Finslipt råskap

Jeg tester KTM 1090 Adventure

Vi reiser til Spania og prøver nye KTM 1090 Adventur. Vi får møte en potent sykkel, spekket med masse ny elektronikk. Denne vil bli en skikkelig utfordrer i klassen. Effekt på 125 hk og en vekt på 205 kg er best i klassen, sammenlignet med konkurrentene. Dette er en leken råtass på svingete asfaltveier.

Tekst:  Kyrre Hagen.

Foto:  KTM

Den er lekker og slank 1090 Adventure
Den er lekker og slank 1090 Adventure

Det er nå 20 år siden KTM lanserte sin første eventyrsykkel; KTM 690 Adventure. Sykkelen var inspirert av fabrikkens Dakar racer med høye fjæringer. Dette er gener alle KTM´s adventure-sykler har bygget på videre, skal vi tro produsenten. Allerede samtidig med at KTM slapp den første adventure-sykkel, var selskapet i gang med å utvikle sin første V-twin. I 2003 slapp de KTM 950 Adventure med denne motoren; LC8 . Sykkelen var i en klasse for seg selv. Nærmeste konkurrenter var BMW´s GS modeller. KTMén var imidlertid overlegen på ruskete veier. At denne store sykkelen hadde mye Dakar-gener var det ingen tvil om og sykkel fikk da også raskt sin tilhengerskare. Sykkelen ble oppgradert til 990 i 2006 og var lenge KTM´s største alternativ, helt fram til 2013 da råsterke 1190 ble lansert. At 990 forsvant skapte på mange måter et vakuum i modellutvalget og i 2015 ble 1050én lansert. Målet var å treffe et segment under den råsterke 1190én. Med en sykkel på 95 hk hadde 2017-01-16 KTM Adventure Spain-46KTM hadde skapt en svært prisgunstig sykkel i adventure-segmentet. Til tross for et litt beskjedent effektuttak, opplevdes sykkelen som svært sterk over hele registeret. Modellen fikk 2 år på veien før KTM oppgradert den til 1090. Omtrent på samme måte som de tidligere oppgraderte 950 til 990. Dermed har hele serien til den østeriske produsenten 90 i sluttsifrene. Det er da også greit med en endring av navnet da alle oppgraderingene i praksis gjør dette til en helt ny motorsykkel.

1090 kommer som 2 modeller. 1090 Adventure R; som er den mest grus inspirerte og modellen vi tester; 1090 Adventure er den mest asfalt-pregete av de to. Mye er nytt men 1090 ser ved første øyekast ut som en oppgradert 1050. Det er imidlertid utenpå. De viktigeste oppgraderingene er øket effekt med 30 hk, sammen med en vektreduksjon på hele 7 kilo. Dette gir betydelig mere trøkk. I tillegg har sykkelen blitt utstyrt med alt det nyeste av avansert elektronikk. ABS i flere kombinasjoner og motorstyringer i ulike moduser. Som vanlig har KTM lagt lista høyt og utstyrt sykkelen med kvalitetskomponenter som dempere fra White Power og firekalipters bremser og bremseskiver fra Brembo. Årets utgave er et hav unna fabrikkens første adventure utgave fra 1997. Det levnes ingen tvil om at dette er en fullverdig reise-enduro og at den lever opp til KTM´slagord; Redy to Race.

Ready to race
Ready to race

Utseende:

1090 en har helt klart hentet utseende fra 1190 adventure. Det er ikke vanskelig å se søskenlikheten på disse syklene. 1190 kom i 2013 og hadde et moderne utseende, som ikke står noe tilbake for dagens 2017 modeller. 1050 en var lik og nå ser altså 1090en ut som samme sykkel. Naturligvis med nye dekaler. En lekker og slank sykkel, som oser av eventyr om du spør meg. Dette er en reise eunduro som vil være med på det aller meste. Den ser og virker atskillig lettere enn de største i klassen. Om du ikke bare skal se ut som om du skal ut på grusveier, men virkelig gjør alvor av dette, betyr vekt en hel del. Ser du nøye etter vil du også oppdage en rekke elegante detaljer på 1090én, som for eksempel svingarmen bak. En lekker konstruksjon i ut-frest aluminium.

Motor:

Hjerte i den nye modellen er motoren. Fremdeles bærer denne modellbetegnelsen LC8. Selv om motorvolumet er uendret er effekten øket en hel del. Det er nå er det tatt ut 125 hk av motoren mot 95 i forrige modell. Begge sylindrene er utstyrt med 2 tennplugger av ulik størrelse. Dette sikrer bedre forbrenning, mere effekt, lavere utslipp og bedre økonomi. En del av vektreduksjonen på sykkelen er gjort i motoren som er utstyrt med svært lette komponenter. Blant annet er stemplene redusert med 50 gram hver, noe som også gir seg utslag i responsvilligheten. 2017-01-14 KTM adventure Spain-117Den reagerer svært raskt. Drivkilden i 1090én har like mye innovativ teknologi som KTM´s 1290 super adventure modeller. Sykkelen har fire kjøremoduser; Sport, Street, Rain og Offroad. Sport er selvsagt den mest aggressive og responsen er svært god. Steet har en mere komfortabel respons, mens Rain sikrer jevnest mulig kraftoverføring til underlaget, for å beholde grepet på våte veier. Offroad modus sier seg selv. Under vår lille prøve kjøring ble det dessverre ikke så mye grus denne gangen. Med traction-kontrollen i street, slår lynraskt inn ved pådrag. Offroad modus, tillater lange sladder ut av svingene før elektronikken slår inn og styrer for deg. Dessverre må du betale ekstra for å få aktivert elektronikken i offroad modusene. Hadde sykkelen stått i garasjen min hadde helt klart denne elektronikken vært aktivert. I tillegg hadde sykkelen hatt mye grøvre mønster i dekkene.

Koblingen er av typen «POWER ASSIST SLIPPER CLUTCH». Motoren finnes også i nedstrypte versjon. En med 95 hk for den som vil spare forsikring premier og en 48 hk (35 kW) versjon for førere med A2 førerkort. Med serviceintervall på 15000 km er sykkelen, i følge KTM, svært økonomisk å eie.

Avansert elektronikk:

Sykkelen har alt det siste av avansert elektronikk. ABSén kan stilles i flere nivåer. I tillegg til normal funksjon kan den innstilles i variabel funksjon som hindrer at bakhjulet løfter seg ved hard innbremsing. Offroad modus (tilleggsutstyr); der ABSén virker på forhjulet, mens bakhjulet er frigjort og gir føreren mulighet til å blokkere bakhjulet. I tillegg kan ABS funksjonen slås helt av.

2017-01-14 KTM adventure Spain-166
Den nye KTMén kjennes slank og leken. Vekt effektforholdet er klassens beste. Med sidevesker og ekstra-lys står ikke denne eventyreren tilbake for noe.

Traction kontrollen er utviklet i nært samarbeid med Bosch og korrigerer i løpet av millisekunder hvis bakhjulet har den minste tendens til å spinne. Du kan også sette traction-kontrollen i «Offroad modus» som tillater bakhjulet dobbel hastighet av forhjulet før det korrigeres. Du har dessuten mulighet til å slå systemet helt av.

Prøvekjøring:

KTM 1090 ADVENTURE MY2017_90 right
1090èn har et lekkert design, og mange fine detaljer. Legg merke til den elegante svingarmen i frest aluminium.

Vi er i Spania midt på vinteren for å prøve den nye modellen. To modeller skal prøvekjøres denne dagen 1290 Adventure S og 1090 Adventure. Jeg har gledet meg til å kjenne forskjellen på disse syklene. -Vil 1090én falle helt igjennom sammenlignet med det store beistet. Vi setter av sted mot fjellene tidlig om morgenen og har ikke kommet langt på utsiden av Barcelona før «ICE WARNING» kommer opp i displayet. Veiene er tørre, men et tynt salt lag gjør at det glitrer i asfalten. Ved første øyekast ser det ut som rim. Det er det heldigvis ikke. Det er ikke høye vindskjermen på den nye 1090én, men jeg syns skjermen allikevel er effektiv og kaster kald luft unna overkroppen. KTM 1090 ADVENTURE_Action 02Skjermen kan stilles i ulike høyder, men du må stoppe sykkelen for å kunne gjøre dette. Dette kunne vært løst på en bedre måte spør du meg. Som på 1290én for eksempel. Her kan denne justeres ved hjelp av hjul på siden av skjermen. Du kan få kjøpt større vindskjerm som ekstrautstyr. Jeg sitter oppreist og godt på den nye sykkelen. Utover dagen stiger temperaturen og humøret, det er slettes ikke så verst å være på motorsykkeltur i Spania allikevel. Den responsvillige motoren på 125hk, har blitt kjørt på regn modus i morgentimene, nå er det på tide å teste ut Street og Sport. Sykkelen reagerer atskillig raskere og kjennes svært så leken ut. Motoren buldrer med en herlig lyd under meg. Den store V-tvin motoren har overraskende lite vibrasjoner, ikke mer enn en V-twin skal ha, etter min mening. Vekt effekt forholdet er klassens beste. Dreiemomentet i sykkelen er også svært godt, med 109Nm ved 6500 omdreininger. Modellen vi kjører er den asfalt orienterte varianten Adventure. Adventure R er atskillig mere grusorientert. Vår utgave er utstyrt med støpte felger, 19 toms foran og 17 tom bak. Selv om setehøyden er 85cm kjennes ikke dette spesielt høyt ut da sete har smal utforming i fremkant. Da jeg er en høy fører kunne jeg tenkt meg en mulighet for å stille sete enda høyere. Det finnes dessverre ikke og savnes.

Endelig moen fine åpne svinger og litt varme i asfalten
Endelig moen fine åpne svinger og litt varme i asfalten. 1090én er en racer. Den er sterk, smidig, velbalansert og leken. Ut av svingene innbyr den til å dra på gassen.

Det blir en fotostopp langs veien på et flott og svingete åpent parti. Sola varmer asfalten. Endelig er det muligheter til å dra på litt skikkelig uten å være redd for feste. Det kjennes utrolig bra ut på 1090én. Chassiset kjennes utrolig velbalansert og forutsigbart ut. Her er det bar å leke seg gjennom svingene. Demperene fungerer ypperlig. Politiet er ikke like glade for leken vår og forsøker å sette en stopper for fine fotoshoots. Stoppet blir mye lengere en planlagt for å si det sånn.

Vi tester både 1290 Adventure S og 1090 Adventure denne dagen og jeg må si jeg blir overrasket når vi utpå dagen kommer til de mest svingete partiene. 1090én er en racer. Den oppfører seg svært lekent og innbyr til å dra på gassen. Faktisk syns jeg denne er enda morsommere å kjøre en 1290én. Dette skyldes vekt og effekt forholdet. 1290én er brutal, når du først drar på. Denne er mye mere forutsigbar og innbyr til å vri rulla i bunn ut av svingene. Får du behov for å bremse har du effekt i massevis. Bremsene har godt bitt og er lette å dosere. 205 kg er ikke mere enn 10 kg mindre enn 1290én. Den oppleves imidlertid som mye lettere, denne sykkelen kjennes lett og 1090én er mye smidigere.

2017-01-16 KTM Adventure Spain-71
Instrumenteringen er lett og lese og gir god informasjon. Indikator på at du må gire, kommer stadig opp i det vi jager svinger i den spanske fjellheimen.

Instrumenteringen er den tradisjonelle typen. Menyene er logiske og kommer opp i eget display. De er lette å navigere, ved hjelp av de fire knappene på venstre håndtak. Den runde turtelleren er av analog type og dominerer instrumenteringen. På høyre side av instrumenteringen finner du display med ulik informasjon som hastighet, temperatur, klokke, drivstoff og mere.

Innovative sidekofferter.

Sidekofferter som er stabiliserende i fart
Sidekofferter som er stabiliserende i fart

Sykkelen er utstyrt med helt nye sidekofferter. Designet har vi ikke sett helt maken til før. Her avslører KTM at det også ligger mye utviklingsarbeid bak. Veskene er konstruert for å stabilisere sykkelen i fart. Veskene kjennes på en måte litt løse. De fungerer som motvekter og er stabiliserende i fart. KTM avslører at de har testet veskene i høye hastigheter og at de har fungert ypperlig. De elegante veskene er produsert i hardplast med et aluminiums deksel på siden for å gi det hele et eventyrpreg. Veskene åpnes fra siden og har innebygde nett, som hindrer bagasjen i å falle ut. Høyre veske er tilpasset rundt lyddemperen. Dette stjeler imidlertid mere plass en jeg kan huske å ha sett på noe annen sykkel. Skal du ut på virkelig lange eventyr kan du velge tradisjonelle aluminiums bokser i stedet, fra KTM´s ekstrautstyrsliste.

Tøffe potter fra Akrapocic
Tøffe potter fra Akrapocic

Tilgjengelig utstyr, eller Powerparts som KTM benevner det

Listen med tilgjengelig ekstrautstyr på 1090én er lang, vi kan liste opp; Led ekstra-lys, ulike veskesett, diverse deksler i fint ut-frest aluminium. Diverse beskyttelses deksler som bunnplate og handbeskyttere. Større vindskjerm, varmehåndtak, veltebøyler og velteklosser. Andre eksosanlegg, alarm, ergonomiske seter, med varme både foran og bak. Osv, osv. På nettsidene til KTM er det bare å velge å vrake i tilleggsutstyr.

Denne lykten har vi blitt kjent med tilbake til 2013
Denne lykten har vi blitt kjent med tilbake til 2013

Ulike pakker tilleggsutstyr:

Touringpakke inneholder komplette sidevesker, toppboks og tankveske. Denne koster kr. 17.638,-

Comfortpakke inneholder Ergometrisk varme sete både foran og bak, varmehåndtak, stativ for GPS. Denne pakken koster kr. 7.456,-

Lyd og styling pakke. Denne pakken inneholder i hovedsak carbon-komponenter og slip-on potte fra Akrapovic. Koster kr. 14.368,-

Offroad pakke med aktivert elektronikk for offroad moduser: Kr. 2.987,-

1090én er en racer. Den er sterk, smidig, velbalansert og leken. Ut av svingene innbyr den til å dra på gassen.

Testførerens mening om KTM 1090 Adventure

1090 Adventure fyller absolutt et hull i Adventure segmentet. Dette er på en måte en rå oppgradering av 1050 Adventure S. En oppgradering så stor at sykkelen ikke er til å kjenne igjen og i praksis en helt ny motorsykkel. Hele 30 hk mere og 7 kg mindre gjør denne maskinen til en ypperlig turkamerat. Sterk, smidig, velbalansert og leken. Den veier 205 kg, men kjennes lettere. På svingete veier innbyr den til fullt gasspådrag ut av svingene. Som om ikke dette var nok har KTM proppet sykkelen med elektronikk. Blant annet ABS og traction-kontroll med offroad modus. «POWER ASSIST SLIPPER CLUTCH» og gode mappinger. Dette gjør kjøreturen til en nytelse. Det er bare å velge innstillinger. Jeg skulle imidlertid ønske meg enklere justering av vindskjerm, og muligheter til å justere opp sete. Mange er opptatt av å ha den aller største Adventure sykkelen. Mange av disse kunne imidlertid hatt det enda mere morsomt på en lettere sykkel som KTM 1090 Adventure. Effekt vekt forholdet er veldig bra og sykkelen oppleves som svært lett og sportslig. Jeg kan bare si at jeg digger den. Hadde den stått i garasjen min hadde den hatt grovt mønster i dekkene og offroad-elektronikken aktivert.

KTM 1090 ADVENTURE MY2017_ri rear
Ready to race. 1090 bygges som vanlig på lekkert design og kvalitetskomponenter.

Tekniske data:

Motor

Type: 2-sylindret firetakts V-twin V 75° vannavkjølt.

Kubikk: 1050 cm.

Effekt: 125 hk, 92 Kw. Ved 8500 omdr.

Girkasse : 6-trinn.

Kjøling: vannavkjølt.

Shasiss

Dempere foran: 43mm. WP-USD semi-aktive dempere. Demping 185mm.

Dempere bak: WP monodemper. Demping 190 mm.

Forbrems: 2 stk. 320 mm. bremseskiver. Firestemplede Brembo kaliptere. ABS

Bremser bak: 1 stk. 267 mm. skivebremse. ABS

Overføring: Kjede X-Ring 5/8 x 5/16″

Styrevinkel: 64 °.

Akselavstand: 1560 ± 15 mm.

Dekk foran 110 /80 R 19

Dekk bak 150 /70 R 17

Bakkeklaring: 220 mm.

Setehøyde: 850 mm.

Tank-kapasitet: 23 l. (3,5 liter reserve)

Tørrvekt: 205 kg.

Pris: 179.126,-

 

Mc-avisa nr. 4. 2017

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *