TomTom Adventure Ride

TomTom hadde valgt solkysten av Spania for presselansering og test av sin nye Rider.  Nærmere bestemt Marbella, og fjellene i Andalusia. Dette burde være det perfekte område for å teste ut enheten. Selv om du finner appelsiner og sitroner på trærne her i mars måned, er ikke været på sitt mest stabile på denne tiden av året. Værmeldinge var heller ikke akkurat det du kunne ønske deg for kjøring i disse fantastiske fjellene.  Vi var 45 representanter samlet fra hele verden, for å ta del i lanseringen, samt prøve ut denne nye Rideren.

Olav Hagen_DSC0607

Det å legge opp en rute, for deretter å velge vanskelighetsgrad er svært enkelt. Marker på kartet, og velg deretter vanskelighetsgrad. 

Kompetansenivået for bruk av gps var definitivt varierende blant journalistene. Hvordan gps´en brukes er også forskjellig rundt om i verden. Bor du for eksempel i Nederland, kan du være avhengig av flere hundre viapunkter før du får den ruta du ønsker.

Min erfaring med gps fra før er min gamle Garmin Zumo 550, som har fulgt meg trofast siden 2007 på flere sykler. Denne har vært kjøpt med en ”Lifetime Updater” oppdateringspakke, som betyr at du har tilgang til nye kart når de har vært å få tak i. Dette måtte du kjøpe i tillegg til enheten den gangen. Lasting av nye kart har ikke vært uten komplikasjoner. Kartene har blitt mere detaljerte, og krever større lagringsplass. Dette har igjen blitt kompensert med å sette inn minnekort for å få nok plass. Jeg har også opplevd å miste det norske språket under oppdateringene. Og ikke få ganger måtte ringe Garmin for support. Med andre ord tungvindt.

_MG_7879

TomTom Adventur Ride, viste seg å være ett opplegg hvor vi kjørte på rekke og rad. Til og med guide hadde TomTom utstyrt oss med.

Før vi skulle ut i felten og teste den nye Rideren fikk vi en felles gjennomgang. Enheten har ett smekkert og elegant design, med sin relativt slanke utførelse, og rektangulære men buede fasong. Sammenlignet med den gamle enheten ser denne hypermoderne ut. Det er i det hele tatt merkelig at det ikke er flere generasjoner mellom enhetene. Fasongen minner litt om Garmin sin 390/590, men i lekker sølvfarget utførelse. Enheten betegnes med Rider 40 eller Rider 400. Rider 400 leveres dessuten med en Premium Pack. Denne inneholder brakett til bil, oppbevaringsveske, samt en låsbar brakett. Begge enhetene ser like ut, men programvare og utstyrsnivået er forskjellig.

TOMTOM_RIDER_EU

Enheten er svært elegant utført. Fargekombinasjonen sort og sølv, vil gjøre at den passer inn på svært mange type sykler.

Utvikling av enheten startet for over 2 år siden. TomTom hevder selv at de skal sette en ny standard for navigering på motorsykkel med denne enheten, og at den er laget spesielt for motorsyklister. De har intervjuet tusenvis av motorsyklister, og dette er grunnlaget for utviklingen. De mener enheten har egenskaper som gjør at du enkelt kan finne den type veier du liker. Du skal enkelt kunne velge destinasjoner du ønsker å kjøre innom, for deretter å få hjelp av enheten til å velge rute basert på den vanskelighetsgraden du ønsker. Dette forutsetter imidlertid en del veivalg frem til bestemmelsesstedet tenker jeg. I områder som har mange alternative veier kan det nok godt fungere. Det er også tenkt på at du enkelt skal kunne dele dine ruter med ”andre”, om du synes dette er ett poeng. Som en av de engelske journalistene sa – Hvem er denne mystiske ”Andre” som jeg skal dele mine ruter med? Jeg ønsker jo favorittveiene mine for meg selv. Vel TomTom mener nok allikevel at dette er et poeng, og at du skal kunne nyte godt av andres erfaringer. Skal du dele ruter direkte med andre enheter, må dette foreløpig gjøres via mini SD kort som plasseres i enheten. I følge de som kjenner TomTom fra før, kunne ruter overføres via bluetooth på den gamle enheten. Dette går foreløpig ikke på den nye.

_DSC0762

Ruteplanleggingen gjøres svært enkelt. Er du i nye spennende områder vil enheten enkelt kunne planlegge de mest spektakulære rutene for deg.

Enhetene har automatisk oppdatering av kart. Du trenger bare å sette den opp til å kommunisere med telefonen din via bluetooth, så vil enheten laste inn nye kart når disse er tilgjengelig. Kartene vil oppdateres ca. kvartalsvis opplyser TomTom.  Grusveier er dessverre enda ikke tilgjengelig. Det er ikke bare kartene som oppdateres. Alle enhetene leveres med TomTom Liftime Traffic. Når enheten din er koblet til telefonen, vil den motta informasjon dersom ruten du har valgt har forsinkelser. En sentral registrerer når andre enheter blir stående stille. Dersom mange nok enheter står stille i ett område, er dette et tegn på at trafikken står. Når enheten din får beskjed om dette vil den legge opp en annen rute for deg, som ikke har trafikkproblemer. Slik informasjon mottar enheten din kontinuerlig i følge TomTom. Det er bare minimal datatrafikk som går med til dette hevder de. 400 enhetene har dessuten innebygget Lifetime Speed Camera, som varsler deg om fotobokser. Innrapporterte fartskontroller skal vist nok også kunne varsles etter svært kort tid. Her antydet TomTom at de var avhengig av at flere enn en rapporterer dette, for å unngå falske varslinger. Varslingene ligger deretter ute maks ett døgn, før de blir fjernet igjen. Imponerende om dette fungerer spør du meg. Foruten kart, trafikk og fartsmålinger oppdateres også enhetens softvare over mobildata, når oppdateringer kommer.

_MG_7987

Veiene i sør Spania er fantastiske. Regnet holdt seg heldigvis unna deler av dagen. Foran meg lå motorsyklister på rekke og rad, og bak vindskjermen sto den elegante nye GPSèn fra TomTom.

Etter en presentasjon var det klart for å få utlevert hvert sitt eksemplar, sammen med en ny halvhjelm fra Shubert, som ble satt opp via bluetooth. Opplegget som ble kalt TomTom Adventure Ride, sto vel litt i en kontrast til halvhjelm.  Jeg hadde gledet meg i mange dager til å kjøre motorsykkel i de Andalutiske fjellene. Været var imidlertid ikke det du kunne ønske deg, og vi fikk beskjed om at vi like godt kunne ta på regnklærne først som sist. Selv fikk jeg utlevert en ny BMW GSA 1200, og monterte min Rider på denne. Det å ta på og av enheten er svært så enkelt. Du kan også vri enheten din 90 grader slik at du får vist veien i ett lengre perspektiv. Dette kan være nyttig for å kunne forberede deg på svingkombinasjonene lengre fremme. Du ser jo veien lengre enn når enheten står i normalstilling. Du kan lett vri enheten mens du kjører. Du må deretter vente noen få sekunder til enheten snur bildet. Forsinkelsen er gjort slik at enheten ikke snur bilde ved nedlegg i sving.

PRODUCT_01_VERTICAL_EU

Du kan vri enheten 90 grader slik at du får vist veien i ett lengre perspektiv. Da ser du veien lengre enn når enheten står i normalstilling. 

Det bar ut på veien med oss. TomTom Adventur Ride, viste seg å være ett opplegg hvor vi kjørte på rekke og rad. Ruta var på forhånd lagt inn, og enheten viste at vi skulle holde oss på samme vei som føreren foran oss. Til og med guide hadde TomTom utstyrt oss med. Paradoksalt nok var en GPS det aller minst nødvendige for denne kjøreturen. Veiene her i sør Spania er fantastiske, og regnet holdt seg heldigvis unna denne første delen av dagen. Foran meg lå motorsyklister på rekke og rad, og bak vindskjermen sto den elegante nye GPSèn fra TomTom, og viste meg at jeg var på rett vei. Noe jeg jo alt viste. Skjermen var svært lett og lese, men så var det jo også overskyet. Den skal vist nok også fungere ypperlig i solskinn. Dette fikk vi ikke testet. Enheten har flere innstillinger for lys og kontrast. Jeg forundret meg imidlertid på hvorfor den ikke er enda litt større. Når enheten er avslått vil du forvente at skjermen er større, men en del av overflaten er kun ett sort felt når denne skrus på. 4,3 tommer fungerer ypperlig, men den kunne vært enda bedre om den var enda litt større. Sånn er det vel alltid. Mye vil ha mer.

_MG_7991b

Artikkel forfatteren har akkurat oppdaget at fartsgrenseindikatoren har skiftet farge. 

Vi var ett følge på 7 mann, og da havner du typisk nok bak en som bremser ned i hver sving. Denne gangen var intet unntak. Jeg kunne til slutt ikke la vær, men bremset godt ned på farten i noen partier for deretter virkelig å dra på gjennom svingene. I disse partiene viste fartsvisere i enheten en annen farge. Kan dette bety at du er over fartsgrensen mon tro?? Kjekk liten indikator. Så lenge du holder deg i lovlig fartsgrense viser indikatoren hvilke fartsgrense som gjelder. Er du over denne blir indikatoren rød. Ellers kan jeg vel si at jeg syns noen av indikatorene i enheten virker litt små. TomTom hevder at skjermen er svært følsom, og godt egnet for bruk med hansker. Selv om symbolene er små, registrerer vist nok ett større område rundt symbolene at du berører dem. Her hadde det vel vært like godt med litt større symboler spør du meg. I høyre side av skjermen kommer dessuten lengden på ruten din opp, og indikerer også hvor langt du har komet på denne. Her kommer også symboler på bensinstasjoner opp. Nyttig informasjon.

Det ble etter hvert kaffestopp i den sjarmerende byen Ronda, som ligger 700 moh. Dette er en av Spanias eldste byer, og regnes som tyrefektingens vugge. Byen er delt i to, av en 120meter dyp kløft. Byen inneholder den eldste tyrefekterarenaen i Spania som fremdeles er i bruk, og er et yndet turistmål. Byen er kort fortalt verdt ett lengre besøk, enn det vi fikk anledning til denne gangen. Det ble under stoppet tid til litt mer utforskning av enheten. Er man vant til Garmin som jeg, tar det litt tid å venne seg til menyoppsettet. Etter litt utforsking ble jeg imidlertid bedre kjent. Det å legge opp en rute, for deretter å velge vanskelighetsgrad er svært enkelt. Først trykker du på kartet, og markerer de stedene du ønsker å kjøre innom (viapunkter om du vil). Deretter velger du vanskelighetsgrad, ut fra hvor svingete vei du ønsker. Du kan velge mellom 3 alternativer. Deretter velger du hvor stor høydeforskjell du ønsker på ruta di. Fra så flatt som mulig, til hvor stor høydeforskjell som mulig. Også her 3 alternativer. Deretter kommer ruteforslaget ditt. Du kan dessuten gå inn å redigere en rute du har lagt mellom to punkter ut fra disse kriteriene. Så mye svinger som mulig, og så stor høydeforskjell som mulig, vil nok ofte passe meg best. Igjen forutsetter det jo at disse valgmulighetene er til stede, og hvor mye tid tilgjengelig du har for turen din.

_DSC0661

På vei mot Ronda, tyrefektingens vugge, og ett yndet turistmål. Rideren viser at vi er på rett vei.

Jeg opplevde at enheten i 3D visning ikke ga korrekt nok visning av svingene, men dette er vel heller en effekt av 3D visning. 2D angir hvor krappe svingene er mye mer presist. Du kan dessuten forstørre bildet i 2D på samme måte som du forstørrer bildet på smarttelefonen din. Bare dra fingrene fra hverandre under berøring. Enheten angir selvsagt all den informasjon som du er vant til fra før, kjøretid, gjennomsnittsfart, tilbakelagt distanse osv. På dagens siste kjøreetappe fikk vi virkelig testet at enheten tålte regnvær. På fjellveiene ned fra Ronda formelig åpnet himmelen seg. Dette taklet enheten uten problemer.

Totalt sett må jeg si at Rideren virket lovende, tatt i betraktning den korte tiden jeg fikk anledning til å teste den. TomTom luker fremdeles bort barnesykdommer, og gjør forbedringer på enheten. Dette vil de sikkert fortsette med en god stund fremover.

Rideren skal i følge TomTom være i butikken fra midten av april 2015.

TOMTOM_RIDER_GROUP_EU

Du kan vri enheten 90 grader slik at du får vist veien i ett lengre perspektiv. Da ser du veien lengre enn når enheten står i normalstilling. 

Priser:

Rider 40               3199,- NOK

Rider 400            3699,- NOK

Rider 400 Premium Pack               4699,- NOK

De ulike modellene:

Rider 40 inneholder kart fra vest Europa eller sentral Europa, samt Lifetime TomTom Traffic

Rider 400 inneholder kart for hele Europa, Lifetime TomTom Traffic, Liftime TomTom Speed Cameras.

Rider 400 Premium Pack som unneholder monteringsbrakett til bil, braketten har tyverisikring, og oppbevaringsmappe til enheten medfølger.

Som testeføreren mener jeg:

Enheten er svært elegant utført. Fargekombinasjonen sort og sølv, vil gjøre at den passer inn på svært mange type sykler. Skjermen var klar og god under de forhold vi kjørte. Noen av symbolene/ knappene kunne godt ha vært litt større. Ruteplanleggingen kan gjøres svært enkelt. Er du i nye spennende områder vil enheten enkelt kunne planlegge de mest spektakulære rutene for deg. Det at enheten kan roteres 90 grader, for å kunne gi veien i ett lengre perspektiv likte jeg. Prisen på enheten virker å være i ”mye for pengene gaten”. Her tror jeg TomTom vil treffe et stort marked.

Mc-avisa nr. 5. 2015

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *