Norden 901 på norske veier.

Tekst: Kyrre Hagen. Foto og video: Lenka Leginova

Det er en kongefølelse å sitte på den nye Husqvarna 901 Norden. Sete er så komfortabelt at jeg tenker at her kan jeg sitte en evighet. Kåpa gir god komfort, og vindskjermen sender det meste av fartsvinden vekk.  Den runde frontlykta og emblemet på siden av kåpa får frem et særegent og stilig design. Sykkelen ligner ikke noe annet. At Den nye Husqvarnaén er en virkelig eventyrer er det ingen tvil om!

Endelig er Husqvarna 901 Norden på Norske veier, og vi i MC-avisa var de første som fikk teste den spennende nykommeren. Jørn Snellingen tok imot oss på Alnabru, og var ivrig på å vise fram sykkelen. Cross Centeret Snellingen har da også solgt alt de har klart å få tak i av modellen, og var spendt på hvordan vi ville like den.

Husqvarna Norden har en nydelig oppreist sittestilling. Denne sykkelen er laget for lange turer.

I likhet med mange andre produsenter av motorsykler, startet Husqvarna med våpen, helt tilbake i 1689. Men de ga seg ikke med det, og logoene finnes på alt fra hvitevarer til symaskiner. Husqvarna motorsykler mest kjent for sine ensylindrede cross og endurosykler, men de første motorene som ble produsert var tosylindrede firetakts v-motorer på 550cc. Husqvarna som har svensk opprinnelse, ble solgt ut av landet i i 1997, og har siden vært eid av flere motorsykkelmerker. I dag eies det av Østerrikske KTM.  At denne nye modellen bærer preg av dette er det liten tvil om, uten at dette på noen måte er negativt.  

Prototypen av Norden ble lansert på EICMA messa i 2019. Etter dette gikk mange og ventet på den, uten at noe skjedde. Koronasituasjonen utsatte produksjonsstarten et par år, men nå er den altså her, og modellen som har gått i produksjon er nesten identisk med prototypen som ble lansert i 2019. Norden 901 har etter vår mening et særegent og særdeles tiltalende utseende. Den er designet for å være en langdistanse eventyrsykkel med gode touringegenskaper. Både sete, vindskjerm, sittestilling og førermiljø, legger opp til lange etapper.

Den runde lykta, og den store logoen er stilig plassert på sykkelen.

DNAét i sykkelen finner vi igjen hos dens KTM søsken, som har mange felles komponenter. Den 889 cc store parallell-twin motoren, med 105 hk toppeffekt og 100 Nm dreiemoment, har balanseaksler som minimerer vibrasjoner. Det samme gjelder rørramma som benytter motoren som bærende element. Ramma har litt mer aggressiv gaffelvinkel og forsprang enn KTM’ene. En justerbar styredemper hjelper stabiliteten om det skulle oppstå plutselige støt. Justerbar WP APEX-fjæring gir god komfort både på vanlig vei og offroad. Vandringen på demperne ligger midt i mellom KTM´s 890 modeller med 220 mm fjæringsvei.

Elektronikk:

Sykkelen har krengningssensitiv elektronikk, takket være en seksakset IMU. Dette inkluderer kurve ABS, anti wheelie og 9 trinns traction kontroll. I tillegg har Norden 901 cruise kontroll, opp/ned quickshifter. Instrumentpanelet er en 5″ TFT skjerm. Hjulene er selvsagt 21» foran og 18» bak, og er konstruert for slangeløse dekk. Bremsesystemet er Bosch Cornering ABS med Street- og Offroad-modus. Sykkelen har også Cornering Motorcycle Traction Control (MTC), tre valgbare kjøremoduser (Street, Rain, Offroad) og valgfri Explorer-modus. Tankene er på rommelige 19-liter, noe som gir den en rekkevidde på opptil 400 km.

Sykkelen var utlånt fra Cross Senteret Snellingen

Vi liker som sagt designet på Norden svært godt. Den runde frontlykta kjenner vi igjen fra Svartpilen og Hvitpilen, men i denne innpakningen skal den kunne assosieres med opphavet; Paris Dakar syklene fra 80 og 90 tallet. Sykkelen har en tøff fargekombinasjon i hvit og svart, og med ei gul stripe lik cross og enduro modellene. På siden av hovedlykta sitter integrerte kjørelys, og på sidepanelet finner vi den flotte Husqvarna-logoen som stammer tilbake til firmaets opprinnelse. Bliklysene er elegante, mens de runde speilene kanskje er noe mere retro. Motoren pakkes inn i blanke aluminums deksler, som beskytter både tanker og motor på en robust måte. Førermiljøet er veldig oversiktlig, med en god TFT skjerm, og brytere som vi kjenner igjen fra KTM. Betjeningsknappene er gode, og jeg liker godt at du kan betjene alle menyene med bare fire knapper. Hvorfor gjør ikke alle det like enkelt som dette?

Her kan du høre førsteinntrykket

Ekstrautstyr:

Husqvarna leverer selvsagt mye ekstra utstyr til sykkelen. Her får du ulike beskyttere av motor og radiator. Midtstøtte, eksosanlegg, komfortsete med varme, rally fothvilere, bagasjeholdere og vesker. Det finnes en kommunikasjonsenhet som gjør at du kan koble opp telefonen din og gjør at du kan betjene denne via instrumentene. Du kan også styre musikk. I tillegg finnes en «Explorer pack» som gir deg mulighet til å justere traction i hele ni nivåer, og i tillegg justere gassrespons. Dette for å nevne noe av tilleggsutstyret.

Prøvekjøring:

Å testkjøre en motorsykkel i Norge i midten av februar er utfordrende. Vi siktet oss in på Vestfold og Tjøme der værmeldingen sa pent vær. Avtaler ble gjort, og sykkel hentet. Natten før kjøringen kom allikevel årets første snø i dette område. Temperaturen var i midlertid på vår side, og snart var snøen borte. Endelig kunne skikkelig testkjøring begynne.

Været var ikke helt som bestilt når vi hentet sykkelen.

På veien.

Norden imponerer meg fra første stund. Motoren drar som et uvær. Fra 5000 omdreininger skyter den i vei og løfter framhjulet lett fra bakken. Elektronikken tar imidlertid over ganske raskt, og setter det ned på veien igjen. Jeg elsker denne LC8 motoren som har effekt og dreiemoment i massevis. Til å være en motor på 889 cc er dette imponerende. Jeg gir motoren topp score i forhold til ytelse. Jeg tester ut kjøreprogrammene RAIN, STREET og OFFROAD, som er tilpasset de ulike underlagene på en god måte. Girkassa fungerer ypperlig, og gir sammen med quckshifteren presiss og rask giring. Chassiset er veldig manøvrerbart, og sykkelen lar seg lekende lett kaste inn i svingene. Samtidig er sykkelen veldig komfortabel og fin ved turkjøring. Vektfordelingen i sykkelen virker i det heletatt veldig god, og det forholdsvis lave tyngdepunktet gjør sykkelen enkel å håndtere i lave hastigheter og ved parkering. Den nye sykkelen har cruisekontroll, som er behagelig på transportstrekninger.

Jeg tester de firestempla bremsene, med Husqvarna logoen, skikkelig ved et par anledninger. De er lette å dosere, og har godt bitt. Dette gir meg god tillit til sykkelen. Å kunne stoppe i en fei, er greit om du har hatt det travelt i forkant. Også demperkomponentene fungerer fint. Du kjenner at disse holder god kontakten med underlaget, og at de er faste og fine når sykkelen presses ved aktiv kjøring. På demperne foran har du justeringsmuligheter for kompresjon på toppen av det ene gaffelbeinet, og justering av retur på det andre. Bakdemperen har justeringsmulighet for forspenning og retur.

Kjøreglede i bøtter og spann

Selv om jeg er ganske lang sitter jeg godt på sykkelen. Setehøyden er variabel – fra 854mm til 874mm, men i tillegg er det ganske bredt. Dette betyr at sykkelen ikke passer like godt til de korteste førerne, men her finnes det tilvalg for tilpasninger. Vindavskjermingen er heller ikke dårlig. Jeg foretrekker modeller uten alt for store vindskjermer, som ofte skaper mere trøbbel med turbulens enn komfort. Den brede tanken gir også en viss form for vindavskjerming på føttene. Fotpinnene er kraftige, og egner seg ypperlig til stående kjøring. Ergonomi er behagelig nøytral med en fin oppreist sittestilling. Sete er i særklasse. Dette er bredt og fint der du sitter. Jeg mener at dette er noe av det bedre jeg har sittet på. Speilene er klassisk runde, men gir god sikt bakover.

På grus:

Jeg setter sykkelen i offroad programmet, og slår av ABS på bakhjulet. Dette er valget du har når det gjelder ABS. Norden lar deg ikke slå av foran. Deretter slår jeg av traction kontrollen, og er klar for grusveier. Motoren er pigg, og jeg kan nesten legge så lange sladder jeg vil. Innbremsingene på grus er udramatiske selv om rompa logrer når jeg låser bakhjulet. Solide 21 og 18 tommers eikehjul betyr at du fritt kan velge blant dekk som kan klare selv de vanskeligste terreng, om de er slangeløse vel og merke. Originalt leveres sykkelen med Pirelli Scorpio STR dekk. Et kompromiss som vi mener fungerer bra på de fleste underlag. Offroad programmet tillater ganske bra med hjulspinn, og hindrer store overraskelser for middels gode gruskjørere, og med ABS og traction kontroll avslått kan du virkelig herje med denne sykkelen. Fjæringsveien på 220 mm tilsier at dette er en sykkel som kan ta seg over kuperte vanskelige underlag.

Norden tar deg enkelt gjennom ulendt terreng

Vi tester den litt på grusveier og i tillegg i skogspartier. Sykkelen har bensintanker som går ned på hver side av motoren. Dette bidrar til lavt tyngdepunkt, og til tross for at sykkelen har en del kg å dra på, fungerer den godt til dette, og oppleves mye lettere enn den i virkeligheten er. Bakkeklaring på 252 mm gjør at du kan kjøre i ganske ulendt terreng, og det gode dreiemomentet i motoren er gunstig, når du knoter deg rundt og plutselig trenger flere krefter. Med 21 tommers forhjul krabber du også greit over ganske ulendt underlag. Avstanden mellom styre og fothvilere er perfekt i horisontal retning. Her har du i tillegg mulighet for 30 mm justering forover/ bakover. Som på de aller fleste adventure sykler jeg tester, ønsker jeg å øke avstanden mellom fothvilere og styre. Også på denne modellen hadde jeg kommet til å gjøre noe med dette. Kjører du mest på asfalt vil du nok sitte best slik sykkelen er levert standard. Er du til stadighet ute på grus, kan du imidlertid leve med et kompromiss når du kjører på asfalt. Jeg hadde gått for fothvilere som var to cm lavere og styret 2 – 3 cm høyere.  Alt i alt vil jeg si at denne sykkelen virkelig fungerer godt på grusveier og rufsete underlag. Noe endurosykkel er den ikke, men du kan legge lange grussladder bak deg med denne, noe som gir en herlig følelse. Vi får ikke kjørt all verdens «offroad» denne dagen, men nok til å forstå at sykkelen vil klare seg minst like godt som konkurrentene i klassen. Sykkelen kjennes forutsigbar og med god vektfordeling.

Jeg må si at utseende på Norden 901 tiltaler meg. Sammenlignet med tilsvarende KTMér er den på en måte litt mere «bamsete» og forfinet. Du tenker med en gang at dette er en fin sykkel for virkelig lange turer. Kåpe og vindskjermen er virkelig lekre og gir god beskyttelse. Sete er bredt og godt, og jeg forstår at dette er en kontinentkrysser i særklasse. Vektmessig skiller det 8 kg mellom en KTM 890 Adventure R og Husqvarna 901 Norden. De meste av dette ligger nok i detaljer som øker komforten på sykkelen. Bedre sete, ekstra kjørelys, større/ bedre vinbeskyttelse og kraftigere beskyttere av tanken, for å nevne noe. Baksvingen er i lekker støpt aluminium, med et slags gitterprofil. TFT instrumenteringen er ikke markedets største, men oversiktlig og lettlest. Menyene er dessuten lette å venne seg til, og består av det du trenger.

Av med Traction og bånn gass 🙂

Testføreren mener:

Det er bare å innrømme det først som sist. Denne testturen ga en aldri så liten forelskelse. Utseende på Norden tiltaler meg veldig, og de gode touringegenskapene likeså. Sete, sittestilling, førermiljø og vindavskjerming er etter min mening helt ypperlig, og i denne salen får jeg en slags kongefølelse. Norden 901 en røff og litt bamsete motorsykkel som jeg bare ønsker å sette meg på for å kjøre langt. Gjerne et par år om økonomien hadde tillatt det. Dette er kort sagt en sykkel som vil stå i garasjen å rope om å komme ut på en skikkelig langtur. Motoren har krefter i massevis, og får meg til å smile. Til tross for de god komfort har Husqvarna klart å trylle frem herlige egenskaper både på svingete veier og når underlaget blir dårlig. Herlig spør du meg.

Spesifikasjoner:

Pris: Kr 189.500,-

MOTOR:              889 cm³ 2 sylindret, parallel twin

Slaglengde 68.8 mm Diameter 90.7 mm

Effekt:                  105hk    77 kW – 8000

Dreiemoment: 100 Nm – 6500

Antall gir:            6

CO2 utslipp        105 g/km

Forbruk:              4.5 l/100 km

CHASSIS

Tankkapasitet:  19 l

Bremsesystem:  ABS  Bosch 9.1 MP (inkl. sving-ABS og offroad mode, mulig å slå av)

Bremser foran: 2 stk 320 mm firestemplede kaliptere

Bremser bak:     1 stk 260 mm to stemplede kaliptere

Kraftoverføring: Kjede   520 X-Ring

Tørrvekt:             204 kg

Ramme:               Chromium-Molybdenum-Stålramme med motor som bærende element

Demping foran: WP APEX 43 mm. Vandring demper ?? mm

Demping bak:    WP APEX mono shock. Vandring demper ?? mm

Bakkeklaring:    252 mm

Setehøyde:        854 mm

Styrevinkel:       64,2 °

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *