Museum of Historical Vehicles

Tekst og foto: Kyrre Hagen

Om du i en eller annen anledning er i Alicante, kan vi anbefale et hyggelig lite museum som ligger ca. en times kjøretur fra Alicante. Museet ligger i naturskjønne omgivelser, i den vakre Guadalest dalen, 7 km før Gualest, kjent for sitt pittoreske slott fra det trettende århundre. Her dyrkes sitrus-, oliven-, johannesbrød- og mandeltrær dyrkes på de skrånende terrassene. Dette går faktisk for å være et av de aller peneste områdene av Spania, med et skjermet middelhavsklima, bare kjøligere på vintrene og mildere og mer behagelige på somrene.

Opphavet til museet er Ricardo Fracés, født 15.12.1946 som er født i denne dalen. Her vokste han opp foran en liten smie der han som barn så på reparasjoner av sykler, motorsykler, radioer, klokkene og mye annet. 

Allerede som 13 åring begynte han å kjøre farens Vespa 125 2. modell. Som 18-åring drømte han om en Derbi Gran Sport 74, men det var bare en drøm. I en alder av 19 prøvde han å kjøpe en sportsmotorsykkel, Ducati 125 Sport eller Ducati 200 Elite, men på grunn av familieøkonomien måtte han nøye seg med en Ducati 175 TS. Etter hvert grunnla han Restauranten «El Riu», sammen med sin kone og bror, og for de første pengene han tjente her, anskaffet han seg er Montesa Enduro 360 H6. Litt etter litt begynner han å interessere seg for klassiske motorsykler og kjøpte en Guzzi 65 som han restaurerte. Denne hobbyen tar av, og Ricardo begynner å lete etter spanske motorsykler i området Levante. Dette ryktes, og mange kommer til ham for å tilby han motorsykler som ikke lenger blir brukt eller er forlatt. Han reiser også rundt i Spania for å besøke spesialmesser for å skaffe deler, men fordi han har sine forpliktelser i familiebedriften, må han ofte reise om natten, og i tillegg tilbakelegge mange kilometer på samme dag.

Bultaco crossere

Museum of Historical Vehicles «Valle de Guadalest».

Samlingen restaurerte motorsykler vokser, og etter 25 års med restaurering, åpnet han dørene her på museet i 2003. I dag rommer den 500 kvadratmeter store utstillingshallen 140 strøkne motorsykler, samt noen microbiler. De fleste fra 20- 70 tallet. Samlingen er imponerende, og vi måtte gå flere runden i lokalene, for å få med oss alle syklene som står tett i tett. Egentlig burde hallen vært fire ganger så stor, for at alt skulle kunne komme til sin rett. De fleste av syklene er av Spansk produksjon, da inkludert modeller fra Ducati og Moto Guzzi. Det er også sykler fra de andre europeiske landene her, samt sykler fra USA. Vi finner imidlertid ingen japanske sykler i lokalene, selv om et av de grommeste eksemplarene; Japuto 1000, har Honda-motor.

Ved siden av museet ligger fremdeles restauranten «El Riu», hvor vi kjøpte en nydelig lunsj, og i tillegg finnes det utsalg av lokale varer som Olivenolje, syltetøy m.m.

Vi anbefaler turen.

Flott BSA

Liste over kjøretøyene på museet: https://www.museovehiculosguadalest.com/fr/liste-des-vehicules/

Åpningstider:

Sommer (15 jun. – 15 sept.): 10:30 – 19:30.

Resten av året 10:30 – 18:00.

Stengt på lørdager.

Feriestengt: 25 juni – 10 juli og 9 – 26 desember

Herlige Racere, de fleste Bultaco
Nydelig boksermotor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *