir 1290én dette og bare skyter fart. Dette er uten tvil den beste motoren jeg noen gang har kjørt. Snill som bare det, men la deg ikke lure, den venter lydig på det minste lille gasspådrag og reagerer som et jetfly. 2017-01-17 KTM Adventure Spain-1150Komforten og kjøreegenskaper er svært gode. Sete er godt og vindskjermen fungerer ypperlig. Å tilbringe uker i strekk på denne doningen hadde vært en sann fornøyelse. Den er lettkjørt, sportslig og samtidig en touringmaskin av dimensjoner. Fjæringer og bremser er ikke uventet i toppsjiktet. Bremsene er svært lette og dosere. Fjæringen meget god. Jeg liker dessuten det enkle og gode menyvalget, som enkelt lar deg velge ulike oppsett og innstillinger. Instrumenteringen som er basert på en stor skjerm, er det beste jeg har sett på en motorsykkel så langt. Her kommer konkurrentene til å få det travelt med å få på plass like gode løsninger. KTM har med denne sykkelen satt en ny standard i klassen. I dagene etter testen, har jeg flere ganger vært inne på tanken om å skaffe meg er 1290 Adventure. Det sier ikke så lite. Er du ute etter den beste Adventure sykkelen på markedet i 2017, bør du ut å prøve akkurat denne sykkelen.

KTM 1290 SUPER ADVENTURE S grey MY2017_le frontTekniske data:

Motor

Type: 2-sylindret firetakts V-twin V 75° vannavkjølt.

Kubikk: 1301 cm.

Effekt: 160 hk, 118 Kw.

Girkasse : 6-trinn.

Kjøling: vannavkjølt.

Shasis

Dempere foran: 48mm. WP semi-aktive dempere. Demping 200mm.

Dempere bak: WP semi-aktiv monodemper. Demping 200 mm.

Forbrems: 2 stk. 320 mm. bremseskiver. Firestemplede Brembo kaliptere. ABS

Bremser bak: 1 stk. 267 mm. skivebremse. ABS

Overføring: Kjede X-Ring 5/8 x 5/16″

Styrevinkel: 64 °.

Akselavstand: 1560 ± 15 mm.

Bakkeklaring: 220 mm.

Setehøyde: 860 mm.

Tank-kapasitet: 23 l.

Tørrvekt: 215 kg.

 

Mc-avisa nr. 3 – 2017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *